Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 776 - Week 41 : van 7 tot 13 oktober 2018 Archief…

BOLDERKAR BUITEN GEBRUIK GEZET NA DODELIJK ONGEVAL IN OSS

BOLDERKAR BUITEN GEBRUIK GEZET NA DODELIJK ONGEVAL IN OSS
De Bolderkar die de Buitenschoolse kinderopvang in Adegem in september 2016 in gebruik nam is op advies het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) tijdelijk op non actief gezet.

In het Nederlandse Oss kwamen vorige maand bij een ongeval met een trein en een Bolderkar 4 kinderen om het leven. Oorzaak van het ongeval zouden de remmen zijn van de bolderkar, waarmee de kinderen van een kinderopvang werden vervoerd, die niet of onvoldoende werkten. Ook in Vlaanderen, onder meer in Adegem en Eeklo, maken buitenschoolse kinderopvangdiensten gebruik van een bolderkar.

"Wij kregen dinsdag het advies van het BIVV om voorzichtig om te springen met het gebruik van onze bolderkar. Wij hebben onmiddellijk besloten om (tijdelijk) geen gebruik meer te maken van onze kar", legde Annelies Lammertyn, die als schepen bevoegd is voor de kinderopvang, uit.

Donderdag is er al een veiligheidsdienst ter plaatse geweest om de Bolderkar aan een onderzoek te onderwerpen. Dat onderzoek bevestigde onderzoeken die op andere bolderkarren zijn uitgevoerd. De motor van de kar zou te zwaar zijn voor de remmen van het voertuig.

Er is ook al iemand van de firma die de bolderkar aan de gemeente geleverd heeft op bezoek geweest. Die was volgens schepen Lammertyn al op de hoogte van de resultaten van de onderzoeken die werden uitgevoerd. De firma zal nu onderzoeken welke aanpassingen er aan de bolderkar moeten gebeuren voordat zij opnieuw in gebruik mag genomen worden.

Volgens schepen Lammertyn zal de bolderkar in Adegem niet meer gebruikt worden voordat de aanpassingen zijn uitgevoerd en ook een externe controledienst het licht op groen zet om de bolderkar opnieuw te gebruiken.

DUBBELE PECH
De Buitenschoolse kinderopvang op de Zandakkers had dubbele pech: niet alleen kon de bolderkar niet meer gebruikt worden om de kinderen naar school te voeren en op te halen, maar bovendien was het treintje dat ook al jaren voor dat transport wordt ingezet voor een herstelling in de garage.

Om de kinderen toch van en naar school te kunnen brengen wordt tijdelijk beroep gedaan op de mindermobilecentrale van het OCMW...

ALICE EN ANDRE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ALICE EN ANDRE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Alice De Baets en haar echtgenoot André Geirland samen met hun familie in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Alice en André straalden zaterdagvoormiddag toen zij samen met familie en vrienden, ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn in het Maldegems gemeentehuis werden ontvangen. Voor de familie en vrienden blikte schepen Lammertyn even terug op het leven van de jubilarissen.

Alice werd op 7 mei 1948 in de Kraailokerkweg geboren. School liep ze aan Doornkapelle en in de Kleitkalseide. In 1960 verhuisde de familie naar de Spanjaardshoek. Zij begon te werken bij Tricojoca.

André zag samen met zijn broer Antoon op 16 mei 1945 het levenslicht in hun ouderlijke woning in de Vulderstraat. Hij liep school op de Appelboom, de Kruipuit en het PTI in Eeklo waar hij mechanica volgde. Die opleiding zou hem later zeker van pas komen bij het herstellen van zijn koersfietsen.

In 1964 was André op training toen hij een groepje meisjes zag staan. Hij stopte om een praatje te maken. De meisjes beloofden hem om naar een koers te komen kijken en om er voor hem te supporteren. Alice, die bij die meisjes was, werd al vlug zijn hevigste supporter. Zij volgde hem op alle wedstrijden.

Op 3 oktober 1968 trouwden zij in het Adegems gemeentehuis voor de wet. Twee dagen later stonden zij in de St. Adrianuskerk voor de pastoor.

ALICE EN ANDRE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Anneke Gobeyn (die de familie kent van bij de TOL-vrienden) overhandigde het goudenpaar het gemeentelijk geschenk.

Het Jonge koppel ging in de Jonge Jansdreef wonen. Vijf jaar later was hun huis in de Molenstraat klaar en verhuisden zij naar Adegem.

Alice ruilde Tricojoca in Adegem voor Triconoble in Aardenburg. Daar stond zij onder meer in voor de opleiding van nieuw personeel. Zij bleef daar 33 jaar tot het einde van haar beroepsloopbaan.

André werkte voor een Gents bedrijf dat gespecialiseerd was in het herstellen van machines voor de wegenbouw. Naast zijn voltijdse dagtaak trainde Andre ook nog hard om te kunnen deelnemen aan wielerwedstrijden en veldritten. Hij behaalde in zijn sportieve loopbaan 20 overwinningen op de weg en 135 overwinningen in het veldrijden. Hij werd zeven maal geselecteerd voor het wereldkampioenschap.

