Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 835 - Week 48 : van 24 tot 30 november 2019 Archief…

DE EERSTKOMENDE JAREN VERANDERT ER NIETS OP DE KERKHOVEN

DE EERSTKOMENDE JAREN VERANDERT ER NIETS OP DE KERKHOVEN
Ook op het kerkhof in Adegem zullen er de komende jaren nog altijd mensen in volle grond en in grafkelders kunnen begraven worden.

In tegenstelling met wat er uit de discussie over het nieuw reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging in Maldegem bleek, zullen er de komende jaren op alle kerkhoven in onze gemeente nog mensen kunnen begraven worden. Het begraven worden in grafkelders zal op alle kerkhoven, behalve in Maldegem centrum, een uitdovend karakter hebben.

Bij de behandeling van het reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging ontstond een pittige discussie tussen schepen van Milieu Rudi De Smet en vooral de CD&V-oppositie. Omdat wij op dat moment over geen kopie van het reglement beschikten moesten wij voor onze verslaggeving voortgaan op wat er in de discussie werd verteld.

Volgens burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) die zich net als zijn fractie en de rest van het schepencollege niet in het debat mengde, is die discussie de verkeerde kant opgestuurd waardoor er bij de bevolking onnodige commotie is ontstaan.

CIJFERS
Er zal volgens burgemeester van Hulle de eerstkomende jaren op de kerkhoven niet veranderen. Overal is nog voldoende vrije ruimte om mensen zowel in volle grond als in grafkelders te begraven. Op sommige kerkhoven wordt het praktisch moeilijk om nog grafkelders te steken.

Uit de cijfers die hij ons ter beschikking stelde blijkt dat dat er op het kerkhof in Maldegem nog 30 grafkelders ter beschikking zijn en dat er daar dit jaar nog maar 3 mensen in een grafkelder werden begraven.

In Adegem werd er dit jaar 1 afgestorvene in een grafkelder begraven en er zijn in Adegem nog 17 plaatsen voor grafkelders ter beschikking.

Op het kerkhof van Kleit is er nog ruimte voor 9 grafkelders. Dit jaar werd slechts een concessie voor een grafkelder toegekend.

Op het kerkhof van Donk is er nog ruimte voor 4 grafkelders. Dit jaar is daar nog niemand in een grafkelder begraven.

In Middelburg werd er dit jaar een persoon in een grafkelder begraven. Daar zijn er nog vijf plaatsen ter beschikking.

ANDERE VORMEN
In zijn reactie wees burgemeester van Hulle er ook nog op dat steeds meer mensen kiezen voor andere vormen van begraven worden. Steeds meer mensen kiezen voor crematie.

Het is daarom ook begrijpelijk dat nu al sommige steden en gemeenten er over nadenken om kerken die in de toekomst niet meer gebruikt worden om erediensten te verzorgen, om te vormen tot columbaria. Net als andere gemeenten bestudeert ook Maldegem de natuurbegraafplaatsen, die in opmars zijn.

Maldegem is niet de enige gemeente in onze regio die een deel van zijn kerkhoven een uitdovend karakter geeft: in Aalter en Damme werd die beslissing al eerder genomen.

SIMONNA EN RICHARD HAND IN HAND IN HET BRILJANT

SIMONNA EN RICHARD HAND IN HAND IN HET BRILJANT
Ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum werden Simonna Potvliege en haar echtgenoot Richard Verstuyf samen met hun familie en vrienden in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Simonna Potvliege en Richard Verstuyf straalden toen zij vrijdag voormiddag onder luid applaus van hun familie en vrienden door schepen van Burgerlijke Stand Rudi De Smet in de trouwzaal van het Maldegems gemeentehuis werden ontvangen.

Schepen De Smet blikte kort terug op het leven van de jubilarissen.

Simonna werd op 28 september 1933 in Adegem geboren. Zij liep er ook school. Haar droom om verpleegster te worden kon niet doorgaan. Later zou zij zich toch ontpoppen als een uittekende verzorgster.

Richard zag op 1 juli 1931 het levenslicht. Omdat hij een goede leerling was mocht hij ook verder studeren. Na zijn studies wachtte het leger. Zijn legerdienst bracht hem onder meer naar Bastenaken en bij de Grenadiers in Soest. In 1953 zou hij Louis Savat opvolgen als voorzitter van de Adegemse Verbroedering van Grenadiers. Daar is hij nu erevoorzitter van.

Beroepshalve werkte Richard bij Voedingswaren De Meyere. Het optimaliseren van de computers van het bedrijf was een van zijn hoofdtaken.

Richard leerde zijn toekomstige vrouw bij haar thuis in de Waleweg kennen. Zijn vader herstelde horloge en hij werd door de ouders van Simonna gevraagd om naar een van hu klokken te komen kijken. De zoon mocht mee om te zien hoe zijn vader uurwerken herstelde.

Richard had echter meer oog voor de dochters des huizes dan voor de te herstellen klok. Later ging hij zonder zijn vader nog enkele malen op bezoek om te kijken of de klok het nog deed maar vooral om te weten of Simonna ook belangstelling had voor hem.

Zo is hun romance ontstaan. Op 18 november trouwden ze voor de wet en 2 dagen later voor de kerk.

