Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 812 - Week 25 : van 16 tot 22 juni 2019 Archief…

PAROCHIAAL ADEGEM VERLIEST ZIJN MOOSTE TRADITIE

Het is om het even waar en door wie de beslissing genomen werd, maar parochiaal Adegem verliest vanaf 2020 zijn mooiste traditie: de kinderen die hun eerste communie willen doen zullen daarvoor naar Maldegem moeten trekken. Vooral voor de mensen die zich al meer dan 20 jaar hebben ingezet voor de voorbereiding van de eerste communies moet dit als een slag in het gezicht aankomen.

Voor de kinderen die naar een katholieke school gaan was hun eerste communie een bijzondere gebeurtenis. De voorbereiding gebeurde in klasverband en werd over enkele weken gespreid. In die voorbereiding zaten ook enkele bezoekjes aan de kerk, zodat de kinderen leerden hoe zij zich in een kerk moeten gedragen.

Bij de VBS De Papaver in Adegem maakte men al jaren van de eerste communie een bijzonder feest. De kinderen straalden als ze de kerk binnen en buiten gingen. Dat de eucharistieviering waarin de kinderen voor het eerst te communie gingen zo sfeervol verliep kwam door de inbreng van de kinderen, die daarin begeleid werden door de leerkrachten en enkele vrijwilligers.

VERNIEUWINGEN
Net als in de andere bisdommen zijn er ook in het bisdom Gent de afgelopen jaren een aantal aanpassingen in de beleving van het geloof aangebracht. Die veranderingen worden van bovenaf opgelegd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die veranderingen bij sommige mensen niet in goede aarde vallen.

In de parochie Maldegem zijn de wijzigingen om verschillende redenen een beetje later doorgevoerd dan in andere parochies. Ze kwamen daarom niet minder hard aan.

De eerste geruchten over de wijzigingen in verband met de organisatie van de eerste communie sijpelden vorig jaar al door. Het werd echter snel duidelijk dat de eerste communie van 2019 nog volgens het oude stramien kon gebeuren. Ongeveer een maand na de eerste communie is het nu in "Kerk en Leven" verschenen dat de eerste communies in Maldegem vanaf 2020 allemaal in de St. Barbarakerk zullen doorgaan. Kinderen van al de deelparochies zullen in dezelfde eucharistieviering voor het eerst te communie gaan.

Hoe de voorbereidingen voor de eerste communie volgend jaar zullen gebeuren is nog niet duidelijk. De leerkrachten en vrijwilligers die zich daarover de afgelopen jaren hebben over ontfermd, weten niet of er voor hen nog een taak is weggelegd bij die voorbereiding.

Wijzigingen, hoe goed ze ook bedoeld zijn, op een degelijke wijze doorvoeren getuigt van te weinig respect voor de basis...

CANADESE FAMILIE HERENIGDE ERETEKENS MET LEGERUNIFORM VAN VADER

CANADESE FAMILIE HERENIGDE ERETEKENS MET LEGERUNIFORM VAN VADER
Robert Feltham kwam persoonlijk van Canada naar Adegem om de eretekens van zijn overleden vader David Douglas op zijn legeruniform te spelden dat in het Canada Poland War Museum staat.

David Douglas Feltham, die op 8 april 1919 geboren werd, was metaalarbeider toen hij zich in 1942 als vrijwilliger bij het Canadese leger aanmeldde. Hij zou via Engeland ingezet worden bij de bevrijding van België en Nederland. Na de bevrijding is hij teruggekeerd naar Canada.

"Mijn vader heeft nooit veel over de oorlog verteld. Dat betekent niet dat hij niet getekend was door de oorlog en de gruweldaden die hij heeft gezien. Wij hebben hem op foto als militair gezien, maar het legeruniform dat hij tijdens WO II droeg hebben wij nooit gezien. Het was voor mij dan ook een emotioneel moment toen ik deze middag zijn eretekens op dat legeruniform speldde", vertelde Robert Feltham, de oudste zoon van David Douglas, ons zondagnamiddag in het museum van de familie van Landschoot.

Via internet had David Douglas ontdekt dat er in het Belgische Adegem een Canada museum was opgestart door de familie Van Landschoot. Hij heeft toen besloten om zijn legeruniform aan dat museum te schenken. Op de eretekens die David Douglas na de oorlog en als oud-strijder heeft gekregen was hij trots. Na zijn overlijden op 91 jarige leeftijd heeft zijn familie die eretekens uit eerbied voor hun vader bewaard.

"Vorig jaar hebben mijn broers en zussen beslist dat het beter zou zijn dat de eretekens van ons vader herenigd werden met legeruniform. Ik kreeg de opdracht om er voor te zorgen dat de eretekens in het museum in Adegem terecht kwamen.

Omdat vorige week in Normandië de 75ste verjaardag van D-Day gevierd werd besloot ik met enkele vrienden om die viering in Normandië bij te wonen en daarna door te reizen naar Adegem. Zo ben ik hier terechtgekomen", deed de heer Feltham zijn verhaal verder.

CANADESE FAMILIE HERENIGDE ERETEKENS MET LEGERUNIFORM VAN VADER
Bij het verlaten van het Canada Poland War Museum ontmoette Robert Feltham mevr. Loete, bij wiens ouders tijdens WO II Canadese soldaten waren ingekwartierd.

