Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 772 - Week 37 : van 9 tot 15 september 2018 Archief…

LANDELIJKE GILDE INSTALLEERDE HAAR ZITBANK

LANDELIJKE GILDE INSTALLEERDE HAAR ZITBANK
Nadat de mensen hun keuze hadden gemaakte heeft de Landelijke Gilde zaterdagnamiddag haar zitbank in Berlaars officieel in gebruik genomen.

De Landelijke Gilde Adegem is een van de vele afdelingen die ingegaan is op de uitdaging van het gewest om in haar dorp een geschikte plaats te zoeken om er een zitbank te installeren.

Vorig jaar heeft het gewestbestuur van de Landelijke Gilde het project "Plaats voor een Bank" opgestart. Iedere afdeling die op de uitdaging inging kon van het gewest op de financiële steun rekenen om de bank aan te kopen.

Voorzitter Rik Vandenberghe en zijn bestuur hebben eerst een lijst opgemaakt van de mogelijke plaatsen in Adegem waar een zitbank nuttig kon geplaatst worden. Uit hun lijst heeft het bestuur de volgens hen 3 beste plaatsen gekozen. De mensen kregen gedurende een aantal weken de tijd om in het kader van het project op een van de 3 plaatsen te stemmen.

Meer dan de helft van de mensen die hun stem hebben uitgebracht kozen voor de Berlaars, waar ook een van de borden met een van de "Maldegemse Sagen en Legenden" staat opgesteld, als beste plaats voor de zitbank. "Wij hadden de 3 locaties aan het college van Burgemeester en schepenen voorgelegd en die konden zich in alle drie de locaties vinden", legde voorzitter Vandenberghe tijdens de installatie van de zitbank uit.

VOORBEREIDING
Van zodra de uitslag van de stemming bekend was kon het bestuur beginnen aan de voorbereiding van de installatie van de zitbank, die tijdens de avondmarkt van Adegemkermis voorgesteld werd. "Als gemeente hebben wij, van zodra wij wisten waar de zitbank zou komen, aangeboden om de nodige werken uit te voeren zodat de zitbank op een stabiele plaats kan staan en de mensen er gezellig kunnen verpozen. Om de omgeving proper te houden hebben wij er meteen ook een vuilnisbak bijgeplaatst", gaf burgemeester Marleen van den Bussche bij de ingebruikname van de zitbank mee.

Alle aanwezigen waren het er zaterdagnamiddag over eens dat de mensen een goede keuze gemaakt hebben: de zitbank staat op een plaats waar regelmatig fietsers en wandelaars komen en zal voor hen een rustplaats zijn.

LAND- EN TUINBOUWBEDRIJVEN DIENDEN WARMTE-SCHADEDOSSIER IN

LAND- EN TUINBOUWBEDRIJVEN DIENDEN WARMTE-SCHADEDOSSIER IN
Leden van de schadecommissie gaan zich ter plaatse van de geleden schade vergewissen.

Tot 5 december hadden de land- en tuinbouwbedrijven in Maldegem de tijd om bij de gemeente een warmteschade dossier in te dienen. Meer dan 150 bedrijven hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Zij moesten met zoveel als mogelijk bewijsmiddelen aantonen hoe groot de schade is die ze door de aanhoudende warmte hebben geleden.

De gemeente heeft een schadecommissie ingesteld die bij alle bedrijven ter plaatse de geleden schade gaat controleren. Wij waren er bij toen leden van die commissie op bezoek waren bij een azaleakwekerij op Celieplas. De bedrijfsleider staat daar met bijna 100.000 plantjes die hij moet verkocht krijgen. "Voor mij is het niet moeilijk om de geleden schade aan te tonen. Het volstaat om na te gaan tegen welke prijs wij vorig jaar onze plantjes konden verkopen. Nu brengen de plantjes minder dan de helft op dan vorig jaar", legde de zaakvoerder uit.

