Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 816 - Week 29 : van 14 tot 20 juli 2019 Archief…

ADEGEM KERMIS BEGON ONDER EEN GRIJS WOLKENDEK

ADEGEM KERMIS BEGON ONDER EEN GRIJS WOLKENDEK
Bij de opening van Adegem kermis genoten de kinderen van het optreden van de poppenlast Pedrolino en van het zakje snoep dat ze na afloop van de voorstelling van het feestcomité kregen.

Met de komst van Poppenkast Pedrolino naar Den Hoogen Pad opende Adegem zijn zomerkermis. De regenbui die 's middags over Adegem trok zorgde er voor dat een aantal kinderen afzagen van een verplaatsing naar Den Hoogen Pad. De meer dan 100 kinderen die er wel waren hebben van de show van Pedrolino genoten.

ADEGEM KERMIS BEGON ONDER EEN GRIJS WOLKENDEK
Wie zaterdag naar de rommelmarkt kwam kon best een jas verdragen.

Het beetje regen dat zaterdag in de vroege morgen viel heeft veel mensen die ingeschreven waren voor de rommelmarkt eventjes doen twijfelen. Hetzelfde kan gezegd worden van de bezoekers. Het is zaterdag op geen enkel moment echt zomers rommelmarktweer geweest. Rond 15 uur hielden enkele standjes het dan ook al voor bekeken. Toch troffen wij een aantal standhouders aan die best tevreden waren over hun komst naar de Adegemse rommelmarkt.

WAAR LIGT DE GRACHT OP MALECOTE?

WAAR LIGT DE GRACHT OP MALECOTE?
De gracht die in het eerste deel van Malecote het oppervlaktewater moet afvoeren is met onkruid overwoekerd en niet meer te zien.

Om het oppervlaktewater af te voeren werd in 2016 in Malecote vanaf het Oosteindeken aan de westzijde een gracht aangelegd. Wie nu door Malecote rijdt ziet de gracht niet meer liggen: hij is volledig met onkruid toegegroeid. Het is even erg als in 2017. Dat het ook anders kan is op het Oosteindeken te zien.

In het kader van het Strategisch Afvalwaterplan Maldegem (SPAM) werd in Malecote in 2015 en 2016 een dubbel rioleringsstelsel aangelegd. In het eerste gedeelte van Malecote (vanaf het Oosteindeken) werd voor het afvalwater een drukleiding aangelegd. Om het oppervlaktewater af te voeren werd aan de westzijde van de weg een diepe gracht aangelegd.

De inwoners van Malecote kregen de verzekering dat die gracht, die volgens hen veel te breed en te diep was, door de gemeente zou worden onderhouden.

ONZICHTBAAR
Mocht er nu boven Malecote een wolkbreuk losbarsten zou de gracht van niet veel nut zijn. Wie door Malecote rijdt ziet de gracht niet liggen omdat hij volledig is toegegroeid. Water opvangen en afvoeren zit er voorlopig niet in. Een paar inwoners van de straat konden de toestand niet aanzien en hebben zowel de wegberm als de gracht voor hun woning zelf gekuist.

Een vergelijking van de foto's die nu werden genomen met de foto's die op 5 augustus 2017 werden genomen bewijzen dat de toestand nu even erg is als toen.

ANDERS

WAAR LIGT DE GRACHT OP MALECOTE?
Zowel het grasperk als de gracht aan de kruisweg op het Oosteindeken liggen er wel goed onderhouden bij.

Dat het ook anders kan zien wij op amper 10 meter van Malecote: daar staat op het Oosteindeken de kruisweg. Het grasperk en de gracht voor de kruisweg liggen er, dankzij het onderhoud van de gemeente, piekfijn bij.

SAMEN ZINGEN MET DE KAMPVUURKADULLEN

Op zaterdag 3 augustus organiseren de Kampvuurkadullen hun 9de kampvuur met samenzang in het Maeyensbos in de Oude weg 43 in Adegem.

De avond begint om 20 uur en deelnemen kost 3 euro per persoon. Een gezin betaalt 7 euro. In die prijs zitten een drankje en een kopie met de teksten die worden gezongen.

Om praktische redenen is vooraf inschrijven gewenst. Dat kan bij [email protected] of via het nummer 050 71 36 46.

SPORTHAL ATLETICO GAAT (VOORLOPIG) DICHT

SPORTHAL ATLETICO GAAT (VOORLOPIG) DICHT
Samen met haar familie en sportvrienden heeft Lea Goossens vorige week zaterdag de sporthal Atletico in de Staatsbaan in Adegem gesloten.

Na 34 jaar zette Lea Goossens een punt achter haar loopbaan als het gezicht van de sporthal Atletico die ze, samen met haar echtgenoot Willy Coene, heeft opgestart. Er zijn onderhandelingen om het ganse complex over te laten. Mogelijks kent de sporthal een doorstart.

Buiten het rijden van een fietstocht en het volgen van de sportieve prestaties van eerst haar echtgenoot Willy, daarna haar zoon Johan en daarna de kleinkinderen had Lea Goossens tot 30 augustus 1984 niets te zien met sport. Toen kwam daar echter verandering in.

"Willy speelde regelmatig met vrienden en zakenrelaties badminton in onze leegstaande loods. Johan speelde er met zijn zaalvoetbalploeg af en toe wedstrijden in. Wij kregen ook regelmatig vragen van ander ploegen om daar te mogen spelen, maar de accommodatie leende zich daar niet voor.

Buiten de kleine sporthal in de Bloemestraat was er in onze gemeente immers niets voor de zaalsporten. Toen hebben Willy en ik besloten om zelf een sporthal te bouwen en uit te baten.