Omdat er nog een familielid van hem op het Canadees kerkhof begraven ligt brachten de heer Feltham en zijn vrienden zondagnamiddag ook daar nog een bezoek.

In het kader van het weekend onder alcohol controleerde de PZ Maldegem vorige week zaterdag tussen 17 en 13 uur op verschillende locaties 453 automobilisten. Daarvan moesten er 6 hun rijbewijs inleveren.

Een rijbewijs werd voor 3 uur ingetrokken. Vier chauffeurs moesten hun rijbewijs voor 6 uur inleveren. Een automobilist die werd betrapt op het gebruik en het bezit van drugs moest zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.

Tijdens die controles werden ook nog 4 PV's uitgeschreven waarvan 3 voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.

DEN HOOGEN PAD STARTTE ZIJN KAARTENVERKOOP

Nu de programmatie voor het cultureel seizoen 2019-2020 van Den Hoogen Pad gekend is, werd ook de kaartenverkoop gestart.

Kaarten kunnen online besteld worden via www.maldegem.be/webshop, op het secretariaat van Den Hoogen Pad, of bij het uitloket in het gemeentehuis.

WERKEN AAN DE N9 BEGINNEN OP 6 AUGUSTUS

WERKEN AAN DE N9 BEGINNEN OP 6 AUGUSTUS
Tijdens de werken aan de N9 in Adegem en Maldegem wordt er tussen het kruispunt van de N9 met de Gentse Steenweg en de Brielwegel eenrichtingsverkeer (richting Brugge) ingevoerd.

Omdat de rijweg en de fietspaden van de N9 in een gedeelte van Adegem en Maldegem in slechte staat verkeren laat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) daar grote onderhoudswerken uitvoeren.

Vorige week donderdag nodigde het AWV de handelaars van de handelskilometer, de buurtbewoners en de belangstellenden uit in Den Hoogen Pad voor een informatiemoment over de werken. Daar was te horen dat de werken op 6 augustus zullen beginnen en vermoedelijk tot het einde van het jaar (70 werkende dagen) zullen duren.

Zowel de betonplaten van de rijweg als de fietspaden worden gebroken. Daarop komen verschillende lagen asfalt. Omdat het wegdek en de fietspaden tussen de 12 en de 15 cm zullen verhogen zal de aannemer die de werken uitvoert ook de opritten van zowel de winkels als de particulieren aanpassen. Alles zal in het werk gesteld worden om de handelszaken tijdens de werken bereikbaar te houden. Enkel als er aan de opritten zelf gewerkt wordt zal dat onmogelijk zijn.

MAATREGELEN
Om de hinder voor zowel de bedrijven als de particulieren die in de werfzone zitten zoveel als mogelijk te beperken wordt er tijdens de duur van de werken in de werfzone eenrichtingsverkeer ingevoerd. De auto's die uit de richting Eeklo komen zullen van de N9 kunnen gebruik maken. Zij zullen wel hun rijgedrag moeten aanpassen aan de werfzone.

Het doorgaand verkeer dat uit de richting Brugge komt zal afgeleid worden via de Koning Albertlaan en de N49. Het verkeer dat uit die richting naar Maldegem centrum moet zal via de Aalterbaan, de Krommewege en de St. Barbarastraat terug naar de N9 richting centrum kunnen. Ook voor de fietsers is er een omleiding voorzien.

WIJZIGINGEN
Het AWV maakt van de werken gebruik om ook enkele wijzigingen door te voeren. Zo zal de Popkensstraat verboden gebied worden voor auto's. Daar komt ook een veilige oversteekplaats op de N9 voor de fietsers.

Nadat zowel de grachten als de bermen langs de N9 een grondige opnetbeurt gekregen hebben, zal het aantal plaatsen langs de N9 waar er nog voertuigen mogen parkeren beperkt worden.

In de omgeving van de Rotonde Martens worden er geen werken uitgevoerd maar er komt wel een zebrapad in de Elisabethlaan.

KEERPUNTEN
Om het verkeer op de N9 veiliger te maken wil het AWV ter hoogte van de lichten aan de St. Barbarastraat op de N9 een keerpunt aanleggen zodat auto's daar van rijrichting kunnen veranderen.

Eenzelfde keerpunt zal er komen aan het nieuwe kruispunt dat er komt als de nieuwe weg die van het industrieterrein naar de N9 loopt aangelegd wordt.

DWARS DOOR MALDEGEM STEUNDE SOCIALE SUPERETTE

DWARS DOOR MALDEGEM STEUNDE SOCIALE SUPERETTE

Op 19 mei organiseerde het Koninklijk Atheneum Couma zijn 4de editie van "Dwars door Maldegem". Er namen meer dan 1000 mensen aan deze sportieve activiteit deel en iedereen kreeg bij zijn aankomst een Lotus peperkoek en een alpro drankje.

Nadat alle deelnemers hun peperkoek en drankje hadden gelregen bleef er nog een behoorlijke voorraad over. Die hebben de organisatoren van "Dwars door Maldegem" aan de superette van het OCMW Maldegem geschonken.