Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 775 - Week 40 : van 30 september tot 6 oktober 2018 Archief…

KRUISPUNT CELIEPLAS VOLLEDIG EN DEFINITIEF DICHT VANAF 1 OKTOBER

KRUISPUNT CELIEPLAS VOLLEDIG EN DEFINITIEF DICHT VANAF 1 OKTOBER
Voor de automobilisten en fietsers zijn het de laatste dagen dat zij op de expresweg ter hoogte van Celieplas gebruik kunnen maken van het kruispunt met verkeerslichten.

Na het ongeval op het kruispunt van de N49 en Celieplas op 31 juli, waarbij 4 personen uit een familie het leven verloren, stond het vast dat er voor dat kruispunt nieuwe maatregelen zouden komen.

De auto's mochten al geen gebruik meer maken van de afslag richting Adegem en Maldegem. Nadat ook Sint-Laureins zijn verzet om het kruispunt vervroegd af te sluiten had opgegeven heeft het Agentschap Wegen en Verkeer besloten dat het kruispunt op 1 oktober volledig en definitief dicht gaat. De verkeerslichten worden verwijderd en de middenbermen de zijbermen worden afgesloten.

ALTERNATIEVEN
Het AWV reikt het verkeer dat uit Sint-Laureins komt een aantal alternatieven aan:
de fietsers kunnen gebruik maken van het fietspad langs het kanaal. De automobilisten kunnen via de Sint-Laureinsesteenweg naar Adegem en Eeklo. De landbouwers kunnen met hun landbouwvoertuigen gebruik maken van de brug in de Bredestraat.

Voor de fietsers uit Celieplas en omgeving die naar Sint-Laureins moeten geeft het AWV geen alternatief. Hun kortste weg is de Bredeweg met de brug over de N49, maar wie als fietser die weg neemt moet wel fysiek hebben, anders raak je er al fietsend niet over!

ADEGEMS FEESTCOMITE ORGANISEERT OPRUIMACTIE

Op zaterdag 6 oktober verzamelt het Adegems feestcomité aan het kruispunt van de N9 en Malecote. Daar starten voorzitter David Storm en de andere leden van het feestcomité -in samenwerking met de gemeente- om 8u30 een opruimactie.

De ganse groep ruimt Malecote tot aan het Oosteindeken op. Vandaar worden twee groepen gevormd: de ene groep zuivert het Oosteindeken, Raverschoot, de Kraaienakker en 't Staalijzer tot aan Kleemputte van zwerfvuil. De andere groep neemt de Molenstraat, de Spanjaardshoek, het Kruisken en 't Staalijzer voor zijn rekening, om ook te eindigen op Kleemputte.

Het feestcomité kan bij zijn opruimactie best wat helpende handen gebruiken. Wie zich geroepen voelt om mee te werken maakt dat hij of zij om 8u30 aan het kruispunt van de N9 en Malecote is.

CANTICORUM IS MEER DAN EEN KERKKOOR

CANTICORUM IS MEER DAN EEN KERKKOOR
Het gemengd koor Canticorum liet onder de leiding van dirigent Jan Wauters meer dan 200 mensen in de Sint-Adrianuskerk genieten van een prachtig aperitiefconcert.

Het Adegems koor Canticorum is vooral gekend voor het opluisteren van erediensten. Het koor heeft echter ook al verschillende optredens buiten de gemeente en in Den Hoogen Pad op zijn actief.

Dirigent Wauters en het koor liepen al enkele maanden met het idee om eens een aperitiefconcert ten voordele van de VBS De Papaver te organiseren. Dat aperitiefconcert is er afgelopen zondag gekomen.

Wie in de Sint-Adrianuskerk een religieus programma verwachtte had het verkeerd voor: vanaf 10u30 bracht het koor in verschillende talen goed in het oor liggende gekende nummers. Bij de laatste nummers werd het publiek uitgenodigd om mee te zingen.

Zowel het concert als de aperitieven smaakten heerlijk...

KSK MALDEGEM SCHONK 1000 EURO AAN KADOE

KSK MALDEGEM SCHONK 1000 EURO AAN KADOE
Hendrik Lammertijn en Ylva Galle waren afgelopen woensdag te gast bij KADOE in de Krommewege.

Kadoe, een afdeling van vzw de Vierklaver, is een activiteitencentrum voor volwassenen met een beperking.

Ylva Galle, manus van alles bij KSK, en Hendrik Lammertijn, secretaris van KSK Maldegem, kregen er een rondleiding in de verschillende ateliers en waren onder de indruk van wat de 24 personen met een beperking er onder begeleiding maken.