De gemeente heeft het ons bij het realiseren van ons project zeker niet moeilijk gemaakt: met onze sporthal zouden wij immers een deel van hun probleem met de zaalsporten helpen oplossen", vertelde Lea op de slotdag van de sporthal.

In Adegem en Maldegem werd met belangstelling uitgekeken naar de komst van de nieuwe sporthal. Omdat Lea beroepshalve het administratief werk gewoon was, stond zij van bij de opening in voor de reservatie van de zaal. Zij werd ook het gezicht van de cafetaria van de sporthal.

AFSCHEID
"Ik kan mij niet herinneren dat ik in de voorbije 34 jaar ooit problemen heb gehad met de reservatie van de zaal. Er zijn wel sportieve discussies geweest maar dat waren steeds kleine brandjes die snel werden geblust.

Wij begonnen met een eigen zaalvoetbalcompetitie. Er stonden onmiddellijk 34 ploegen klaar om in te schrijven voor de competitie. 's Avonds werden de meeste uren dan ook ingenomen door het zaalvoetbal. De andere avonduren werden ingevuld door volleybalploegen. Overdag werd er vooral tennis en badminton gespeeld.

Ik ben nu op een leeftijd gekomen om het rustiger aan te doen. Samen met de familie heb ik besloten om afscheid te nemen van Atletico.

SPORTHAL ATLETICO GAAT (VOORLOPIG) DICHT
Ook de Atleticoboys van het eerste uur waren ingegaan op de uitnodiging van Lea om samen met haar de sporthal te sluiten. Zij hebben zaterdag nog een afscheidswedstrijd gespeeld.

Er zijn onderhandelingen bezig voor een overname van het ganse complex. De zaalvoetbalcompetitie kreeg de toestemming om haar competitie verder in Atletico af te werken. Het is wel de bedoeling dat ik hier blijf wonen", besloot Lea haar verhaal.

AARON VAN POUCKE HEEFT AMBITIE VOOR DE RONDE VAN FRANKRIJK

AARON VAN POUCKE HEEFT AMBITIE VOOR DE RONDE VAN FRANKRIJK
Aaron van Poucke uit het Walland in Adegem is een van die jonge renners die het wielrennen combineert met een opleiding op hoger niveau. (Foto: © Philip Martens)

Sedert vorig jaar is Aaron Van Poucke beroepsrenner bij Sport Vlaanderen Baloise. Hij combineert zijn statuut van beroepsrenner met zijn opleiding kinesitherapie.

Aaron stapte pas op 16-jarige leeftijd in de wielrennerij. Een breukje in de onderarm hield hem sedert eind vorige maand weg van de fiets, maar hij heeft ondertussen de trainingen hervat en hoopt nog deze maand wedstrijdritme te kunnen opdoen.

"Sportief was atletiek mijn eerste keuze: ik was veldloper en kon ook op de langere afstanden op de piste mijn mannetje staan. Toen ik problemen kreeg met de knieën raadde de dokter mij aan om voor een andere sport te kiezen. Dan heb ik de switch naar het wielrennen gemaakt.

Bij Het Meetjesland heb ik de eerste lessen van het wielrennen geleerd. Fysiek was de overstap geen probleem. In het begin moest ik vooral leren in groep te rijden. Dat heb ik met vallen en opstaan geleerd.

Vooral het eerste jaar was het een grote stap in het onbekende. Ik kwam in het rennerspeloton terecht waar bijna iedereen (tweedejaarsjunioren) al enkele jaren koerservaring had. Ik moest voor mezelf nog ontdekken waar mijn sterke en vooral zwakkere punten lagen", begon Aaron zijn verhaal.

BESLISSING
Aaron paste zich snel aan zijn nieuwe sport aan. Hij ontdekte ook vlug dat tijdrijden niet zijn sterkste onderdeel van het koersen is. Na Het Meetjesland kwam Aaron bij VL Technics Isorex. De U23 van Lotto Soudal was zijn volgende stap. Dan kwam het moment dat hij een belangrijke beslissing moest nemen.

"Dat ik op de 4 jaar dat ik in het wielrennen meedraai veel vorderingen heb gemaakt is niet alleen mijn verdienste. Ik heb veel te danken aan de opleiding die ik zowel bij Het Meetjesland, VL Technics Isorex als de U23 Lotto Soudal heb gekregen. Zij hebben mijn sprint bijgeschaafd en mij geleerd om de sprint voor een ploegmaat voor te bereiden. Hun opleiding heeft er voor gezorgd dat ik zowel in eendagswedstrijden als in meerdaagse wedstrijden mee kan.

Ik ben in twee meerdaagse rittenwedstrijden de beste jongere geweest en won eenmaal het bergklassement. Het is dan ook op basis van mijn prestaties dat ik het aanbod van Sport Vlaanderen Baloise gekregen heb om beroepsrenner te worden.

Dat ik mijn studies kinesitherapie kon verderzetten was voor mij zeer belangrijk. Daarnaast heb ik, vooraleer ik de beslissing nam, met verschillende mensen gesproken die veel meer ervaring in de wielersport hebben dan ikzelf. Pas daarna heb ik beslist om de stap te zetten.

Het is een kans waarop veel jonge renners zitten te wachten. Die mag ik niet laten liggen. Ik voel me goed in eendagswedstrijden maar nog beter in meerdaagse wedstrijden. Ik hoop mijn carrière zo te kunnen uitbouwen dat ik bij een ploeg terechtkom die mij meeneemt naar de Ronde van Frankrijk. Nu volg ik die van op enige afstand.

Ik hoop zo vlug als mogelijk terug in het peloton te komen. Ik heb nog rittenwedstrijden in Turkije en Italië op mijn programma staan", besloot Aaron ons gesprek.