André en Alice hebben al enkele jaren een punt achter hun beroepsloopbaan gezet. Alice heeft voor haar ouders gezorgd zodat ze lang in hun eigen woning konden blijven. André zit nog regelmatig op de fiets. Hij is ook een actief lid van de Wielercel en begeleidt leerlingen als zijn een uitstap met de fiets maken. Samen en met vrienden ontdekken zij de mooiste plekjes in ons land.

Alice en André hopen nog vele jaren samen van het leven te kunnen genieten.

ADEGEMS FEESTCOMITE RUIMDE ZWERFVUIL OP

ADEGEMS FEESTCOMITE RUIMDE ZWERFVUIL OP
Kleemputte was het eindstation van de opruimactie van het Adegemse feestcomité.

Zaterdagmorgen om 8u30 stonden de leden van het Adegems feestcomité op Malecote klaar om in een deel van Adegem de strijd aan te gaan tegen het zwerfvuil. Zij kregen bij hun actie de medewerking van enkele leen van KLJ Adegem.

De ganse groep kuiste samen Malecote op. Aan de Kruisweg op het Oosteindeken splitste de groep zich in twee: één groep trok via het Oosteindeken naar Raverschoot. Zij zouden de tweede groep terugzien op Kleemputte.

ADEGEMS FEESTCOMITE RUIMDE ZWERFVUIL OP
De mensen keken een beetje raar op toen zij zaterdagvoormiddag enkele mensen met hesjes aan door hun straat zagen lopen. Het opruimen van het zwerfvuil vonden ze wel een mooi initiatief.

De tweede groep zette zijn strijd tegen het zwerfvuil verder langs de Molenstraat en Spanjaardshoek. Rond 10u30 zat de opruimactie er op en stond de dampende soep te wachten.

Toch jammer dat de soep nog niet op was of er lag al nieuw zwerfvuil op 't Staalijzer...

CAMBIO AUTODELEN NU OOK IN ONZE GEMEENTE

CAMBIO AUTODELEN NU OOK IN ONZE GEMEENTE
Dinsdagavond werd Cambio Autodelen in Oud St. Jozef voorgesteld. Voor het gebouw stonden de twee voertuigen die kunnen gereserveerd worden door mensen die mee in het autodelenproject stappen.

Cambio autodelen is een project waarbij verschillende mensen gebruik maken van eenzelfde wagen. Het project is ideaal voor mensen die maar af en toe een auto nodig hebben en daarom de aankoop van een auto een overbodige luxe vinden.

Voor dat project heeft de gemeente Maldegem een overeenkomst met Cambio afgesloten. Door die overeenkomst staan er twee voertuigen ter beschikking voor Maldegem. Een voertuig kan altijd gereserveerd worden en heeft zijn afhaalplaats aan het Zwembad.

De tweede auto wordt tijdens de kantooruren gebruikt door de gemeente. De andere uren en tijdens het weekend kan hij gereserveerd worden. Zijn ophaalplaats is de parking van de technische dienst in de Bloemestraat.

CAMBIOKAART
Enkel mensen met een Cambiokaart kunnen een van de auto's reserveren. Wie dinsdagavond aanwezig was op de infoavond in Oud St. Jozef en zich inschreef in het autoleenproject ontving zijn Cambiokaart gratis. Dat was een besparing van 35 euro.

Wie zich nu inschrijft betaalt, naast zijn inschrijvingskosten, een klein abonnementsgeld. Daarnaast moet er enkel betaald worden voor de tijd dat men het voertuig reserveert en het aantal kilometer dat men aflegt.

Voor meer informatie en inschrijving kunnen geïnteresseerden terecht op www.maldegem.be/autodelen of www.cambio.be of bij de Milieudienst op het nummer 050 72 86 00.

STARTDAG BIJ KLJ ADEGEM

STARTDAG BIJ KLJ ADEGEM

Bij KLJ Adegem waren er op de startdag van 30 september 106 kinderen tussen de 6 en de 16 jaar aanwezig.

Tot 12 uur kon er vrij gespeeld worden op de speelweide op de Zandakkers. Daarna was het tijd om aan te schuiven voor de frietjes.

's Namiddags werden de kinderen in groepen volgens leeftijd ingedeeld. Voor iedere groep had de leiding een ontspannend spelletje in petto. Ondertussen hebben ook de oudere KLJ leden op vrijdagavond hun startdag van het nieuw werkjaar beleefd.

"MALDEGEM MENT FOR EYE HOPE" NOG BETER DAN VORIG JAAR

MALDEGEM MENT FOR EYE HOPE NOG BETER DAN VORIG JAAR

Voor de tweede editie van "Maldegem Ment For Eye Hope" hadden Marianne Van de Kerckhove, haar echtgenoot Ludo Vanden Bussche en de Eye Hope foundation enkele wijzigingen aan het programma aangebracht.

Vooral het verleggen van het kloppend hart van "Maldegem Ment For Eye Hope" van het groot terrein in het park naar de speelweide aan de pyramide heeft er voor gezorgd dat het publiek, dat nog talrijker was opgekomen dan vorig jaar, nog meer en beter kon genieten van de paarden en de koetsen.