Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 785 - Week 50 : van 9 tot 15 december 2018 Archief…

GEEN CAMERA'S OP COMPOSTPAVILJOENEN

Omdat er sedert enkele maanden ook in de omgeving van de KUMA in Maldegem een compostpaviljoen is moet dat ook opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van de compostpaviljoenen.

Tijdens de bespreking van dat punt vroeg oppositielid Peter Van Hecke (N-VA) zich af of het niet beter zou zijn om de mensen die nu toezicht houden op de compostpaviljoenen te vervangen door camera's. "Dat zou het voordeel hebben dat die paviljoenen meer openingsuren zouden kunnen hebben, zodat ook mensen die overdag werken er terecht kunnen. Het zou op termijn ook kostenbesparend zijn", legde de heer Van Hecke uit.

Binnen het schepencollege was er duidelijk niemand te vinden voor deze verandering. Schepen Annelies Lammertyn wees er in haar repliek op dat de compostpaviljoenen een sociale functie hebben en dat het nodig is dat er iemand aanwezig is om er op toe te zien dat enkel de juiste producten in de compostbakken gedumpt worden.

BOETES
"Door het toezicht te laten gebeuren door mensen liggen de compostpaviljoenen er altijd proper bij", ging schepen Lammertyn verder. Dat kan volgens verschillende raadsleden niet altijd gezegd worden van de glascontainers die op verschillende plaatsen in de gemeente zijn opgesteld.

Burgemeester Marleen Van den Bussche wees op het experiment met de camera's die bij glascontainers werden geplaatst. De beelden die met die camera's werden gemaakt hebben er voor gezorgd dat sommige mensen al een GAS-boete hebben gekregen voor het achterlaten van materiaal in de omgeving van de glascontainers. Het experiment heeft daarmee zijn nut duidelijk bewezen.

OKRA ADEGEM VERWENDE JUBILERENDE ECHTPAREN

OKRA ADEGEM VERWENDE JUBILERENDE ECHTPAREN

Vorige week dinsdagnamiddag werden alle leden van OKRA Adegem die dit jaar hun gouden of diamanten huwelijksjubileum vierden in 2018 uitgenodigd in de cafetaria van Den Hogen Pad.

Bij hun aankomst was er een glaasje bubbels en daarna volgde nog koffie en gebak. Voor alle jubilarissen was er een fruitmand en een fles wijn.

De jubilarissen waren: Monique Schyvinck en echtgenoot (diamant), Georgette Goethals en Georges Coppens (diamant), Hélène Lasoen en Willy Schoonackers (diamant), Godelieve Ryckaert en echtgenoot (diamant), Marcel Wille en echtgenote (goud) Moniek Vermeer en echtgenoot (goud) Cecile Ryckaert en Marnix Schelstraete (goud) en Monique Van Laecken en Juliaan De Mol.

SINTERKLAAS BRACHT LAMMETJES MEE NAAR GBS DE KRUIPUIT

SINTERKLAAS BRACHT LAMMETJES MEE NAAR GBS DE KRUIPUIT
Sinterklaas nam donderdagvoormiddag uitgebreid de tijd om alle kinderen van de GBS De Kruipuit persoonlijk te begroeten.

Stipt op tijd reden de Sint en zijn knechten met de koets de speelplaats van de GBS De Kruipuit op. De Sint had niet alleen lekkers en goede raad mee voor de leerlingen van de Kruipuit, hij was ook duidelijk op de hoogte van de groene plannen van de school.

SINTERKLAAS BRACHT LAMMETJES MEE NAAR GBS DE KRUIPUIT
De twee lammetjes die de Sint mee had waren een extra geschenk voor de school.

Vorig jaar kocht de gemeente een weide aan die achter de school op de Kruipuit ligt. Het is de bedoeling dat die weide zowel als speelplaats voor de school en als ontmoetingsplaats voor de bevolking van de Kruipuit en omgeving wordt gebruikt.

Samen met de subsidies zal de gemeente de komende jaren op haar begroting een bedrag inschrijven om die speelweide verder uit te bouwen.

Voordat de Sint en zijn knechten aan hun rondgang in de verschillende klassen begon, nam hij alle leerlingen en leerkrachten mee naar de speelweide. Daar stonden de twee lammetjes die de Sint had meegebracht de kinderen op te wachten.

Nadat de kinderen de lammetjes even van dichtbij konden bekijken werden de diertjes vrijgelaten, zodat zij hun nieuwe weide konden verkennen. De leerlingen en de leerkrachten beloofden de Sint dat zij de lammetjes goed zullen verzorgen.

DE WARMSTE WEEK DUURT 10 DAGEN IN 't KRUISKEN

DE WARMSTE WEEK DUURT 10 DAGEN IN
Het café hangt vol met gele vlammetjes - Mieke en Koen hebben die vlammetjes allemaal zelf uitgesneden!

Wie in café 't Kruisken binnenkomt ziet onmiddellijk aan de bijna 2500 papieren vlammetjes aan het plafond en op de spiegels dat het café zich inzet voor de Warmste Week van Studio Brussel.

Vrijdagmiddag werd in Café 't Kruisken bij Mieke (Van Hulle) en Koen (Van Ryckegem) de start van hun Warmste Week gegeven. Die week loopt bij hen tot 16 december.

Rode draad tijdens die Warmste Week is de Krulbol-estafette. Er wordt aan één stuk door gebold. Er waren bij het begin van de Warmste week al 300 mensen ingeschreven die tegen de prijs van 5 euro wilden krulbollen. Er zijn nog plaatsen vrij voor de wedstrijden die 's nachts gespeeld worden.

