Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 781 - Week 46 : van 11 tot 17 november 2018 Archief…

STAKING BIJ BPOST DUURT NOG TOT WOENSDAG

STAKING BIJ BPOST DUURT NOG TOT WOENSDAG
Voor zover ze het zich konden herinneren was het vrijdag de eerste maal dat er aan het postkantoor in Maldegem tijdens een staking een stakingspiket stond.

Afgelopen dinsdagavond om 22 uur legden de sorteercentra van Bpost het werk neer. Dat was de eerste dienst die de staking bij Bpost, die tot woensdag zal duren, inzette.

Donderdag waren het de chauffeurs die het werk neerlegden en vrijdag volgden de postbodes. De staking duurt nog tot en met woensdag. Daarna heeft men bij Bpost vijf dagen om het werk dat zich tijdens de stakingsdagen heeft opgestapeld weg te werken.

Wij hebben het vanaf woensdag bij de postbedeling gevoeld dat er staking was bij Bpost. De eerste dagen was er minder post en vanaf vrijdag waren de mensen die hun post kregen uitzonderingen.

Dat de stakingsbereidheid bij het personeel van Bpost groot is blijkt uit de cijfers: op verschillende plaatsen staakte 95% van het personeel. Ook bij de Bpost Maldegem werd de staking goed opgevolgd. Naar wij vernamen staakten in Maldegem ongeveer 80% van de postbodes.

Uit reacties die bij ons binnen liepen waren er in onze gemeente vrijdag en zaterdag mensen die hun krant ontvingen. Anderen moesten het zonder hun vertrouwde krant stellen. Over de bedeling van brieven of andere poststukken liepen er geen reacties binnen.

Het ongenoegen bij het personeel van Bpost is zo groot dat de mensen bereid zijn om, als er geen goed akkoord uit het overleg komt, na woensdag nieuwe acties op te starten.

JACQUES PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM

JACQUES PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM
Als Jacques Pauwels als reisleider met een Canadees gezelschap tijdens een rondreis in Europa België aandoet staat regelmatig een bezoek aan het Canadees Militair Kerkhof in Adegem op het programma. Een ideaal moment voor hem om zijn vriend Marnix Van de Kerckhove nog eens te ontmoeten.

Nadat hij in 1969 aan de Universiteit van Gent was afgestudeerd vertrok de nu 72-jarige Jacques Pauwels naar Canada. Aanvankelijk op een lange vakantie, maar hij is daar gebleven. Hij heeft er zijn masters- en doctoraatstitel in de politieke wetenschappen behaald.

Aanvankelijk combineerde hij het doceren aan universiteiten met zijn werk in het reisbureau van zijn broer en schoonzuster. Hij geeft nog steeds in verschillende landen gastlessen, maar zijn reisbureau en het schrijven van boeken komen nu op de eerste plaats.

EUROPA
Jaarlijks organiseert Jacques met zijn reisbureau "Pauwels Travel & Tours" een aantal vakanties in Europa. Het volgen van de routes die de Canadese soldaten tijdens WO II hebben gevolgd staan dan meestal op het programma.

Vorige week landde Jacques met een Groep Canadezen in Brussel. Voordat hij vrijdag met zijn gezelschap naar het Canadees Militair Kerkhof in Adegem kwam had hij, naast plaatsen in België, ook al Frankrijk en Nederland bezocht.

JACQUES PAUWELS EVEN TE GAST IN ADEGEM
Tijdens een korte plechtigheid op het Canadees Kerkhof zongen de Canadezen spontaan hun volkslied mee.

BOEK
Jacques kon nu zijn bezoek aan Europa combineren met een aantal optredens als gastspreker. Tijdens zijn uiteenzetting staat een niet alledaagse kijk op WO II centraal. In 2014 verscheen van hem bij de uitgeverij EPO het boek "De mythe van de goede oorlog". In dat boek neemt hij zijn lezers mee achter de schermen van WO II en laat hij hen ontdekken welke economische belangen er bij de oorlogsvoering kwamen kijken. Het boek is ondertussen al in een tiental talen vertaald. Het is ook in de Maldegemse bibliotheek te vinden.

