Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 837 - Week 50 : van 8 tot 14 december 2019 Archief…

BIJZONDER ERETEKEN VOOR REDDERS VAN SIMONA DE VLIEGER
Woensdagnamiddag mocht burgemeester Bart Van Hulle het bijzonder ereteken van het Carnegie Hero Fund uitreiken aan Stef De Bondt en Maaikel Coens, inspecteurs bij de PZ Maldegem. Zij redden Simona De Vlieger (hierbij op de foto) uit haar woning waarin 's nachts brand was uitgebroken.

Het was voor Simona De Vlieger woensdagnamiddag een gezellig weerzien met Stef De Bondt en Maaikel Coens, de twee inspecteurs van PZ Maldegem die haar begin vorig jaar bevrijdden uit haar woning waarin 's nachts brand was uitgebroken. "Ik ben er trots op dat zij dat bijzonder ereteken krijgen, zonder hen was ik hier waarschijnlijk niet meer", vertelde Simona tijdens de ontvangst in het gemeentehuis.

Op 17 januari 2018 liep er bij de PZ Maldegem omstreeks 2 uur een oproep binnen voor een brand in de Canadezenlaan in Adegem. De inspecteurs Stef De Bondt en Maaikel Coens, die van dienst waren, waren als eerste van de hulpdiensten ter plaatse. Net als Martin De Vlieger die de hulpdiensten had verwittigd stelden ook zij vast dat er in de woning al een enorme rookontwikkeling was en dat alle deuren en vensters waren afgesloten.

Toen de inspecteurs vernamen dat er zich nog een vrouw in de slaapkamer bevond hebben zij niet gewacht op de komst van de brandweer. Zij hebben zelf de nodige maatregelen genomen om binnen te geraken in de slaapkamer van de vrouw. Die was door de ingeademde rook versuft.

Zij hebben haar uit de woning gehaald en laten overbrengen naar het ziekenhuis. Omdat ook zij blootgesteld waren aan CO-vergiftiging werden ook zij voor een korte verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.

De 95 jarige Simona is na haar verblijf in het ziekenhuis niet meer naar haar woning in de Canadezenlaan teruggekeerd. Zij heeft een korte tijd bij familie gewoond en heeft daarna haar intrek genomen in de Pastorij waar ze het best naar haar zin heeft.

ERETEKEN
Het moedige optreden van de twee inspecteurs is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het dossier van hun optreden is ook bij de commissie van het Carnegie Hero Fund terechtgekomen. Die stichting werd in 1909 in de VS opgericht door staalmagnaat Andrew Carnegie en reikt onder meer eretekens uit aan mensen die op gevaar van eigen leven andere mensen redden.

Net als burgemeester Van Hulle zijn ook waarnemend korpschef Francis Van Hove en de leden van PZ Maldegem er trots op dat twee leden van hun korps een dergelijk uitzonderlijk ereteken hebben gekregen. De beide inspecteurs zelf bleven er bijzonder bescheiden bij. "Wij hebben enkel gedaan wat wij moesten doen", klonk het bij de inspecteurs.

DE N9 IS BIJNA KLAAR

DE N9 IS BIJNA KLAAR
Vanaf 20 december zal er op de N9 in Maldegem opnieuw verkeer in beide richtingen mogelijk zijn.

Nog even geduld en de vervelende omleidingen door de werken aan de N9 in Maldegem behoren tot het verleden. Volgens schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot (Open VLD) heeft de aannemer een tandje bijgestoken om, ondanks de vertraging wegens weerverlet, de werken aan de N9 toch tijdig klaar te krijgen.

De werken begonnen op 6 augustus en de aannemer en het Agentschap Wegen en Verkeer hadden voor een speciale formule voor de uitvoering van de weken gekozen. Er werd onmiddellijk over de ganse afstand en de ganse breedte van de N9 gewerkt.

Zowel het verkeer komende uit de richting Eeklo als uit de richting Brugge kon tijdens de werken op de N9 blijven rijden tot aan de rotonde Martens. Om alle handelszaken zoveel mogelijk bereikbaar te houden werd voor ene speciaal omleidingstraject gekozen.

VEILIGHEID
Een bezoek aan de werken leerde ons dat zowel de rijweg voor de auto' s als de fietspaden (behalve de rode kleur die volgend jaar wordt aangebracht) gegoten zijn. Er is zelfs al een gedeeltelijke belijning aangebracht.

Met een kleine inspanning zou het zelfs nu al mogelijk zijn om het verkeer op de N9 opnieuw in beide richtingen te laten verlopen, maar er werd volgens schepen Van Landschoot uit veiligheidsoverwegingen gekozen om tot 20 december te wachten om de N9 opnieuw voor verkeer in beide richtingen open te stellen.

"De werken aan de rijweg en fietspaden zij klaar maar wij moeten nog aanpassingswerken aan de in- en uitritten uitvoeren. Wij moeten met onze machines regelmatig op de rijweg komen. Om de veiligheid van zowel de mensen die aan het werk zijn als het verkeer te verzekeren is het beter dat wij tot 20 december wachten om verkeer in beide richtingen toe te laten", legde de verantwoordelijke van de werken uit.

KINDERKOOR DE VBS DE PAPAVER KLAAR VOOR HET KERSTCONCERT

KINDERKOOR DE VBS DE PAPAVER KLAAR VOOR HET KERSTCONCERT

Directeur Annelies Lammertyn en de leerlingen van de VBS De Papaver die deel uitmaken van het schoolkoor hebben de afgelopen weken enkele middagpauzes opgeofferd om zich voor te bereiden op het kerstconcert dat op zondag 22 december in de kerk in Adegem doorgaat.

