Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 814 - Week 27 : van 30 juni tot 6 juli 2019 Archief…

GOUVERNEUR FLUIT SCHEPENOLLEGE TERUG

Na een klacht van Koenraad De Ceuninck heeft waarnemend gouverneur Didier Detollenaere een wijziging die door het Maldegems schepencollege aan zijn huishoudelijk reglement had aangebracht, vernietigd. Door beslissing van de gouverneur moet het schepencollege wel mondeling antwoorden op mondelinge vragen die door gemeenteraadsleen op het einde van de openbare zittingen worden gesteld.

Op voorstel van het schepencollege had de Maldegemse gemeenteraad, ondanks het verzet van de oppositie, in februari het huishoudelijk reglement aangepast. Door die aanpassing moesten de leden van het schepencollege niet meer mondeling antwoorden op mondelinge vragen die door raadsleden op het einde van de openbare zitting werden gesteld. Enkel de vragensteller zou voor de volgende raadzitting per mail een antwoord krijgen op zijn vraag.

In april heeft Koenraad De Ceuninck (CD&V) bij de gouverneur van oost Vlaanderen klacht neergelegd tegen de wijziging van het huishoudelijk reglement. Volgens de motivatie van zijn klacht werden door de wijziging van het huishoudelijk reglement de rechten van de raadsleden geschonden.

BESLISSING
Nadat het schepencollege de gelegenheid had gekregen om haar beslissing in verband met de wijziging van het huishoudelijk reglement toe te lichten heeft de gouverneur beslist om de wijziging van het huishoudelijk reglement ongedaan te maken. Het schepencollege kan nog tegen de beslissing van de gouverneur in beroep gaan bij de Raad van State.

Verwijzend naar de uitspraak van de gouverneur vroeg raadslid De Ceuninck het schepencollege tijdens de raadszitting van juni om het huishoudelijk reglement aan te passen.

GBS DE KRUIPUIT WUIFDE DUIVELTJE-DOET-AL LINDA DE CONINCK UIT

GBS DE KRUIPUIT WUIFDE DUIVELTJE-DOET-AL LINDA DE CONINCK UIT
De directie, leerkrachten en leerlingen van de GBS De Kruipuit bezorgden hun kruisvrouw Linda een onvergetelijk afscheid.

Nadat ze er gedurende 35 jaar voor zorgde dat alles op de GBS De Kruipuit er proper bijlag is voor Linda De Coninck het ogenblik aangebroken om de emmer, de dweil en het ander poetsgerief aan de kant te leggen en te genieten van een zee van vrije tijd. De directie, leerkrachten en leerlingen van de school voor wie Linda het duiveltje-doet-al van de school was wuifden Linda op een originele manier uit.

Terwijl voor de directie, leerkrachten en leerlingen van de GBS De Kruipuit de 2 maanden vakantie begint, is voor Linda De Coninck de poetsvrouw van de school de eeuwigdurende vakantie aangebroken. Gedurende 35 jaar heeft zij er voor gezorgd dat de leerkrachten en leerlingen in propere klaslokalen zaten. Zij bezorgden haar dan ook een afscheid dat ze niet zal vergeten.

Donderdagmorgen werd ze thuis door directeur Manu Buysse met de Tandem afgehaald. Bij haar aankomst in de school moest ze tussen erehaag wandelen van leerlingen die allemaal uitgerust waren met een emmer en een borstel.

Daarna volgde en dag vol verrassingen. Linda werd in iedere klas verwacht voor een bijzondere opdracht die haar een stukje van een puzzel opleverde. Nadat ze alle klassen en ook voorbij de directie was gepasseerd was de puzzel klaar en had zij een uitnodiging voor een ballonvaart met haar familie.

