Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 778 - Week 43 : van 21 tot 27 oktober 2018 Archief…

WONING ONBEWOONBAAR NA UITSLAANDE BRAND

WONING ONBEWOONBAAR NA UITSLAANDE BRAND
Een zwartgeblakerde buitenmuur en een vernield interieur is alles wat er overblijft na een uitslaande brand in een woning in Adegem Dorp. De vrouw des huizes moest, bevangen door de rook, naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Vrijdagmiddag is rond 12u30 brand uitgebroken in een woning in Adegem Dorp (voor de oudere inwoners van Adegem: het huis van meester Boes). Een buurman die hulpgeroep hoorde heeft de bewoonster V. G. uit de woning kunnen bevrijden. Omdat zij rook had ingeademd werd de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer was snel ter plaatse en had de uitslaande brand vlug onder controle. De woningen in de buurt bleven gespaard, maar de woning waar de brand ontstaan is liep zoveel schade op dat ze (tijdelijk) onbewoonbaar is. Over de oorzaak van de brand bestond nog geen zekerheid, die wordt verder onderzocht. Een wanhoopsdaad van de vrouw wordt niet uitgesloten.

Aan onze collega's van Het Laatste Nieuws verklaarde de moeder van V. G. dat haar dochter zichzelf sedert het overlijden van haar vriend (na een langdurige ziekte) niet meer onder controle had. Zij zou al eerder zelfmoordpogingen hebben ondernomen.

Vorige week hadden haar ouders in overleg met haar huisarts, V. G. nog laten opnemen in de psychiatrische afdeling van het UZ Gent. Zij begrijpen niet dat de psychiaters die haar behandelden en met verschillende mensen uit haar entourage contact hadden opgenomen V. G. donderdag al opnieuw naar huis hadden laten vertrekken.

Volgens haar moeder heeft het UZ Gent een grote fout begaan door V. G. donderdag naar huis te sturen - zij overweegt om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het ziekenhuis.

OPEN VLD, N-VA EN DE MERLAAN VORMEN DE NIEUWE MEERDERHEID

OPEN VLD, N-VA EN DE MERLAAN VORMEN DE NIEUWE MEERDERHEID
Bart Van Hulle, Maldegems toekomstige burgemeester, vierde zondagavond samen met zijn partner Kitty Van der Steen, Glenn Longeville en de ganse Blauwe familie de grote verkiezingsoverwinning in de Old Vick.

De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober hebben de politieke kaarten in onze gemeente grondig door elkaar geschud: vanaf 2019 zal de samenstelling van de Maldegemse gemeenteraad er anders uitzien. CD&V en Groen, de huidige meerderheidspartijen, worden naar de oppositiebanken verwezen. Open VLD, N-VA en De Merlaan zullen de nieuwe meerderheid vormen. Met zijn 2.646 voorkeurstemmen wordt Bart Van Hulle (Open VLD) onze volgende burgemeester.

VERRASSINGEN
Wie de politiek in onze gemeente volgde was er van overtuigd dat N-VA, zelfs met een status quo of licht verlies, door de opkomst van De Merlaan de grootste partij van Maldegem zou worden. De kiezer heeft er anders over beslist: Open VLD is de grote overwinnaar geworden. De partij ziet haar aantal zetels in de gemeenteraad stijgen van 4 naar 9.

CD&V zakt door het vertrek van twee van zijn boegbeelden en door de opkomst van De Merlaan zijn zetelaantal van 12 naar 7 zakken. N-VA moest zondag 4 zetels inleveren en ziet zijn totaal terugvallen naar 5. De Merlaan haalde bij zijn eerste deelname aan de verkiezing 3 zetels binnen. Groen, die op een kleine winst had gerekend bleef steken op zijn 2 zetels. Vlaams Belang die in 2012 niet veel stemmen te kort had om een zetel binnen te halen vierde zondagavond zijn come-back met 1 zetel in de gemeenteraad.