LANGDURIGE PROCEDURE
Nadat ze hun dossier hebben ingediend en ze leden van de schadecommissie op bezoek hebben gekregen moeten de land- en tuinbouwbedrijven afwachten. De gemeentelijke administratie moet de dossiers afwerken en doorsturen naar het bevoegde ministerie. Daar worden zij gebundeld met de klachten uit andere gemeenten. Dan is het afwachten of de langdurige warmte en droogte als ramp erkend worden. Pas als die warme en droge periode als ramp erkend wordt zal de omvang van de schadevergoeding bepaald worden.

Volgens schepen van Landbouw Geert De Roo kan die procedure gemakkelijk een jaar aanslepen. In die periode kan de regering voor de getroffen bedrijven wel begeleidende maatregelen treffen.

GROEN IS KLAAR OM VERDER BESTUURSVERANTWOORDELIJKHEID TE NEMEN

GROEN IS KLAAR OM VERDER BESTUURSVERANTWOORDELIJKHEID TE NEMEN
In het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef stelde Groen zijn kandidaten en programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor.

Zowel Voorzitter Malik Weyns als lijsttrekker Stefaan Standaert zijn er van overtuigd dat Groen na de vorige gemeenteraadsverkiezingen de juiste keuze heeft gemaakt door ondanks de krappe meerderheid met CD&V in zee te gaan. "Wij hebben een bestuursakkoord uitgewerkt en uitgevoerd waarin de klemtonen van Groen duidelijk tot uiting zijn gekomen", klonk het zaterdagvoormiddag in hun inleiding. Net als schepen Erwin Goethals willen zij met Groen ook in de komende bestuursperiode het beleid mee helpen bepalen.

KANDIDATEN
Het was schepen Goethals die in blokjes en in een spel van vraag en antwoord de Groen-kandidaten voor zondag 14 oktober voorstelde.

De lijst wordt gevormd door: 1. Stefaan Standaert, 2. Patricia Stokx, 3. Malik Weyns, 4. Christa Grijp, 5. Wim De Roo, 6. Rebecca Ramon, 7. Dirk De Sloovere, 8. Bernadette Deserranno, 9. Alex Dumon, 10. Sheena Goossens, 11. Laurein Gyselinck, 12. Tine Claerhout, 13. Bart Deserranno, 14. Hanne Decappelle, 15. Pieter Van Hoecke, 16. Katrijn Jonckheere, 17. Hannes Devetter, 18. Conny De Baere, 19. Gino DHont, 20. Christel Le Bacq, 21. Stefaan Henneman, 22. Christine Van Rie, 23. Chris Bierens, 24. Erwin Goethals, 25. Lies Dhondt, 26. Briek Sierens en 27. Dino Lateste.

VEILIGHEID EN ZORG
Voorzitter Weyns en lijsttrekker Standaert hadden het ook over de klemtonen die Groen in het beleid voor de komende 6 jaar wil leggen. Daarin staan de veiligheid in de ruimste zin van het woord en de zorg voor de leefkwaliteit voor jong en oud centraal. De uitbouw van zorgzones in de verschillende leefkernen en het bouwen aan een duurzame toekomst is voor Groen een must. De partij zal dan ook enkel in een coalitie stappen die achter deze beleidspunten staat.

Voor meer informatie over de kandidaten van Groen en voor het verkiezingsprogramma verwijzen wij naar de vernieuwde website van de partij.

ADEGEMS VOLKSTHEATER VERSPREIDT GERUCHTEN

ADEGEMS VOLKSTHEATER VERSPREIDT GERUCHTEN
Het Adegems volkstheater bereidt zich voor op de zeven voorstellingen dat het in november in Den Hoogen Pad zal brengen.

Er werd gekozen voor de klucht "Geruchten" van Neil Simon, in een regie van Frank Degruyter. De voorstellingen gaan door op donderdag 1, vrijdag 2, zaterdag 3, zondag 4, vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november. Op zondag wordt er gespeeld om 15 uur, op andere dagen om 20 uur. Tickets kosten 10 euro.

