Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 806 - Week 19 : van 5 tot 11 mei 2019 Archief…

ALGEMENE VERGADERING BIJ ADEGEM.NET

ALGEMENE VERGADERING BIJ ADEGEM.NET

Als onze Geert in 't land is betekent het dat de vier van Adegem.net even samen komen voor een algemene vergadering. Het gezellig onderonsje ging ook dit jaar door bij Marnix.

Wereldschokkend nieuws werd tussen Marnix, Geert, David en Pol niet verteld. De vier zijn er wel trots op dat zij adegem.net nog altijd zonder financiële steun draaiende kunnen houden en wij genieten van de vele reacties die we binnenkrijgen.

INFOMOMENT BOUWPROJECT DE OAZE VERDAAGD NA KLACHT GROEN

INFOMOMENT BOUWPROJECT DE OAZE VERDAAGD NA KLACHT GROEN
Door een klacht van Groen loopt het bouwproject De Oaze in Adegem waarschijnlijk maanden vertraging op.

Projectontwikkelaar Brody wil op het terrein van de familie Van Landschoot (tussen de Staatsbaan en de VBS De Papaver 62 assistentiewoningen en 8 gezinsappartementen bouwen. Er was een informatiemoment rond dit project voorzien.

Doordat Groen een klacht heeft ingediend tegen de dading (overeenkomst) tussen de gemeente en Bimmo, de ontwerper van de plannen voor De Oaze, wordt in het dossier van De Oaze de pauzeknop ingedrukt. Het infomoment dat voorzien was voor maandag 6 mei wordt naar een nog later te bepalen datum verplaatst.

Nadat projectontwikkelaar Bimmo vorig jaar geen bouwvergunning kreeg van de gemeente Maldegem voor zijn plannen voor het bouwproject De Oaze in Adegem ging hij tegen die beslissing in beroep bij de provincie. Daar kreeg hij de bouwvergunning wel. De gemeente Maldegem en het OCMW gingen tegen de beslissing van de provincie in beroep bij de dienst voor vergunningsbetwistingen.

Sedert 1 januari heeft Maldegem een nieuwe meerderheid (Open VLD - N-VA en De Merlaan). Die nieuwe meerderheid sloot met de projectontwikkelaar een dading af waardoor de projectontwikkelaar zijn bouwvergunning krijgt (na intrekking van de klacht bij de commissie vergunningsbetwistingen) in ruil voor een aanpassing van de plannen en het uitvoeren van extra werken op gemeentelijke eigendom.

KLACHT
Tijdens de behandeling van de dading in de gemeenteraad hadden zowel CD&V als Groen praktische en juridische bezwaren tegen de dading. De meerderheid keurde ondanks de opmerkingen van CD&V en Groen de dading goed.

CD&V verwachtte dat de meerderheid na het debat, in een volgende raadszitting, terug naar de gemeenteraad zou komen met een aangepaste dading.

Groen wil niet op een aangepaste versie van de dading wachten. De partij heeft via zijn fractieleider Stefaan Standaert aan het Agentschap Binnenlands Bestuur gevraagd om zowel de plannen van de Oaze als de argumenten van Groen tegen die plannen en de juridische correctheid van de dading te onderzoeken en zijn bevindingen aan het gemeentebestuur en de partij te laten kennen.

AFWACHTEN
Omdat Groen zijn klacht pas heeft ingediend nadat de projectontwikkelaar reeds zijn datum voor het infomoment (6 mei) en de datum van het lanceringsweekend (26 mei) had vastgelegd heeft de firma Brody beslist om zowel het infomoment als het lanceringsweekend naar een nog later te bepalen datum te verschuiven. Die data zullen bepaald worden als de uitspraak van het Agentschap Binnenlands Bestuur gekend is.

ANNIE EN WILLY VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

ANNIE EN WILLY VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Annie De Zutter en haar echtgenoot Willy Van de Velde samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Onder luid applaus en stralend van gezondheid en geluk stapten Annie De Zutter en haar echtgenoot Willy Van de Velde de trouwzaal van het Maldegemse gemeentehuis binnen. Zij werden daar ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum ontvangen door schepen van Burgerlijke Stand Rudi De Smet.

Uit de terugblik van schepen De Smet op het leven van de jubilarissen onthielden wij dat Annie 80 jaar geleden in Eeklo werd geboren, er school liep en er werkte tot zij thuisbleef om voor haar gezin te zorgen.

