Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 828 - Week 41 : van 6 tot 12 oktober 2019 Archief…

WEINIG ALTERNATIEVEN VOOR MASTODONTEN IN ADEGEM DORP

WEINIG ALTERNATIEVEN VOOR MASTODONTEN IN ADEGEM DORP
Om het uur vertrokken minsten vier mastodonten van tractoren met een zware lading uit de nieuwe verkaveling in Adegem Dorp. Dat laat zijn sporen na aan het wegdek.

De inwoners van Adegem Dorp, Kallestraat en Schoolstraat wisten de afgelopen dagen niet waar ze het hadden : tussen 8 en 17 uur reden ieder uur minstens vier tractoren eenmaal met een zware lading en eenmaal met een lege aanhangwagen door hun straat.

De buurtbewoners vrezen dat die mastodonten van tractoren hun straten zullen kapotrijden en dat ze een gevaar zijn voor de schoolgaande jeugd.

VERKAVELING
Het was gemakkelijk om te achterhalen dat die mastodonten uit de nieuwe verkaveling in Adegem Dorp kwamen. Daar is men begonnen met het bouwrijp maken van de percelen en met de voorbereiding van de bouwwerken. Daardoor komt er een massa grond vrij die moet worden afgevoerd. De verkavelaar heeft daarvoor een externe firma aangetrokken.

De grond afvoeren kan niet anders dan via Adegem Dorp. Daardoor was het de afgelopen dagen een aan- en afrijden van de zware tractoren.

Omdat er vooral gevreesd wordt voor de kinderen die dagelijks door Adegem Dorp van en naar school rijden en voor de staat van het wegdek werd contact opgenomen met schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot (Open VLD).

ALTERNATIEVEN
Vrijdagnamiddag moesten twee mastodonten elkaar kruisen in de Schoolstraat. Dat kon niet zonder dat er over het voetpad werd gereden.

Omdat hij hun bezorgdheid deelde nam schepen Van Landschoot donderdag contact op met zowel de verkavelaar als met de firma die de grond afvoert.

Na afloop van het gesprek moest schepen Van Landschoot toegeven dat de firma niet veel alternatieven heeft om vanuit de verkaveling de grond af te voeren. Ofwel gaat het richting Kallestraat, de N9 of Spanjaardshoek.

"De firma heeft mij beloofd dat zij rekening zal houden met de begin- en einduren van de school en dat zij de ritten zal spreiden en daarbij ook gebruik zal maken van de Schoolstraat en de Hillestraat", legde schepen Van Landschoot uit.

PROBLEEM
Dat de Schoolstraat gebruiken voor problemen zorgt hebben wij vrijdagnamiddag zelf kunnen vaststellen. Als een van de vier tractoren in de Schoolstraat rijdt mag er geen voertuig uit de andere richting komen, omdat de straat niet breed genoeg is om er met twee voertuigen te kunnen kruisen.

WEINIG ALTERNATIEVEN VOOR MASTODONTEN IN ADEGEM DORP
Vrijdagnamiddag kwamen twee tractoren elkaar tegen in het breedste deel van de Schoolstraat. Zonder dat een van de tractoren met zijn aanhangwagen op het voetpad reed was het onmogelijk om elkaar te passeren.

Ondertussen wordt ook gewag gemaakt van schade aan het wegdek in Adegem Dorp. Dat is een probleem dat door schepen Van Landschoot zal moeten worden opgevolgd.

Verwacht wordt dat het afvoeren van de grond nog tot 9 oktober zal duren.

GEEN PARKEERPLAATS MEER NA VERBOUWING OF BIJ NIEUWBOUW KOST 10.000 EURO

Hoewel er nog geen bouwkundige verordening bestaat kreeg in Maldegem iemand al een eenmalige belasting van 10.000 euro omdat hij bij de verbouwing van zijn garage tot woning geen parkeerplaats meer op zijn eigendom heeft. Leandra Decuyper (CD&V) verzette zich om twee redenen tegen deze heffing.

In Maldegem vroeg iemand een bouwvergunning aan om zijn garage bij zijn woning te verbouwen tot woning. Hij kreeg die vergunning maar moest een eenmalige heffing van 10.000 euro betalen, omdat hij geen parkeerplaats meer bij zijn woning had.

VERORDENING
Volgens raadslid Leandra Decuyper is deze heffing niet te verantwoorden. Maldegem heeft volgens haar geen reglement dat een dergelijke heffing voorziet.

