Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 822 - Week 35 : van 25 tot 31 augustus 2019 Archief…

TWEE BOMMEN UIT WO II OP TOEKOMSTIG INDUSTRIETERREIN

TWEE BOMMEN UIT WO II OP TOEKOMSTIG INDUSTRIETERREIN
Behalve de mensen van DOVO mocht niemand in de onmiddellijke omgeving van de 2 niet ontplofte bommen komen.

Woensdag 21 augustus moest DOVO een team naar Adegem sturen omdat er op het toekomstig industrieterrein naast de Ringbaan bij graafwerken 2 bommen waren ontdekt. Een aantal mensen moesten tijdelijk de zone rond de vindplaats van de bommen verlaten. Iedere bom woog ongeveer 230 kg. Het is niet de eerste maal dat in er die omgeving een niet ontplofte bom uit WO II werd gevonden. Mogelijks zitten daar nog explosieven in de ondergrond.

Omdat de gemeente Maldegem geen tijd en geld wou steken in de aanleg van het nieuw industrieterrein in de omgeving van de Ringbaan (tussen de Lekvijverswegel en het Vliegplein) werd die opdracht toevertrouwd aan VENECO.

Dat dossier sleept al meer dan 15 jaar aan, maar nu komt er schot in de zaak. Het ontwerp van het nieuwe industrieterrein van 23 hectaren, dat paalt aan het bestaande industrieterrein, is klaar. Op het nieuwe industrieterrein komt er een nieuwe weg die begint ter hoogte van het André Trensonstadion en uitkomt op de Staatsbaan.

ONDERZOEKEN
Vooraleer het echte veldwerk kan beginnen moesten er nog een aantal onderzoeken worden uitgevoerd. Er was een archeologisch en een historisch onderzoek voorzien.

In dat laatste onderzoek wordt bevestigd dat de gronden waarop het nieuwe industrieterrein komt tijdens WO II deel uitmaakten van het vliegveld van de Duitsers, dat op het einde van WO II zwaar gebombardeerd werd door de geallieerden.

Nog zonder dat er onderzoeken gebeurden konden zij in Adegem Veneco al verzekeren dat er oorlogsmunitie in de ondergrond zit. Enkele jaren terug werd trouwens tijdens verbouwingswerken in de Ringbaan al een niet ontplofte bom uit WO II ontdekt.

ONTMANTELD
Op 22 juni heeft de firma Reas een firma uit het Nederlandse Riel die gespecialiseerd in het opsporen van explosieven een deel van de gronden van het nieuw industrieterrein onderzocht. Afgelopen woensdag werden bij graafwerken op de weiden achter de bunkers aan de Ringbaan 2 bommen van elk ongeveer 230 kg ontdekt.

DOVO kwam ter plaatse en de PZ Maldegem moest rond de vindplaats van de 2 bommen een perimeter van ongeveer 300m instellen. De mensen die zich binnen die perimeter bevonden moesten die zone tijdelijk verlaten. Wie nergens terecht kon werd opgevangen in Den Hoogen Pad. Ook in een deel van de Staatsbaan en de koning Leopoldlaan werd het verkeer stilgelegd.

Omstreeks 20 uur kwam dan het bericht dat de beide bommen ontmanteld waren. De perimeter kon worden opgeheven en het verkeer kon opnieuw normaal verlopen.

MEER
Het was woensdag niet de eerste maal deze week dat mensen van DOVO in Adegem moesten zijn. Maandag werd ook op den Appelboom een niet ontplofte bom uit WO II ontdekt.

Omdat het ontploffingsgevaar van die bom die veel kleiner was dan de twee bommen aan de Ringbaan, te groot was werd ze niet ter plaatse ontmanteld maar meegenomen. Dinsdagmorgen werd ze in Middelburg tot ontploffing gebracht.

VENECO liet ondertussen weten dat het volledige terrein van het toekomstig industrieterrein door de firma Reas zal worden onderzocht. In Adegem verwacht men dat DOVO nog ter plaatse zal moeten komen.

HET SCHOOLPOORTJE GAAT DEFINITIEF DICHT

HET SCHOOLPOORTJE GAAT DEFINITIEF DICHT
Het schoolpoortje tegenover De Pastorij is versleten maar zal niet meer worden vervangen. Er komt een andere in- en uitgang.

Veel leerlingen gebruiken het schoolpoortje tegenover de Pastorij als ingang voor de VBS De Papaver. Dat poortje heeft al een lange geschiedenis achter zich. Het is versleten maar de school heeft beslist om het poortje niet meer te herstellen of te vervangen. Het poortje zal verdwijnen en er komt een nieuwe ingang aan de achterzijde van de school.

Iedereen die in Adegem de afgelopen decennia school heeft gelopen is meermaals door het poortje aan de pastorij gelopen. Er is met de jaren sleet gekomen op het poortje.

Omdat er in de nabije en verre toekomst grondige veranderingen komen aan en rond de school heeft de school besloten om het poortje niet meer te herstellen of te vervangen maar het dicht te metselen.

"Met de komst van de verkaveling de Oaze zal het in het stukje van Adegem Dorp dat naar de school en Den Hoogen Pad leidt veel drukker worden. Dat zal voor een onveiliger gevoel zorgen bij de kinderen. Omdat wij die tweede in- en uitgang willen behouden hebben wij uitgekeken naar een alternatief.

