Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Zestiende jaargang - n° 795 - Week 8 : van 17 tot 23 februari 2019 Archief…

VIER INBRAKEN OP EEN NACHT

Voor de inbrekers zijn de donkere weken duidelijk nog niet gepasseerd: vorige week hebben zij in de nacht van vrijdag op zaterdag in Adegem en Kleit op 4 plaatsen toegeslagen.

De eerste melding bij de PZ Maldegem kwam in de vooravond vanuit de Kraailokerkweg binnen. Niet lang daarna was er een oproep voor een inbraak van uit Onderdijke. Bij die beide inbraken werden dezelfde voetsporen vastgesteld.

Rond middernacht kwam er uit dezelfde omgeving opnieuw een melding van een inbraak. Omstreeks 3 uur werd nog een inbraak gemeld in de Lindestraat. De inbrekers waren vooral uit op geld en juwelen.

Maandag stelde op de Murkel een echtpaar vast dat er ook bij hen was ingebroken. Wanneer dat was gebeurd konden zij niet precies zeggen. Zij kwamen pas terug van een vakantie van enkele weken.

Opmerkelijk is wel dat er bij de vijf inbraken telkens werd gekozen om aan de achterzijde van de woning het glas van een raam of schuifdeur in te slaan. Naar aanleiding van de inbraken heeft de politie de patrouilles verscherpt.

't MOORKEN KOMT TERUG ALS BRASSERIE


Tot voor enkele maanden zag 't Moorken er nog zo uit...

Vooral de oudere inwoners uit onze regio herinneren zich nog de tijd toen Suzanne Van den Eeckhoudt en haar man Firmin Cobert er in 't Moorken voor zorgden dat de paling er heerlijk smaakte. 't Moorken is daarna een andere weg ingeslagen. Nu aannemer Jo Pauwels de eigenaar is van het gebouw gaat 't Moorken een nieuwe toekomst tegemoet: na een renovatie komt het terug als Brasserie 't Moorken.

Het gezellig cafeetje in de Urselweg was in de jaren zeventig en tachtig gekend voor de heerlijke paling die er geserveerd werd. 't Moorken lag ook goed in de markt bij de mensen die het Dongengoed bezochten of die een tochtje maakten in de regio. De drankjes en de ijsjes smaakten er heerlijk. Toen Suzanne en Firmin hun zaak overlieten is 't Moorken een andere weg ingeslagen. De echte ziel van 't Moorken verdween met de oude uitbaters.

ZOMERBAR
In 2016 kocht Peter De Clercq van Grill-Restaurant Elkerlijc 't Moorken. Peter had plannen om er een cafeetje van te maken waar speciale bieren konden geproefd worden.

Toen hij die plannen opborg heeft zijn dochter Axelle 't Moorken als pop-up zomerbar uitgebaat. Na de passage van de zomerbar heeft de heer De Clercq 't Moorken opnieuw te koop gesteld.

"Toen ik hoorde dat 't Moorken te koop stond heb ik niet lang getwijfeld: ik zou het gebouw kopen en 't Moorken als eethuis in ere herstellen. Omdat het gebouw aan niets meer voldeed om er een moderne zaak in onder te brengen hebben wij een renovatieplan opgemaakt. Van het oude gebouw blijven een aantal muren bewaard."


Het wordt steeds duidelijker hoe het nieuwe Moorken er zal uitzien

"Op het gelijkvloers komt er een brasserie. Daarboven komt een appartement voor de uitbaters. Bij het ontwerpen van de plannen hebben wij er voor gezorgd dat het nieuwe Moorken niet storend zal overkomen in de prachtige omgeving waarin het staat. Om te voorkomen dat de mensen in de buurt hinder ondervinden van de nieuwe zaak staat het vast dat er bij de brasserie geen speeltuin komt. Voor het terras wordt een speciaal ontwerp gemaakt", legde Jo Pauwels, een aannemer uit Ursel die goede herinneringen aan 't Moorken heeft, uit.

NAAM
Voor de heer Pauwels stond het van bij het begin vast dat de naam 't Moorken moet behouden blijven. Het mag ook geen dans- of nachtcafé worden. De zwarte letters met de naam van het café werden voorzichtig van het oude gebouw verwijderd. Zij ondergaan een opkuisbeurt en zullen op het gerenoveerde gebouw verschijnen. Van het gerenoveerde gebouw zal -net als bij 't Moorken van vroeger- de voorgevel in het wit gezet worden. De heer Pauwels kijkt uit naar mensen die Brasserie 't Moorken willen uitbaten. Hij hoopt dat de opening er begin juli kan komen.