In dit dossier is er volgens mevrouw Decuyper inderdaad geen parkeerplaats meer op de eigendom, maar komt er een parkeerplaats bij op de openbare weg. Zolang het gebouw een garage was mocht er voor de oprit niet geparkeerd worden. Nu het geen oprit meer is mag daar wel een auto parkeren.

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Nicole Maenhout (N-VA) bestond er toen zij in Maldegem schepen werd geen reglement omtrent parkeerplaatsen op private eigendom. Er wordt nu werk gemaakt om die verordening op papier te zetten.

"Met onze verordening willen wij voorkomen dat mensen een bestaande oude woning afbreken en er appartementen voor in de plaats zetten zonder dat daar parkeerplaatsen bij zijn", gaf schepen Maenhout nog mee.

Zij beloofde dat de verordening in de nabije toekomst op de gemeenteraadszitting zal komen.

ADEGEMSE KUNSTENAARS STELLEN TENTOON

Het Adegemse feestcomité verleent tijdens de winterkermis zijn medewerking aan een tentoonstelling in de St. Adrianuskerk die door kunstschilder Willy Van de velde wordt georganiseerd.

Tijdens de Adegemse winterkermis zijn het meestal vooral de cafébazen die iets speciaals organiseren, maar Willy Van de Velde heeft dit jaar een twintigtal Adegemse kunstenaars bereid gevonden om op 12, 13 en 14 oktober met hem hun kunstwerken tentoon te stellen in de St. Adrianuskerk.

De tentoonstelling wordt geopend na de eucharistieviering van zaterdagavond. Op zondag en maandag is de tentoonstelling te bezichtigen tijdens de openingsuren van de kerk.

DE KLIMAATBENDE OPNIEUW UIT DE STARTBLOKKEN

DE KLIMAATBENDE OPNIEUW UIT DE STARTBLOKKEN

Nu het nieuwe schooljaar zijn normale draai heeft gevonden was het ook tijd om de activiteiten van de Klimaatbende te starten. In de Klimaatbende zitten de leerlingen van het 5de leerjaar van alle Maldegemse scholen.

Afgelopen vrijdagvoormiddag waren zij, met uitzondering van de leerlingen van De Driesprong (educatieve studiedag), aanwezig in het St-Annapark en de aanpalende speelweide. Met educatieve spelen werden zij in contact gebracht met elementen die ons klimaat beïnvloeden.

De komende maanden staan er voor de leden van de klimaatbende nog een aantal activiteiten op het programma. In de eerste plaats moeten zij een nieuwe slogan voor hun werking zoeken.

FINANCIËLE MEEVALLER VOOR MALDEGEM

Toen eerder dit jaar de Vlaamse regering uitpakte met de Mobiscore, die bepaalde welke steun er naar de steden en gemeenten ging, vonden de plattelandsgemeenten dat die score niet realistisch was opgesteld en de plattelandsgemeenten daardoor niets of te weinig steun kregen van Vlaanderen.

Een aantal burgemeesters van plattelandsgemeenten, waaronder de Maldegemse burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) hebben bij de Vlaamse regering aangedrongen op een herziening en dat heeft resultaat opgeleverd: Maldegem krijgt, verdeeld over een viertal jaren, een bedrag van 3,4 miljoen euro.

Daarnaast krijgt Maldegem ook nog 700.000 euro van Vlaanderen om het pensioen van zijn personeel te helpen financieren. Die financiële meevaller geeft Maldegem wat ruimte om te investeren.

INSCHRIJVEN VOOR HERFST- EN KERSTVAKANTIE

Tijdens de herfst en kerstvakantie organiseert de gemeentelijke dienst Vrijetijd een aantal activiteiten.

Inschrijven voor een of meerdere van die activiteiten kan vanaf nu via www.maldegem.be/webshop.

B&B DE BINNENWERELD WORDT BEGELEID WONEN

De B&B De Binnenwereld in het centrum van Adegem wordt omgevormd tot co-housing, begeleid zelfstandig wonen. Voor dit project slaan De Vierklaver uit Adegem als zorgverstrekker en Wooncoop uit Gent de handen in elkaar.

In het najaar zullen de eerste bewoners van De Binnenwereld er hun intrek nemen. Om het project zowel maatschappelijk als financieel draaiende te houden is ook de medewerking van vrijwilligers nodig.

Hoe het project De Binnenwereld werkt en hoe mensen er kunnen aan meewerken en mee investeren wordt uitgelegd op een informatieavond. Die infoavond gaat door op woensdag 16 oktober vanaf 19u30 in LDC Oud St. Jozef in Maldegem.