Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 779 - Week 44 : van 28 oktober tot 3 november 2018 Archief…

FIETSBRUGJE WORDT PAS VOLGEND JAAR HERSTELD

FIETSBRUGJE WORDT PAS VOLGEND JAAR HERSTELD
De fietsbrug in Balgerhoeke is al ruim 8 maanden afgesloten voor het verkeer. Pas in het voorjaar van 2019 zullen er opnieuw fietsen over het brugje kunnen rijden.

Tijdens een controle aan de brug aan 't Sas in Balgerhoeke werd aan het fietsbrugje betonrot vastgesteld. Uit veiligheidsoverwegingen werd het fietsbrugje voor het verkeer over het Schipdonkkanaal afgesloten. De fietsers moeten nu al maanden over de brug rijden die voor het gemotoriseerd verkeer bestemd is. Een veilig gevoel hebben ze niet bij het oversteken van die smalle brug.

Er werd aanvankelijk getwijfeld of men het brugje zou herstellen dan wel een nieuwe constructie zou maken. Toen men daaruit was konden de plannen worden opgemaakt.

Omdat zowel het fietsbrugje als de rest van de brug een beschermde constructie is moet het dossier een lange administratieve weg afleggen. Ook monumenten- en landschappenzorg moet zijn zegen geven.

Op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman over het fietsbrugje antwoordde minister Ben Weyts dat het dossier klaar is voor uitvoering. De werken zullen begin 2019 starten.

LUC MERTENS IS DE NIEUWE PASTOOR VAN MALDEGEM

LUC MERTENS IS DE NIEUWE PASTOOR VAN MALDEGEM
Tijdens een plechtigheid in de Sint-Barbarakerk in Maldegem werd Luc Mertens als nieuwe pastoor van de parochie Maldegem aangesteld.

In september nam parochiaal Maldegem afscheid van pastoor Stefaan De Paepe. Vorige week zondag werd Luc Mertens (53) als nieuwe pastoor van Maldegem (+ Adegem, Donk, Kleit en Middelburg) aangesteld.

Luc Mertens is sedert 1994 priester. Hij gaf enkele jaren les in het College in Eeklo. Sedert 2013 was hij pastoor in Stekene. Een uitgebreide delegatie uit Stekene begeleide hun pastoor naar zijn nieuwe parochie.

Tijdens een receptie in het gemeentehuis konden de parochianen kennismaken met hun nieuwe pastoor. Voor de voorzitters van de verschillende kerkfabrieken had pastoor Mertens een brief mee. Daarin legt hij hen uit hoe hij een goede samenwerking ziet.

Van Pastoor Mertens is geweten dat hij strikt de richtlijnen van het bisdom Gent en van de dekenij Eeklo volgt. De aanpassingen die hij in zijn nieuwe parochie wil doorvoeren zullen geleidelijk aan gebeuren.

FIETSER IN GRACHT NA UITWIJKMANEUVER, BESTUURDER RIJDT VERDER!

Vorige week zaterdag week in de Molenstraat een fietser uit naar uiterst rechts om een auto te laten passeren. Tijdens dat uitwijkmaneuver raakte de fietser naast de weg en kwam in de gracht terecht.

De automobilist voor wie de fietser uitweek bekommerde zich niet om de fietser: hij reed gewoon door. De fietser werd voor verzorging overgebracht haar het AZ Alma in Eeklo...

HOGE VERWACHTINGEN IN DE WEIDE EN DE VERBRANDEN BOS

HOGE VERWACHTINGEN IN DE WEIDE EN DE VERBRANDEN BOS
In de Weide hoopt men dat met een nieuw gemeentebestuur de plannen voor de riolering in hun straat grondig zullen aangepast worden.

Een dossier waarmee het huidig schepencollege worstelt is het SPAM-dossier voor de Weide. Een deel van de inwoners van de wijk, die eigenaar zijn van hun straat, hebben tot op heden elk plan dat door het schepencollege werd voorgesteld afgewezen.

De standpunten zijn dichter bij elkaar gekomen, maar overeenstemming is er nog lang niet. Zowel het schepencollege als leden van de oppositie houden wel contact met de inwoners.

De verkiezingen van zondag 14 oktober hebben er voor gezorgd dat de partijen die nu in het schepencollege zetelen vanaf volgend jaar naar de oppositiebanken verhuizen en dat Open VLD, N-VA en de Merlaan de nieuwe meerderheid zullen vormen.