TERUGBLIK
Tussen de bezoeken aan de verschillende klassen blikte Linda voor ons even terug op haar loopbaan bij de GBS De Kruipuit. Toen ik hier begon was De Kruipuit een klein schooltje me 60 leerlingen. Om de toekomst van de school veilig te stellen had toenmalig directeur Firmin Ginneberghe de kleuterafdeling opgestart. Ik heb de school zien groeien. Het was een feest toen we de 180ste leerling konden inschrijven. Niet alleen het aantal leerlingen ook de infrastructuur is in de loop der jaren uitgebreid. Waar ik vroeger zelf mijn werkschema bepaalde moest er de laatste jaren met werkschema's gewerkt worden.

Er kwam in de loop der jaren veel meer wek bij. Door dat wij over meer en beter materiaal konden beschikken is dat voor mij en mijn collega's nooit een probleem geweest. Ik heb mij hier altijd goed in mijn vel gevoeld. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan de school. Ik snakte zeker niet naar het einde van mijn loopbaan. Als ik in de toekomst nog iets kan doen voor de school dan kunnen zij op de kruipuit op mij rekenen", besloot Linda haar terugblik op 35 jaar GBS de Kruipuit.

MISSEN
Directeur Buysse is er van Overtuigd dat iedereen op school Linda zal missen. "Zij was zoveel meer dan de kuisvrouw. Zij voor de leerlingen de zorgleraar avant la lettre. Zij was er 's middags al de leerlingen moesten eten. Voor de middagmalen door een traiteur werden gebracht trok Linda af en toe 's middags tijd uit om voor de kinderen frietjes te bakken. Ook voor ons en de leerkrachten was zij van bijzondere waarde. Zij was altijd bereid om te helpen als wij iets organiseerden. Zij was echt iemand van ons schoolteam", besloot directeur Buysse zijn ode aan het duiveltje-doet-al van de school.

GEMEENTE NEEMT VELDEKENS EN DE ZWEPE OVER

GEMEENTE NEEMT VELDEKENS EN DE ZWEPE OVER
Om het kruispunt van Veldekens en de Kruipuit veiliger te kunnen maken moet de gemeente eigenaar zijn van Veldekens. Daarom wordt de N499 tussen Veldekens en De Zwepe overgenomen van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Nadat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er bij de gemeente Maldegem al verschillende keren had op aangedrongen om, net als Eeklo en Knesselare, de N499 (tussen Veldekens en de Zwepe), over te nemen, besloot het gemeentebestuur om die weg over te nemen. Zij koppelde er de voorwaarde aan dat het AWV er moest voor zorgen dat de rijweg en de fietspaden voor de overname goed hersteld zouden zijn.

Het AWV heeft grote werken aan de N499 uitgevoerd. De gemeente Maldegem was na de werken wel bereid om het beheer over en het onderhoud van de N499 over te nemen maar nog niet de weg. Er zouden namelijk nog te veel gebreken aan de weg zijn.

OPPOSITIE
Jason van Landschoot, die toen nog met Open VLD in de oppositie zat, maakte van het dossier zijn stokpaardje. Met foto's en verklaringen van experts toonde hij de gebreken aan de rijweg en de fietspaden aan. De N499 overnemen zou er volgens hem voor zorgen dat de gemeente over enkele jaren al grote kosten zou moeten aan doen aan Veldekens en de Zwepe.

De meerderheid kwam toen met het voorstel om een bureau aan te stellen dat moest onderzoeken of de werken wel volgens het bestek waren uitgevoerd. De oppositie kon zich daarin vinden maar bleef erbij dat er van een overname slechts sprake kon zijn als alles in orde was.

MEERDERHEID
De politieke kaarten liggen nu anders in Maldegem: Open VLD zit nu in de meerderheid en Jason Van Landschoot is nu schepen van openbare werken. Tijdens de raadszitting van juni stelde het schepencollege voor om de N499 over te nemen.

Raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V) herinnerde er de heer Van Landschoot aan dat hij vroeger pas bereid was om de N499 over te nemen als alle aanpassingswerken die de gemeente had opgelijst door AWV waren uitgevoerd. Hij toonde schepen Van Landschoot een tiental foto's van plaatsen op de N499 waar verbeteringen moeten worden aangebracht. Hij wees er schepen Van Landschoot ook op dat hij hem, samen met toenmalig raadslid Noël Wille, als leden van de meerderheid gesteund hebben in zijn visie.

