Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 817 - Week 30 : van 21 tot 27 juli 2019 Archief…

ADEGEM SLOOT ZIJN KERMIS AF ONDER EEN STRALENDE ZON

ADEGEM SLOOT ZIJN KERMIS AF ONDER EEN STRALENDE ZON
Samen met een uitgebreide delegatie van de gemeenteraad opende het Adegemse feestcomité dinsdagavond zijn avondmarkt.

Nadat de eerste dagen van de zomerkermis onder een grijze hemel verliepen hebben de weergoden zich van hun betere zijde laten zien. Zondagnamiddag kwam de zon al door de wolken piepen en maandag en dinsdag werd het aangenaam zomers weer.

Net als zaterdag was ook zondag het grootste deel van Adegem Dorp voor het doorgaand verkeer afgesloten om Adegem ongestoord van zijn kermis te laten genieten.

Het tweede deel van Adegem Dorp werd ingenomen door Oldtimers. De rondrit en de show van die oldtimers, die door café 't Lapperken werden georganiseerd, zijn zeker een aanwinst voor de kermis.

ADEGEM SLOOT ZIJN KERMIS AF ONDER EEN STRALENDE ZON
Bijna iedereen die naar de oldtimers kwam kijken stond stil bij deze prachtige Franse Citroën "Traction Avant".

Er namen niet alleen meer dan 100 oldtimers deel aan de rondrit: 's namiddags zakte ook veel volk af naar het centrum om de prachtige oldtimers te bewonderen.

Alle deelnemers aan de rondrit waren bijzonder lovend over het parcours dat ze onder de wielen hadden gekregen. Gezien de ruime belangstelling en de positieve reacties staat het nu al vast dat de oldtimers er tijdens de zomerkermis van 2020 opnieuw bij zullen zijn.

COMBINATIE

ADEGEM SLOOT ZIJN KERMIS AF ONDER EEN STRALENDE ZON
De senioren genoten maandagnamiddag zowel van de show als van de gebakjes die hen door het Adegems feestcomité werden aangeboden.

Voor de seniorennamiddag op maandag had het feestcomité Connie Neefs naar Den Hoogen Pad uitgenodigd. De zangeres, die gekend is voor haar luisterliedjes, combineerde die liedjes met de projectie van beelden uit vroegere populaire tv series.

Hoewel ze het voor de prijs niet moesten laten lag de belangstelling voor het optreden lager dan de verwachtingen.

MEER KRAMEN

ADEGEM SLOOT ZIJN KERMIS AF ONDER EEN STRALENDE ZON
Nog voor de officiële opening van de avondmarkt zaten alle terrasjes in Adegem Dorp al vol.

Net als de voorbije jaren sloot Adegem ook dit jaar zijn kermis op dinsdagavond af met een avondmarkt. Dit jaar moesten de bezoekers hun regenscherm niet meebrengen. Voorzitter David Storm en zijn feestcomité waren er ook in geslaagd om meer kramen dan vroeger op hun avondmarkt te krijgen. Mede dankzij het mooie weer was er van in de vooravond al veel volk op de avondmarkt.

Het was dan ook een tevreden voorzitter Storm die terugblikte op de kermis.

BPOST BRIEVENBUS VERHUISDE NAAR DE OVERKANT

BPOST BRIEVENBUS VERHUISDE NAAR DE OVERKANT

Net zoals ze destijds wel een verklaring had om het postkantoor in Adegem te sluiten zonder daarna een postpunt in Adegem te openen, zal BPost ook nu wel een verklaring hebben waarom zij haar brievenbus in de Staatsbaan naar de overkant van de weg (aan de bushalte richting Brugge) verplaatste.

De bevolking vooraf op de hoogte brengen van de wijziging was voor BPost ook niet nodig...

DE WEGENWERKEN EN OMLEIDINGEN KOMEN ER AAN

DE WEGENWERKEN EN OMLEIDINGEN KOMEN ER AAN
Op de N9 worden tussen het kruispunt van de Staatsbaan met de Gentse Steenweg en de Brielwegel werken uitgevoerd. Die werken zullen tot het einde van het jaar duren.

De afgelopen weken zijn er langs de N9 en omgeving verschillende borden met wegaanduidingen bijgekomen. Momenteel zijn die borden nog afgedekt. Vanaf 6 augustus wordt het echter menens: dan beginnen er langs de N9 in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ingrijpende onderhoudswerken.

Tussen het kruispunt met de Gentse Steenweg en de Brielwegel, behalve aan de rotonde Martens, krijgen de rijweg en de fietspaden een nieuwe belaging in asfalt.

Tijdens de duur van de werken zal het verkeer in de werfzone tot aan de rotonde Martens in een richting mogelijk zijn. Voor de omleidingen voor het doorgaand verkeer zal vooral gebruik gemaakt worden van de N44 en de N49. Voor de omleiding voor het plaatselijk verkeer zijn er ook andere wegen voorzien.

