Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 823 - Week 36 : van 1 tot 7 september 2019 Archief…

NOG ZEKER TOT HALF SEPTEMBER ZOEKEN NAAR EXPLOSIEVEN

NOG ZEKER TOT HALF SEPTEMBER ZOEKEN NAAR EXPLOSIEVEN
Op het toekomstig industrieterrein wordt met de nodige voorzichtigheid verder gezocht naar explosieven uit WO II.

Nadat DOVO op woensdag 21 augustus op het toekomstig industrieterrein twee bommen uit WO II onschadelijk had gemaakt, moesten ze afgelopen dinsdag al terugkeren naar de Ringbaan in Adegem om een derde bom onschadelijk te maken. Ondertussen gaat de zoektocht naar explosieven op dat terrein verder. Er zouden nog meer dan 150 verdachte plaatsen op het terrein moeten onderzocht worden.

Nadat er op woensdag 21 augustus twee bommen op het toekomstig industrieterrein werden gevonden werd, om de mensen van DOVO hun werk te laten doen een perimeter van ongeveer 300 meter ingesteld. Die zone moest tijdelijk worden ontruimd. Na enkele uren was de klus geklaard.

Afgelopen dinsdagmiddag moesten de menen van DOVO terug naar Adegem komen. Op het terrein achter de Kringloopwinkel was een nieuwe niet ontplofte bom uit WO II blootgelegd. Dit keer moest van DOVO maar een perimeter van 100 meter worden ingesteld. De bom werd ongeveer in het midden van het terrein in een gegraven put gelegd en geleid tot ontploffing gebracht. Om 14 uur was er van de bom niets meer te merken.

VERDER ZOEKEN
In de week van 22 juni heeft de firma Reas uit het Nederlandse Riel in opdracht van Veneco het ganse terrein van ongeveer 23 hectaren gescand. Uit dat onderzoek is gebreken dat er op het terrein nog meer dan 150 plaatsen zijn waar iets verdachts in de ondergrond zit. De firma Reas onderzoekt nu die verdachte punten.

Omdat verwacht wordt dat zij op het terrein nog meer explosieven zullen vinden en zij daardoor telkens hun werkzaamheden tijdelijk moeten opschorten om de bommen te laten verwijderen, vreest de firma dat zij half september, de datum waarop hun zoektocht naar explosieven klaar zou moeten zijn, niet kan handhaven.

BEGIN VOLGEND JAAR
Zowel burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) als bij Veneco zijn zij van oordeel dat de firma Reas de nodige tijd moet nemen om haar werk grondig te doen. Zij willen, eens er begonnen wordt met de aanleg van het industrieterrein, niet meer voor verrassingen komen te staan.

Veneco hoopt dat alle onderzoeken die nog moeten uitgevoerd worden tegen het einde van dit jaar gedaan zijn. Zij willen begin volgend jaar beginnen met de aanleg van het nieuwe industrieterrein.

KORPSCHEF YASMINE VANAVERMAETE KEERT TERUG NAAR BRUGGE
Commissaris Francis Van Hove neemt bij de PZ Maldegem als waarnemend korpschef de taken over van Yasmine Vanavermaete.

Precies 9 jaar nadat zij korpschef van de PZ Maldegem werd vindt Yasmine Vanavermaete de tijd gekomen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vanaf 1 september wordt zij Politioneel verbindingsambtenaar van de gouverneur van West Vlaanderen, Carl De Caluwé.

Vooraleer zij korpschef van de PZ Maldegem werd was Yasmine Vanavermaete (54), die in Jabbeke woont, commissaris bij de PZ Brugge. "Ik heb mij die overstap nooit beklaagd. Ik heb de afgelopen jaren veel bijgeleerd. In die periode heb ik samengewerkt met 3 burgemeesters die elk hun visie hadden op hun taak als administratief verantwoordelijke van de PZ Maldegem.

Ik zal die ervaring meenemen naar mijn nieuwe uitdaging als politioneel verbindingsambtenaar van de gouverneur van West Vlaanderen. Contacten onderhouden met de korpschefs en burgemeesters van West Vlaanderen wordt een onderdeel van mijn taken.

Dat ik op provinciaal niveau een adviserende rol krijg in de integrale en geïntegreerde veiligheid en een terugkeer naar Brugge hebben mijn keuze van mijn carrièreswitch zeker in ruime mate beïnvloed", legde mevr. Vanavermaete uit.

In haar nieuwe taak zal zij ook te maken krijgen met thema's als transmigratie, brexit en maritieme veiligheidsaspecten zitten in haar takenpakket.

Zij neemt de goede herinneringen aan de mensen waarmee ze afgelopen jaren goed heeft mee kunnen samenwerken mee naar Brugge.

OPVOLGING
Na het ontslag van korpschef Vanavermaete is het aan het gemeentebestuur om de plaats van korpschef vacant te verklaren. Dat kan ten vroegste bij de volgende gemeenteraad in september.