WIELERTOERISTEN BEGONNEN NIEUW SEIZOEN IN DE BOLTENT

WIELERTOERISTEN BEGONNEN NIEUW SEIZOEN IN DE BOLTENT

Voor de wielertoeristen van de nieuwe club 't Kruisken stond vorige week zondag de eerste (korte) zondagvoormiddagrit op het programma. Iedereen was op de afspraak, maar het was geen weer om een hond door te jagen. Daarom werd besloten om voor een alternatief te kiezen. In plaats van te fietsen hebben de wielertoeristen in 't Kruisken de krulbollen laten rollen.

Zij vonden het leuk maar hopen dat ze in de toekomst de zondagvoormiddag toch zullen kunnen fietsen.

EXTRA PARKEERPLAATSEN AAN HET SINT-ANNAZWEMBAD

Nadat de gemeente in de vorige bestuursperiode een achtertuintje kocht dat paalt aan de parking van het Sint-Annazwembad werd daar nu begonnen met de uitbreiding van de parking van het zwembad. Het groen werd al verwijderd en de parking wordt de komende weken aangelegd.

Volgens schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot (Open VLD) zal het nieuwe deel van de parking op 8 maart klaar zijn. Er zullen in de toekomst 118 in plaats van 104 auto's op de parking van het zwembad kunnen staan.

De uitbreiding van de parking is niet alleen goed nieuws voor het zwembad, maar ook voor de maandagmarkt en de andere activiteiten die in het centrum worden georganiseerd.

JOANICQ I IS PRINS CARNVAL 2019

JOANICQ I IS PRINS CARNVAL 2019
Tijdens het weekend van 1, 2 en 3 maart beleeft Maldegem zijn carnavalsweekend. De Raad van Elf van D'Euzdren Veuze stelde in de Havanna Lounge zijn Prins Carnaval 2019 voor.

Met de 20-jarige Joanicq (Caboor) I heeft Maldegem de jongste Prins Carnaval uit zijn 53-jarige geschiedenis. Joanicq voelt zich thuis in de wereld van carnaval. Hij bracht het in het verleden van Jeugdprins tot Jeugdkeizer. Daarna werd hij lid van de Raad van Elf.

Om nu Prins Carnaval te kunnen worden moest hij ontslag nemen uit de Raad van Elf. Om Maldegem door zijn carnavalsweekend te leiden kan Joanicq rekenen op zijn prinses (vriendin) Kyara Lems, zijn adjudant Branco Goethals en zijn hofdames Tessa Caboor en Jolien Martens.

OPNIEUW WERKEN OP DE EXPRESWEG

Op de Expresweg zal het verkeer in de omgeving van de brug in de omgeving van de verbrandingsoven tot in december (met uitzondering van het bouwverlof) in beide richtingen over een rijvak verlopen. In die periode wordt zowel de bovenkant als de onderkant van de brug aangepakt.

In de eerste fase, tot aan het bouwverlof, wordt er gewerkt op het gedeelte richting Antwerpen. Alle verkeer gebeurt tot aan het bouwverlof op de vakken die normaal voor de richting kust voorzien zijn. Tijdens het bouwverlof wordt er niet gewerkt en is er normaal verkeer mogelijk in beide richtingen. Na het bouwverlof wordt het wegdek op en onder de brug richting kust aangepakt.

De werken zullen tot het einde van het jaar duren en tijdens de werken is er ook geen verkeer mogelijk onder de brug. Daarom wordt er voor de landbouwvoertuigen en de aangelanden een omleiding voorzien via de Bredeweg (over de Koebrug). Om het verkeer in beide richtingen mogelijk te maken wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld.

PEUTERKIJKDAG BIJ DE PAPAVER

Ouders wiens peuter binnenkort kennis zal maken met de kleuterklas worden op vrijdag 22 februari samen met hun kleuter verwacht in de VBS De Papaver in Adegem.

Vanaf 8u45 krijgen zij er een rondleiding en kunnen zij zien hoe gezellig het er in de kleuterklassen aan toe gaat. Na de rondleiding is er ook nog tijd voor een kopje koffie en extra informatie.

NOG TOT 10 MAART IJSSCHAATSPLEZIER OP DE MARKT

Ook dit jaar zorgt VHMC er voor dat ijsschaatsliefhebbers zich enkele weken in Maldegem kunnen uitleven. Nog tot en met 10 maart staat de ijspiste op de markt in Maldegem.

Voor de jongsten tot 12 jaar is er iedere zaterdag- en zondagvoormiddag ijsschaatsgewenning.
Op woensdagnamiddag is er kidsdisco.

Naast de Maldegemse scholen vinden ook veel scholen uit de regio de komende weken hun weg naar de ijspiste in Maldegem.

Met een optreden van Yves Segers wordt op zondag 10 maart om 16u30 het slot van de ijspiste in Maldegem ingezet.