Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 811 - Week 24 : van 9 tot 15 juni 2019 Archief…

EENRICHTINGSVERKEER WORDT INGETROKKEN

Niets dan lovende woorden van de VBS De Kleiheuvel voor de manier waarop de gemeente en de VBS De Papaver er voor gezorgd hebben dat de kleuters en leerlingen van De Kleiheuvel toch normaal school konden lopen tijdens de periode dat hun school, wegens vrijgekomen asbest bij werken aan de sporthal, gesloten was.

Afgelopen woensdag werd alles dat van De Kleiheuvel tijdelijk naar Adegem was verhuisd teruggebracht naar Kleit. Vanaf donderdagmorgen zijn zowel De Kleiheuvel als de kinderopvang Ukkie Pukkie Kleit opnieuw open en asbestvrij.

Omdat het door de komst van leerlingen uit Kleit naar de Zandloper tijdelijk drukker werd in de Zandakkers besloot het gemeentebestuur om in de Zandakkers tijdelijk eenrichtingsverkeer in te voeren.

Van burgemeester Bart Van Hulle vernamen wij dat, nu de leerlingen van De Kleiheuvel terug in hun vertrouwde klaslokalen zitten, het eenrichtingverkeer in de Zandakkers wordt ingetrokken.

Het zal terug worden ingevoerd tijdens de speelpleinwerking van juli en augustus.

KOMT ER (EINDELIJK) EEN OPLOSSING VOOR DE LEKVIJVERSWEGEL?

KOMT ER (EINDELIJK) EEN OPLOSSING VOOR DE LEKVIJVERSWEGEL?
Hoewel er een verkeersbord staat dat duidelijk aangeeft dat de Lekvijverswegel verboden is voor auto's (behalve voor dienstwagens) rijden er toch dagelijks auto's door deze kerkwegel.

De mensen die regelmatig gebruik maken van de Lekvijverswegel waren bijzonder tevreden toen die kerkwegel jaren geleden na lang aandringen een grondige opkuisbeurt kreeg en een pareltje werd voor wandelaars en fietsers. Hoewel er een verkeersbord werd geplaatst dat aangeeft dat auto's die kerkwegel niet in mochten duurde het niet lang of de eerste automobilisten maakten ook gebruik van de brede kerkwegel.

Sommige automobilisten claxonneren zelfs omdat voetgangers en fietsers er niet snel genoeg uit de weg gaan.

Klachten bij de gemeente en de politie leverden niets op. "Omdat het treintje van de buitenschoolse kinderopvang er dagelijks enkele malen doorheen moet is het onmogelijk om daar obstakels te plaatsen zodat auto's er niet meer door kunnen rijden", was de uitleg die steeds werd gegeven aan de mensen die het probleem aankaartten.

OPLOSSING
Ook Stefaan Standaert (Groen) kreeg datzelfde antwoord, toen hij het probleem tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 29 mei ter sprake bracht. Toen schepen Jason van Landschoot (Open VLD) opmerkte dat het onmogelijk was om bij de inrit van de kerkwegel een paaltje te plaatsen, maar dat er wel een nieuw en duidelijker verkeersbord zou komen gaf raadslid Standaert niet op.

"Er moet geen paaltje geplaatst worden bij de inrit van de kerkwegel. Er kunnen een eind in de kerkwegel langs beide zijden paaltjes geplaatst worden die net voldoende ruimte laten om het treintje van de buitenschoolse kinderopvang door te laten rijden. Dienstwagens die naar het kerkhof of naar Den Hoogen Pad moeten, kunnen andere wegen gebruiken om die plaatsen te bereiken", argumenteerde de heer Standaert.

Na enkele ogenblikken van stilte beloofde schepen Van Landschoot dat voorstel te onderzoeken.

RIJDEN ER (OOIT) OPNIEUW NMBS TREINEN DOOR ONZE GEMEENTE?

RIJDEN ER (OOIT) OPNIEUW NMBS TREINEN DOOR ONZE GEMEENTE?
Als de gemeente Maldegem haar zin krijgt rijden er ooit opnieuw om het halfuur NMBS treinen tussen Eeklo en Maldegem - en zelfs tot Brugge!