ADEGEMS
Jacques Pauwels spreekt verschillende talen. Hij heeft al zeer veel landen bezocht maar komt nog altijd graag terug naar België en naar Adegem. Hij heeft nog regelmatig contact met zijn familie en met Marnix Van de Kerckhove, zijn vriend van uit zijn studententijd.

Vrijdag hebben we nog eens kunnen vaststellen dat Jacques, hoewel hij al bijna 50 jaar weg is uit Adegem, het Adegems dialect nog altijd niet verleerd heeft!

JEVO AAN HET FORNUIS

JEVO AAN HET FORNUIS

Omdat de sponsoring en de subsidies van de gemeente al lang niet meer voldoende zijn om de volleybalploeg JEVO financieel overeind te houden moet de sportvereniging zelf op zoek naar extra inkomsten. Een de initiatieven die JEVO neemt om zijn kassa te spijzen is het bereiden en verkopen van spaghettisaus.

Vrijdagnamiddag zijn speelsters, bestuur en sympathisanten in de lokalen van de Zusters Maricolen begonnen met het wassen en snijden van de groenten. Zaterdag heeft er zich dan een team achter het fornuis gezet om de spaghettisaus te bereiden.

Rond 14 uur stonden de bijna 400 dozen van elk 1kg klaar voor de mensen die ze besteld hebben.

11 11 11 LOOP VOOR HERHALING VATBAAR

11 11 11 LOOP VOOR HERHALING VATBAAR
Een honderdtal mensen hebben zondagvoormiddag deelgenomen aan de 11 11 11 loop. Zij werden door minstens evenveel mensen aangemoedigd.

De tijd dat ook in onze gemeente de inkomsten van de jaarlijkse 11 11 11 actie alleen uit de inkomsten van het huis aan huis ophaling van omslagen komt ligt al enkele jaren achter de rug.

Vorige week zondag organiseerde de werkgroep 11 11 11 in en rond het Sint-Annapark een loop- en wandelvoormiddag voor jong en oud. Tegen een kleine bijdrage kon iedereen aan dat initiatief deelnemen.

Om 11u11 werd op de speelweide achter het Sint-Annapark de start gegeven. Een honderdtal deelnemers schreven zich in voor deze sportieve voormiddag. Iedereen deelnemer bepaalde zijn eigen tempo en de afstand die hij aflegde. De maximum afstand was 11 km.

Er kwamen zondagvoormiddag ook heel wat supporters en sympathisanten naar de speelweide achter het park afgezakt. Terwijl zij de wandelaars en lopers aanmoedigden konden ze genieten van een drankje. Voor de kinderen was er animatie.

Doordat het prachtig weer was kon er achteraf bij een drankje nog gezellig nagepraat worden over het geslaagd initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Aan het aantal aanwezige politici was duidelijk te zien dat de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn...

MALDEGEMS NIEUW SCHEPENCOLLEGE NOG NIET IN DE STARTBLOKKEN

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, die het politieke landschap in onze gemeente hertekend hebben, liggen nu al bijna een maand achter ons.

Op de zondagavond van de verkiezingen stond het al vast dat Bart Van Hulle (Open VLD) met zijn 2.646 voorkeurstemmen Maldegems nieuwe burgemeester zal worden en dat de nieuwe meerderheid zal gevormd worden door Open VLD, N-VA en De Merlaan. Toen stond ook al vast dat Open VLD drie schepenen zal hebben, dat N-VA twee mensen naar het schepencollege mag sturen en dat de zesde schepenzetel voor de Merlaan is.

Het is nu aan de verschillende partijen om de namen van hun kandidaten voor te schuiven. Hoewel er op de sociale media al veel namen circuleren van toekomstige schepenen is er officieel nog niets bekend.

Volgens de heer Van Hulle zijn binnen de partijen de namen van de toekomstige schepenen reeds bekend. Over de verdeling van de bevoegdheden en het beleidsplan wordt er door delegaties van de drie partijen onderhandeld.

Verwacht wordt dat de namen van de nieuwe schepenen en hun bevoegdheden voor eind november bekend zullen gemaakt worden.