DE WARMSTE WEEK DUURT 10 DAGEN IN
Vrijdag startte de krulbolestafette. Voor de nachtelijke wedstrijden zijn er nog plaatsen vrij.

Niet alleen het krulbollen wordt een succes, ook voor het hutsepotweekend waren er al 250 inschrijvingen binnen. Een aantal firma's komen met hun personeel de hutsepot proeven. Zelfs het feestcomité van Ronsele zakt tijdens het weekend naar 't Kruisken af om aan te schuiven voor de hutsepot. Er staat ook nog een kerstmarkt en een tombola op het programma en wie goed kan schatten kan voor een kleine bijdrage een beenhesp winnen.

Mieke en Koen kregen van de Warmste Week al de verzekering dat zij de cheque met de opbrengst van hun lange Warmste week (zij hopen op 10.000 euro) op het podium in het domein Puyenbroeck zullen mogen voorstellen.

LEERKRACHTEN ZONDER GRENZEN ORGANISEERDEN GEZELLIGE KUNSTVEILING

LEERKRACHTEN ZONDER GRENZEN ORGANISEERDEN GEZELLIGE KUNSTVEILING

Met Sabine François als boegbeeld hebben de Leerkrachten Zonder Grenzen uit onze regio, samen met een aantal kunstenaars, zaterdagnamiddag en -avond in het LDC Oud St. Jozef een gezellige kunstveilig georganiseerd. Naast de kunstenaars hebben ook leerkrachten en leerlingen van verschillende scholen speciaal voor de kunstveiling kunstwerken gemaakt.

Vanaf zaterdagmiddag waren de kunstwerken in het LDC te bewonderen. Iedereen kon een schriftelijk bod op een of meerdere werken uitbrengen. Bij ieder werk stond een minimumprijs.

Naast het bekijken van de kunstwerken en het uitbrengen van een bod konden de bezoekers ook nog de innerlijke mens verwennen. Het werd een gezellige namiddag.

De PZ waarschuwt dat er een nieuwe vorm van oplichting op de sociale media is opgedoken. De daders sturen iemand via een vals profiel, zogenaamd van een bekende vriend, de vraag om zijn gsm-nummer door te sturen, onder het voorwendsel "dat hij het nummer per toeval uit zijn bestand heeft gewist".

Wie op een dergelijk bericht reageert en zijn gsm-nummer doorstuurt krijgt kort daarop een sms. In dat smsje is sprake van een wedstrijd. In dat bericht staat een code vermeld en er wordt gevraagd om die code terug te sturen.

Wie de code terugstuurt is het slachtoffer: de personen die het nep-profiel aangemaakt hebben kunnen bij sites die BOKU PAY aanvaarden bestellingen plaatsen. De facturen van die bestellingen komen dan op de telefoonrekening van het slachtoffer.

VBS DE PAPAVER NODIGDE DE PASTORIJ UIT OP SINTERKLAASFEEST

VBS DE PAPAVER NODIGDE DE PASTORIJ UIT OP SINTERKLAASFEEST

Donderdag was bij de leerlingen van de VBS De Papaver alles klaargezet voor de komst van de Sint.

Net als de vorige jaren nodigde de school ook dit jaar de bewoners van de Pastorij uit naar de ontmoeting van de Sint met zijn knechten. Het werd een ontmoeting waar zowel de kinderen als de senioren van genoten.

DROOGTESCHADEVEROEDING VOOR LAND- EN TUINBOUWERS

De droogte van de lente en de zomer van 2018 werd erkend als landbouwramp. Daardoor kunnen land- en tuinbouwers die door de droogte schade hebben geleden een tegemoetkomingsaanvraag indienen. Het formulier dat daarvoor moet worden gebruikt kunt u hier vinden. Het formulier kan ook afgehaald worden bij de Milieudienst, Bloemestraat 45 in Maldegem.

Om een vergoeding te bekomen moet men als land- of tuinbouwer zelf de aanvraag indienen. Er kan slechts een tegemoetkoming worden aangevraagd als de schade door de gemeentelijke schattingscommissie of door een onafhankelijk expert is vastgesteld.

De aanvragen kunnen voor 28 februari 2019 per post (best aangetekend) gestuurd worden naar de Buitendienst Inkomenssteun Oost-Vlaanderen, Koningin Maria Hendrikaplein 70, bus 101 te 9000 Gent. Het kan ook via e-mail naar [email protected] of tegen ontvangstbewijs afgegeven worden bij een buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij.

De gemeente zal de getroffen land- en tuinbouwers ook persoonlijk verwittigen over de maatregel.

APERITIEFGESPREK MET FILIP BASTIEN

APERITIEFGESPREK MET FILIP BASTIEN

Voor hun aperitiefgesprek van zondag 16 december in Den Hoogen Pad hebben de Gezinsbond en het Davidsfonds dit keer Filip Bastien uitgenodigd.

Filip is een oud Adegemnaar die nu in Werchter woont. Hij blikt tijdens zijn aperitiefgesprek niet alleen terug op zijn jeugdjaren in onze regio, hij stelt ook zijn oorlogsroman "Winteruren" voor.

Genieten van het aperitief en het gesprek kost voor de leden van de beide verenigingen 4 euro. Niet-leden betalen 8 euro.

Inschrijven kan via [email protected] of [email protected]