SIMONNA EN RICHARD HAND IN HAND IN HET BRILJANT
Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde het briljanten paar een kopie van hun huwelijksacte.

Het jonge paar trok in bij de moeder van Simonna en zij wonen daar nog altijd. Simonna heeft er gedurende jaren een winkel uitgebaat. Zij heeft ook eerst voor haar moeder en daarna voor haar zuster gezorgd.

Net als Richard kreeg zij ook de microbe van het duivenmelken te pakken. Nu het met de gezondheid van Richard iets minder gaat is het aan Simonna om er voor te zorgen dat het duifjes aan niets ontbreekt.

Richard en Simonna zijn nu minder mobiel dan vroeger maar zij genieten nog altijd op hun eigen manier van het leven en hopen dat nog jaren samen te kunnen doen.

VEILIG ONLINE GAMEN

Veel jongeren, zelfs op zeer jonge leeftijd, steken een groot deel van hun vrije tijd in het online gamen. Veel ouders zien door het game bos de bomen niet meer.

In samenwerking met de Gezinsbond organiseert de VBS De Papaver op donderdag 28 november om 20 uur een informatieavond rond "Veilig Gamen". Zowel ouders, experts als gamers komen aan het woord. Het publiek wordt ook actief betrokken bij de infoavond.

Deelnemen is gratis,
inschrijven kan via [email protected].

OPENINGSUREN ST. ANNAZWEMBAD MOETEN AL AANGEPAST WORDEN

OPENINGSUREN ST. ANNAZWEMBAD MOETEN AL AANGEPAST WORDEN
Stefanie en Dogan zijn de gezichten van de heropende cafetaria van het St. Annazwembad.

Nog voordat de cafetaria van het St. Annazwembad vorige week zondag na meer dan twee jaar opnieuw haar deuren opende, kwamen er bij leden van het schepencollege en het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) al vragen binnen om de openingsuren aan te passen. Er wordt naar een oplossing gezocht.

Toen de vorige uitbaters van de cafetaria van het St. Annazwembad geen nieuwe concessie afsloten en het AGB geen nieuwe uitbater vond, sloot de cafetaria van het Maldegems zwembad eind 2017 zijn deuren.

De zwemmers die na een zwembeurt voor een afzakkertje naar de cafetaria trokken en de ouders die hun kleine kinderen naar de zwemlessen brachten en ze kwamen ophalen waren de grootste slachtoffers van de sluiting.

HEROPENING
De nieuwe raad van bestuur van het AGB besliste om de cafetaria in eigenbeheer te heropenen. De gemeente stelde daarvoor twee personeelsleden ter beschikking. Al wie zondagvoormiddag een bezoek bracht aan het zwembad kon gratis genieten van een drankje en een koffiekoek.

De cafetaria moet volgens Geert De Roo, gemeenteraadslid en lid van de raad van bestuur van het AGB, een meerwaarde betekenen voor het zwembad.

Om zowel het zwembad als de cafetaria te promoten zal er op zondag voormiddag opnieuw ontbijtzwemmen worden georganiseerd.

Kinderen kunnen in de toekomst met hun vriendjes hun verjaardag vieren in het zwembad en de cafetaria. Ook het herinvoeren van het discozwemmen op vrijdagavond zal onderzocht worden.

De cafetaria is open op de uren dat het zwembad open is voor het publiek.

WIJZIGEN
Nog voor de cafetaria zondag haar deuren opende waren er al vragen bij het schepencollege en het AFB om de openingsuren van de cafetaria aan te passen.

De eerste vragen kwamen van ouders van jonge kinderen, die hun kinderen op zaterdagvoormiddag naar de zwemles brengen. Een uurtje later zit die zwemles er al op, en tijdens dat uurtje willen de ouders liever iets gebruiken in de cafetaria, in plaats van naar huis te rijden en daarna terug te keren. Volgens het huidige uurschema is de cafetaria op zaterdagvoormiddag echter niet open.

Ook een zwemclub die een speciaal zwemuur voor kinderen organiseert heeft zich bij de vraag van de ouders aangesloten.

Volgens de heer De Roo wordt door het AGB en het schepencollege naar een oplossing gezocht.

EERSTE VIERGESLACHT IN MANNELIJKE LIJN BIJ DEVRIESE FRANSOO

EERSTE VIERGESLACHT IN MANNELIJKE LIJN BIJ DEVRIESE FRANSOO

Nadat August Devriese (93) en zijn echtgenote Germaine (92) uit Sijsele op 11 november 2011 in Gasthof St. Marie in Maldegem hun diamanten huwelijksjubileum hadden gevierd besloten zij om daar ieder jaar op die datum een familiefeest te organiseren.

Dit jaar kreeg het feest nog een bijzondere betekenis: opa Maurits mocht dit jaar samen met zijn zoon Jan (60 Adegem), kleinzoon Jonathan (30 Olen) en achterkleinzoon Laurens (3 weken Olen) klinken op het eerste viergeslacht in mannelijke lijn.

Oma Germaine had met haar dochter Monique Devriese (67 Sijsele), haar kleindochter Nele Vlaminck (42 Adegem) en haar achterkleindochters Britt de Cousseaeker (19 Adegem), Lies de Coussemaeker (17 Adegem) en Rose Tolno (11 Adegem) al driemaal een viergeslacht vieren.