Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 805 - Week 18 : van 28 april tot 4 mei 2019 Archief…

GBS DE KRUIPUIT HEEFT TWEE PAASLAMMETJES

GBS DE KRUIPUIT HEEFT TWEE PAASLAMMETJES
Toen de leerlingen van de GBS De Kruipuit vorige week dinsdag na de paasvakantie op school kwamen troffen zij in hun speelweide naast de twee vertrouwde schaapjes ook nog twee lammetjes aan.

Op 6 december 2018 had Sinterklaas wel een heel bijzonder geschenk voor de GBS de Kruipuit. Hij bracht twee Ouessant schaapjes (het kleinste en tamste schapenras). Zij kregen meteen een plaats op de speelweide en werden de lievelingen van zowel de leerlingen als de leerkrachten. De dieren pasten volledig in het project "Gek op groen" van de school.

De maandag voor Pasen kreeg meester Steve (Morthier) een telefoontje van een van de medewerkers van de school om hem te verwittigen dat er naast de twee vertrouwde schaapjes ook nog een lammetje in de speelweide liep. Meester Steve die een hart heeft voor dieren trok onmiddellijk naar de school.

"Doordat de schapen nu met hun dikke wintervacht lopen hadden wij niet gezien dat een van de schaapjes drachtig was. Ik zag meteen dat het moederschaap dat nog zeer jong is onvoldoende melk had om haar lammetje op te voeden. Ik ben dan begonnen me het lammetje dat zwak op zijn pootjes stond met de papfles bij te voederen. Om de 4 uur moest het beestje eten hebben. De opa van een van onze leerlingen stelde mij de gepaste melkpoeder ter beschikking zodat het lammetje verder kon opgroeien", vertelde Steve.

GBS DE KRUIPUIT HEEFT TWEE PAASLAMMETJES
De leerlingen hebben onder begeleiding al even op bezoek mogen gaan bij de paaslammetjes.

Op Pasen stond er meester Steve een tweede verrassing te wachten. Toen hij het jonge lammetje kwam bijvoederen lag er nog een lammetje (in zijn vlies) in de weide. Het tweede schaap was ook gelammerd. Het jonge moederschaap had blijkbaar het instinct nog niet om het vlies door te bijten. Zonder de tussenkomst van meester Steve was het paaslammetje zeker gestorven.

De lammetjes die nu al door de speelweide dartelen stonden natuurlijk in de belangstelling van iedereen op de school. De leerlingen hebben de schaapjes al even onder begeleiding in de speelweide mogen bezoeken.

Nu hangt er, om de dieren de nodige rust te geven, een bordje aan het hek van de speelweide met het verzoek om de weide voorlopig niet te betreden.

MYRIAM EN EDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

MYRIAM EN EDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Myriam Van den Broeck en haar echtgenoot Eddy Van de Geuchte samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Myriam Van den Broeck en haar echtgenoot Eddy Van de Geuchte straalden zaterdagvoormiddag toen zij ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum, door schepen van Burgerlijke Stand, Rudi De Smet in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Schepen De Smet die geen onbekende is voor de jubilarissen haalde enkele herinneringen op uit het leven van Myriam en Eddy.

Hun namen zullen altijd verbonden blijven met het slachthuis. Eddy die de kaap van de 75 jaar al heeft overschreden begon na zijn studies aan de universiteit van Adegem te werken in het slachthuis Van Landschoot. Hij heeft daar zijn ganse loopbaan gewerkt.

Myriam die de kaap van de 70 jaar al is gepasseerd heeft gedurende 26 jaar en 6 maanden het café het Nieuw Slachthuis tegenover de vleeshalle uitgebaat. Zij houdt goede herinneringen over aan die periode. Zij heeft er de topjaren van de boogschutters, FC de Geuzen, de Wielertoeristen en de biljarters meegemaakt.

MYRIAM EN EDDY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde de jubilarissen het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

Myriam en Eddy hebben elkaar in 1968 leren kennen in café Telstar in Donk. Myriam kwam er geregeld met vriendinnen om een dansje te doen. Eddy was er kind aan huis. De Telstar was het café van zijn oom Jules. Het is daar dat tussen hen de vonken zijn overgesprongen. Na hun huwelijk hebben zij enkele jaren in Anderlecht gewoond. Eddy voerde toen vlees van Adegem naar Brussel. De oudste van hun twee dochters is daar geboren. Zij zijn nu ook de trotse grootouders van 4 kleinkinderen.

Eddy en Myriam genieten in de Staatsbaan van de welverdiende rust. Eddy gaat nog regelmatig een partijtje biljarten en Myriam steekt een deel van haar vrije tijd in het lezen van boeken en het leggen van puzzels. Samen verwennen ze de kleinkinderen. Zij hopen samen nog jaren van het leven te kunnen genieten.

GEEN BOETE, WEL LES IN VERKEERSVEILIGHEID

Afgelopen woensdag hebben een tiental jongeren tussen 12 jaar en 17 jaar les in verkeersveiligheid gevolgd in het leslokaal van de PZ Maldegem. Die jongeren werden niet zomaar toevallig uitgekozen. Het waren allemaal jongeren die in het recent verleden een verkeersovertreding hadden begaan. In plaats van hen een boete te geven mochten zij een namiddag les volgen bij de politie. Die lessen passen in het verkeersproject waarbij jongeren bewust gemaakt worden van het belang om zich veilig te gedragen in het verkeer.

