Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 780 - Week 45 : van 4 tot 10 november 2018 Archief…

NIET ALLEEN DE FIETSBRUG IS AAN HERSTELLING TOE

NIET ALLEEN DE FIETSBRUG IS AAN HERSTELLING TOE
Ook de brug naast de fietsbrug heeft de laatste tijd ernstige averij opgelopen. Voor de veiligheid dringen zich ook hier herstellingen op.

Onze bijdrage over de herstelling van de fietsbrug die voor begin volgend jaar voorzien is, heeft verschillende reacties uitgelokt. Via mevr. Van Hamme kregen wij foto's van de leuning van de grote brug naast de fietsbrug en detailfoto's van de zone voor de voetgangers op de brug. Volgens haar facebook bericht heeft mevr. Van Hamme het probleem al enige tijd geleden doorgespeeld aan schepen Valerie Taeldeman maar heeft ze daar nooit geen reactie op gekregen.

Het is het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal dat verantwoordelijk is voor de brug. Na haar minder goede ervaring met die dienst ten tijde van de krabben in en rond het Schipdonkkanaal, heeft mevr. Van Hamme niet veel vertrouwen meer in die dienst.

GEEN SLIJTAGE

Een bezoekje aan de brug leerde ons dat de scheve leuning met losgekomen tussenspanten geen gevolg zijn van slijtage of ouderdom. De leuning is duidelijk met kracht verwrongen. Door het verwringen van de leuning zijn ook de staanders van de leuning losgekomen waardoor het beton er omheen gebarsten is.

De brug sluiten voor het gemotoriseerd verkeer lijkt voorlopig geen optie. Dat de mensen uit de buurt het gevaar zelf met linten moeten aanduiden is echter geen optie. Daarvoor zijn er officiële diensten.

Uit haar facebookbericht blijkt dat mevr. Van Hamme de zaak nu zal aankaarten bij het schepencollege van Eeklo. Hopelijk moet niet zolang op die herstelling gewacht worden als op de herstelling van de fietsbrug.

KOTK MALDEGEM REIKT GOUDEN RIETJES UIT TIJDENS GALA-AVOND

KOTK MALDEGEM  REIKT GOUDEN RIETJES UIT TIJDENS GALA-AVOND
Lieselotte Bourgonjon, Stephanie Bral, Dimitri De Coster en Guido Stroo vormen binnen het Maldegems KOTK team de werkgroep die om de twee jaar een gala-avond organiseert. Dit jaar zijn ze aan hun vierde editie toe. Rietje Kaone staat centraal op deze gala-avond.

Vier jaar geleden heeft een werkgroep binnen het Maldegems KOTK team zijn eerste Gala-avond in de Zaal D'Havé in Adegem georganiseerd. Het succes van die avond was zo goot dat de werkgroep besloot om de Gala-avond om de twee jaar te organiseren.

Voor iedere avond werd een thema gekozen. Dit jaar gaat de gala-avond door op zaterdag 17 november. Het feest begint om 20u00 en Staat Rietje Kaone, Maldegems bekendste beeldje centraal voor deze avond.

AWARDS

De werkgroep reikt dit jaar tijdens zijn gala-avond een aantal awards uit. De awards gaan naar personen die zich het mooist als filmster of ander gekend personage hebben uitgedost.

Kaarten voor de gala-avond kosten 45 euro en gaan als zoute broodjes de deur uit. Wie er nog eentje wil bemachtigen kan bij de leden van de werkgroep terecht.

DE MOEREWEGE HIJST DE KERMISVLAG

Vrijdag 9 november hijst de Moerewege zijn kermisvlag. De feesttent staat op het kruispunt van het Broekelken en de Kleine Moerewege.

Vrijdagavond staat vanaf 19u00 de feesttafel gedekt. Er is keuze tussen warme beenhesp en koude schotel (vooraf inschrijven is geboden). Zaterdagnamiddag staan de schutters centraal in de feesttent. 's Avonds wordt er een kaartje gelegd.

Het ontbijt met bubbels staat voor zondagmorgen op het programma. Vanaf 11u00 word het aperitief geserveerd.'s Avonds is er vanaf 19u30 de Comedynight met Koen Dewulf, Stijn Verdegem en Lukas Lelie.

Op vrijdag 16 november is er in de feesttent vanaf 19u00 Quiz. De survivalrun van het Meetjesland sluit op zondag 18 november de feestelijkheden af in de Moerewege.

GEMEENTERAADSLEDEN OP EEN DRAFJE DOOR HUN DAGORDE

Vorige week donderdag was het in Maldegem de eerste gemeenteraadzitting na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De raadszitting was een groot verschil in vergelijking met de raadszittingen van de maanden voor de vakantie. Toen waren er bij iedere zitting raadsleden van de oppositie die punten aan de dagorde toevoegden.

