Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 824 - Week 37 : van 8 tot 14 september 2019 Archief…

NIEUWE ZAAL IN CANADA POLAND WAR MUSEUM IS HOMMAGE AAN POOLSE BEVRIJDERS

NIEUWE ZAAL IN CANADA POLAND WAR MUSEUM IS HOMMAGE AAN POOLSE BEVRIJDERS
Met de uniformen, geweren en zenders die tijdens WO II werden gebruikt brengt het Canada Poland War Museum de mensen van nu dichter bij de oorlog van toen.

Op de vooravond van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op het Militair Canadees kerkhof in Adegem heeft Gilbert Van Landschoot en zijn familie in hun Canada Poland War Museum in Heulendonk een nieuwe zaal geopend. De nieuwe zaal is een eerbetoon aan generaal Maczek en zijn Poolse Pantserdivisie die een belangrijke rol heeft gespeeld heeft bij de bevrijding van onze regio. Met hun museum wil de familie Van Landschoot er mee voor zorgen dat de grote offers die door de soldaten werden gebracht nooit vergeten worden.

Als wij spreken over het einde van WOII wordt er volgens Gilbert Van Landschoot steeds verwezen naar Normandië waar zwaar werd gevochten. "Dat er in 1944 ook in onze regio zwaar werd gevochten en het Swicth Back offensief dat voor de bevrijding van de scheldemonding zorgde in Maldegem is begonnen lijkt ten onrechte een kleine voetnoot in de geschiedenis. Aan de meer dan 900 Canadese en Poolse soldaten die in die strijd zijn gesneuveld zijn wij blijvend dankbaarheid en eerbied verschuldigd."

VAN TENTOONSTELLING NAAR MUSEUM
"Toen toenmalig burgemeester Jean Rotsart De Hertaing en raadslid René Van Parijs mij in 1993, in het vooruitzicht van de viering van de 50ste verjaardag van de bevrijding van onze gemeente vroegen om mee te werken aan een tentoonstelling rond de bevrijding, was het al snel duidelijk dat wij niet op dezelfde golflengte zaten. Terwijl zij dachten aan een tentoonstelling die beperkt was in opstelling en tijd had ik een blijvend museum in gedachten. Toen ook nog bleek dat er van de gemeente enkel logistieke steun te verwachten was heb ikzelf met mijn familie de lijnen voor het Canada museum uitgetekend."

POLEN
"Wij wilden geen tentoonstelling met foto's van de slagvelden en de bevrijding, maar een museum waarin de bezoekers het echte leven tijdens de oorlog kunnen zien en aanvoelen. Wij deden een oproep aan oud strijders en hun familie om uniformen en andere legermateriaal er beschikking te stellen. De respons op die oproep was groot. Met hetgeen was binnengekomen hebben wij onze eerste versie van het Canada museum gemaakt."

"In 1995 kwam officier tankcommandant Kajpus van de 2de Poolse Pantserbrigade die toen in Beveren Waas woonde op bezoek. Hij overtuigde mij om in ons museum meer aandacht te schenken aan de rol die generaal Maczek en zijn Poolse pantserdivisie bij de bevrijding hebben gespeeld. Hij beloofde mij dat hij onder meer zijn uniform uit de oorlog en nog andere stukken uit die periode zou ter beschikking stellen. Op 7 september werd het nieuwe gedeelte van het museum-The Maple Leaf geopend. Het Canada Museum werd het Canada Poland War Museum."

UITBREIDING
"Niet alleen officieer Kajpus heeft ons uniformen, geweren en ander oorlogsmateriaal van het Poolse leger geschonken. Ook zijn oud wapenbroeders en hun families volgden zijn voorbeeld. Omdat er ook nu nog vanuit België, Canada en nog andere landen mensen schenkingen doen aan het museum kunnen wij ons museum steeds verder uitbouwen. Uit respect voor wat de Poolse soldaten in het verleden voor ons hebben gedaan, hebben nu een nieuwe zaal aan het museum toegevoegd die volledig gewijd is aan Generaal Maczek en zijn soldaten", legde Gilbert Van Landschoot uit.

