Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 807 - Week 20 : van 12 tot 18 mei 2019 Archief…

ADEGEM HERDACHT EINDE TWEEDE WERELDOORLOG

ADEGEM HERDACHT EINDE TWEEDE WERELDOORLOG
Ere-kolonel Georges De Vos, voorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem, legde de betekenis van de herdenking uit en verduidelijkte waarom ieder jaar de klassen van het vierde leerjaar van de Adegemse scholen naar de plechtigheid in mei worden uitgenodigd.

8 Mei, het einde van de Tweede Wereldoorlog, was aanvankelijk een officiële feestdag. De regering besliste echter -om een feestdag te besparen- dat het einde van WO I en WO II samen zouden herdacht worden op 11 november. Daardoor was 8 mei niet langer een officiële feestdag.

De Adegemse vereniging Eendracht Maakt Macht heeft zich nooit bij die beslissing willen neerleggen. "Door het einde van WO II op 11 november samen te herdenken met het einde van WO I, toont ons land te weinig eerbied voor de soldaten die tijdens WO II gestreden hebben voor onze vrijheid", klinkt het bij het bestuur van Eendracht Maakt Macht.

Om hun eerbied voor de slachtoffers uit WO II kracht bij te zetten organiseert Eendracht Maakt Macht Adegem ieder jaar in mei een korte plechtigheid bij de gedenksteen op het kerkhof.

De eerste jaren was het enkel het bestuur van de Adegemse vereniging die bloemen neerlegde aan de gedenksteen op het kerkhof. De plechtigheid is echter met de jaren gegroeid: dit jaar hebben op dinsdag 7 mei meer dan 200 mensen eraan deelgenomen.

De vereniging nodigt ieder jaar de leerlingen van het vierde leerjaar van zowel de VBS De Papaver als de GBS De Kruipuit uit naar de plechtigheid. "Door telkens dezelfde klassen uit te nodigen zijn wij er zeker van dat alle leerlingen van de beide scholen, voordat zij de school definitief verlaten, eenmaal aan de plechtigheid hebben deelgenomen", legde voorzitter De Vos tijdens zijn toespraak uit.

GETUIGENISSEN

ADEGEM HERDACHT EINDE TWEEDE WERELDOORLOG
Willy Van de Velde en Wilfried Verstraete vertelden hoe zij als kind van uit hun tuin eerst de Duitse vliegtuigen en op het einde van de oorlog de Canadese vliegtuigen zagen landen en opstijgen op het vliegveld (nu de Ringbaan en een deel van het industrieterrein).

Voor de leerlingen waren de hoogtepunten van de plechtigheid de getuigenissen van Willy Van de Velde en Wilfried Verstraete. Deze twee tachtigers vertelden de kinderen hoe zij als kind de oorlog hebben beleefd en wat zij toen aan mogelijkheden hadden om zich te ontspannen.

KETTING
Nadat de leerlingen met ingehouden adem hadden geluisterd naar de getuigenissen van de twee tachtigers brachten zij in hun eigen woorden hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen.

ADEGEM HERDACHT EINDE TWEEDE WERELDOORLOG
Bij de uitvoering van Belgisch volkslied op het einde van de plechtigheid vormden de leerlingen van beide scholen een ketting.

Met een eresaluut (Il Silenzio) aan de onbekende oorlogsslachtoffers en de uitvoering van het Belgisch volkslied werd de plechtigheid besloten. Tijdens de uitvoering van het Belgisch volkslied vormden de leerlingen van beide scholen samen een ketting tussen de graven van de slachtoffers uit beide wereldoorlogen.

ROBOTS HELPEN HANS EN KATHLEEN HUN AZALEA'S VERZORGEN

ROBOTS HELPEN HANS EN KATHLEEN HUN AZALEA
Op Celieplas in Adegem vonden Hans en Kathleen de geschikte locatie om hun azaleabedrijf uit te bouwen.

Op zaterdag 11 mei stelden Hans Van de Steene en zijn echtgenote Kathleen De Buck hun azaleabedrijf in Celieplas open voor het groot publiek, in het kader van de actie "Land InZicht". Om jaarlijks 600.000 azaleaplanten op de markt te kunnen brengen maken Hans en Kathleen gebruik van twee robots.

De vijftigjarige Hans is opgegroeid in Lochristi tussen de chrysanten van zijn vader. In 1992 besloten Hans en zijn echtgenote om een eigen azaleabedrijf op te starten. Kathleen, die toen nog opvoedster was, zegde haar werk op.

Toen hun zoektocht naar een geschikte locatie in de omgeving van Lochristi geen resultaat opleverde gingen zij op zoek naar een geschikte locatie in het Meetjesland. Zo kwamen zij in Celieplas in Adegem terecht.

DUURZAAM
"In 1993 zijn we hier gestart met 8000m² serres en 10.000m² buitenteelt. Voor we van start gingen hebben wij ons degelijk geïnformeerd om duurzaam te werken. Daar komt efficiëntie, zin voor innovatie en organisatie bij kijken. Bij iedere stap die wij zetten overwogen wij eerst of wij wel voor de meest duurzame oplossing hadden gekozen. Wij zijn nu bijna 26 jaar verder en ons bedrijf heeft nu 23.000 m² serres en 15.000 m² openluchtteelt", legde Kathleen uit.