Schepen Van Landschoot moet nu meer vertrouwen hebben in het AWV, of hij heeft beter kunnen onderhandelen dan zijn voorganger. "Ik ben er van overtuigd dat het AWV al de gemaakte afspraken zal nakomen. Ik dring met de meerderheid vooral aan op de overname, omdat wij de gevaarlijke hoek van Veldekens met de Kruipuit veiliger willen maken. Dat kunnen wij pas als wij ook eigenaar zijn van Veldekens", besloot schepen Van Landschoot zijn tussenkomst.

DE ZANZY'S EN DE NICKY'S NAMEN SPORTIEF AFSCHEID VAN DE PAPAVER

DE ZANZY

Voor de leerlingen van het 6de leerjaar van de VBS De papaver waren het de afgelopen week hun laatste dagen op de school in Adegem. Vanaf volgend schooljaar doen zij hun wijsheid ergens anders op.

De leerlingen namen traditioneel afscheid van de school met een handbalwedstrijd. De klas werd in 2 groepen verdeeld. De ene groep noemt zich de Zanzy's en de andere zijn de Nicky's. De handbalwedstrijd is in de loop er jaren uitgegroeid tot een traditie. Ook ouders en oud-leerlingen zakken naar de speelweide achter De Papaver af om te supporteren voor de Zanzy's en de Nicky's.

DOKTER HERREBAUTLAAN ZETTE VAKANTIE IN MET EEN STRAATFEEST

DOKTER HERREBAUTLAAN ZETTE VAKANTIE IN MET EEN STRAATFEEST

Voor de 12de maal organiseerde de Dr. Herrebautlaan in Adegem zijn straatfeest. Ook voor de organisatie van dat feest aan de carport van Paula en Marnix kon de straat rekenen op Marnix junior, Desiré, Sofie en Stijn.

De BBQ VAN vrijdagavond werd de inwoners van de Dr. Herrebautlaan aangeboden door de familie Willems-Trenson-Desmadryl. Die hadden dit jaar heel wat te vieren: Cristina ging op pensioen, Christina en Marnix vierden hun robijnen huwelijksverjaardag (40 jaar), Sofie en Stijn vierden hun houten huwelijksverjaardag (5 jaar) en er was ook nog de eerste communie van Roel.

JACQUES PAUWELS STELDE ZIJN NIEUWSTE BOEK VOOR

JACQUES PAUWELS STELDE ZIJN NIEUWSTE BOEK VOOR
Tijdens zijn kort verblijf in Europa vond Jacques Pauwels toch nog even de tijd om op bezoek te komen bij zijn vriend Marnix Van de Kerckhove.

Wie belangstelling heeft om de geschiedenis door een kritische bril te bekijken kunnen wij een ontmoeting met historicus Jacques Pauwels warm aanbevelen.

De 73 jarige Jacques heeft Adegemse roots. Nadat hij was afgestudeerd (geschiedenis) aan de RUG trok hij naar Canada waar zijn broer een reisagentschap had. Dat was oorspronkelijk bedoeld als een vakantie, maar hij is daar gebleven. Hij is daar opnieuw (Amerikaanse) geschiedenis beginnen studeren. Hij bezocht de universiteiten van York en Toronto waar hij doctoreerde.

Omdat hij zich na het overlijden van zijn broer meer concentreerde op het reisbureau beperkte hij het lesgeven aan de universiteiten in Canada tot het geven van gastcolleges in universiteiten in Canada, Amerika en Europa.

De geschiedenis onderzoeken en erover schrijven is hij blijven doen. Zijn 9de boek "De grote mythen van de moderne geschiedenis" is pas bij de uitgeverij Epo in Berchem verschenen. Ondanks zijn drukke agenda vond hij toch nog de tijd om even af te zakken naar de Dr. Herrebautlaan in Adegem bij zijn vriend Marnix Van de Kerckhove, waar hij ons zijn nieuw boek voorstelde.

