Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 804 - Week 17 : van 21 tot 27 april 2019 Archief…

VELORAILS MOETEN FIETSONGEVALLEN VOORKOMEN

VELORAILS MOETEN FIETSONGEVALLEN VOORKOMEN
Nieuwe borden moeten de fietsers waarschuwen voor de gevaren bij het oversteken van de spoorwegbedding. De Velorails die er zullen komen moeten ongevallen vorkomen.

Het plaatsen van de waarschuwingsborden in de Gentse Steenweg (Maldegem) en in de Oude Staatsbaan (Adegem) is de eerste maatregel die de gemeente genomen heeft om te voorkomen dat fietsers nog ten val komen bij het oversteken van de spoorwegbedding. De tweede maatregel die de gemeente wil nemen is ingrijpender en moet voorkomen dat fietsers aan die overwegen nog met hun voorwiel klem geraken tussen de sporen en het wegdek.

Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) wees er ons tijdens een gesprek op dat de gemeente Maldegem bij geen enkel ongeval aan de spoorwegovergangen die door de rechtbank behandeld werden in gebreke werden gesteld. Die overgangen zijn wettelijk in orde.

VELORAILS
"Onze meerderheid (Open VLD, N-VA en De Merlaan) is van oordeel dat wij moeten instaan voor de veiligheid in onze gemeente. Daarom willen wij dat er zowel aan de spoorwegoversteek in de Gentse Steenweg als aan die in de Oude Staatsbaan een velorailsysteem wordt ingebouwd.

Velorail is een constructie tussen de sporen en het wegdek die voorkomt dat fietsers er met hun voorwiel nog kunnen tussen geraken. Als er een trein aankomt gaat de constructie automatisch naar beneden zodat de trein kan doorrijden. Eens de trein gepasseerd is komt de constructie terug op haar plaats en kunnen de fietsers veilig oversteken", legde de burgemeester het systeem uit.

DUUR
Dat systeem wordt in Nederland al lang gebruikt. Jason van Landschoot (Open VLD) stelde het in Maldegem voor toen hij nog in de oppositie zat, maar het werd toen door de CD&V Groene meerderheid afgewezen.

"Het aankopen van dat systeem is een dure aangelegenheid. Om de beide overwegen met een degelijk systeem uit te rusten kan de factuur voor het materiaal tot boven de 100.000 euro oplopen. Wij zijn als gemeente bereid om in het belang van de veiligheid die investering te doen als het Stoomcentrum bereid is die velorails op beide plaatsen te installeren", voegde burgemeester Van Hulle er nog aan toe.

Over het plaatsen van de velorails wordt momenteel nog onderhandeld met het Stoomcentrum.

PASEN IN ADEGEM MET EERHERSTEL VAN TRADITIE

PASEN IN ADEGEM MET EERHERSTEL VAN TRADITIE
Aan de kruisweg op het Oosteindeken werd op Goede Vrijdag om 15 uur het lijden en de dood van Christus herdacht.

Er was in katholiek Adegem enige verwarring toen ten onrechte het bericht verscheen dat op Goede Vrijdag de kruisweg in Adegem in de kerk zou doorgaan. Het is immers een traditie dat op Goede Vrijdag het lijden en de dood van Christus wordt herdacht aan de kruisweg op het Oosteindeken. Een kleine honderd mensen hebben vrijdagnamiddag de kruisweg gevolgd.

PASEN IN ADEGEM MET EERHERSTEL VAN TRADITIE
Het kostte pastoor Luc Mertens enige moeite om het licht, nadat het gewijd was, over te dragen op de paaskaars.

Bij het begin van de paaswake op zaterdagavond herstelde pastoor Mertens een traditie in ere. Voor de kerkdeur zegende hij het licht en droeg het over op de paaskaars. Daarna werd het licht ook overgedragen op de kaarsen van alle kerkgangers.

