Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 771 - Week 36 : van 2 tot 8 september 2018 Archief…

MET GROEN GEEN VOETBALVELDEN AAN DE RINGBAAN

MET GROEN GEEN VOETBALVELDEN AAN DE RINGBAAN
Schepen Erwin Goethals en OCMW voorzitter Stefaan Standaert begrijpen niet dat sommige leden van het schepencollege met hun uitspraken ingaan tegen afspraken die binnen het schepencollege zijn gemaakt.

Bij Groen begrijpt men best dat de inwoners van de Zandring tegen de mogelijke komst van voetbalvelden aan de kant van de Ringbaan zijn. Die vrees is volgens schepen Goethals en OCMW voorzitter Standaert zelfs ongegrond, omdat daar de komst van sportterreinen wettelijk onmogelijk is.

"Een paar jaar terug is de mogelijke aankoop van de voetbalvelden waarop KVK Adegem nu speelt aan de orde geweest in het schepencollege. Toen werd afgesproken dat wij niet verder zouden onderhandelen over de aankoop, omdat de prijs die gevraagd werd veel te hoog lag. Voor ons was daarmee het dossier afgehandeld.

Groot was onze verrassing toen wij op een in der haast georganiseerde ontvangst van de kampioenenploeg van KVK Adegem in het gemeentehuis van schepen van Sport Geert De Roo hoorden dat de Adegemse voetbalploeg in de problemen kwam met zijn gehuurde terreinen en dat de gemeente mee zou helpen zoeken naar een oplossing. Kort daarna doken de eerste geruchten over de mogelijke aanleg van sportterreinen op het perceel grond naast de Ringbaan op", legden de Groene leden van het schepencollege uit.

BESTEMMINGSWIJZIGING
Binnen het schepencollege was afgesproken dat een aantal zones die als woonuitbreidingsgebied stonden ingekleurd een nieuwe bestemming zouden krijgen (landbouw en passieve recreatie). Een van die woonuitbreidingszones waren de percelen grond aan de Ringbaan in Adegem. Die afspraak was op papier gezet.

"Groot was onze verwondering toen wij in dag- en weekbladen lazen dat het schepencollege die percelen grond in de Ringbaan als een alternatief voor de terreinen van KVK Adegem zag. Over die optie is er in het schepencollege nooit gesproken.

De schepenen die deze informatie verspreid hebben, hebben een verklaring afgelegd die in tegenstrijd is met de afspraken die binnen het schepencollege werden gemaakt.

Wij kunnen de inwoners van de Zandring verzekeren dat wij ons aan de gemaakte afspraken houden: op de percelen grond in de Ringbaan die van bestemming wijzigen mag er enkel landbouw en passieve recreatie komen", besloten de heren Goethals en Standaert hun reactie.

HERDENKINGSPLECHTIGHEID OP HET CANADEES MILITAIR KERKHOF

Op zondag 9 september herdenkt onze gemeente op het Canadees Militair Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan de gesneuvelden uit WO II.

Hoewel de Adegemse bevolking steeds minder belangstelling heeft voor die plechtigheid is het nog altijd een van de belangrijkste herdenkingsplechtigheden in ons land: jaarlijks nemen een vertegenwoordiger van de koning, officiële delegaties van Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk en tientallen delegaties van vaderlandslievende verenigingen aan de plechtigheid deel.

De plechtigheid begint om 10 uur, maar aan de mensen wordt gevraagd om voor 9u40 aanwezig te zijn op het kerkhof. De plechtigheid, waaraan ook leerlingen van de VBS De Papaver en de GBS De Kruipuit deelnemen, duurt tot ongeveer 12 uur.

OOK HONDEN HADDEN HET NAAR HUN ZIN IN STOETERIJ HIDALGO

OOK HONDEN HADDEN HET NAAR HUN ZIN IN STOETERIJ HIDALGO
Vorig weekend organiseerde de stoeterij Hidalgo in het Oosteindeken in Adegem zijn "Horseball event".