Maldegem werkt al enkele jaren aan een nieuw mobiliteitsplan. Daarbij wordt vooral uitgekeken naar de wijzigingen in het circulatieplan van Maldegem centrum.

Het vorige gemeentebestuur had zijn voorontwerp klaar en organiseerde een aantal informatiemomenten. Er kwamen zoveel reacties binnen dat er aan het plan moest geschaafd worden. Het toenmalige gemeentebestuur is er echter niet in geslaagd om zijn definitief ontwerp van het mobiliteitsplan door de gemeenteraad te laten stemmen.

Het huidige gemeentebestuur heeft verder gebouwd op het bestaande plan en heeft zijn eigen accenten gelegd. Nadat het aangepaste plan tijdens een commissievergadering werd besproken, werd tijdens de gemeenteraadszitting van 29 mei officieel vastgesteld dat er nu een mobiliteitsplan is.

OPENBAAR VERVOER
Er werd door de oppositie (CD&V en Groen) stevige kritiek gegeven op het circulatieplan van Maldegem centrum. Wij hadden echter vooral belangstelling voor de discussie over het openbaar vervoer in onze gemeente.

De vraag om snellere busverbindingen tussen resp. Gent en Maldegem en Maldegem en Aalter zijn niet nieuw: de Open VLD, N-VA en De Merlaan meerderheid heeft in zijn mobiliteitsbeleidsplan ook het doortrekken van de treinverbindingen van Gent-Eeklo tot Maldegem en Brugge opgenomen.

Zowel Valerie Taeldeman (CD&V) als Stefaan Standaert (Groen) vonden het eigenaardig dat er noch voor de snelle busverbindingen noch voor het doortrekken van de spoorlijn naar Maldegem en Brugge wat dan ook terug te vinden was qua overleg met De Lijn en de NMBS.

Volgens de heer Standaert was een telefoontje naar de NMBS voldoende geweest om te horen te krijgen dat de NMBS de eerstkomende decennia geen plannen heeft voor een spoorlijn richting Maldegem en verder.

Net als raadslid Taeldeman wees de heer Standaert er op dat de stad Eeklo al vergevorderde plannen heeft om naast de huidige spoorwegbedding (die door de NMBS in concessie is gegeven aan het Stoomcentrum) een fietspad aan te leggen en dat de spoorwegbedding richting Brugge al voor andere doeleinden wordt gebruikt.

INFORMATIERONDE
Omdat er volgens Stefaan Standaert aan het oorspronkelijke voorontwerp zoveel ingrijpende wijziggingen zijn aangebracht moet het schepencollege, voordat het een plan ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad, een nieuwe informatieronde voor de bevolking en de adviesraden organiseren.

Omdat het slechts om een vaststelling van het plan ging vond de meerderheid het niet wenselijk om in te gaan op de kritiek van de oppositie.

De nieuwe informatieronde komt er overigens ook niet. "Wij hebben, toen jullie het voorontwerp aan de bevolking hebben voorgesteld, goed geluisterd naar de vele negatieve reacties die op dat voorontwerp zijn gekomen. Bij de aanpassing van het ontwerp hebben wij rekening gehouden met de opmerkingen de toen gemaakt zijn. Daarom is een nieuwe informatieronde niet meer nodig", reageerde schepen Van Landschoot.

MALDEGEM SCHRAPT VERPLICHTING VAN BADMUTSEN IN ST. ANNAZWEMBAD

Maldegem was nog een van de weinige gemeenten in Vlaanderen waar zwemmers verplicht waren om een badmuts te dragen. Daar komt nu verandering in: vanaf 8 juni wordt die verplichting opgeheven.

Enkel bij de scholen die komen zwemmen is het dragen van de badmuts nog verplicht. Dat is dan vooral omdat de verantwoordelijken van de scholen zouden zien welke van hun leerlingen in het zwembad liggen...

Het verplicht dragen van de badmuts werd destijds in Maldegem ingevoerd om hygiënische redenen. Onderzoek dat in opdracht van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat de filters die nu in het zwembad worden gebruikt sterk genoeg zijn om al het vuil dat in het zwembad komt snel af te voeren en het zwembad proper te houden.

