De Boerenstiel van toen
Hoeve Van Vooren op het Westeindeke

De Zomer

Dit was een van de zwaarste seizoenen van het jaar.
De ganse familie werd opgtrommeld om de oogst van het land te halen.
Midden juli begon men met de oogst.

De tarwe was rijp en moet geoogst worden : dit gebeurde met een maaibalk, die uiteraard door het paard werd getrokken... Lees verder »

Het was een intensieve bezigheid, want al het graan moest gedorst worden en het stro werd dan opgebonden om te drogen... Lees verder »

 

Kort na de oogst werd er geploegd, men mocht niet te lang wachten, de stoppels die achtergebleven waren bij het maaien zouden te hard geworden zijn en niet goed meer verteren in de grond.
Daarna werd het loof gezaaid.

 

Er was natuurlijk ook nog tijd om te rusten.
Tijdens de middag bleven de meesten, vooral in de zomer, op het land om te eten.

Twee dagen na de oogst werd er weer geploegd om dan op een gedeelte waar de rogge of tarwe gestaan had loof te zaaien. Meestal waren dit rapen, die ook als voer voor de koeien en het paard dienden.

< Vorige Volgende >