Willy zag in 1932 het levenslicht. Hij woonde samen met zijn familie in Adegem Dorp. Nadat hij de deuren van de school in Adegem achter zich had dicht getrokken en na enkele korte tewerkstellingen moest hij bij het leger. Het grootste deel daarvan bracht hij in Brugge door. De laatste maanden moest hij nog naar franstalig België. Na den troep ging hij aan de slag als schilder. Willy werd de schilder van het fijne werk. Als decoratieschilder kwam hij zowel bij personen als bij gebouwen met aanzien.

Annie en Willy hebben elkaar bij Annie thuis leren kennen. Willy kwam er via zijn vriend op bezoek en smolt weg voor de mooie ogen van Annie. Na 3 jaar verkering trouwden zij in Eeklo.

Daar hebben zij tot in 1963 gewoond. Toen kwamen zij naar de Prins Boudewijnlaan in Adegem waar ze nu nog wonen. Zij kregen 4 kinderen en zijn nu ook trots op hun 8 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

ANNIE EN WILLY VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen Rudi de Smet overhandigde het diamanten paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Naast het dagelijks huishoudelijk werk is Annie nog altijd bedreven in het handwerk. Samen met Willy verwent zij de kleinkinderen en achterkleinkinderen en zingt zij in het koor.

Willy was niet alleen schilder van beroep. Schilderen was voor Willy een kunst. Die kunst beoefent hij nu nog altijd. Nu heeft hij zich vooral gespecialiseerd in het miniatuur schilderen (op koppen van nagels, plankjes en dakpannen).

Willy en Annie genieten van het leven. Zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.

PAROCHIAAL MALDEGEM HEEFT EEN NIEUWE KERKRAAD

PAROCHIAAL MALDEGEM HEEFT EEN NIEUWE KERKRAAD
Enkele maanden nadat de vroegere kerkraad van de St. Barbaraparochie in Maldegem collectief ontslag had genomen kon pastoor Luc Mertens zijn nieuwe kerkraad voorstellen.

In de tweede helft van oktober kwam Luc Mertens als nieuwe pastoor naar de St. Barbaraparochie in Maldegem. Toen hij die aanstelling aanvaardde zal hij wel niet verwacht hebben dat hij een moeilijke start te gemoed ging.

Nog voor hij in Maldegem aankwam deden al negatieve geruchten over de nieuwe pastoor de ronde. Dat verbeterde er niet op na de eerste contacten met de toenmalige kerkraad.

Omdat volgens die kerkraad verder samenwerken met de nieuwe pastoor onmogelijk was werd hij overladen met alle zonden van Israël. De kerkraad nam collectief ontslag en later zegde ook het Gregoriaans koor de samenwerking met de pastoor op.

NIEUWE START
Pastoor Mertens heeft op geen enkele aantijging die zowel mondeling als via de media op hem werd afgevuurd gereageerd. Hij heeft met de mensen die het wel goed met hem meenden gebouwd aan zijn toekomst in Maldegem.

Het moet hem goed gedaan hebben te kunnen vaststellen dat er toch mensen in Maldegem waren die zijn nieuwe en directe aanpak waardeerden en dat er meer kandidaten waren om lid te worden van de nieuwe kerkraad dan er te begeven plaatsen waren.

"Wij hebben de namen van alle kandidaten en hun motivatie aan het bisdom overgemaakt. Daar werd beslist dat naast mij Arnout De Lille, Peter Ameel, Stefaan Heyndrikx (secretaris), Marc Taes (penningmeester) en Katleen De Kesel (voorzitter) deel uitmaken van de nieuwe kerkraad.

Dat wij gekozen hebben voor een vrouwelijke voorzitter van de kerkraad onderstreept extra dat wij in Maldegem met een nieuwe lei willen starten", stelde pastoor Mertens bij de voorstelling van de nieuwe kerkraad.

WERK AAN DE WINKEL
Ook bij de voorstelling van de nieuwe kerkraad liet pastoor Mertens zich niet verleiden tot uitspraken over zijn moeilijke start bij zijn aankomst in Maldegem.