VBS DE PAPAVER BRACHT SCHLAGERFESTIVAL IN HET WARMHOF

VBS DE PAPAVER BRACHT SCHLAGERFESTIVAL IN HET WARMHOF
De leerlingen van het eerste leerjaar van de VBS De Papaver zorgden voor ambiance in de cafetaria van het WZC Het Warmhof.

Juffrouw Conny en juffrouw Christa van de VBS De Papaver onderhouden met hun leerlingen van het 1ste leerjaar niet alleen goede contacten met de bewoners van De Pastorij in Adegem. Ook in het WZC Warmhof in Maldegem zijn ze geen onbekenden.

Afgelopen donderdagnamiddag waren zij er te gast met hun tweede editie van hun schlagerfestival. Zij hadden ook twee bewoners van de Pastorij meegenomen naar Maldegem. De cafetaria van het Warmhof zat vol toen de Adegemse leerlingen op het podium verschenen.

VBS DE PAPAVER BRACHT SCHLAGERFESTIVAL IN HET WARMHOF
Naast de groepsoptredens was er ook ruimte voor solowerk en voor een polonaise

Speciaal voor hun schlagerfestival hadden de leerlingen de afgelopen weken een veertiental liedjes ingestudeerd. Er was bewust gekozen voor Nederlandstalige liedjes die allemaal door de senioren gekend waren. Het duurde dan ook niet lang voor in de cafetaria de senioren begonnen mee te zingen. Het werd nog gezelliger toen de leerlingen een polonaise inzetten.

Het werd een bijzonder gezellige namiddag. Het was zowel voor de senioren als voor de leerlingen te vroeg dat het einde van het Schlagerfestival werd aangekondigd.

VERKAVELING HUYSMAN KRIJGT TER WALLE ALS STRAATNAAM

Op voorstel van adviesraden stelde het Maldegems schepencollege in februari voor om de straat in de nieuwe verkaveling Huysman in Adegem Dorp Molinelaan te noemen. Daarmee zou verwezen worden naar de vele mensen uit onze regio die in de dertigerjaren naar daar zijn uitgeweken.

Boudewijn De Schepper (CD&V) vond dit een slecht idee. "Wij hebben al een Molineplein en een Molinehof. Daar nog eens een Molinelaan aan toevoegen zal voor verwarring zorgen. Zeker als huldiensten naar een van die adressen moet", stelde de heer De Schepper.

Het schepencollege volgde de gedachtegang van het CD&V-raadslid en stelde de beslissing uit. Ondertussen heeft de gemeente beslist om de straat in de verkaveling "Ter Walle" te noemen. Daarmee wordt verwezen naar de wal die in de tuin van de familie de Kesel lag.

GEEN ONMIDDELLIJKE ANTWOORDEN MEER OP MONDELINGE VRAGEN

Het is al jaren de gewoonte dat in Maldegem raadsleden op het einde van het openbare gedeelte van een gemeenteraadszitting mondelinge vragen mogen stellen. De burgemeester of bevoegde schepen kon daar onmiddellijk op antwoorden of een antwoord geven bij het begin van de volgende raadszitting.

Tijdens de raadszitting van april kondigde Peter Van Hecke (N-VA en voorzitter van de gemeenteraad) aan dat er een wijziging is in de rubriek mondelinge vragen. De mondelinge vragen mogen nog gesteld worden maar de burgemeester of bevoegde schepen zal er in deze of volgende raadszitting geen antwoord meer op geven. Het antwoord zal door de burgemeester of de schepen via mail of persoonlijk aan de vragensteller worden overgemaakt.

Toen Timothy De Groote (Vl. B) de voorzitter van de gemeenteraad wees op het bestaande reglement waarin staat dat het antwoord op een mondelinge vraag gegeven wordt tijdens de gemeenteraad waarin ze gesteld wordt of bij het begin van de gemeenteraad die er op volgt reageerde de voorzitter van de gemeenteraad laconiek dat de tekst van het reglement zal aangepast worden.

DE PAASHAAS OP BEZOEK BIJ DE GEZINSBOND ADEGEM

DE PAASHAAS OP BEZOEK BIJ DE GEZINSBOND ADEGEM

Zoals de vorige jaren had de paashaas op paasmaandag in de voormiddag afspraak met de Gezinsbond Adegem in het Mayensbos in de Oude Weg. Voordat de kinderen er met hun ouders en grootouders toekwamen hadden de paashaas en het bestuur van de Gezinsbond al de nep-paaseieren verstopt in het bos.

Terwijl de kinderen samen met de paashaas de nep-paaseieren zochten konden de ouderen alvast proeven van de hapjes en de drankjes. Later in de voormiddag kregen de meer dan 70 ingeschreven kinderen na het inleveren van hun gevonden nep-paaseieren een pakje lekkere echte paaseieren om mee te nemen naar huis.