In afwachting van de invulling van de vacature van korpschef werd commissaris Francis Van Hove aangesteld als waarnemend korpschef.

OPNIEUW FOUTE GERUCHTEN OVER VERHUIS VAN KVK ADEGEM

Nadat vorig jaar ten onrechte het gerucht werd verspreid dat KVK Adegem zou verhuizen naar een nieuw aan te leggen terrein op weiland in de Ringbaan, zijn er opnieuw via verschillende kanalen geruchten opgedoken dat de Adegemse voetbalploeg zou moeten verhuizen. De nieuwe locatie zou aan het André Trensonstadion liggen.

KVK Adegem speelt al decennia op een terrein dat het huurt. Vorig jaar heeft de eigenaar zowel met het bestuur van KVK als met de gemeente Maldegem onderhandeld over een mogelijke verkoop van het terrein. Omdat er bij die onderhandeling geen akkoord over de prijs werd bereikt sprongen de onderhandelingen af.

Tijdens die onderhandelingen gonsde het van de geruchten dat het toenmalige schepencollege plannen had om voor KVK een nieuwe accommodatie aan te leggen in de Ringbaan. Later bleek dat dit onderwerp nooit in het schepencollege aan de orde was geweest.

NIEUWE LOCATIE
De afgelopen dagen gonsde het opnieuw van geruchten dat KVK Adegem zou verhuizen. Dit keer zouden "Hond en Meester" en de buitenbanen van het André Trensonstadion moeten wijken voor de Adegemse voetbalploeg. Er werden bij die geruchten zoveel overtuigende argumenten gebruikt dat het wel juist moest zijn.

Om alle twijfels weg te nemen namen wij contact op met schepen van Sport Glenn Longeville (Open VLD) en KVK Adegem.

STUDIE
Schepen Longeville ontkende meteen de geruchten. "Alle voetbalploegen trekken met hun problemen aan onze mouw. Dat deden zij de voorbije jaren ook. Wij hebben besloten om het probleem globaal aan te pakken. Wij hebben een professor van de RUG de opdracht gegeven een studie te maken over de problemen bij de Maldegemse vetbalploegen. Die studie zal over enkele maanden klaar zijn. Dan zullen wij met de ploegen nagaan welke stappen er kunnen ondernomen worden", merkte schepen Longeville op.

Ook bij KVK Adegem viel men uit de lucht toen wij daar informeerden over de plannen van een mogelijke verhuis. Zij verwezen wel naar de zware kosten die er aan hun accommodatie zijn. Zij bevestigden dat zij meewerken aan de studie die op verzoek van de gemeente wordt uitgevoerd.

Net als de andere ploegen kijken zij uit naar het resultaat van dat onderzoek en de reactie van de gemeente op de resultaten van het onderzoek.

MALLEMALDEGEM HAD LAST VAN TE VEEL ZON

MALLEMALDEGEM HAD LAST VAN TE VEEL ZON
In de namiddag zochten jong en oud de stoepen en terrasjes op waar er schaduw was.

De verwachtingen voor de eerste editie van MalleMaldegem, de vervanger van "Genieten van Maldegem," waren hooggespannen. Vooral de verhuis van het kloppend hart van de bijzondere zondag van het St. Annapark naar het centrum, de nieuwe samenwerking met de horeca en het aantrekkelijker avondprogramma moesten de eerste editie van MalleMaldegem naar een hoog niveau tillen.

Met een duizendtal fietsers en een kleine 300 wandelaars was het sportief luik van het programma geslaagd. 's Namiddags hadden vooral het kinder- en sportdorp last van de felle zon. Jong en oud zochten liever de schaduw op dan in volle zon te spelen of een terrasje te doen.

Het culinair parcours in het centrum vormde niet echt een eenheid en kon, ondanks het vele lekkers dat werd aangeboden, de vergelijking met het vroegere horecadorp niet doorstaan.

MALLEMALDEGEM HAD LAST VAN TE VEEL ZON
Zolang de zon hoog aan de hemel stond zocht een groot deel van het publiek in de vooravond de plaatsen met schaduw op de markt op.

SUCCES
Voor het avondprogramma hebben schepen van feestelijkheden Peter Van Hecke (Open VLD) en zijn werkgroep opnieuw gekozen voor beter gekende artiesten. Het publiek heeft hen met zijn ruime opkomst en geweldige sfeer bedankt.

DONK IN 'T LICHT

Volgend weekend wappert de kermisvlag boven Donk.

"Donk in 't Licht" is al jaren de opener van het kermisweekend. Vanaf 20 uur kan je een feeëriek verlicht parcours door Donk afleggen. Op dat parcours zijn enkele optredens voorzien.

Deelnemen kost 5 euro. Starten (vanaf 20 uur) en aankomen doe je in de zaal de Poermolen. Daar is na de wandeling ook nog een party voorzien.