SPEELS EN EDUCATIEF
Omdat steeds meer scholen uit de regio hun weg vinden naar het Canada Poland War Museum heeft Alexandra Van Landschoot die met haar vader de stuwende kracht achter het museum is, bij de uitbouw van het museum ook extra aandacht gehad voor de schoolgaande jeugd. Voor hen is er een tentoonstellingsruimte op kijkhoogte van de kinderen. In die afdeling worden zij met opdrachten en spelletjes nauw betrokken met wat er tijdens WO II gebeurde.

Nog tot eind september is het museum van woensdag tot zondag tussen 10 en 18 uur te bezoeken. Vanaf oktober zijn de bezoekuren van 12 tot 18 uur. Een kaartje voor een bezoek aan het museum kost voor kinderen tot 12 jaar 3 euro. Wie ouder is betaalt 7 euro. Een bezoek aan het Canada Poland war Museum kan gecombineerd worden met een bezoek aan de prachtige tuinen die naast het museum zijn aangelegd.

ONZE GEMEENTE IS NOG ALTIJD VEILIG

Net voor ze afscheid nam van Maldegem heeft korpschef Yasmine Vanavermaete samen met haar leidinggevend team nog toelichting gegeven bij de jaarcijfers van 2018. Daaruit blijkt volgens de afscheidnemende korpschef dat onze gemeente nog altijd veilig is.

Het aantal criminele feiten is in vergelijking met de vorige jaren lichtjes gedaald. Door nog meer in te zetten op digitalisering kan het administratief werk nog snelle en efficiënter gebeuren. De gemiddelde aanrijtijd bij een oproep is 14 minuten en het afwerken van een oproep duurt gemiddeld 44 minuten.

Door de samenwerking met IVM (camera's) is het aantal sluikstorten, vooral aan glasbollen, sterk gedaald. Er zijn vorig jaar wel mee mensen die voor sluikstorten een GAS boete hebben gekregen.

Ook de cijfers in verband met dodelijke ongevallen waren in dalende lijn tot er een ongeval gebeurde waarbij verschillende personen in een voertuig om het leven kwamen.

Hoewel er door de aankoop van samplingtoestellen nog sneller en meer ademtests kunnen uitgevoerd worden zijn ook die cijfers positief. Net als in de andere steden en gemeenten is er ook in Maldegem een stijging van de cybercriminaliteit.

TOEKOMST
De PZ Maldegem heeft ook haar veiligheidsplan 2020 -2025 voorbereid. Door de zonale veiligheidsraad waarvan ook burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) en de procureur des Konings deel uitmaken werden verkeersveiligheid, milieuoverlast en -als rode draad- handhaving als prioriteiten weerhouden. Cybercriminaliteit en intra-familiaal geweld worden extra aandachtpunten.

VERNIEUWING IN HET MALDEGEMSE KERMISPROGRAMMA

VERNIEUWING IN HET MALDEGEMSE KERMISPROGRAMMA
De komst van nieuwe gezichten in het Comité voor Initiatief en een nieuwe schepen van feestelijkheden hebben er voor gezorgd dat het kermisprogramma van Maldegem centrum dat vrijdag begint enkele belangrijke wijzigingen heeft ondergaan.

Op de openingsavond blijft de UIT- markt bestaan maar heeft de avondmarkt afgedaan. In het gedeelte van de Marktstraat dat afgesloten wordt voor het verkeer is er vanaf 17 uur Street After Work met drankjes, hapjes en heerlijke muziek.

De maandagmarkt wordt omgebouwd tot jaarmarkt met meer kramen, standwerkers en animatie. De seniorennamiddag zit in een ander kleedje en verhuist van maandag naar donderdagnamiddag (in Den Hoogen Pad). Op dinsdagvond zijn het nog enkel de vrijwilligers die door de gemeente gehuldigd worden. Die huldiging gaat niet meer door in de sporthal Meos maar in de feesttent achter het St. Annakasteel.

Voor het volledig kermisprogramma verwijzen wij naar de nieuwe website van het Comité voor Initiatief.

HET AVT SPEELT MADAME BOTERVLIEGHE

HET AVT SPEELT MADAME BOTERVLIEGHE

Het Adegems Volkstheater brengt dit jaar zijn publiek aan het lachen met Madame Botervlieghe.

De voorverkoop van de kaarten begint op zaterdag 14 september vanaf 9u30 in Den Hoogen Pad. Daarna kunnen kaarten online besteld worden via www.adegemsvolkstheater.be, of telefonisch op 04 79 21 66 52 (van maandag tot vrijdag tussen 16 en 19 uur).