Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 838 - Week 51 : van 15 tot 21 december 2019 Archief…

TWEE SPOORWEGOVERSTEKEN KRIJGEN VELO-STRAIL SYSTEEM

TWEE SPOORWEGOVERSTEKEN KRIJGEN VELO-STRAIL SYSTEEM
Het velo-strail systeem moet er voor zorgen dat fietsers niet meer met hun voorwiel klem geraken tussen de sporen.

Volgend jaar zullen de spoorwegovergangen in de Oude Staatsbaan in Adegem en in de Gentse Steenweg in Maldegem uitgerust worden met een velo-strail systeem. Dan zal het voor fietsers onmogelijk zijn om nog met hun wiel klem te geraken tussen de sporen. De systemen worden aangekocht door de gemeente en geplaatst door het Stoomcentrum.

Na een zoveelste ongeval in het voorjaar, met een fietser aan de spoorwegovergang in de Gentse Steenweg in Maldegem plaatste de gemeente aan die overweg en aan de overweg in de Oude Staatsbaan in Adegem een waarschuwingsbord voor de fietsers. Burgemeester Bart Van Hulle beloofde toen dat er maatregelen zouden komen om die twee overwegen fietsveiliger te maken.

VOORSTEL
De beide spoorwegovergangen zijn al regelmatig in het nieuws gekomen omdat er daar fietsers bij het oversteken van de sporen vielen. Sommige fietsers werden daarbij zeer ernstig gewond.

Een paar jaar geleden deed Jason Van Landschoot (Open VLD) toen nog als oppositielid tijdens een gemeenteraadszitting een voorstel om de beide spoorwegovergangen uit te rusten met een velo-strail systeem waardoor de ongevallen konden voorkomen worden. Met dat systeem worden de sporen aan de overweg, als er geen treinen overrijden automatisch gedicht zodat de fietsen er met hun wielen niet meer tussen kunnen.

De toenmalige CD&V / Groene meerderheid was van oordeel dat het veilig maken van de spoorwegovergangen een taak was van het Stoomcentrum, dat de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo toeristisch uitbaat.

VISIE
De huidige meerderheid (Open VLD, N-VA en De Merlaan) heeft daar een andere visie op. Die heeft met het Stoomcentrum onderhandeld en is tot een vergelijk gekomen.

In het belang van de veiligheid van de fietsers zal de gemeente voor beide spoorwegovergangen een velo-strail systeem aankopen. Dat systeem wordt al jaren met succes in Nederland gebruikt. De bestelling is ondertussen geplaatst. Vermoedelijk in februari zal het Stoomcentrum de beide spoorwegovergangen met het systeem uitrusten.

GEMEENTELIJKE DIENSTEN TERUG NAAR HUIS WALLYN EN ST. ANNAKASTEEL

GEMEENTELIJKE DIENSTEN TERUG NAAR HUIS WALLYN EN ST. ANNAKASTEEL
Als het Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) huis Wallyn verlaten heeft zal het heringericht worden om er aanspreekpunten voor gemeentelijke diensten in onder te brengen.

Amper een jaar nadat de gemeente Maldegem huis Wallyn aan het RLM verhuurde voor 1700 euro per maand heeft het schepencollege in zijn zitting van 19 oktober beslist om de huurovereenkomst op te zeggen. Het RLM moet er tegen eind maart 2020 buiten zijn. "De gemeente wenst huis Wallyn, om eigen noden, terug in gebruik te nemen", werd in het verslag van de vergadering opgenomen.

Tijdens de gemeenteraadszitting van november wou CD&V raadslid Koenraad De Ceuninck meer verduidelijking over die eigen noden van de gemeente. Hij vroeg zich ook af of het opzeggen van de huurovereenkomst ook betekent dat het schepencollege de uitstap van Maldegem uit het RLM aan het voorbereiden is.

AANSPREEKPUNTEN
In zijn antwoord stelde burgemeester Van Hulle dat zijn bestuur van oordeel is dat iedere gemeentelijke dienst waarmee de bevolking in contact komt een aanspreekpunt moet hebben in het centrum van de gemeente. "Met huis Wallyn en het St. Annakasteel hebben wij voldoende ruimte om de aanspreekpunten in onder te brengen", legde de burgmeester uit.

Het zou ook de bedoeling zijn dat het politie een onthaalbureau in het centrum heeft. Het inrichten van een bureau voor de politie moet echter aan verschillende voorwaarden voldoen. Daarover zal nog moeten onderhandeld worden.

De burgemeester bevestigde dat het de bedoeling is om in de toekomst de samenwerking tussen de gemeenten en het RLM te evalueren. Na die evaluatie zal volgens hem blijken of de verdere samenwerking voor Maldegem nog nut heeft.

RUIME BELANGSTELLING VOOR KERSTMARKT VAN DE VIERKLAVER

RUIME BELANGSTELLING VOOR KERSTMARKT VAN DE VIERKLAVER

Dit jaar had de Vierklaver de tenten voor zijn kerstmarkt in de lokalen van de Maricolen in Maldegem opgeslagen. De kerstmarkt liet nog eens zien hoe creatief de mensen zijn die in het Kadoe atelier in de Krommewege actief zijn.

Het was zaterdagnamiddag doorlopen druk op de kerstmarkt. Wie alles op de kerstmarkt had bekeken en had gekocht wat hij wou trok naar de grote zaal waar de innerlijke mens kon worden verwend.

