Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 821 - Week 34 : van 18 tot 24 augustus 2019 Archief…

KVK ADEGEM WIL ZIJN JEUGDWERKING VERSTERKEN

KVK ADEGEM WIL ZIJN JEUGDWERKING VERSTERKEN
Donderdagvoormiddag begon de jeugd van KVK Adegem aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen.

Het komende seizoen neemt KVK Adegem met 14 jeugdploegen (2 ploegen in 7 reeksen) deel aan de competitie. Jeugdcoördinator Geert Troch blies vorige week donderdag voor het eerst verzamelen voor alle jeugdspelers. Er waren volgens de jeugdtrainers veel nieuwe jonge gezichten en er ontbraken er ook nog een pak wegens vakantie en/of kampen.

Sedert vorig jaar heeft bestuur van KVK Adegem de knop omgedraaid en opnieuw gekozen voor de uitbouw van een sterke jeugdwerking.

"Met ons legertje jeugdtrainers willen wij de jongeren de kans geven om te sporten. Wij hebben nu een negentigtal jeugdspelertjes maar we willen die groep zien groeien en bloeien. Onze eigen jeugd moet onze basis voor de toekomst worden", klonk het bij jeugdcoördinator Troch.

Voor de jongste nieuwkomertjes was het donderdagvoormiddag even wennen om op een voetbalveld rond te lopen en samen te sporten met leeftijdgenootjes. Zij konden alvast rekenen op de aanmoedigingen van hun ouders.

De jeugdtrainers proberen de training zo leuk mogelijk te maken zodat de jonge sporters graag naar de trainingen komen en er ook nieuwe vriendjes maken. Zij kijken al uit naar hun eerste wedstrijd.

JUBILERENDE V.O.S. ORGANISEERDE 40STE VREDESWAKE

JUBILERENDE V.O.S. ORGANISEERDE 40STE VREDESWAKE
Ook dit jaar namen verschillende V.O.S. afdelingen deel aan de vredeswake van V.O.S. Maldegem.

Bijna gelijktijdig met de oprichting van de nationale afdeling van de Vlaamse oud-strijders (V.O.S.) vereniging werd in Maldegem 100 jaar geleden een V.O.S. afdeling opgericht. Na 100 jaar is de Maldegemse vereniging nog altijd actief. Dit jaar organiseerde de Maldegemse vereniging voor de 40ste maal een vredeswake op het Militair Canadees Kerkhof in Adegem.

Ook dit jaar had voorzitter Robert de Clerck voor deze plechtigheid een sfeervolprogramma uitgewerkt. Belangrijkste momenten van de plechtigheid waren het neerleggen van bloemen door een kind aan een willekeurig gekozen graf op het kerkhof en de ogenblikken van stilte die op verzoek van de voorzitter in acht werden genomen.

Zowel schepen Nicole Maenhout als Gouwvoorzitter Dirk Taerwe stonden stil bij de betekenis en waarde van de militaire kerkhoven. Plechtigheden op die kerkhoven brengen geen vrede maar zij zijn de blijvende getuigen van het leed dat oorlog met zich meebrengen.

DE MERLAAN BLIKTE TERUG OP ZIJN DEELNAME AAN DE MEERDERHEID

DE MERLAAN BLIKTE TERUG OP ZIJN DEELNAME AAN DE MEERDERHEID
De Merlaan vierde half Oogst rond de feesttafel.

Het half Oogstfeest was voor de Merlaan het goede moment om na bijna 8 maanden even met de leden en sympathisanten, bij een etentje, terug te blikken op de deelname aan de bestuursploeg.

Volgens voorzitter Valentijn De Lille hebben de afgelopen maanden aangetoond dat De Merlaan zich gedraagt als een betrouwbaar en waardig lid van de meerderheid.

"Als jonge politieke familie doet het goed aan te voelen dat er in de meerderheid rekening gehouden wordt met de mening en de voostellen van De Merlaan fractie", stelde voorzitter De Lille. Hij prees ook de goede samenwerking in de schoot van het bestuursploeg en het constructief overleg dat er regelmatig is tussen de meerderheidsfracties.

De voorzitter is er van overtuigd dat zowel de Merlaan als de meerderheid op het goede spoor zitten.

BRODY MAG DE OAZE REALISEREN

BRODY MAG DE OAZE REALISEREN
De nieuwe verkaveling OAZE komt tussen het Witte Huis en de residentie Atlantis.

Er deden al jaren geruchten de ronde dat er in het bos van de familie van Landschoot langs de Staatsbaan een nieuwe verkaveling zou komen. Het is pas de laatste jaren dat het echt concreet rond die verkaveling is geworden.

Een dispuut tussen projectontwikkelaar Brody en de vorige meerderheid zorgde er voor dat de plannen voor de nieuwe verkaveling niet werden goedgekeurd. De nieuwe meerderheid heeft zijn beleid ten opzichte van de projectontwikkelaar gewijzigd en sedert kort kreeg Brody groen licht om de verkaveling OAZE te realiseren.

De firma duidt de verkaveling aan langs de Staatsbaan 74-76 maar de in- en uitrit van de verkaveling ligt aan het stukje Adegem Dorp dat naar Den Hoogen Pad loopt.

De plannen voor de nieuwe verkaveling voorzien in 36 parkappartementen en 25 erkende assistentiewoningen. Er komt ook een ondergrondse parking en er is in de aanleg van een park voorzien.

Op maandag 27 augustus organiseert de projectontwikkelaar om 19 uur een infoavond over de OAZE in Gasthof St. Marie in Maldegem. Inschrijven voor die avond is verplicht en kan via www.brody.be/infoavond. Het startweekend op de locatie in Adegem is voorzien op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september telkens tussen 11 en 15 uur.

