Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 815 - Week 28 : van 7 tot 13 juli 2019 Archief…

ADEGEM HIJST DE KERMISVLAG

Van vrijdag 12 tot en met dinsdag 16 juli wappert boven het centrum van Adegem de kermisvlag. Ook dit jaar zijn het de kinderen die samen met poppenkast Pedrolino het kermisweekend openen.

Op zaterdag is er de rommelmarkt. De inschrijvingen voor de rommelmarkt kwamen zo vlot binnen dat ze vroegtijdig moesten worden afgesloten.

Op zondag laat het feestcomité het initiatief over aan de café's.

Maandagnamiddag is er in Den Hoogen Pad de seniorennamiddag met Conny Neefs. Voor de kinderen is er om 17 uur de ballenworp aan zaal De Kesel.

Dinsdagavond wordt de kermis afgesloten met de ambachtelijke avondmarkt.

Naast de activiteiten die door het feestcomité worden georganiseerd hebben alle café's tot op 't Kruisken hun eigen kermisprogramma. Voor een volledig overzicht van het programma verwijzen wij naar de website van het Adegemse feestcomité.

OOK DIT JAAR IS DE SPEELPLEINWERKING ERG IN TREK

OOK DIT JAAR IS DE SPEELPLEINWERKING ERG IN TREK
De eerste week van de speelpleinwerking op de Zandakkers kwamen er gemiddeld 90 kinderen naar de speelweide.

Ook dit jaar voorziet de gemeente Maldegem tijdens juli en augustus op drie locaties in de gemeente speelpleinwerking. In Adegem en Kleit worden de kinderen 's namiddags vanaf 13 uur op de speelweiden verwacht. In Maldegem is de organisatie van de speelpleinwerking in handen van de vzw Oranje. Daar zijn ook kinderen met een beperking welkom. De kinderen kunnen er terecht van 8 tot 17 uur.

BADGES
Vorige week vrijdagnamiddag gingen schepen Glenn Longeville en het personeel van de jeugddienst op bezoek bij de drie speelweiden. Wij troffen hen op de Zandakkers in Adegem.

In Adegem wordt de speelpleinwerking geleid door Oona Van Basselaere, Thijmen Van Basselaere en Laura De Cock. Zij kunnen rekenen op een twintigtal monitoren om de speelpleinwerking in goed banen te leiden.

Om een goed overzicht te hebben van de kinderen die naar de speelpleinwerking komen wordt voor ieder kind dat voor de eerste maal naar de speelweide komt een badge opgemaakt. Het kind krijgt die badge op het einde van de speelnamiddag mee naar huis. Als het de volgende dag of later opnieuw naar de speelpleinwerking komt geeft het bij zijn aankomst zijn badge af aan de monitoren. Door de badges weet de leiding iedere dag bij het begin van de speelnamiddag hoeveel kinderen er zijn en ziet ze om 17 uur of alle kinderen de speelweide hebben verlaten.

Uit de cijfers van de eerste week blijkt dat er dit jaar meer kinderen naar de speelweide komen dan vorig jaar. Onder de ongeveer 90 kinderen die dagelijks (van maandag tot vrijdag) naar de speelweide op de Zandakkers komen zijn er ook een aantal die van buiten onze gemeente komen. Zij betalen net als de andere kinderen 3 euro voor een gezellige namiddag. Het staat nu al vast de speelpleinwerking in Adegem afgesloten wordt met een BBQ waarop ook de ouders welkom zijn en een daguitstap.

SCHADUWZONES
Over de accommodatie op de speelweide in de Zandakkers was de leiding zeer tevreden. Net als vorig jaar vroeg de leiding aan de schepen of het niet mogelijk is om voor meer schaduwzones op de speelweide te zorgen. Schepen Longeville beloofde dat hij het probleem zal aankaarten op het eerstkomende schepencollege.

PASTOOR LUC VIERDE ZIJN ZILVEREN PRIESTERJUBILEUM

PASTOOR LUC VIERDE ZIJN ZILVEREN PRIESTERJUBILEUM
Met een dankmis in de St. Barbarakerk en een receptie in de tuin van de pastorij in Maldegem vierde pastoor Luc Mertens zijn zilveren jubileum als priester.

Op 2 juli 1994 werd Luc Mertens door bisschop Luysterman tot priester gewijd. Voor hij aan zijn parochiaal werk begon was hij eerst priester leraar in Eeklo. Sedert september van vorig jaar is hij pastoor van de parochie Maldegem met de deelparochies Adegem, Middelburg, Kleit en Donk.

In de druk bijgewoonde dankmis zaten veel mensen, waaronder burgemeesters en schepenen, uit zijn vorige parochies. Het Maldegemse schepencollege was vertegenwoordigd door de schepenen Rudi De Smet en Glenn Longeville.

Tijdens de dankmis dankte pastoor Luc God voor de kracht die Hij hem geeft om het woord van God te verkondigen. Hij is er van overtuigd dat er voor de parochie Maldegem en hem samen een mooie toekomst is weggelegd.