JACQUES PAUWELS STELDE ZIJN NIEUWSTE BOEK VOOR
In "De grote mythen van de moderne geschiedenis" wordt onze recente geschiedenis met een kritische blik bekeken.

In welke taal schrijft u?
Ik mag dan al meer dan 40 jaar uit Adegem weg zijn, ik heb mijn moedertaal nog niet verleerd. Ik schrijf in het Nederlands en vertaal mijn boeken zelf in het Engels. Zij worden ook nog in een vijftal andere talen waaronder het Russisch en Turks vertaald. Ik had altijd al belangstelling voor talen. Daarom heb ik mij naast Nederlands, Frans en Engels ook nog enkele andere talen eigen gemaakt.

Was studeren in Canada anders dan in België?
In Europa krijgen de studenten weinig informatie over de moderne geschiedenis. Zij slikken ook alles wat hen door hun docenten wordt voorgeschoteld. Zelf op onderzoek gaan zit er niet in. In Canada heb ik les gekregen van professoren die ons aanzetten om kritisch te zijn tegenover alles wat ons werd verteld. Zij moedigden ons aan om zelf in de achtergrond van de geschiedenis te graven.

Is het dan zo gemakkelijk om de geschiedenis uit te pluizen?
In de eerste plaats moet je veel belangstelling hebben voor geschiedenis en bereid zijn om er veel tijd in te steken. Eens je de smaak te pakken hebt laat het je niet mee los. Je ontdekt al snel dat de geschiedenis niet altijd is zoals ze wordt voorgesteld. Je komt op steeds meer nieuwe feiten die om nieuw en meer onderzoek vragen. Je ontdekt snel dat de kennis die wij hier over de geschiedenis krijgen gebaseerd is op mythes over historische feiten. Mythes zijn een pure waarheid. Zij vertellen zaken op een manier die de mensen die ze lezen doen geloven dat die feiten de zuivere realiteit zijn. Er zijn in Canada en Amerika meer dan in Europa professoren en diensten die bereid zijn om, als u hen kan aantonen dat u het ernstig meent, u mee op weg te helpen.

Wat mag de lezer van uw nieuw boek verwachten?
In De grote mythen van de moderne geschiedenis sta ik stil bij een 12 tal historische feiten en gebeurtenis uit de jongste eeuwen. Wij weten allemaal hoe ze in de geschiedenisboeken worden voorgesteld. Ik licht de sluier op van over de pure waarheid achter deze feiten. Het is aan de lezer om te oordelen. Ieder hoofdstuk kan op zichzelf gelezen worden, maar voor mensen die belangstelling hebben voor geschiedenis is het toch belangrijk dat ze de hoofstukken in de juiste volgorde lezen.

Maakt u geen vijanden met uw kritische blik op de geschiedenis?
Dat is logisch, niet? Maar ik maak mij daar niet druk over. Niet iedereen hoort graag waarom bepaalde landen Europa pas laat te hulp geschoten zijn en waarom de atoombommen op Japan werden gegooid. Ik zal door mijn kritische kijk op de geschiedenis ook nooit als gastspreker worden gevraagd op grote herdenkingsplechtigheden. Ik woon ze wel bij uit respect voor de gesneuvelden. Ik ben ook steeds bereid om in gesprek te gaan met mensen die kritiek hebben om mijn boeken: ik nodig hen uit om een feit uit mijn boeken te halen dat ik niet correct heb weergegeven en dat ik niet kan staven met bewijzen of getuigenissen.

Komt u nog regelmatig naar Vlaanderen?
Wij hebben hier nog familie en vrienden wonen. Met ons reisagentschap organiseren wij jaarlijks een aantal reizen voor groepen naar Europa. Dan volgen wij doorgaans de routes die de Canadese soldaten tijdens WO II gevolgd hebben. Soms nemen wij ook Adegem in onze route op. Dan staat er een bezoek aan het Canadees kerkhof op het programma en heb ik ook tijd om hier enkele vrienden te ontmoeten.