COALITIE
In de nacht van zondag op maandag rond 1 uur werd het bestuursakkoord tussen Open VLD, N-VA en De Merlaan getekend. Open VLD en N-VA hebben samen een 14/27 meerderheid. Omdat zij zien hoe het er met de huidige krappe meerderheid in Maldegem aan toe gaat waren zij het er snel over eens dat er een ruimere meerderheid moest komen. Daarom werd De Merlaan bij de coalitiegesprekken betrokken.

Het nieuwe schepencollege zal bestaan uit burgemeester Bart van Hulle, 3 schepenen van Open VLD, 2 schepenen van N-VA en 1 schepen van de Merlaan. Er moet ook nog een voorzitter van de gemeenteraad worden aangeduid.

Van dinsdag 23 oktober tot vermoedelijk 5 november zal het gedeelte van de Nieuwstraat tussen de Marktstraat en de rotonde aan de Brielstraat voor het gemotoriseerd verkeer worden afgesloten.

Er mag tijdens die periode in die zone ook niet geparkeerd worden. Ook laden en lossen is er niet toegestaan. Mensen die in die zone een garage hebben zullen hun auto tijdelijk elders moeten parkeren. Zij zullen niet in of uit hun garage kunnen. Ook het openbaar vervoer zal zijn route tijdelijk aanpassen.

Fietsers en voetgangers zullen wel altijd door de Nieuwstraat kunnen.

Vanaf 23 oktober zullen er in de straat werken worden uitgevoerd. Er werden op verschillende plaatsen in de Nieuwstraat wegverzakkingen vastgesteld. Vooral in de omgeving van de rioolputten worden die verzakkingen steeds duidelijker zichtbaar. Omdat die verzakkingen een probleem vormen voor de weggebruikers moeten er dringend herstellingswerken worden uitgevoerd.

Het verkeer dat tijdens de duur van de werken van het centrum van Maldegem naar de N9 wil kan via de Boudewijn Lippensstraat en de Stationsstraat rijden. Het verkeer dat van het Stationsplein en het noordelijke deel van de Brielstraat naar het centrum moet kan gebruik maken van het zuidelijke deel van de Brielstraat, de 39ste Linielaan, de Schouwburgplaats en de Marktstraat.

MALDEGEM HEEFT EEN EIGEN BEVRIJDINGSMARS

MALDEGEM HEEFT EEN EIGEN BEVRIJDINGSMARS
De muziekkapel van de Gidsen, onder de leiding van kapelmeester Yves Segers, bracht op 18 oktober een herdenkingsconcert in de sporthal Meos.

Op 19 oktober 1918 voerde het 1ste Regiment van de Gidsen de beslissende "Charge van Burkel" uit. Die charge leidde de bevrijding van Maldegem in.

De afgelopen dagen heeft Maldegem met verschillende activiteiten de 100ste verjaardag van zijn bevrijding gevierd. Een van die activiteiten was het herdenkingsconcert dat door de muziekkapel van de Gidsen op donderdagavond in de sporthal werd gebracht.

Toen het vaststond dat de muziekkapel van de Gidsen het herdenkingsconcert zou spelen heeft Kapitein-Commandant Kapelmeester Yves Segers aan componist Simon Poulain, die kapelmeester van de Gidsen was tussen 1948 en 1957, gevraagd om een mars te schrijven als hommage aan de Charge van Burkel. Die bevrijdingsmars is tijdens het herdenkingsconcert voor het eerst uitgevoerd.

Na de uitvoering overhandigde de componist de partituur van de Bevrijdingsmars van Maldegem aan burgemeester Marleen Van den Bussche. Die zal de partituur ter beschikking stellen van Nut en Vermaak en de Verenigde Vrienden Adegem.

Van bestuursleden van Nut en Vermaak die op het herdenkingsconcert aanwezig waren vernamen wij dat Nut en Vermaak de Bevrijdingsmars in zijn repertoire zal opnemen.