Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 777 - Week 42 : van 14 tot 20 oktober 2018 Archief…

FEMMA ADEGEM STOPT

Het kerstfeest 2018 wordt bij Femma Adegem ook het afscheidsfeest: het bestuur heeft besloten om er een punt achter te zetten. Leden die verder bij Femma actief willen blijven kunnen aansluiten bij de Femma afdeling van Maldegem, Kleit of Donk.

Het is meer dan 60 jaar geleden dat Femma Adegem (toen nog KAV) werd opgericht. Marietje Van Landschoot was een van de stuwende krachten achter de oprichting van de organisatie. KAV werd een bloeiende vereniging. Een uur voordat de algemene vergadering begon, toen nog op zondag, zat de zaal D'Havé al bijna vol.

Naarmate de tijden veranderden, er meer welstand kwam, er meer ontspanningsmogelijkheden kwamen en afstanden geen rol meer speelden, werd het ook bij Femma steeds moeilijker om de leden te motiveren om deel te nemen aan activiteiten. Ook de opvolging binnen het bestuur werd steeds moeilijker.

"Ik ben nu ongeveer 20 jaar voorzitter van Femma Adegem. Ik heb al verschillende malen te kennen gegeven dat er voor mij een opvolger moest komen. Ook de plaatsen van andere bestuursleden die stopten werden niet meer ingevuld. Omdat het aantal leden is blijven dalen en het werk steeds op dezelfde schouders terecht kwam, hebben wij besloten om er na dit jaar een punt achter te zetten. Daarmee wordt sociocultureel Adegem nog een stukje armer", legde Femma voorzitter Maria Chaves Daguilar uit.

De Femma leden zijn ondertussen van de beslissing van het bestuur op de hoogte gebracht. Die leden kunnen volgend jaar aansluiten bij een van de drie Femma afdelingen die Maldegem nog rijk is.

GBS DE KRUIPUIT VERKOOS ZIJN NIEUWE SCHOOLPARLEMENT

GBS DE KRUIPUIT VERKOOS ZIJN NIEUWE SCHOOLPARLEMENT
Voordat de leerlingen zich mochten aanmelden in het kiesbureau kregen zij per klas eerst een les over democratie.

Om de leerlingen inspraak te geven in het beleid van de school heeft de GBS De Kruipuit in het verleden een schoolparlement opgericht. Iedere klas, van het 1ste tot het 6de leerjaar, mag twee vertegenwoordigers in dat parlement aanduiden. Het schoolparlement komt maandelijks samen, onder de leiding van directeur/zorgjuf Anneleen Van den Bossche.

De school maakte van de gemeenteraadsverkiezingen gebruik om haar nieuwe schoolparlement te kiezen. Maandag en dinsdagmorgen had het gemeentepersoneel de kieshokjes in de zaal van de school geďnstalleerd. De leerlingen hadden vorige week al themalessen over de verkiezingen gekregen. Voordat dinsdagvoormiddag de kiesverrichtingen begonnen kreeg iedere klas van directeur Manu Buysse nog een les over democratie.

STEMMEN

GBS DE KRUIPUIT VERKOOS ZIJN NIEUWE SCHOOLPARLEMENT
Bij afgifte van hun oproepingsbrief kregen de leerlingen in het kieslokaal hun stembiljet.

Er was gedurende de dagen die aan de verkiezingen voorafgingen ook door en voor enkele leerlingen campagne gevoerd. Iedere leerling had zoals bij de grote verkiezingen een oproepingsbrief gekregen waarmee ze zich in het kiesbureau moesten melden. Zij moeten die oproepingsbrief afgeven aan de voorzitter van het kiesbureau en van de secretaris kregen zij vervolgens hun kiesbrief.

Zoals het hoort gebeurde de verkiezing in het grootste geheim. Pas nadat zij hun stembief in de box hadden gestoken kregen zij hun afgestempelde oproepingsbrief terug. Die moesten zij bijhouden tot de verkiezingen goedgekeurd waren.

Hun stem uitbrengen in een "echt" kieshokje was voor de leerlingen een bijzondere belevenis. Wij mochten wel een wel kijkje nemen in het kieslokaal maar niet in het telbureau. Het nieuwe schoolparlement wordt binnenkort samengesteld.

CECILE EN MARNIX VONDEN ELKAAR OP CARNAVAL

CECILE EN MARNIX VONDEN ELKAAR OP CARNAVAL
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Marnix Schelstraete en zijn echtgenote Cecile Ryckaert samen met hun familie en vrienden in het gemeentehuis ontvangen.

Cecile Ryckaert en Marnix Schelstraete straalden toen zij vorige week zaterdag ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Voor de familie en de vrienden blikte schepen Lammertyn terug op het leven van de jubilarissen.

Cecile zag op 30 juni 1944 het levenslicht. Zij groeide samen met haar zussen op in Adegem Dorp. Haar ouders hadden een fietsenzaak en een café waar veel mensen naar de tv kwamen kijken. School liep Cecile eerst in Adegem en daarna bij de Zusters Maricolen in Maldegem. Tijdens haar jeugd was ze lid van de kajotsters.