BRANDWEERPOST MALDEGEM ROND DE FEESTTAFEL

BRANDWEERPOST MALDEGEM ROND DE FEESTTAFEL

Er is een interventie waar de leden van de brandweerpost Maldegem allemaal samen graag naar toe trekken: dat is het jaarlijkse Barbarafeest, dat dit jaar doorging in Gasthof St. Marie.

Bij het begin van het feest vroeg postoverste kapitein Michel Dauwe enkele ogenblikken van ingetogenheid voor de collega's waarvan het korps het afgelopen jaar afscheid heeft moeten nemen.

Het Barbarafeest is ook het ogenblik waarop de bevordering en de vereremerkingen worden bekend gemaakt.

Luitenant en postoverste Michel Dauwe werd tot kapitein bevorderd, de brandweermannen Gerd Bonte, Robin Coene, Tom Devolder, Pieter Lacayse en Adam Kuijl werden bevorderd tot korporaal, Robin Rodrigus ontving zijn brevet van hulpverlener-ambulancier en ere-brandweerman Dirk Uitschoot ontving de burgerlijke medaille 2e klasse.

In zijn toespraak bekende burgemeester Bart Van Hulle dat zijn achting voor onder meer de brandweer fors is gestegen sedert hij burgemeester is en meer in contact komt met de hulpdiensten.

Na het officiële gedeelte was het tijd om de innerlijke mens te verwennen...

HET GROOT DICTEE VIEL MEE

HET GROOT DICTEE VIEL MEE

Voor het eerste "Groot Dictee Heruitgevonden" dat vorige week in de hoofdbibliotheek werd georganiseerd schreven zich 19 mensen in.

Tijdens de eerste proef moesten zij een tekst noteren die door schepen Peter Van Hecke werd voorgelezen. In het tweede deel van de proef moesten zij in het vervolg van het verhaal dat door de schepen werd voorgelezen voor bepaalde woorden de juiste schrijfwijze kiezen en die keuze aanduiden met vooraf bepaalde letters.

Als slotproef moesten de deelnemers binnen de 10 minuten met de letters die zij in deel twee van de proef gebruikt hadden een zo lang mogelijk woord vormen.

Na afloop van het dictee vonden de deelnemers dat het initiatief voor herhaling vatbaar is. De laatste proef vonden zij de moeilijkste.

DE WARMSTE WEEK IN WZC WARMHOF

DE WARMSTE WEEK IN WZC WARMHOF

De cafetaria van het WZC Warmhof zat zaterdagnamiddag tot in de hoeken vol voor de zangnamiddag die onder de leiding van Jan Wauters in het kader van de Warmste Week werd georganiseerd.

Ten voordele van de Warmste week werden zangboekjes, drankjes en hapjes verkocht. Het werd een bijzonder gezellige namiddag. De opbrengst van de zangnamiddag wordt geschonken aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

BLOKPUNT IN HET WZC WARMHOF

De gemeente Maldegem stelt al enkele jaren blokpunten ter beschikking van studenten die zich op een stille plaats willen voorbereiden op hun examens.

Door het wegvallen van de Sporthal in de Bloemestraat viel er een veel gebruikt blokpunt weg. De gemeente heeft daar nu een meer dan volwaardig alternatief voor gevonden.

Vanaf nu kunnen studenten zich ook op hun examens voorbereiden in de stille ruimte van het WZC Warmhof. Voor een drankje en een hapje tijdens het studeren kunnen ze terecht in de cafetaria van het WZC.

Naast het blokpunt in het WZC Warmhof kunnen studenten natuurlijk ook nog altijd terecht in de hoofdbibliotheek op de schouwburgplaats. Daar kunnen ze in de leeszaal en het auditorium terecht (als er geen activiteiten zijn).

De bibliotheek biedt de studenten gratis water, koffie en thee aan. Informatie over de openingsuren van de blokpunten is te vinden op www.maldegem.be/blokpunten.

LANI SPIESSENS VIJFDE OP HET WK TUMBLING IN TOKYO

LANI SPIESSENS VIJFDE OP HET WK TUMBLING IN TOKYO
Na haar schitterende prestatie op het WK Tumbling in Tokyo kreeg Lani Spiessens donderdag een warm ontvangst in haar school De Ark. Ook schepen van onderwijs en sport Glenn Longeville was er om Lani namens de gemeente te feliciteren.

Nadat ze de eerste week van december de prestaties van hun vriendin, de 11 jarige Lani Spiessens, via een app op hun gsm en pc hadden gevolgd, hebben de leerlingen en leerkrachten van de Ark in de Zwarte Zusterslaan -waar Lani in het 6de leerjaar zit- haar afgelopen donderdag een feestelijke verwelkoming gegeven.

Lani, die in 2012 met kleuterturnen begon, is lid van Gymclub Altis Eeklo. Zij werd dit jaar geselecteerd voor het WK Tumbling voor jongeren tot 18 jaar in Tokyo.

Tijdens dat WK moesten de jongeren op een baan van 25m een combinatie van salto's, fliks en schroeven uitvoeren. De meer dan 600 deelnemers werden in verschillende groepen ingedeeld.

Lani en haar meegereisde ouders waren al tevreden dat zij het tot in de finale had gebracht. Daar pakte zij uit met een prachtige prestatie die haar een schitterende vijfde plaats opleverde. Daarmee haalde zij ook het beste resultaat van de Belgische delegatie.