GROTE BORDEN WIJZEN DE WEG NAAR BEREIKBARE HANDELSZAKEN OP DE N9

GROTE BORDEN WIJZEN DE WEG NAAR BEREIKBARE HANDELSZAKEN OP DE N9
Langs alle grote invalswegen staat een groot infobord dat de mensen de weg wijst naar de handelszaken in de werfzone van de N9.

Dat sedert dinsdag 6 augustus de grote onderhoudswerken begonnen zijn aan de Koning Leopoldlaan en de Koningin Astridlaan hebben zowel de mensen die er wonen, de handelszaken die er gevestigd zijn als de mensen die regelmatig langs die straten moeten zijn ondervonden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft er alles aan gedaan om ok tijdens de werken de handelszaken in de werfzone bereikbaar te houden.

Meestal plaatsen handelszaken die in een werfzone vallen net buiten die zone een bord dat hun zaak ondanks de werken bereikbaar blijft. Als er in een werfzone veel handelszaken zijn wordt dat een wirwar van bordjes die nefast zijn voor de officiële infoborden die de omleidingen aanduiden.

In Maldegem hebben de handelszaken het slimmer aangepakt. Na overleg met de gemeente en het AWV zijn 48 handelszaken uit de werfzone overeengekomen om met een groot bord aan te duiden via welke omleidingen de handelszaken tijdens de werken bereikbaar blijven.

Langs iedere grote invalsweg naar Maldegem staat er een dergelijk bord.

ZEVENDE HALF OEST BRAADFEEST BIJ N-VA MALDEGEM

ZEVENDE HALF OEST BRAADFEEST BIJ N-VA MALDEGEM
Ook het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen was iedereen welkom op het Half Oest Braadfeest van N-VA Maldegem.

Voor de zevende maal nodigde N-VA Maldegem iedereen uit naar zijn Half Oest Braadfeest. Ook dit jaar werd enthousiast op die uitnodiging ingegaan. Het braadfeest is een van die gelegenheden waarop het N-VA bestuur en zijn verkozenen in een gezellige sfeer in contact kunnen komen met de basis.

Mensen die tussen de BBQ ribbetjes en de drankjes, vragen of opmerkingen hadden vonden meer dan een luisterend oor.

Voorzitter Lieven Bauwens blikte voor ons even terug op het politieke leven in Maldegem. "Het was voor onze mandatarissen de eerste maanden van 2019 een grote aanpassing. Zij kwamen uit jaren dat zij oppositie hebben gevoerd en nu moeten zij samen met andere partijen zelf het beleid van de gemeente uitstippelen.

Er kwamen veel zaken op hen af waarin ze niet thuis waren. Zij hebben de afgelopen maanden dan ook hard gewerkt om zich in de dossiers waarvoor ze bevoegd zijn in te werken.

Er komen ook nog belangrijke maanden aan. Het kader van het meerjarenplan werd uitgetekend maar het moet nog ingevuld worden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de financiën die wij voor dat meerjarenplan ter beschikking zullen hebben.

Wij zitten met 3 fracties in de meerderheid. Het is logisch dat iedere fractie een deel van zijn verkiezingsbeloften in het uitgestippelde beleid terugvindt. Daarom is naast een goed overleg binnen de bestuursploeg ook een goed overleg tussen de besturen van de meerderheidsfracties belangrijk", legde voorzitter Bauwens uit.

MALLEMALDEGEM VERVANGT GENIETEN VAN MALDEGEM

Zondag 25 augustus wordt een deel van het centrum van Maldegem voor het verkeer afgesloten. Een verkeersvrij centrum moet er voor zorgen dat Maldegem vellig kan genieten van zijn eerste MalleMaldegem.

In 2000 organiseerde toenmalig burgmeester Johan De Roo met een werkgroep de eerste Maldegem Wandelt, Fiets, proeft en swingt. Uit alle hoeken van Vlaanderen en van over de grens kwamen duizenden mensen op dat initiatief af.

Gedurende jaren was de laatste zondag van augustus een publiekstrekker voor Maldegem. Een nieuw gemeentebestuur, besparingen op het programma in de feesttent, het schrappen van het horecadorp en de naamswijziging hebben er voor gezorgd dat het met deze promotiedag voor Maldegem snel bergaf ging. Na de editie van vorig jaar deden zelfs geruchten de ronde dat Genieten van Maldegem zou worden afgevoerd

NIEUW CONCEPT
Sedert begin di jaar heeft Maldegem een nieuw gemeentebestuur. Peter Van Hecke (Open VLD) liet als nieuwe schepen van feestelijkheden onmiddellijk verstaan dat Genieten van Maldegem zou blijven bestaan maar onder een andere naam en in een ander concept.

In het nieuwe concept is niet het St. Annapark maar het centrum van Maldegem het kloppend hart van MalleMaldegem. Mensen die Maldegems mooiste plekjes met de fiets willen verkennen kunnen zich op MalleMaldegem tussen 8 en 15 uur inschrijven aan café 't Vosken. Daar kunnen zich tussen 12 en 15 uur ook de deelnemers aan een van de wandeltochten inschrijven. Deelnemen aan een of meerdere wandel- en fietstochten kost 3 euro.

In het centrum wordt door lokale handelszaken een culinair parcours georganiseerd. De markt wordt een grote zomerbar met een kinder- en sportdorp. Om 18 uur beginnen de gratis optreden op de markt. Blikvangers in het programma zijn De Romeo's (afsluiters om 21 uur), Lindsay en Tom en Tamara.