Bij het begin van iedere raadszitting vraagt Koenraad De Ceuninck als voorzitter van de gemeenteraad of er raadsleden zijn die na de afhandeling van de dagorde nog mondelinge vragen hebben. Tot de laatste raadszitting voor de vakantie waren altijd minstens vijf raadsleden die een probleem wilden aankaarten. Nu de gemeenteraadsverkiezingen voorbij zijn, zijn er blijkbaar geen kleine problemen meer in de gemeente. Behalve Noël Wille had er vorige week donderdag niemand nog een mondelinge vraag.

GEEN RECORD

Omdat er slechts 16 punten in openbare zitting moesten behandeld worden en die weinig stof tot discussie boden, was de raadzitting al na 35 minuten gedaan. Dat was nog niet de kortste zitting van de Maldegemse gemeenteraad. De eerste gemeenteraad in 1977 (fusies van de gemeenten) duurde slechts 5 minuten. Er was bij het begin van deze bestuursperiode een raadszitting die niet kon doorgaan omdat de oppositie afwezig bleef en de meerderheid met niet voldoende mensen aanwezig was om geldig te kunnen vergaderen.

ROTARY CLUB MALDEGEM DEELT FLUO KLIKBANDJES UIT

ROTARY CLUB MALDEGEM DEELT FLUO KLIKBANDJES UIT
Net voor de herfstvakantie stelde Rotary Club Maldegem zijn nieuwe hesjes, fietshelmen en fluo klikbandjes voor.

Al 25 jaar zet Rotary Club Maldegem zich samen met de gemeente, de politie en de scholen van het Lager Onderwijs in voor de verkeersveiligheid van de schoolgaande jeugd.

In het begin kregen de kinderen wiens fiets bij de controle van de politie volledig in orde was een fluorescerende antenne om op hun fiets te monteren. Een paar jaar later werd van de antennes afgestapt en werden de fluohesjes gelanceerd. Voor een prikje konden de leerlingen zich in hun school een fluohesje aanschaffen.

Om de fietsende kinderen nog beter te beschermen in het verkeer werden naast de fluohesjes en boekentasovertrekken ook fietshelmen gelanceerd. Ook die zijn tegen een weggeefprijs te koop.

OPLOSSING

De fluohesjes worden vooral door de kleuters en de leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar gedragen . Hoe ouder de leerlingen worden hoe minder gemakkelijk ze het hesje nog aantrekken. Om die leerlingen toch beter zichtbaar te maken in het verkeer heeft Rotary Club Maldegem dit jaar samen met zijn sponsor een voorraad fluo - klikbandjes aangekocht.

Iedere kleuter en leerling van het Lager Onderwijs krijgt zo een bandje. Het is duidelijk dat oudere leerlingen gemakkelijker een fluo klikbandje omdoen dan dat ze een fluohesje aantrekken.

HET ADEGEMS VOLKSTHEATER VERSPREIDT NOG DRIEMAAL GERUCHTEN

HET ADEGEMS VOLKSTHEATER VERSPREIDT NOG DRIEMAAL GERUCHTEN
In een regie van Frank De Gruyter verwent het AVT dit jaar zijn publiek met "Geruchten", een klucht van succesauteur Niel Simon.

Dit jaar zijn het Tijs Wittoeck, Judith Goethals, Michael Goethals, Christine Blondeel, Els Dekeyzer, Kristin De Crop, Etienne Notteboom, Steffi Verspille, Koen Van Acker en Christa die op de scene voor het mooie weer zorgen.

Kaarten voor de voorstellingen van 9 -10 en 11 november kunnen online besteld worden op www.adegemsvolkstheater.be, via mail op [email protected] of telefonisch op het nummer 0479/216652 (maandag tot vrijdag van 16.00 tot 19.00 uur)

JEVO BEREIDT SPAGHETTISAUS

Om zijn kas te spijzen en er zo voor te zorgen dat zijn ploegen in de beste omstandigheden hun wedstrijden kunnen afwerken, verkoopt JEVO Maldegem spaghettisaus.

Die wordt op zaterdag 10 november gemaakt in de refter van de Zusters Maricolen. Bestellen kan bij het bestuur en de speelsters en via mail [email protected].

1kg saus kost 10 euro . Dat bedrag kan gestort worden op het rekeningnummer BE31 8601 0186 5655. De bestelde saus kan afgehaald worden tussen 14u00 en 15u00 (ingang via de Brielstraat).