Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 836 - Week 49 : van 1 tot 7 december 2019 Archief…

ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ONTVANGEN IN MALDEGEM

ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ONTVANGEN IN MALDEGEM

Omdat hun vereniging dit jaar 50 jaar bestaat werden het bestuur en de leden van de Vriendenkring van de Adegemse Laureaten van de Arbeid vorige week zaterdagavond, voordat ze de voeten onder de feesttafel staken, door schepen Peter Van Hecke (Open VLD) in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Het was Louis Savat die in 1969 de vriendenkring van de Adegemse Laureaten van de Arbeid oprichtte. Iedere Adegemnaar die een ereteken (vanaf cadet) van de Arbeid ontvangt kan lid worden van de vriendenkring.

De jubilerende vereniging kreeg schriftelijke felicitaties van het vorstenhuis en de raad om, als vereniging die 50 jaar bestaat, de titel van "Koninklijke Vereniging" aan te vragen. Tijdens de ontvangst in het gemeentehuis liet de huidige voorzitter Jan Bral er geen twijfel over bestaan dat die aanvraag eerstdaags zal worden ingediend.

GBS DE KRUIPUIT EN WELZIJNSSCHAKELS SAMEN TEGEN ARMOEDE

GBS DE KRUIPUIT EN WELZIJNSSCHAKELS SAMEN TEGEN ARMOEDE
De leerlingen van de GBS De Kruipuit luisterden geboeid naar de uitleg van de mensen van Welzijnsschakel.

In de loop van het schooljaar organiseert de GBS De Kruipuit enkele projectdagen. Op dinsdag 19 november stond de projectdag "Samen tegen Armoede" op het programma. Naar aanleiding van die dag kwamen 2 mensen van Welzijnsschakel Maldegem uitleg geven over armoede in onze eigen regio.

Het werd voor de leerlingen een bijzonder leerzame dag. Het was voor hen even slikken toen zij hoorden dat onze gemeente tot een van de armste van onze regio behoort.

De mensen van Welzijnsschakels legden ook uit dat de hulp die zij verlenen zich niet beperkt tot financiële ondersteuning van mensen in armoede. Leden van de organisatie staan mensen ook bij in het zoeken naar oplossingen voor hun problemen en zorgen er mee voor dat de mensen administratief met alles in orde zijn zodat zij aanspraak kunnen maken op alle tegoedkoning waarop ze aanspraak kunnen maken.

ACTIE
Bij de GBS De Kruipuit beperkt een projectdag zich niet alleen tot het geven van informatie over een thema. In de weken die aan de projectdag voorafgingen zochten de leerlingen sponsors voor hun actie. De leerlingen en leerkrachten zouden een dag leven in de omstandigheden waarin mensen dagelijks moeten leven als ze armoede hebben.

Tijdens de speeltijden was er op de projectdag geen lekker koekje maar een harde soldatenkoek. Er werd die dag enkel water gedronken. De warme maaltijd van 's middags werd vervangen door brood zonder beleg.

Op het einde van de projectdag konden de leerlingen van De Kruipuit dankzij de sponsoring en de bijdrage van de school een cheque van 1.000 euro schenken aan Welzijnsschakel Maldegem. Dat dit bedrag goed zal besteed worden, daar zijn de leerlingen na de uitleg die ze gekregen hadden van overtuigd.

't FOLKLOORKE BAKTE PANNENKOEKEN


In de Kastelein in Oostwinkel bakte 't Folkloorke vorige week honderden pannenkoeken.

Ook dit jaar was De Kastelein in Lievegem (Oostwinkel) de plaats waar 't Folkloorke zijn pannenkoekennamiddag organiseerde. Voor Keizer Frank die nu met pensioen is, was het de eerste maal dat hij zich volledig op de voorbereiding van de pannenkoekennamiddag kon focussen en dat deed hem duidelijk deugd.

Het vaste bakteam had zondag geen tijd om te kijken waar de vogels vlogen: de mensen bleven komen en de vraag naar pannenkoeken bleef aanhouden.


Ook dit jaar waren de vrienden van het eerste uur op de afspraak.

Net als de vorige jaren zagen wij veel gekende gezichten genieten van de lekkere pannenkoeken. Er waren ook verschillende mensen die voor het eerst aan de pannenkoekennamiddag deelnamen. Voor hen werd het een aangename ervaring.

EEN VOLLE HOOGEN PAD VOOR HET SENIORENFEEST

EEN VOLLE HOOGEN PAD VOOR HET SENIORENFEEST

Meer dan een uur voordat het seniorenfeest in Den Hoogen Pad donderdagnamiddag begon stonden al tientallen senioren voor de deur van de grote zaal. Iedereen wou duidelijk een goede plaats hebben.