OVERLEG
Om te voorkomen dat leerlingen en leerkrachten onmiddellijk in contact komen met het verkeer uit de Oaze willen wij de ingang van de school verplaatsen naar de achterzijde van de school", legde Annelies Lammertyn, directeur van de VBS De Papaver, uit.

Om aan de achterzijde van de school een nieuwe in- en uitgang te creëren moet het compostpaviljoen dat aan de school paalt worden opgeschoven. Daarover en over het aanleggen van een nieuw voetpad is er al onderhandeld met het schepencollege.

Van zodra de gemeente die aanpassingswerken heeft uitgevoerd kan De Papaver zijn nieuwe in en uitgang aanleggen.

DE PAPIERCONTAINERS MOETEN VERDWIJNEN

DE PAPIERCONTAINERS MOETEN VERDWIJNEN
Op de parking van KSK Maldegem zijn de trap en de sporen waar de papiercontainer gestaan heeft nog te zien. De papiercontainer zelf komt na een schrijven van de gemeente niet meer terug.

Enkele weken terug kregen vier voetbalploegen in onze gemeente een schrijven van het gemeentebestuur waarin werd uitgelegd welke de voorwaarden zijn om papier te mogen inzamelen. Op basis van die brief was KSK Maldegem de eerste die bevestigde dat zij aan die voorwaarden niet kan voldoen. Daarom hebben zij bij KSK besloten om als de papiercontainer vol was hem af te voeren en niet meer terug te plaatsen.

Om hun clubkas te spijzen zamelen een viertal voetbalploegen in onze gemeente al jaren paper in. Zij plaatsen in de omgeving van hun terreinen een container waar de mensen hun oud papier kunnen in deponeren. Voor de voetbalploegen is het inzamelen van dat papier een extra vorm van inkomsten.

SCHRIJVEN
Er zijn in het verleden bij de gemeente al klachten binnengekomen van mensen die tegen die containers waren en van bedrijven die beroepshalve het oud papier ophalen.

Tot voor kort liet de gemeente het inzamelen van papier door verenigingen oogluikend toe. Daar is nu verandering ingekomen. De vier voetbalploegen die een papiercontainer hebben staan, kregen een schrijven van de milieudienst. De gemeente schrijft niet dat de containers weg moeten. Zij somt wel de voorwaarden op waaraan verenigingen moeten voldoen om oud papier te mogen inzamelen.

TWEE WEKEN
Toen wij contact opnamen met de milieudienst probeerde men ons uit te leggen dat de voorwaarden waaraan verenggingen moeten voldoen om papier in te zamelen niet onoverkomelijk zijn.

Wij struikelden al over de eerste voorwaarde: die zegt immers dat een vereniging slechts gedurende twee weken per jaar een papierslag mag organiseren. Dat mag twee weken na elkaar of twee afzonderlijke weken.

Ook bij KSK Maldegem was die voorwaarde al meteen een struikelsteen. Hun papiercontainer staat er net als bij de andere voetbalploegen het ganse jaar. KSK Maldegem heeft ondertussen zijn papiercontainer al verwijderd en die komt tot nader order niet meer terug. De andere drie ploegen kijken nog even de kat uit de boom.

EXTRA SUBSIDIES
Het is logisch dat de sportverenigingen niet gelukkig zijn met de gang van zaken. De gemeente heeft in het verleden de subsidies drastisch beperkt. Het inzamelen van het papier kon het verlies van de subsidies gedeeltelijk compenseren. Zij vragen zich dan ook af als de gemeente hun subsidies zal verhogen zodat hun verlies aan inkomsten wordt gecompenseerd.

CYCLING 4 DISABILITY SCHONK DE VIERKLAVER EEN THEMATRAINER

Terwijl vorige week zondag in de straten van Maldegem centrum het sportief luik van de 3de editie van Cycling 4 Disability werd afgewerkt mocht een delegatie van De Vierklaver in het Maldegemse gemeentehuis een thematrainer voor hun sportende bewoners in ontvangst nemen.

De thematrainer was een geschenk van de Maldegemse afdeling van Cycling 4 Disability.

DRUKKERIJ IML VERSTRAETE IN ROUW

DRUKKERIJ IML VERSTRAETE IN ROUW

Aan de gebouwen van Drukkerij Verstraete in Maldegem en Ursel hingen de vlaggen halfstok: maandag overleed op 81 jarige leeftijd Geert Verstraete.

De heer Verstraete startte in 1950 zijn drukkerij Verstraete in het centrum van Ursel. In 1974 verhuisde het bedrijf naar de Urselweg in de omgeving van het Drongengoed.

Omdat daar uitbreiding onmogelijk was opende Drukkerij Verstraete in 2004 een nieuwe afdeling op het industrieterrein in Maldegem. De drukkerij, die intussen is uitgegroeid tot Verstraete IML, is ondertussen de grootste werkgever van het Maldegems industrieterrein geworden. Ondanks de gestage groei van het bedrijf bleef Geert Verstraete altijd de man die oog had voor alles wat er in zijn omgeving leefde.

Zaterdag werd met een eredienst in de kerk van Ursel afscheid genomen van Geert Verstraete.