Voor de kerkgangers was het tijdens de paasperiode niet de enige traditie die in ere werd hersteld: in Kleit zagen zij hoe pastoor Mertens op Witte Donderdag tijdens de plechtigheid in Kleit de voetwassing deed.

LEON DE SCHEPPER KOPPELT IN CONGO HET NUTTIGE AAN HET AANGENAME

LEON DE SCHEPPER KOPPELT IN CONGO HET NUTTIGE AAN HET AANGENAME
Leon heeft nogmaals ervaren dat ze in Congo met hun voertuigen rijden tot de brandstof op is: zij blijven er van overtuigd dat hoe minder brandstof er in de tank is, hoe minder de motor gebruikt.

Als hij een vliegtuig vindt komt Leon De Schepper begin mei terug uit Congo. Hij heeft het er zoals gewoonlijk bijzonder druk maar hij heeft er zich, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin er soms moest gewerkt worden, ook geamuseerd.

LEON DE SCHEPPER KOPPELT IN CONGO HET NUTTIGE AAN HET AANGENAME
Leon werkt niet alleen aan motoren en machines: hij leert de jongeren daar ook hoe ze telefooncellen moeten maken.

MASSA
Ook in Congo kan voor Leon de boog niet altijd gespannen staan. Hij is er met collega's naar een voetbalwedstrijd gaan kijken. Hij moest een paar uren voor de wedstrijd begon al in het stadion zijn om nog een plaats te hebben en na de wedstrijd was het meer dan een halfuur duwen en trekken om uit het stadion te geraken.

LEON DE SCHEPPER KOPPELT IN CONGO HET NUTTIGE AAN HET AANGENAME
Zowel voor de voetbalwedstrijd als voor de komst van de president kwam er een massa volk op de been.

De Congolese president kwam deze week naar Lubumbashi. Ook naar dat bezoek werd Leon meegetroond. De volkstoeloop was echter zo groot dat Leon de president niet gezien heeft...

SERIESTALKER OPNIEUW VOOR DE RECHTER

Toen de 32-jarige K.D.P. uit Maldegem zich afgelopen woensdag voor de rechter in Gent aanbood moest hij zelfs zijn naam en persoonlijke gegevens niet vermelden. "Ik ken al uw gegevens uit uw dossiers van vroegere veroordelingen. Wat u de maatschappij flikt heb ik in mijn ganse carrière nog niet meegemaakt", klonk het bij rechter De Waele.

K.D.P. heeft niet alleen voetbal (keeper) als hobby. Hij maakte ook van het stalken van vrouwen een hobby. Woensdag moest hij zich verantwoorden voor de stalking van 13 vrouwen en voor openbare zedenschennis. K.D.P. betwistte de stalking niet maar wel de openbare zedenschennis.

SCENARIO
K.D.P. gebruikte altijd hetzelfde scenario: hij pikte er jonge vrouwen uit, verzamelde privé en professionele informatie over hen en begon hen dan te bestoken met sms'jes en telefoontjes. Soms ging hij zelfs over tot bezoeken op de werkvloer van de vrouwen. K.D.P. kreeg in 2009, 2012 en 2015 celstraffen onder voorwaarden om aan zijn probleem te werken. Hij hield zich niet aan de voorwaarden en pleegde nieuwe feiten. In maart vorig jaar was voor de rechtbank de maat vol: hij werd tot 2 jaar effectieve celstraf veroordeeld. Daar kwam nog 2 jaar bij van vroegere veroordelingen.

Door een beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank moest K.D.P. echter niet naar de cel en hij begon opnieuw te stalken. Eind 2018 werd hij opgepakt maar onder voorwaarden vrijgelaten. Omdat hij zich niet aan de voorwaarden hield zit K.D.P. nu al een paar maanden in de cel.

VORDERING
Voor het Openbaar Ministerie is het nu genoeg geweest met K.D.P. Hij heeft meer kansen gekregen dan hij verdiende maar heeft zich volgens het openbaar ministerie nooit aan de voorwaarden gehouden. Daarom vorderde hij nu 37 maanden effectieve celstraf.