Op het programma stonden koffie en gebak, die ieder jaar lekker zijn. Daarnaast waren er optredens van Eveline Cannoot en Herbert Verhaeghe. Deze artiesten brachten een optreden waarvan de 300 aanwezigen met volle teugen hebben genoten.

U15 VK ADEGEM SPELEN EEN NIVEAU HOGER

U15 VK ADEGEM SPELEN EEN NIVEAU HOGER

Omdat zij hun kampioenstitel liever thuis vierden hebben de U15 van VK Adegem gewacht tot zaterdagvoormiddag, de wedstrijd tegen Meetjesland, om hun titel in hun niveau te vieren. Na de winterstop speelt de ploeg een niveau hoger.

Volgens hun trainer Jannick Van de Walle, die pas in de loop van de maand september trainer werd van de U15, zit er voldoende kwaliteit in de ploeg om een niveau hoger te spelen. In de groep waar ze nu spelen hadden ze geen tegenstand. Enkel tegen St. Laureins die met een versterkte ploeg aan de wedstrijd kwam hebben zij punten verloren.

KOORDAG BIJ CANTICORUM

KOORDAG BIJ CANTICORUM

Als voorbereiding op het kerstconcert van zondag 22 december organiseerde het Gemengd Koor Canticorum onder de leiding van Jan Wauters zaterdag een koordag in de VBS De Papaver. Tussen 10 en 16 uur werd er gezongen, met een pauze 's middags.

Naast het Gemengd Koor Canticorum werken op 22 december ook het koor van de VBS De Papaver onder de leiding van Annelies Lammertyn en een Combo mee aan het kerstconcert.

Omdat de belangstelling voor het kerstconcert in de St. Adrianuskerk groot is, zijn er optredens voorzien om 14u30, 16u30 en 19u30.

Kaarten zijn nu reeds te koop. Ze kosten 10 euro.

JULIAAN DANEELS VIERDE ZIJN 100STE VERJAARDAG

JULIAAN DANEELS VIERDE ZIJN 100STE VERJAARDAG

Zaterdagvoormiddag werden Juliaan Daneels en zijn echtgenote Lisette Houckx (91) samen met hun familie ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Julian door schepen van Burgerlijke Stand Rudi De Smet in het gemeentehuis ontvangen.

Juliaan en zijn echtgenote Lisette hebben het grootste deel van hun leven in Brugge en Assebroek gewoond. Acht jaar geleden verhuisden ze naar Adegem Dorp en vier jaar terug namen zij hun intrek in een van de seniorenwoningen in het Begijnewater.

Zij genieten van de bezoekjes die ze krijgen van de familie en vrienden. Daarnaast besteden zij een groot deel van hun tijd aan het lezen en het volgen van de actualiteit en de sport op TV. Zij hopen dat nog enkele jaren samen te kunnen doen.

PLANTDAG BIJ DE GBS DE KRUIPUIT

PLANTDAG BIJ DE GBS DE KRUIPUIT
De directie, leerkrachten, kleuters en leerlingen van de GBS De Kruipuit hebben met hun ouders en grootouders afgelopen donderdag meegewerkt aan de plantdag. "Gek op Groen" krijgt meer vorm.

Ondanks de fijne regen die bijna de ganse donderdag uit de hemel viel werd er afgelopen donderdag op de GBS De Kruipuit met de schop en spade gewerkt. Er moesten hoogstammige en laagstammige bomen (geschonken door het Regionaal Landschap Meetjesland), struiken en hagenplantjes geplant worden. Over enkele maanden zal de groene vlakte achter de school er anders uitzien.

DRIEDELIGE DROOM
Toen de gemeente overging tot de aankoop van de weide die aan de GBS De Kruipuit paalt paste dat volledig in het project "Gek Op Groen", waarrond de school op de kruipuit werkt.

Volgens Anneleen Van den Bossche een van de drijvende krachten achter het project moet dankzij de beschikbare ruimte en de financiële en logistieke steun "Gek op Groen" uitgroeien tot de realisatie van een driedelige droom.

Met de aanleg van het extra groen heeft de school de mogelijkheid om haar kleuters en leerlingen te laten ontplooien tussen het groen. Het is een ideale locatie om hen respect voor zichzelf, voor anderen en voor de natuur bij te brengen. Dat alles kan gebeuren in een zeer rustgevende omgeving.

De extra groene ruimte is ook een verrijking voor de lokale gemeenschap: als de plannen zijn uitgewerkt zal het terrein een sociale ontmoetingsplaats zijn met veel mogelijkheden voor de mensen uit de omgeving.

Met haar project "Gek Op Groen" bouwt de school mee aan een wereld waarin alles aanwezig is waaraan onze moderne maatschappij een tekort heeft.