De aardappeloogst

 


Het rooien van de aardappelen
Foto © Hendrik Van Kampen

Begin september kon men beginnen met de aardappelen te rooien.
Deze werden met een riek uitgestoken, dan opgeschud, en met de hand opgeraapt.

 


Albert Cauwels test de nieuwe aardappel rooier
Foto © Walter Notteboom

Rond de jaren 1940 - 1945, begon men de aardappelen met een machine te rooien.

 


De aardappel aanrijder

Op deze foto zie je een aardappelploeg.
Deze werd gebruikt om de jonge plantjes aan te drukken bij het begin van de groei.

 


De aardappelkuil
Foto © Dhr. Slootma

De aardappelen werden na de oogst opgeslagen, ze moesten namelijk vorstvrij worden opgeborgen.
Boeren hadden hiervoor een plaats in de schuur of de aardappelkuil.
De aardappelkuil werd gegraven tot een halve meter diep, dieper mocht niet vanwege het grondwater,
dan kwam er een laag stro, daarop de aardappels, hierop weer een flinke laag stro.

Dan werd alles afgedekt met een flinke laag zand.
Ook bij de aardappeleters werden vaak de aardappels zo bewaard.
Was men in het bezit van een grote kelder, dan was dat de ideale oplossing.

 


Terug