De Boerenstiel van toen
Hoeve Van Vooren op het Westeindeke

De Herfst

Gelukkig was het zwaarste werk bijna achter de rug.
Het loof werd stilaan rijp en moest nog steeds gewied worden...

Halfweg september waren de aardappelen rijp voor de oogst en konden ze uitgereden worden. Vervolgens werden ze met de hand uitgeraapt en in een kuil bewaard. De aardappelen dienden niet enkel voor menselijke consumptie maar ook als voer voor de varkens. De aardappelen werden dan gekookt in een fornuisketel.

In oktober was het dan tijd om de bieten te oogsten. Deze werden met de hand uitgetrokken en ook dat was de moeite...Lees verder

Half oktober werd er ook rogge gezaaid. Op het stuk waar de rapen geoogst waren werd er ook nog een klein gedeelte rogge gezaaid.

November was ook de slachtmaand. In die maand werd het varken geslacht, want rundvlees stond vroeger niet op het menu. Men had de middelen niet om dit te bewaren. Varkensvlees kon gepekeld of gerookt worden en bevatte ook genoeg vet om het langer te kunnen bewaren. Nu is men er vies van als er een stukje vet aan het vlees hangt. De mensen aten in die tijd wel meer kippen en konijnen. Op vrijdag bracht de boerin vis mee van de markt want op die dag mocht men geen vlees eten.

Koning Winter kwam stilaan terug in het land en alles kwam wat meer tot rust...

< Vorige Volgende >