Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 834 - Week 47 : van 17 tot 23 november 2019 Archief…

ADEGEM HERDACHT EINDE EERSTE WERELDOORLOG

ADEGEM HERDACHT EINDE EERSTE WERELDOORLOG
De vaderlandslievende verenigingen en de herdenkingsplechtigheden zijn volgens Ere-Kolonel Georges De Vos nodig om er de jongeren aan te herinneren welke tol er in het verleden werd betaald voor de vrijheid die wij kennen.

Met een eredienst in de St. Adrianuskerk begon op 11 november in Adegem de herdenking van het einde van WO I. Bij het begin van de plechtigheid op het kerkhof werden de namen van de Adegemnaren die tijdens de oorlogen sneuvelden voorgelezen.

In zijn toespraak aan de gedenksteen op het kerkhof bracht Georges de Vos, Ere-Kolonel en voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem, hulde aan de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze toekomst. Volgens de heer De Vos beseffen de jongeren te weinig welke ellende oorlogen meebrengen.

Dat er in onze wereld nog veel van hun leeftijdsgenoten zijn die dagelijks tussen het oorlogsgeweld leven en daardoor geen kans hebben op een normale onbezorgde jeugd dringt bij onze jongeren onvoldoende door.

Daarom is het volgens de voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem nodig dat de herdenkingsplechtigheden er zijn en dat leden van de vaderlandslievende verenigingen die in hun jeugd nog WO II hebben meegemaakt getuigen van hoe zij die periode hebben beleefd.

Met een prachtig gedicht gaf juffrouw Verbeke van de VBS De Papaver hoe kinderen opgroeiden tussen het oorlogsgeweld.

ADEGEM HERDACHT EINDE EERSTE WERELDOORLOG
Terwijl aan de gedenksteen bloemen werden neergelegd door de gemeente Maldegem en Vaderlandslievende verenigingen plantten leerlingen van De Papaver een bloem aan de graven van de oorlogsslachtoffers.

Nadat hij bij het begon van zijn toespraak hulde had gebracht aan de soldaten die sneuvelden tijdens de wereldoorlogen legde schepen Jason Van Landschoot daarna de link tussen toen en de huidige situatie in de wereld.

Hij wees er op dat de vluchtelingenstromen die wij nu in de wereld kennen niet nieuw zijn. Ook onze voorouders hebben die gekend tijdens WO I. Het is volgens schepen Van Landschoot nodig dat wij daar aan herinnerd worde om meer begrip te hebben voor de mensen die nu op zoek zijn naar een veiliger leven.

Was de plechtigheid op het kerkhof nog bij een kille wind doorgegaan dan werd het tweede deel van de plechtigheid aan onder meer het monument van de Grenadiers in de regen verdergezet.

"Als wij bedenken in welke omstandigheden de soldaten in WO I hebben gestreden, dan hebben wij geen recht om te klagen over de weersomstandigheden", klonk het bij de oudste deelnemers aan de plechtigheid.

NOËL EN FRANCINE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

NOËL EN FRANCINE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Noël Van Parijs en zijn echtgenote Francine Van Haele samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Noël Van Parijs en zijn echtgenote Francine Van Haele straalden toen zij zaterdagvoormiddag door schepen van Burgerlijke stand Rudi De Smet in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Schepen De Smet blikte voor de familie kort terug op het leven van het gouden paar.

Noël werd 72 jaar geleden in Ursel geboren en liep er ook school. Na het Lager Onderwijs was de tijd gekomen om te beginnen werken. Behalve zijn legerdienst heeft Noël altijd als elektricien gewerkt.

Francine zag in 1950 het levenslicht Op de Zwepe in Adegem. Haar ouders baatten het café "de Zwepe" uit. Ook voor haar was het na het lager Onderwijs werken geblazen. Zij heeft als naaister bij Vergauwen gewerkt.

