Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 839 - Week 52 : van 22 tot 28 december 2019 Archief…

DEN HOOGEN PAD WORDT GEDEGRADEERD

DEN HOOGEN PAD WORDT GEDEGRADEERD
Als het nieuw cultureel centrum over enkele jaren in Maldegem zijn deuren opent, verliest Den Hoogen Pad in Adegem zijn statuut van cultureel centrum.

In 1996 werd in Adegem Den Hoogen Pad geopend als cultureel centrum van Groot Maldegem. Bij de voorstelling van het meerjarenplan 2020-2025 werd voor het eerst duidelijk dat de gemeente de komende jaren een nieuw cultureel centrum in het centrum van Maldegem zal bouwen, waardoor Den Hoogen Pad zijn statuut van cultureel centrum verliest en enkel nog een ontmoetingsplaats wordt voor de Adegemse bevolking en verenigingen.

Niemand in Adegem is gelukkig met die vooruitzichten, ook de huidige programmatieraad van Den Hoogen Pad niet. Men ziet de noodzaak niet in van een tweede cultureel centrum.

Toen in de beginjaren negentig de toenmalige CD&V-meerderheid haar plannen voor een groot cultureel centrum in Maldegem zelf afschoot kreeg het architectenbureau Van de Kerckhove uit Adegem de opdracht om een mini-cultureel centrum te ontwerpen dat in Adegem zou komen. In 1996 opende Den Hoogen Pad (die bij de 60 miljoen had gekost) zijn deuren.

Hoewel het cultureel centrum nooit grote subsidies kreeg is het er in de loop der jaren dankzij een actieve programmatieraad toch in geslaagd om Den Hoogen Pad een behoorlijk aanzien te bezorgen en jaarlijks uit te pakken met een degelijke programma.

NIEUW CULTUREEL CENTUM
Hoewel in sommige politieke kringen de indruk gegeven wordt dat er al van bij de nieuwe bestuursperiode over de bouw van een nieuw cultureel centrum in Maldegem werd gesproken werd het onderwerp maar echt actueel toen de Open VLD, N-VA en De Merlaan-meerderheid enkele maanden terug de beslissing nam om uit Comeet te stappen.

Afgelopen woensdag tijdens de voorstelling van het meerjarenplan 2020-2025 kondigde burgemeestre Bart Van Hulle officieel de bouw van een nieuw cultureel centrum aan.

Dat het nieuw cultureel centrum niet zal ingepast worden in de vernieuwingsplannen van de Maricolen had de burgemeester al in een interview in Vrij Maldegem aangekondigd. Waar het dan wel zal komen wilden noch de burgemeester noch de schepen van Cultuur Nicole Maenhout zeggen. Over een paar maanden zal daar meer nieuws over zijn.

REACTES
Hoewel het nieuws over het nieuw cultureel centrum in Maldegem nog maar met mondjesmaat tot bij de bevolking is gekomen, liepen er toch al verschillende negatieve reacties binnen uit Adegem en van leden van de huidige coördinatieraad.

Iedereen vraagt zich af waarom er een nieuw cultureel centrum moet komen en waarom Den Hoogen Pad dan een sociale ontmoetingsplaats voor Adegem wordt...

DOSSIER DE WEIDE WORDT VERDER UITGESTELD

DOSSIER DE WEIDE WORDT VERDER UITGESTELD
De Weide ligt er in zeer slechte staat bij. De vraag is natuurlijk wie de straat moet herstellen: de eigenaars van de straat of de gemeente?

Tijdens de vorige bestuursperiode werd een dossier opgemaakt om in de Weide in Adegem een nieuw rioleringsstelsel en een nieuw wegdek aan te leggen. Die plannen zouden samen uitgevoerd worden met de SPAM-plannen van de Verbranden Bos, een deel van de Kallestraat en de Zandakkers.

Tijdens de gemeenteraadszitting van november werden ontwerpen van de plannen voor de Verbranden Bos, de Kallestraat en de Zandakkers goedgekeurd. Omdat een aantal inwoners van de Weide, die mede-eigenaar zijn van hun straat, zich niet konden vinden in de plannen die door Aquafin en de gemeente werden voorgelegd werd het dossier van de weide losgekoppeld en apart behandeld.

ONDERHOUD
De hoop van de inwoners van de Weide dat het dossier van hun straat na de gemeenteraadsverkiezingen snel op de rails zou worden gezet blijkt ijdel te zijn : van schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot vernamen wij dat het Dossier van de Weide verder wordt uitgesteld.

De Weide ligt er momenteel in zeer slechte staat bij. Omdat de gemeente geen eigenaar of huurder is van de straat mag zij daar normaal geen werken uitvoeren, maar mogelijks kiest het schepencollege er zoals bij de spoorwegoversteken voor om in het belang van de veiligheid toch onderhoudswerken uit te voeren in de Weide.