Zij brengen dat kerstconcert amen met Gemengd Koor Canticorum onder de leiding van jan Wauters en een Combo.

Er zijn optredens om 14u30, 16u30 en 19u30. Kaarten kosten 10 euro en kunnen besteld worden bij het secretariaat van de school en bij de dirigent en de leden van het koor.

ROBBE JANSSENS NIEUWE INSPECTEUR BIJ DE PZ MALDEGEM

ROBBE JANSSENS NIEUWE INSPECTEUR BIJ DE PZ MALDEGEM

Sedert 1november maakt inspecteur Robbe Janssens deel uit van de PZ Maldegem. Voor burgemeester Bart Van Hulle legde hij de eed als nieuw personeelslid.

Inspecteur Janssens is afkomstig van Watervliet. Na zijn studies aan het Atheneum heeft hij onmiddellijk gekozen voor een opleiding tot politieman. Hij wordt bij de PZ Maldegem ingezet bij de afdeling interventie en verkeer.

LINDA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

LINDA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Freddy Bral en zijn echtgenote Linda Matthys samen met hun familie en vrienden in het gemeentehuis ontvangen.

Onder applaus van familie en vrienden werden Linda Matthys en haar echtgenoot Freddy Bral vrijdagnamiddag als gouden paar door schepen Marleen Van den Bussche ontvangen in het gemeentehuis.

Linda werd in januari 1947 in Eeklo geboren. Nadat ze met haar familie een paar jaar in Ursel had gewoond verhuisde de familie naar de Oude Staatsbaan in Adegem. Daar runde haar moeder een kapperssalon. Linda liep school in Adegem en Eeklo en leerde daarna de kappersstiel bij ma.

Freddy zag op 18 augustus 1948 het levenslicht in zijn ouderlijke woning in de Gentse Steenweg. Na het Lager Onderwijs in Maldegem trok hij naar het VTI in Brugge om daarna in het HTI Oostende af te studeren als technisch ingenieur. Voor hij zijn legerdienst vervulde gaf hij nog een jaar les in het VTI Brugge.

Freddy had ondertussen het mooie meisje op de fiets al meermaals zien passeren maar het was in de nacht van oud naar nieuw in 1964 dat hij haar voor het eerst, in de zaal Rio in de Brielstraat, echt ontmoette. Daar werd de basis van hun toekomst gelegd.

Op 6 december 1969 trouwen zij voor de wet en de kerk in Adegem. Zij vestigden zich in de Dr. Herrebautlaan waar Linda een kapperszaak opende.

LINDA EN FREDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen van Burgerlijke Stand Rudi De Smet overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Freddy stapte in het chauffage - sanitairbedrijf van zijn broer Willy. Via de sociale bouwmaatschappij hadden ze veel opdrachten. Dat was de ideale springplank voor de uitbouw van het bedrijf. Het bedrijf werd onder meer betrokken bij de renovatie van het gemeentehuis en de Campus Warmhof.

Omdat het bedrijf bleef groeien stopte Linda haar zelfstandige kapperszaak om voor de twee kinderen te zorgen. Nu hebben zij ook al vijf kleinkinderen om te verwennen.

Door het vele werk was er bij de familie Bral Matthys niet veel tijd voor hobby's. Zij genoten van hun korte verblijven aan de kust waar ze wandelden en fietsen. Freddy heeft de fakkel doorgegeven aan de zoon maar steek nog regelmatig een handje toe.

Samen met Linda kijkt hij uit naar hun verhuis naar hun nieuw appartementen in het centrum van Maldegem.

SINTERKLAAS OP BEZOEK BIJ DE PAPAVER

SINTERKLAAS OP BEZOEK BIJ DE PAPAVER

Vrijdagvoormiddag was Sinterklaas en zijn knechten te gast in de VBS De Papaver. Nadat hij op bezoek was geweest in de andere klassen ontmoette de Sint de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar in de speelzaal.

De leerlingen hadden voor het sinterklaasfeest ook de bewoners van de Pastorij en mensen van de Vierklaver uitgenodigd. De Vierklaver brachten ook muzikale ondersteuning mee.

De Sint genoot duidelijk van zijn verblijf in De Papaver. Hij had zowel voor de leerlingen als voor de gasten uit de Pastorij en de Vierklaver een attentie mee.

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN JUBILARISSEN

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN JUBILARISSEN

Het is een traditie bij OKRA Adegem om de echtparen die in de loop van het jaar een huwelijksjubileum (vanaf goud) hebben gevierd uit te nodigen op een verwennamiddag.

Afgelopen dinsdag zaten de jubilarissen samen in de cafetaria van Den Hoogen Pad. Het bestuur had niet alleen voor koffie en gebak maar ook voor een attentie voor de jubilerende koppels gezorgd.

KADOE KERSTMARKT

Op zaterdag 14 december organiseert KADOE, het bezigheidsatelier van de VZW de Vierklaver, in samenwerking met andere verenigingen een kerstmarkt in de lokalen van de Maricolen in Maldegem. Het publiek is welkom vanaf 14 uur.

Bij de stand van KADOE zullen er vooral artikels te koop zijn die in het bezigheidsatelier werden gemaakt.