Tegenover de aanwezigen verontschuldigde hij zich voor de zwakke verlichting in de kerk. Er zijn maar 4 lampen meer die werken. Hij hoopt dat zowel de verlichting als de verwarming tegen het begin van de herfst hersteld zullen zijn.

Na de dankmis liep de tuin van de pastorij vol met mensen die pastoor Luc met zijn zilveren jubileum wilden feliciteren.

PROJECT BELGIE TE GAST IN HET STOOMCENTRUM

PROJECT BELGIE TE GAST IN HET STOOMCENTRUM
Jurgen De Meulenaere en Robin Magerman, de mensen achter Project België, waren afgelopen vrijdag te gast bij de vzw Stoomcentrum.

De 34 jarige Jurgen De Meulenaere uit Oostende die in het Casino werkt en de 26 jarige Robin Magerman uit Zottegem die in de Colruyt werkt, werken in hun vrije tijd samen aan het project België. Afgelopen vrijdag waren zij op bezoek in Maldegem en bezochten onder meer het Stoomcentrum waar wij hen ontmoetten.

Het idee van Project België komt van Jurgen. "Ik ga regelmatig op reis naar het buitenland. Omdat er veel mensen zijn die niet graag naar het buitenland gaan of zich geen verre reizen kunnen veroorloven groeide bij mij het idee om gegevens van alle mooie plekjes in ons land te verzamelen en die via de sociale media te verspreiden. Met dat project wou ik bewijzen dat wij niet noodzakelijk dure en verre reizen moeten maken om mooi plekjes te bezoeken. Die zijn ook in ons eigen land te vinden.

Vorig jaar op de Fout Party van Q-Music in Gent ontmoette ik toevallig Robin. Ik vertelde hem over mijn idee en hij stapte onmiddellijk mee in het project. Wij hebben toen afgesproken om de komende jaren in onze vrije tijd samen ongeveer 600 steden en gemeenten in België te bezoeken en op zoek te gaan naar bezienswaardigheden en gekende personen in die steden en gemeenten. De dagen waarop wij alle twee vrijaf hebben gaan wij samen op stap. Wij nemen vooraf contact op met de steden en gemeenten.

Sommige -vooral grotere- steden en gemeenten zien het toeristisch belang van onze missie in en die nodigen ons zelf uit voor een bezoek. Telkens wij informatie over een stad of gemeente verzameld hebben plaatsen wij die op de verschillende kanalen van de sociale media. Het zal nog wel enkele jaren duren voor wij onze lijst van steden en gemeenten hebben afgewerkt", legde Jurgen uit voordat hijzelf en Robin een rondleiding kregen van Sven De Boeck in het Stoomcentrum.

Hoewel het Project België voor zowel de steden, gemeenten, provincies als het land een toeristische promotie is, worden zij door niemand gesubsidieerd.

Tijdens hun bezoek aan onze gemeente bezochten zij naast het Stoomcentrum ook nog het St. Annakasteel en park, de bibliotheek, het Canadees Kerkhof en de tuinen en het Canada Poland Museum van de familie van Landschoot in Adegem.

Binnenkort zijn er op de sociale media door Project België beelden en tekst te zien over bezienswaardigheden in onze gemeente.

BUURTFEEST BIJ DE ZANDRING

BUURTFEEST BIJ DE ZANDRING

Het buutcomité van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat nodigde vorige week zondag de inwoners van de wijk uit om samen te tafelen in het kader van Vlaanderen Feest. Zij werden vanaf 11 uur aan de Zandloper verwacht voor het aperitief.

Voordat er werd aangeschoven voor de BBQ werd de eerste halve finale van het krulbolcriterium afgewerkt. Na de middag was het gezellige genieten met kinderanimatie. Ook de 2de halve finale en de finale van het krulbolcriterium stonden nog op het programma.

Zoals ieder jaar ging het er ook zondag bijzonder gezellig aan toe.

CAMALEONTE HEEFT DE BESTE IJSJES

CAMALEONTE HEEFT DE BESTE IJSJES

Terwijl Fabienne Van Poelvoorde, Dirk Caboor en Glenn Martens van het familiebedrijf IJsjes Camaleonte uit Kleit vorige week zondagmiddag nog gezellige iets zaten te eten voordat zij aan hun dagelijkse ijsjesronden begonnen kregen zij onverwachts het nieuws van de directie van Het Laatste Nieuws dat IJsjes Camaleonte door haar lezers was uitgeroepen tot de beste ijsjesventers van de regio.

De familie wou haar trouwe klanten laten delen in dat succes. Op de sociale media kondigden zij aan dat iedereen die rond 15 uur naar de speelweide achter het St. Annapark kwam een ijsje kreeg.

Dat er ook op zondagnamiddag nog veel mensen op de sociale media actief zijn, was op de speelweide te zien.