Niet alleen paarden en ruiters konden zich tijdens het weekend sportief uitleven in Hidalgo. Zondagnamiddag was er ook iets speciaals voor honden: die mochten baantjes zwemmen in het zwembad van de stoeterij, die normaal gebruikt wordt bij aquatherapie bij paarden en honden die herstellen van kwetsuren of operaties.

De honden hadden geen publiek nodig om zich in het water te amuseren.

CD&V STELDE ZIJN KANDIDATEN EN PROGRAMMA VOOR

CD&V STELDE ZIJN KANDIDATEN EN PROGRAMMA VOOR

De voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober is bij CD&V Maldegem een beetje anders verlopen dan dat ze zich vorig jaar hadden voorgesteld.

De gesprekken over de lijstvorming waren nog in een beginstadium, toen burgemeester Marleen Van den Bussche en de schepenen Frank Sierens en Geert De Roo het bestuur lieten weten dat zij geen kandidaat meer waren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het bestuur had dat slecht nieuws amper verwerkt of er volgde een tweede opdoffer: Marleen Van den Bussche en Geert De Roo kondigden begin dit jaar aan dat zij met een nieuwe politieke beweging aan de gemeenteraadsverkiezingen zouden deelnemen.

"Veel tijd om bij de situatie stil te staan hebben wij onszelf niet gegeven; er moest verder aan de toekomst gebouwd worden. Wij hebben met het bestuur en de mandatarissen de koppen bij elkaar gestoken en kwamen tot de conclusie dat onze partij ook zonder diegenen die vertrokken nog veel politieke ervaring en enthousiasme in zijn rangen heeft om verder mee te bouwen aan de toekomst van Maldegem. Wij hebben onze zoektocht naar nieuwe en bekwame kandidaten aangescherpt", legde schepen Annelies Lammertyn toen uit.

NAMEN
Vorige week vrijdag stelde CD&V in de tuin van Convent Santa Clara in Middelburg zijn kandidaten en programma voor de verkiezingen van 14 oktober voor. Het was lijsttrekker Valerie Taeldeman, samen met de andere trouwe CD&V schepenen, die de kandidaten een voor een aan het talrijk opgekomen publiek voorstelde.

De kandidaten zijn: 1. Valerie Taeldeman, 42j, 2. Marten De Jaeger, 41j, 3. Annelies Lammertyn, 41j, 4. Koenraad De Ceuninck, 36j, 5. Anneke Gobeyn, 53j, 6. Leandra Decuyper, 27j, 7. Ruben Damme, 28j, 8. Thaïs De Ruyter, 21j, 9. Hristo Gentier, 20j, 10. Mariama Sylla, 36j, 11. Dieter Mus, 41j, 12. Patrice Timmerman, 41j, 13. Ineke Hebbrecht, 37j, 14. André De Coster, 58j, 15. Rebecca Derudder, 53j, 16. Bart Verloo, 45j, 17. Petra Cauwels, 47j, 18. Alain Van Hoecke, 55j, 19. Brigitte Coppieters, 53j, 20. Véronique Dhoore, 48j, 21. Gabriël Van Landschoot, 65j, 22. Emma De Smet, 20j, 23. Omer Van Caeseele, 68j, 24. Kurt Ryckenboer, 56j, 25. Boudewijn De Schepper, 70j, 26. Eric Cuelenaere, 65j, 27. Lut D'Hondt, 51j.

SPEERPUNTEN
In de tuin van convent Santa Clara stonden op grote borden de speerpunten van het CD&V verkiezingsprogramma vermeld. Bij een drankje en een hapje kregen de gasten de tijd om die speerpunten met aandacht te lezen. Met vragen en opmerkingen konden zij bij de kandidaten terecht.

Annelies Lammertyn staat niet enkel op de CD&V lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen: zij is ook kandidaat voor de verkiezing van de provincieraad. Vrijdagavond kreeg zij in Middelburg het bezoek van de andere CD&V kandidaten voor de provincie.