BEREIKBAAR
Tijdens de werken zullen de handelszaken in de handelskilometer bereikbaar blijven. Voor die bereikbaarheid heeft het AWV de handelszaken in drie groepen, met elk hun eigen omleiding, ingedeeld.

Voor alle informatie (met kaartjes) over de werken en de omleidingen is er www.wegenenverkeer.be/maldegem.

EERSTE ZOMERSCHOOL VOOR ANDERSTALIGE KINDEREN IN MALDEGEM

Nog tot 9 augustus kunnen kinderen tot 12 jaar die thuis geen of weinig Nederlands spreken in een gratis zomerschool hun kennis van het Nederlands op peil houden en verbeteren.

Met hun voorstel om in het Sociaal Huis een zomerschool te organiseren hebben Hanne De Baets (orthopedagoge) en Stephanie Bral (leerkracht) het Maldegemse OCMW een onverwacht geschenk bezorgd. In die zomerschool kunnen kinderen tussen 2,5 en 12 jaar die thuis geen of weinig Nederlands praten terecht om tijdens de vakantiemaanden het Nederlands dat ze kennen niet te verleren.

Stephanie en Hanne zijn familie van mekaar en staan beiden in het onderwijs. Het starten van de zomerschool doen zij uit puur idealisme.

In het verleden werkte OCMW Maldegem samen met welzijnsschakel. De anderstalige kinderen die in Maldegem wonen konden tot vorig jaar tijdens de vakantie in een zomerschool in Brugge terecht om aan hun Nederlands bij te schaven. Veel ouders haakten af vanwege het inschrijvingsgeld en de verplaatsingskosten.

"Toen Hanne De Baets en Stephanie Bral ons hun plannen voor een Maldegemse zomerschool ontvouwden waren wij onmiddellijk bereid om de nodige accommodatie in het Sociaal Huis ter beschikking te stellen en de zomerschool bij anderstalige gezinnen in Maldegem te promoten. Wij hebben voor hen en ook voor de andere vrijwilligers die hen helpen een vrijwilligersvergoeding voorzien", legde OCMW voorzitter Marleen van den Bussche uit.

ONDERHOUDEN
Om een taal machtig te blijven is het belangrijk dat men die taal regelmatig spreekt en schrijft. "De ervaring heeft ons geleerd dat kinderen die thuis geen of weinig Nederlands praten het na de grote vakantie moeilijk hebben om les te volgen omdat zij een deel van hun kennis van het Nederlands verloren hebben. Dat bezorgt hen een achterstand in hun opleiding. Daarom willen wij die kinderen de mogelijkheid geven om ook tijdens de vakantie regelmatig Nederlands te spreken en te schrijven", legde Stephanie Bral uit.

SPEELS
Met de 21 leerlingen die momenteel naar de school komen ligt de belangstelling hoger dan verwacht, maar nieuwkomers zijn nog altijd welkom. De zomerschool loopt nog tot 9 augustus. De lessen gaan door op maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 12 uur. "Ik heb na een schooljaar geen 2 maanden nodig om uit te rusten. Ik wil een groot deel van mijn vrije tijd ook nuttig besteden.

De zomerschool kan je niet vergelijken met een klassieke school. Het gaat er bij ons allemaal speelser aan toe. Wij werken rond thema's en alles wat wij de kinderen aan talenkennis willen meegeven wordt opgebouwd rond spelletjes of activiteiten waar ze plezier aan beleven.

Wij hebben hen deze week meegenomen naar de winkels en hen zelf de ingrediënten laten bestellen die nodig zijn om soep te maken. Zo leerden zij ook de juiste namen van die ingrediënten. Eens terug in het Sociaal Huis hebben we samen soep gemaakt en opgegeten.

De kinderen genieten van de zomerscholen. Er waren enkele kinderen die aanvankelijk niets zegden. Nu komen zij stralend het Sociaal Huis binnen en spelen zij mee met de andere kinderen. Dat geeft ons veel voldoening", vulde Hanna Stephanie aan.

Dat de kinderen graag naar de zomerschool komen werd duidelijk tijdens ons bezoek. Zij vinden het nu al jammer dat de zomerschool maar tot 9 augustus loopt.

ZETDUIVEL IN SAMENZINGEN MET DE KAMPVUURKADULLEN

In ons artikel van vorige week "Samen zingen met de Kampvuurkadullen" is een zetfout geslopen: in de prijs van 3 euro per persoon en 7 euro voor gezinnen zijn een hapje en een drankje inbegrepen. Een brochure met de teksten die tijdens het kampvuur worden gezongen kost 5 euro extra. Gelieve ons voor deze zetduivel te verontschuldigen.