BIBLIOTHEEK ZOEKT BOEKENBODES

De bibliotheek wil het gratis thuisbezorgen van boeken aan mensen die zelf niet meer naar de bibliotheek kunnen komen opnieuw opstarten. Die service kan alleen maar opgestart worden als er zich voldoende boekenbodes melden om de boeken bij de mensen te bezorgen en op te halen.

Boekenbodes maken afspraken met de mensen aan wie zij boeken van de bibliotheek moeten bezorgen. Die afspraken hebben betrekking op data waarop boeken gebracht en opgehaald worden en over het soort boeken dat iemand wenst te lezen.

Vooral in het begin zal de bibliotheek bij het kiezen van de boeken kunnen helpen. Na verloop van tijd zal de boekenbode zelf goed weten welke boeken zijn 'klant' het liefste leest.

Wie zich geroepen voelt om boekenbode te worden kan contact opnemen met www.maldegem.be/boeken-aan-huis.

BRADERIE EN KUNST GAAN HAND IN HAND

BRADERIE EN KUNST GAAN HAND IN HAND
Het VHMC-bestuur, de gemeentelijke diensten en de KUMA hebben voor zondag 16 juni een programma in elkaar gestoken waarin braderie en kunst in elkaar vloeien.

Op zondag 16 juni organiseert de Vereniging van Handelaars van Maldegem Centrum (VHMC) haar jaarlijkse braderie. Dit jaar staat er geen land centraal op de braderie. Op vraag van de gemeente koppelt VHMC zijn braderie aan het project "Meetjeslandse Meesters", een initiatief van COMEET waaraan ook cultureel Maldegem meewerkt.

De centrumstraten zijn omgetoverd tot een Raamtekenroute. Kunstenaars maken de dagen die aan de braderie voorafgaan tekeningen op de ramen van handelszaken en particulieren die daarvoor hun toestemming hebben gegeven. Er bestaan folders over de raamtekenroute en het publiek zal de mooiste raamtekening van de route aanduiden.

De rommelmarkt in het Stationsplein en een deel van de Nieuwstraat opent in de vroege morgen het zondagprogramma. De oldtimers staan tussen 8 en 10 uur een eerste maal te pronken in het centrum van Maldegem. Vanaf 13u30 kan er in een verkeersvrij centrum door de braderie gewandeld worden. Om de innerlijke mens te verwennen zijn er de terrasjes waar de horecazaken ook voor muzikale ontspanning zorgen.

Voor de jongste bezoekers is er vanaf 15 uur op de markt een Meet en Greet met Paw Patrol. Tussen het laveren tussen de handelszaken, de verkoopstandjes en terrasjes kunnen de bezoekers ook nog een kijkje nemen op de kunstmarkt op de markt en de groepstentoonstelling in het gemeentehuis. Wie houdt van volksspelen kan ook op de markt terecht.

KUMA EN LDC
Wie even weg wil van de drukte van de braderie maakt een overstapje naar de Mevr. Courtmanslaan: daar organiseert de KUMA zijn eindejaar expositie. Blikvanger daarbij is een spelroute die door de leerlingen van het 1ste en 2je jaar werd uitgewerkt. De bezoeker kan de spelen uittesten.

Van bij de KUMA kunnen de mensen naar het LDC Oud St. Jozef, waar ze kunnen ontdekken voor welke vrijetijdsactiviteiten de Maldegemse senioren daar tijdens de week terecht kunnen.

SUPPORTERS VAN DE DEAF DEVILS TE GAST IN CAFE 'T KRUISKEN

SUPPORTERS VAN DE DEAF DEVILS TE GAST IN CAFE

De Deaf Devils namen deze week deel aan het EK voetbal in Griekenland. Na een overwinning tegen Spanje -en een nederlaag tegen Italië- moest er gewonnen worden tegen gastland Griekenland om de groepsfase te overleven.

In Café 't Kruisken -een van de supporterslokalen van de Deaf Devils- werden de wedstrijden op het scherm gevolgd. Gastland Griekenland heeft vrijdagnamiddag alle middelen gebruikt om de Deaf Devils in het verlies te spelen. Zij konden daarbij ook nog een beetje rekenen op de medewerking van de leiding.

Bij het einde van de wedstrijd met een 4-2 nederlaag en met de uitschakeling was het even stil bij de supporters. Gelukkig voor hen hadden Mieke en Koen voor na de wedstrijd voor lekkere beenhesp gezorgd...