"Ik vermoed dat de vorige kerkraad zich niet kon vinden in de nieuwe aanpak die ik wil brengen. Voor mij en mijn kerkraad moeten de kerk en de parochie centraal staan. Wij zijn er in de eerste plaats om het patrimonium van de kerk te beheren. Wij staan voor een drukke en dure periode. De verwarming doet het niet meer en ik kan voor de verlichting in de kerk maar over vier zware lampen en twee stopcontacten beschikken.

Die problemen kunnen niet wachten, zoals vroeger werd gesteld, tot het dossier voor de renovatie van de St. Barbarakerk klaar is voor uitvoering. Er moeten in de nabije toekomst belangrijke beslissingen genomen worden. Daarom is een goede samenwerking met de gemeentelijke overheid noodzakelijk", legde pastoor Mertens uit.

SAMENWERKING
Pastoor Mertens is er van overtuigd dat hij met de nieuwe kerkraad van Maldegem en met de kerkfabrieken en parochieploegen van alle Maldegemse parochies aan een nieuwe toekomst kan bouwen.

Hij stelt strenge eisen voor zijn kerken en voor de liturgie maar is er ook van overtuigd dat er in de schoot van de kerk mag en moet gelachen worden. Daarvoor geeft hij ook af en toe zelf de aanzet: zo liet hij zich bij de palmwijding ontvallen dat de liquide palm (het biertje) rechtstreeks bij hem thuis mocht worden bezorgd.

Een opsteker voor de nieuwe Maldegemse parochieherder was ook de grote opkomst (625 mensen) voor de Paasviering. Onder hen waren er ook nog mensen uit zijn vorige parochie Stekene.

IN 2025 ZOU DE EXPRESWEG VOLLEDIG AUTOSTRADE MOETEN ZIJN

IN 2025 ZOU DE EXPRESWEG VOLLEDIG AUTOSTRADE MOETEN ZIJN
Het kruispunt met de Noordstraat en de Aardenburgkalseide is het enige punt waar er nog geen duidelijkheid is in het dossier van de ombouw van de expresweg tot autostrade. Die ombouw is al jaren bezig. Het stuk tussen West-Vlaanderen en Eeklo wordt het laatste stuk dat nog moet gerealiseerd worden.

Vorige week donderdag waren er in Den Hoogen Pad twee infomomenten over de plannen voor dat stuk van de ombouw. Voor beide vergaderingen waren alle zitjes in Den Hoogen Pad bezet. In een uitleg van ongeveer een half uur legde een van de medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de aanwezigen uit welke veranderingen er op Maldegem afkomen.

BELANGRIJKE INGREPEN
Alle gelijkgrondse kruispunten met de omgebouwde expresweg verdwijnen. Langs de noordkant van de expresweg komt er een parallelweg voor het plaatselijk verkeer. De bruggen van Leestjesbrug worden vervangen door drie bruggen (een per rijrichting en een voor de parallelweg). Ter hoogte van de Vakebuurtstraat komt er een tunnel voor de voetgangers en fietsers. De verkeerswisselaar met de Aalterbaan (N44) wordt uitgebreid en voor Celieplas is er een fietsbrug voorzien.

Veel mensen zaten met vragen over het kruispunt van de toekomstige autostrade met de Noordstraat en de Aardenburgkalseide, maar daar kon niets concreets over gezegd worden omdat men er bij het AWV zelf nog niet uit is wat daar de beste oplossing is. Als het van de gemeente Maldegem afhangt komt er daar een extra op en afrit voor Maldegem.

FLYING DOCTORS PILOOT ANTHONY CAERE TE GAST IN OUD STADHUIS
Katleen De Kesel is er als reisagent-aan-huis in geslaagd om de West-Vlaamse piloot Anthony Caere te strikken voor een vertelavond op 11 mei in Oud Stadhuis in Maldegem.

De West-Vlaamse piloot is bij de meeste mensen gekend als piloot van de tv reeks "The Flying Doctors". In Maldegem vertelt Anthony in zijn eigen stijl over zijn leven en werk als bush flyer boven het Virunga Park (Oost Congo). Zijn verhalen worden begeleid met zichten van de prachtige natuur.

Hij zal het in Maldegem niet alleen hebben over de natuur waarin hij werkt maar ook over de stroperij die de biodiversiteit daar dreigt te kraken. Kaarten voor die avond die om 19u30 begint kosten 10 euro en kunnen besteld worden bij [email protected]. De opbrengst van de avond gaat integraal naar het Virunga Park.