VERGOEDING VOOR STORMSCHADE

De storm die begin maart van dit jaar onze streek teisterde werd door de Vlaamse regering als algemene ramp erkend. Na onderzoek zijn er 85 gemeente die aan de voorwaarden voldoen om een vergoeding te krijgen van het Vlaams Rampenfonds voor de schade die zij tijdens die storm hebben geleden.

Maldegem is een van die gemeenten. Inwoners die menen in aanmerking te komen voor een vergoeding van stormschade moeten binnen de 3 maanden een dossier met de nodige informatie en bewijzen van de stormschade overmaken aan het Vlaams Rampenfonds.

ERETITEL PAS NA DRIE BESTUURSPERIODEN

Door het nieuwe reglement dat op 27 november zowel in de gemeenteraad als in de raad van het OCMW werd gestemd is er in Maldegem een belangrijke wijziging gekomen in het toekennen van eretitels aan mandatarissen.

De eretitels van ereschepen, erelid vast bureau, eregemeenteraadslid en erelid van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen slechts toegekend worden aan mandatarissen die hun functie minstens 18 jaar (3 bestuursperiodes) hebben uitgeoefend. In het verleden werden de eretitels al na 12 jaar toegekend.

Ook de voordelen die aan het bezitten van een eretitel verbonden waren, werden door het nieuwe reglement geschrapt.

NEOS ADEGEM STEUNDE DE WARMSTE WEEK VAN 't KRUISKEN

NEOS ADEGEM STEUNDE DE WARMSTE WEEK VAN
Dinsdagnamiddag was NEOS Adegem te gast op de Warmste Week van 't Kruisken. De dames maakten er prachtige kerststukjes.

NEOS ADEGEM STEUNDE DE WARMSTE WEEK VAN
Samen met enkele dames lieten de mannelijke leden van NEOS de krulbollen rollen voor het goede doel

MALDEGEM STELT MEERJARENPLAN 2020-2025 VOOR MET EEN SPROOKJE

MALDEGEM STELT MEERJARENPLAN 2020-2025 VOOR MET EEN SPROOKJE

Een van de komende dagen valt in iedere brievenbus in Maldegem het sprookje van het Zwarte Eendje.

Net zoals burgemeester Bart van Hulle zich vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen met een verhaaltje voorstelde als kandidaat, stelt het schepencollege nu zijn Meerjarenplan 2020-2025 met een sprookje voor.

Wij konden het meerjarenplan al even inkijken. Belangrijk voor onze portemonnee is dat in de toekomst het groenafval gratis naar het recyclagepark kan gebracht worden. De gratis huisvuilzakken worden afgeschaft maar de kostprijs van de huisvuilzakken daalt.

Een aantal adviesraden en verenigingen verliezen hun jaarlijkse subsidie en de andere subsidies zullen geëvalueerd worden.

Hoewel er in het meerjarenplan geen grote investeringen zijn opgenomen zal Maldegem de komende jaren een nieuw cultureel centrum en een (ondergrondse)parking bouwen.

ROTARY CLUB MALDEGEM DEELDE KLIKBANDJES UIT

Omdat veel kinderen die het Lager Onderwijs verlaten daarna ook hun fluohesjes aflaten, zocht Rotary Club Maldegem een middel om ook de leerlingen van het humaniora beter zichtbaar te maken in het verkeer als het donker is.

De oplossing hebben ze gevonden in reflecterende klikbandjes. Die kunnen om de arm en om de enkel worden bevestigd. Nadat leden van de serviceclub de klinkbandjes hadden getest, hebben zij er aan alle leerlingen van het humaniora in Maldegem uitgedeeld.

VHMC EN DE KERSTMAN

VHMC EN DE KERSTMAN

Wie zaterdag winkelde in het centrum van Maldegem en geluk had ontmoette de kerstman die door VHMC met de koets naar alle handelszaken van het centrum werd gevoerd.

Voor iedereen had de kerstman een attentie...

CAFE 't KRUISKEN SLOOT ZIJN WARMSTE WEEK AF

CAFE

Zaterdagavond sloot café 't Kruiskn zijn Warmste Week (maand) af. Alle acties samenbrachten 12.874 euro op. De hutsepotavonden met 200 deelnemers, de verkoop van de peperkoeken en de tombola brachten het meest op.

Maandagmorgen trekt een delegatie van de werkgroep naar Kortrijk om hun bedrag aan De Warmste Week te overhandigen.

De opbrengst van de actie in café 't Kruisken wordt geschonken aan de Deaf Devils.