Om de serres (die uit dunne plastiekplaten bestaan) goed te isoleren wordt er met ventilatoren tussen de wanden lucht gestuwd. Om de planten tegen te hoge en te lage temperaturen te beschermen hebben werden in de serres sensoren geïnstalleerd die als het nodig is de planten afdekken met beschermdoeken.

Er gaat op het bedrijf ook geen druppel water verloren. Al het water dat bij de besproeiing van de planten wegloopt, wordt opgevangen en in een eigen waterzuiveringsstation gezuiverd.

ROBOTS
Om van een stekje tot een perfecte plant uit te groeien heeft een azalea anderhalf jaar nodig. In die periode moeten de planten zesmaal verplaatst worden. "Azalea's telen is zeer arbeidsintensief. Weinig mensen willen bij een sierteeltbedrijf in dienst gaan. Daarom -en om kosten te sparen- hebben wij 10 jaar geleden de stap naar de robot gezet.

Die robot neemt ons veel werk uit handen: hij neemt de plantjes, als ze moeten verplaatst worden, van de rollende band en plaatst die op de millimeter juist in de rij waar ze moeten staan. Wij hebben ondertussen al een tweede robot in gebruik genomen", vulde Hans zijn echtgenote aan.

EUROPA
Jaarlijks vetrekken er op Celieplas 600.000 perfecte azaleaplanten. Die vinden hun weg naar alle hoeken van Europa. Het afsluiten van de op- en afrit op de expresweg ter hoogte van Celieplas is voor het azaleabedrijf geen zegen geworden: de vrachtwagens die naar het bedrijf komen moeten nu hun weg vinden door Maldegem. Sommige chauffeurs raken letterlijk het noorden kwijt en bellen Hans en Kathleen op om te vragen hoe zij het beste hun bedrijf kunnen bereiken.

ADEGEMNAREN VAN 1949 BLAZEN VERZAMELEN

ADEGEMNAREN VAN 1949 BLAZEN VERZAMELEN

In 1999 hielden de Adegemnaren die in 1949 geboren zijn hun allereerste reünie. In 2014 zaten ze terug samen rond de feesttafel. Vijf jaar later zetten Myriam Cauwels, Jos De Schepper, Piet Blomme en Wies De Vuldere alles in het werk om zoveel mogelijk leeftijdsgenoten opnieuw rond de feesttafel te krijgen.

De reünie is voorzien voor dinsdagmiddag 20 augustus in Huyze De Baere. Wie er graag bij is en een persoonlijke uitnodiging wil ontvangen neemt best contact op met [email protected] (Myriam Cauwels) of met [email protected].

NIEUWS VAN DE VBS DE PAPAVER

Op woensdag 15 mei organiseert de VBS De Papaver om 19u30 in haar speelzaal een infoavond rond "Zindelijk worden... hoe pak je het aan?". Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Op vrijdag 24 mei is er een peuterkijkdag in de school. Ouders zijn er -met hun peuter- welkom om 8u45. Zij krijgen een rondleiding en een kennismaking met de peuterklas. Daarna is er mogelijkheid om de peuters in te schrijven.

VZW BELGIE CANADA REIKTE ADOPTIEOORKONDES UIT

VZW BELGIE  CANADA REIKTE ADOPTIEOORKONDES UIT
Voor de derde maal organiseerde de vzw België-Canada op het Canadees kerkhof in Adegem een adoptieplechtigheid.

Om ervoor te zorgen dat de militairen die op het Canadees kerkhof in Adegem ook in de verdere toekomst verbonden blijven met de bevolking heeft de VZW België-Canada het idee van de adoptie van graven op het Canadees kerkhof in het leven geroepen.

Het is de bedoeling van de vzw dat alle graven op het Canadees kerkhof geadopteerd worden. Van de adoptanten wordt verwacht dat zij jaarlijks een paar maal een bezoek brengen aan het graf dat ze geadopteerd hebben.

De afgelopen maanden hadden zich opnieuw 68 personen en/of verenigingen gemeld om een of meerdere graven te adopteren.

VZW BELGIE  CANADA REIKTE ADOPTIEOORKONDES UIT
De VBS De Parel uit Donk is de eerste school in onze regio die een graf op het Canadees kerkhof adopteert.

Zaterdagnamiddag werden tijdens een korte plechtigheid de adoptieoorkondes uitgereikt aan de peters en meters. De plechtigheid werd bijgewoond door de ambassadeurs van Canada en Polen.

Voor de Canadese ambassadeur werd het een bijzondere plechtigheid: hij adopteerde zelf het graf van een naamgenoot van hem. Hij mocht ook nog de oorkonde uitreiken aan de delegatie van de VBS De Parel van Donk, die als eerste school in onze regio een graf van een Canadese soldaat adopteert.

STOOMLOCOMOTIEF 29 013 RUKT NOG EENS UIT

STOOMLOCOMOTIEF 29 013 RUKT NOG EENS UIT

Na het succes van het voorbije stoomfestival heeft de vzw Stoomcentrum nog een extraatje op zondag 19 mei: wie tijdens het stoomfestival de kans niet had om een rit te maken met de stoomlocomotief 29 013 (de laatste stoomlocomotief van de NMBS) krijgt op 19 mei nog een kans: dan legt de locomotief nog een laatste maal in Maldegem het toeristische traject af.

Voor die gelegenheid wordt langs de spoorlijn ook nog een militair kamp nagebouwd. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het Stoomcentrum.