Francine was ook wel geregeld in het café van haar ouders te zien. Het is daarom dat Noël daar ook graag over de vloer kwam. Toen Noël in 1968 bij het leger verlof had sloegen bij hem en Francine de vonken over. Elf maanden later waren zij getouwd.

NOËL EN FRANCINE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Francine heeft nog verder gewerkt tot de gezinsuitbreiding er kwam. Zij kregen drie dochters en hebben nu ook 3 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen om te verwennen.

Noël heeft in zijn ganse beroepsloopbaan vier werkgevers gehad. Toen hij 60 jaar was ging hij met pensioen.

Toen de kinderen ouder werden is Francine in de voetsporen van haar ouders gestapt en hield zij in Ursel het café de Bierboom open. Dat heeft ze van 1982 tot 1994 gedaan.

Het leven heeft het gouden paar niet altijd toegelachen: het overlijden van hun oudste dochter bij een verkeersongeval was voor Noël en Francine een zware last om dragen.

Hoewel ze het grootste deel van hun leven in Ursel hebben gewoond kozen Noël en Francine er vorig jaar voor om te verhuizen naar de Reesinghelaan in Maldegem. Daar hebben zij nu tijd zat om de kleinkinderen en achterkleinkinderen te verwennen.

Noël, die in Ursel gedurende jaren voorzitter was van de supportersclub van de voetbalploeg, volgt nu samen met Francine de sport op TV. Zij genieten samen ook een korte wandeling. Zij hopen nog jaren samen van het leven te kunnen genieten.

KERKHAAN NA DRIE JAAR AL AAN VERVANGING TOE?

KERKHAAN NA DRIE JAAR AL AAN VERVANGING TOE?
De elevator kwam er aan te pas om de kerkhaan naar beneden te halen.

Nadat hij drie jaar geleden als nieuwe kerkhaan op de kerktoren van de St. Adrianuskerk werd geplaatst moest de haan er afgelopen dinsdag al opnieuw worden afgehaald.

Pastoor Luc kon het niet begrijpen dat een nieuwe haan al na drie jaar zo is afgetakeld: het onderstel van de haan was al volledig verroest en de buik van de haan zat vol water.

Als een nieuwe haan op zo een korte tijd zo is afgetakeld moet dat volgens pastoor Luc of een fout in het ontwerp of een fabricagefout zijn.

Er zal moeten uitgekeken worden naar een firma die de haan degelijk kan herstellen. Indien er geen herstel meer mogelijk is zal de haan alweer moeten vervangen worden.

LEERLINGEN VAN DE VBS DE PAPAVER EVEN LABORANTEN

LEERLINGEN VAN DE VBS DE PAPAVER EVEN LABORANTEN
Woensdagvoormiddag kon men in Adegem Dorp niet naast de wagens van XperiLAB.be kijken. Zij waren er voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van De Papaver.

Om de leerlingen al op jonge leeftijd warm te maken voor de wetenschap werd het project XperiLAB.be in het leven geroepen; dat project richt zich tot leerlingen van de laatste jaren van het Lager Onderwijs.

De wagen is een rijdend laboratorium, waarin op hetzelfde moment aan verschillende projecten kan gewerkt worden.

De leerlingen worden in groepen in gedeeld en werken gedurende 90 minuten aan projecten die vooraf voor hen werden geselecteerd en geprogrammeerd.

LEERLINGEN VAN DE VBS DE PAPAVER EVEN LABORANTEN
Als echte laboranten werden de leerlingen voor hun bezoek aan het XperiLAB in witte stofjassen gestoken.

Voordat zij zelf de handen uit de mouwen moesten steken zagen de leerlingen eerst op een scherm welke handelingen zij achtereenvolgens moesten uitveren om hun project af te werken.

Deden zij tijdens hun project iets fout dan werden zij er door de pc met een geluid op attent gemaakt. Er liepen in het mobiel labo ook experten rond die bij fouten de nodige aanwijzingen gaven.

De leerlingen genoten van hun bezoek aan het mobiel labo. De 90 minuten vlogen voorbij...