Marnix werd op 12 mei 1947 in Eeklo geboren. Hij was een "grensgeval": hij woonde met zijn ouders in de Fortuinstraat (België) maar zijn slaapkamer lag op het grondgebied van het Nederlandse Eede. Hij liep school op Strobrugge en in de Broederschool in Maldegem. Als jonge gast smokkelde hij af en boter en soms ook een kalfje over de grens. Zijn legerdienst vervulde hij in Duitsland.

Tijdens het carnaval van 1966 trok Cecile met vriendinnen naar de Cecilia in Maldegem. Daar zag ze iemand verkleed als herder met een masker op. Zij was nieuwsgierig naar wat er onder dat masker zat en trok het af. Zo leerde zij Marnix kennen. Volgende belangrijke ontmoetingen waren de sinksenfeesten en de bals in de Jozafat.

Op 3 oktober 1968 trouwden zij in Adegem voor de wet en twee dagen later stonden zij voor de pastoor in de Adegemse kerk. Het jonge paar woonde aanvankelijk in bij de ouders van Cecile in de Moerwege. Later hebben ze daar hun eigen woning gebouwd.

CECILE EN MARNIX VONDEN ELKAAR OP CARNAVAL
Raadslid Anneke Gobeyn, die veel met Cecile heeft samengewerkt in de politiek, overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Cecile heeft meer dan 30 jaar op de personeelsdienst van Philips Brugge gewerkt. Zij heeft daar veel mensen uit onze gemeente zien komen. Marnix was zijn ganse loopbaan lang kraanmachinist. Zijn laatste grote werk was het station van Antwerpen.

Cecile was en is actief in diverse socioculturele verenigingen en heeft er ook 20 jaar politiek opzitten (gemeenteraadslid en OCMW-raadslid). Marnix is van in zijn jonge jaren al een duivenmelker en de passie is er met de jaren niet op verminderd. Samen waren zij gedurende meer dan 20 jaar bestuurslid van 't Folkloorke.

Marnix en Cecile genieten op hun manier van het leven en zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN 80-PLUSSERS

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN 80-PLUSSERS

Georges De Meyere, Denise Calsyn, Willy Sesselle, Romaan De Caluwé, Cecile Van Loo, Bernadette Sesselle, Magda Misman, Yvonne De Smet, Lea De Laere, Helena Lasoen, Lydie Caboor, Alma Schoolmeester, Eddy Plasschaert en Maurits Van Heule behoren sedert dit jaar tot het clubje 80-plussers van OKRA Adegem.

Omdat ze niet meer aan alle activiteiten die door OKRA worden georganiseerd kunnen deelnemen organiseert OKRA Adegem jaarlijks een namiddag speciaal voor zijn 80 plussers.

Dinsdagnamiddag werden tijdens die verwennamiddag in Den Hoogen Pad de leden voorgesteld die in 2018 de kaap van de 80 jaar bereiken. De 80-plussers werden verwend met pannenkoeken en koffie. Zij genoten van hun namiddag samen.

Er was bij het afscheid ook nog voor iedereen een flesje wijn.

Donderdagavond verscheen op de website van een krant een artikel over een leerlinge van het Koninklijk Atheneum Maldegem, die een ganse nacht in de toiletten van de school had moeten doorbrengen omdat de conciërge in de late namiddag de deuren had gesloten terwijl de leerlinge uitzonderlijk nog in de toiletten aanwezig was.

Volgens het artikel zou ook de politie zijn ingeschakeld om de leerlinge terug te vinden. Pas toen de conciërge de volgende morgen de toiletten wou kuisen stelde hij vast dat het meisje daar de ganse nacht had verbleven.

Vrijdag kregen de redacties echter te horen dat het hen donderdag toegestuurde artikel fake nieuws was.

"Het artikel is het resultaat van de opdracht die ik mijn leerlingen van het laatste jaar in het project "mediawijsheid" heb gegeven. Zij moesten een verhaal verzinnen en daarmee proberen de kranten te halen", legde lerares Nederlands Pauline Van Daele aan het K A uit.

REACTIES
Geert De Buysere, directeur van het K A, reageerde verrast maar positief op het nieuws. Het project past volgens de directeur volledig in de onderwijsvisie van de school: leren door te ervaren. Hij is er van overtuigd dat de leerlingen na hun artikel het checken en dubbelchecken van gegevens nooit meer zullen vergeten.

Het project had volgens mevr. Van Daele zeker niet de bedoeling om de nieuwsredacties van kranten in een slecht daglicht te stellen, maar wel om het belang van mediawijsheid voor de leerlingen te belichten.

"Onze leerlingen worden dagelijks overstelpt met een grote hoeveelheid informatie. Wij willen hen leren hoe zij daar op een alerte, doordachte en kritische manier moeten mee omgaan", lichtte mevr. Van Daele haar project nog toe.

CANTICORUM STEUNDE VBS DE PAPAVER

CANTICORUM STEUNDE VBS DE PAPAVER

Het Gemengd koor Canticorum organiseerde op zondag 23 september onder de leiding van dirigent Jan Wauters een aperitiefconcert in de Sint-Adrianuskerk.

Dinsdagavond werd Annelies Lammertyn, directeur van de VBS De Papaver, uitgenodigd naar de repetitie van het koor. Daar werd haar een cheque voor de school overhandigd van 905 euro - de opbrengst van het aperitiefconcert.