De kaartenverkoop start op zaterdag 15 september. Op die dag organiseert het AVT van 9.30 tot 12 en van 14 tot 16 uur een voorverkoopactie in Den Hoogen Pad. Kaarten kunnen ook besteld worden via www.adegemsvolkstheater.be of telefonisch op het nummer 0479.21.66.52 (enkel van maandag tot vrijdag tussen 16 en 19 uur).

MALDEGEMKERMIS KOMT ERAAN

MALDEGEMKERMIS KOMT ERAAN
Samen met hun nieuwe tent stelde het Maldegems Comité voor Initiatief ook het programma voor de kermis van het centrum voor.

Nu voor de meeste mensen de vakantie voorbij is komen de kermissen er aan. Voordat het Maldegems Comité voor Initiatief het had over het programma voor de centrumkermis -die begint op vrijdag 14 september- stelde het eerst zijn nieuwe feesttent voor.

Volgens Kris Wille heeft het comité er ook dit jaar voor gekozen om de drukste dag van de kermis (zondag 16 september) een familiaal karakter te geven. De sporters beginnen vrijdag in de late namiddag aan hun kermisprogramma met loopwedstrijd op en rond de atletiekpiste. In het centrum van Maldegem is er vanaf 18 uur de avond- en UIT markt. De liefhebbers van streekbieren hebben afspraak in de feesttent in het St. Annapark. Daar is er op zaterdag ook de parkfuif.

Het feest van de 50-jarigen op de zaterdag van Maldegemkermis gaat dit jaar niet door: om praktische redenen wordt dit feest naar oktober verschoven.

Het Comité organiseert ook dit jaar op zondagvoormiddag een aperitiefconcert op het dakterras van het gemeentehuis. Nog veel mensen weten niet dat iedereen gratis welkom is op dat aperitiefconcert en er bij een drankje ook van typische Maldegemse gerechtjes kan proeven.

Voor de zondagnamiddag heeft het comité gekozen voor animatie in het centrum die jong en oud kan bekoren. De mensen kunnen van die animatie genieten terwijl zij tussen de staticshow van oldtimers wandelen.

Die Oldtimers zakken naar Maldegem af op uitnodiging van de vzw "Start Your Engine". Die vzw organiseert in de voormiddag een rondrit voor de oldtimers. Het aantal bezitters van oldtimers dat aan de rondrit en de staticshow deelneemt gaat nog altijd in stijgende lijn.

Op maandagnamiddag komt Maldegemkermis naar Den Hoogen Pad in Adegem. Kaarten voor de seniorennamiddag kosten 5 euro en zijn te koop bij het onthaal in het gemeentehuis en bij Els De Bruyckere, Boterhoek 7 te Maldegem (tel 0486 68 81 15).

Wie van maandagnamiddag 16 uur tot 21 uur veel van de kermis wil genieten koopt zich best bij een van de deelnemende kermisattracties een bandje van 15 euro. Met dat bandje kan je tot 21 uur van verschillende attracties genieten.

Dinsdag is de avond van de vrijwilligers en laureaten. Die worden vanaf 19 uur door de gemeente en de adviesraden gehuldigd in de sporthal Meos. Tussen de huldigingen zijn er verschillende optredens voorzien.

FEEST IN DE DOKTER HERREBAUTLAAN

FEEST IN DE DOKTER HERREBAUTLAAN
Vorige week zaterdag hadden de inwoners van de Dokter Herrebautlaan afspraak in de tuin van Marnix en Paula.

Het feestcomité dat gevormd wordt door Marnix Junior, Desirée, Sofie en Stijn had opnieuw een heerlijke en gezellige BBQ voorbereid. Iedereen die zich kon vrijmaken was op de afspraak. Het was net als de vorige jaren: genieten!