In de Weide zijn de verwachtingen hoog gespannen: de aangelanden verwachten dat de plannen van hun Spam-dossier grondig zullen gewijzigd worden en dat de grachten die op het huidige plan voorzien zijn zullen verdwijnen.

Niet alleen in de Weide maar ook in de Verbranden Bos verwachten de inwoners dat de plannen voor de riolering en voor het nieuwe wegdek grondig zullen aangepast worden.

GUIDO BELCANTO KOMT TERUG NAAR DEN HOOGEN PAD

Op vrijdag 11 januari is Guido Belcanto om 20u30 opnieuw te gast in Den Hoogen Pad. Hij treedt er op met een combo en met het Gemengd Koor Canticorum onder de leiding van Jan Wauters.

In oktober 2017 was Guido Belcanto al eens met zijn begeleiders te gast in Den Hoogen Pad. De mensen die dat optreden bijwoonden hebben er met volle teugen van genoten.

Het koor Canticorum, dat in oktober 2017 ook actief betrokken was bij het optreden, heeft Guido Belcanto opnieuw naar Adegem uitgenodigd. Op 11 januari zal het koor opnieuw een actieve rol spelen in het optreden.

Kaarten (18 euro) voor dit optreden kunnen besteld worden bij dirigent Wauters en bij de leden van het koor. Aan de ingang kosten de kaarten 20 euro.

CAFE 'T KRUISKE IN WARMSTE WEEK VAN STUDIO BRUSSEL

CAFE
Samen met vrijwilligers organiseren Mieke en Koen van Café 't Kruisken tussen 7 en 14 december activiteiten ten voordele van drie goede doelen. De hoofdschotel van het activiteitenmenu is de 7/7-24/24 krulbolling.

Mieke en Koen van café 't Kruisken staan er om bekend om af en toe iets speciaals te organiseren. Hun nieuwste initiatief is een actie in het kader van De Warmste Week van Studio Brussel. Zij hebben hun initiatief al laten registreren bij Studio Brussel.

De goede doelen waarvoor de activiteiten worden georganiseerd werden gekozen in overleg met de medewerkers aan het initiatief.

BOLLEN
Blikvanger op de activiteitenkalender is de 7 dagen durende krulbol-estafette. Iedereen kan zich individueel of per ploeg in 't Kruisken inschrijven om tijdens de estafettebolling een uur te bollen. Dat kost per persoon 5 euro.

Naast het krulbollen zijn er tussen 7 en 14 december nog verschillende activiteiten ten voordele van de goede doelen in 't Kruisken. Er komt een kerstmarkt, een verkoop van retroplaatjes, het schatten van het gewicht van een hesp, een tombola en het hutsepotfestijn dat over 3 dagen (vrijdag 7 en zaterdag 8 december om 18 uur en zondag 9 december om 12 uur) gespreid wordt.

Aanschuiven voor de hutsepot kost 15 euro. De kaarten zijn nu al te verkrijgen.

GOEDE DOELEN
De goede doelen waarvoor café 't Kruisken zich in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel inzet situeren zich in drie verschillende domeinen:

Fibromyalgie is een aandoening die die pijn in spieren en pezen veroorzaakt. De aandoening wordt in de medische wereld omschreven als niet gespecifieerde reuma.

Het tweede goede doel zijn de "Deaf Devils", dat is onze nationale voetbalploeg die bestaat uit spelers met een gehoorbeperking. Die spelers beleven het voetbal op hun eigen manier. In tegenstelling met de Rode Duivels moeten de spelers zelf alle kosten dragen die ze voor het spelen van een wedstrijd maken. 't Kruisken is sedert dit jaar het supporterslokaal van de Deaf Devils.

Als derde goede doel werd de Vierklaver gekozen. Het is niet de eerste maal dat café 't Kruisken iets ten voordele van de Vierklaver organiseert. Mensen en of bedrijven die het initiatief van t Kruisken willen steunen zijn altijd welkom bij Mieke en Koen.

DE VOS IS OPNIEUW IN DE STREEK

Wie met kippen of andere neerhofdieren zit doet er goed aan om er voor te zorgen dat zij goed opgesloten zitten: er deed deze week opnieuw een vos zijn ronde langs de spoorwegbedding.

Hij heeft onder andere in de Dr. Herrebautlaan toegeslagen. Enkele kippen moesten eraan geloven.