KSK Maldegem was dit jaar mede-organisator van The Football Kickoff, een groot voetbaltornooi voor mensen met een beperking. Er namen 950 personen deel aan dat tornooi op de terreinen van KSK.

Tijdens dat tornooi organiseerde KSK een tombola waarbij een tiental shirts van voetbalploegen uit 1ste en 2de nationale en de nationale ploeg te winnen waren.

KSK heeft op opbrengst van die tombola verhoogd tot 1000 euro en dat bedrag aan Kadoe geschonken.

Van de verantwoordelijke van Kadoe vernamen wij dat het activiteitencentrum nog op zoek is naar mensen en of bedrijven waarvoor het semi-professionele opdrachten kan uitvoeren. Daarbij wordt onder meer gedacht aan: brieven vouwen, enveloppen vullen, zakjes vullen, etiketten kleven, etiketten op bierflesjes kleven, doosjes vouwen, champignonbakjes klaarzetten om te vullen en stempelen. Die activiteiten kunnen zowel bij Kadoe of bij de opdrachtgevers uitgevoerd worden.

Kadoe is van maandag tot vrijdag te bereiken in de Krommewege 44, via telefoon: 050 71 20 22 of via [email protected].

SCHOLENVELDLOOP ONDER EEN STRALENDE ZON

SCHOLENVELDLOOP ONDER EEN STRALENDE ZON
Ook dit jaar was de GBS De Kruipuit nadrukkelijk aanwezig op de scholenveldloop.

Jaarlijks organiseert de gemeentelijke sportdienst, in samenwerking met Sport Vlaanderen en Atletiekclub Meetjesland, een scholenveldloop voor leerlingen van de Maldegemse lagere en middelbare scholen. De leerlingen worden volgens leeftijd in categorieën ingedeeld en er is ook een wedstrijd voor leerkrachten en ouders van de leerlingen.

Afgelopen woensdagnamiddag namen er meer dan 400 leerlingen aan de jaarlijkse scholenveldloop deel.

Dat de meeste deelnemers te vinden waren bij de jongste leerlingen is volgens Wilfried Sierens van ACME normaal: "Er zijn veel leerlingen die als ze iets ouder worden op woensdagnamiddag trainen bij een sportclub of naar de tekenacademie gaan", legde de heer Sierens uit.

Ook het aantal leerkrachten en ouders die aan de scholenveldloop deelnamen lag dit jaar bijzonder laag.

De wedstrijd werd gewonnen door meester Rino van de GBS De Kruipuit.

MALDEGEM ZIT IN DE GROEP DIE ALS EERSTE AFGESCHAKELD WORDT

Onze energieleveranciers en de regering zijn er opnieuw in geslaagd om onze bevoorrading van elektriciteit tijdens de wintermaanden in het gedrang te brengen: doordat er vanaf november maar één kerncentrale meer actief zou zijn, zou er een tekort aan elektriciteit kunnen ontstaan.

Aanvankelijk werd gezegd dat er in november een probleem met de bevoorrading zou kunnen komen. Later werd dat uitgebreid met december en de eerste maanden van 2019.

Als er een te kort aan stroom komt zal het afschakelingsplan in werking gesteld worden. Hoewel de steden en gemeenten er nog niet officieel van op de hoogte zijn gebracht, zouden 8 gemeenten uit het Meetjesland opgenomen zijn in de 8ste zone van het afschakelingsplan. De zone 8 is de eerste zone waar de stroom gedurende een aantal uren kan afgekoppeld worden.

Zowel de energieleverancier als de bevoegde minister zoeken nu alles uit om te voorkomen dat het afschakelingsplan in werking moet gesteld worden.

GATSO FOTOGRAFEERDE 231 SNELHEIDSDUIVELS
Als je dit toestel langs de kant van de weg ziet staan haal je best je voet van het gaspedaal.

De PZ Maldegem heeft zijn nieuwe snelheidsmeettoestel -dat uitgerust is met een digitale camera- vorig weekend voor het eerst ingezet.

Vrijdag stond het een uur in de Prins Boudewijnlaan. Daar werden 61 voertuigen op overdreven snelheid betrapt. Zaterdag stond de Gatso langs de Aalterbaan, in de zone waar 50 km/u mag gereden worden. Daar reden 122 voertuigen te snel.

Ook op de N49 werd de Gatso ingezet. De 48 chauffeurs die daar gefotografeerd werden mogen zich ook aan een PV verwachten...