Zowel K.D.P. als zijn advocaat vroegen om een veroordeling met voorwaarden zodat K.D.P. aan zijn probleem kan werken. De man staat al met 4 jaar celstraf achter zijn naam. Op 8 mei volgt de uitspraak in dit proces, dan zal hij weten hoeveel extra er nog bij die 4 jaar komt.

MIRA BELGIUM ORGANISEERT PROMOTIEDAG IN SANAPOLIS

MIRA BELGIUM ORGANISEERT PROMOTIEDAG IN SANAPOLIS
Tijdens de promotiedag laten onder meer blindengeleidehonden zien hoe zij voor hun blind baasje zorgen.

In België zijn er enkele organisaties die honden opleiden om blinden te begeleiden, maar omdat er in in ons land niet veel blinde kinderen zijn is er geen enkele organisatie die zich gespecialiseerd heeft in het opleiden van honden om blinde kinderen te begeleiden.

MIRA (Guide Dogs for the Blind), de grootse organisatie die honden opleidt om blinde kinderen te begeleiden werd in Canada opgericht en tien jaar geleden werd er ook in Frankrijk een Mira afdeling opgestart. Vijf jaar geleden hebben Benedickt Vertriest en zijn echtgenote uit Sijsele samen met twee vrienden de vzw Mira Belgium opgericht. De vzw werd erkend als een antenne van Mira Frankrijk.

GRATIS
Mira werkt samen met Universitaire Ziekenhuizen. Als die van oordeel zijn dat een blind kind best geholpen wordt door een blindengeleidehond dan nemen zij contact op met Mira Belgium.

"Wij zorgen er voor dat de kinderen gratis naar Frankrijk kunnen om te leren omgaan met hun begeleidende hond. Als de kinderen met hun hond terug in België zijn worden zij door ons verder begeleid. Wij staan niet alleen mee in voor de financiering van de opleiding van de honden, als zij in België zijn nemen wij ook de voeding en verzorging van de honden voor onze rekening.

Enkel in de opleiding van de hond (die oploopt tot 30.000 euro!) komt de staat met 12.000 euro subsidies tussen. Er zijn momenteel in België 5 blinde kinderen met een hond die we begeleiden. Er zijn momenteel ook vier kinderen in opleiding in Frankrijk.

Onze inkomsten zijn afkomstig van schenkingen van bedrijven, organisaties, particulieren en legaten", legde de heer Vertriest uit.

PROMOTIE
Om hun organisatie en werking beter bekend te maken bij het groot publiek organiseert Mira Belgium ter gelegenheid van haar 5 jarig bestaan op zondag 28 april, tussen 9 en 17 uur een promotiedag in Sanapolis (AZ Alma) in Sijsele.

De dag begint om 9 uur met een ontbijt. In de voormiddag wordt er ook informatie gegeven over Mira en haar werking en staan er ook ervaringswandelingen op het programma. De bezoekers kunnen die dag tijdens een wandeling ontdekken hoe het is om zonder zicht een bepaald parcours af te leggen.

Naast de informatie is er ook ruimte voor ontspanning en zijn er prijzen te winnen.

TAFELTENISSCLUB MALDEGEM PROMOVEERT NAAR LANDELIJKE COMPETITIE

Luc Van Leeuwe is nog maar een seizoen voorzitter van TTC Maldegem en hij mag al de promotie van zijn A-team naar de landelijke competitie vieren.

Na de laatste thuiswedstrijd bouwden Christophe Schollaert (secretaris), Jeroen van der Hooft (jeugdverantwoordelijke), Arman, Sander, Bernd, Pieter, Luc Van Leeuwe (voorzitter) en Luc Longueville (penningmeester) een feestje.

[ MEDEDELING VAN DE REDACTIE ]

Volgende week verschijnt onze Gazedde om organisatorische redenen een paar uur later dan gebruikelijk, namelijk op zondagmorgen omstreeks 10 uur.

Bij voorbaat dank voor uw begrip!