KSK MALDEGEM MEDE-ORGANISATOR VAN GROOTSTE G-VOETBALTORNOOI

KSK MALDEGEM MEDE-ORGANISATOR VAN GROOTSTE G-VOETBALTORNOOI
Het bestuur van KSK Maldegem stelt volgend week zondag zijn volledige accommodatie ter beschikking van de Koninklijke Belgische Voetbalbond om het jaarlijks grootste G-voetbaltornooi van België te organiseren.

Ieder jaar organiseert de KBVB met zijn Vlaamse en Waalse vleugel een groot G-Voetbaltornooi. Aan dit tornooi nemen ongeveer 900 personen met een beperking deel.

Toen de KBVB voor twee jaar kandidaten zocht om in 2018 het tornooi mee te organiseren heeft KSK Maldegem onder impuls van Hendrik Lammertijn een draaiboek voor de organisatie van het tornooi opgemaakt en overgemaakt aan de KBVB. Er wed vergaderd en er kwamen controles en uiteindelijk kreeg Maldegem de organisatie van het tornooi toegewezen.

Het tornooi begint om 9 uur. Omdat de Rode Duivels volgend weekend wedstrijden moeten spelen zijn er in de Nationale reeksen geen voetbalwedstrijden, de voetbalbond heeft de clubs uit die reeksen aangeschreven om met een delegatie in Maldegem aanwezig te zijn. Ook de trainer van de Rode Duivels heeft een uitnodiging gekregen voor Maldegem. Het zal van de voorbereiding van de nationale ploeg afhangen of de trainer naar Maldegem komt. Vast staat dat de scheidsrechters van de nationale reeksen een aantal wedstrijden van het tornooi in Maldegem zullen fluiten.

Het publiek kan gratis van het tornooi genieten. Met een tombola kunnen gesigneerde truitjes van ploegen uit de hoogste reeksen en de nationale ploeg gewonnen worden. De opbrengst van die tombola wordt geschonken aan de Vierklaver.

OUD STADHUIS EN OUD SCHEPENHUIS CENTRAAL TIJDENS OPEN MONUMENTEND
In samenwerking met de eigenaars stelt het Maldegems Erfgoedcomité op Open Monumentendag Het Oud Stadhuis en het Oud Schepenhuis open voor het publiek.

Omdat het Oud Stadhuis en het Oud Schepenhuis gerenoveerd worden en vermoedelijk voor enkele jaren dicht gaan stelt het Maldegems Erfgoedcomité de beide gebouwen ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 9 september open voor het publiek. Het is waarschijnlijk de laatste maal dat wij de prachtige constructies van gebinten en muren zullen kunnen bewonderen. Tijdens de opendeurdag wordt deskundige uitleg gegeven door mensen van aNNA architecten, die de familie Bauwens-Maenhout begeleiden bij het renovatiedossier. Het publiek krijgt ook uitleg over het beheersdossier van de gebouwen.

Voor de kinderen is er in de gebouwen een fotozoektocht. Jasper Deyne geeft met zijn verfspuitbus op een groot canvas zijn visie op de herbestemming van de beide gebouwen.

Wie zondagmiddag de gebouwen bezoekt kan tegen een democratische prijs ook nog genieten van de keuken van het Oud Stadhuis. Daar zorgen leden van "Slagerij van Maldegem" voor.

WANDELEN
Naast de twee gebouwen heeft het Erfgoedcomité ook nog twee gegidste wandelingen op zijn Open Monumentendagprogramma staan. Tijdens de wandeling door de Mevr. Courtmanslaan wordt de aandacht gevestigd op de historische gebouwen in die straat. Tijdens de tweede wandeling is er aandacht voor de beschermde driehoek in het centrum van Maldegem.

Het volledige programma van de Open Monumentendag is gebundeld in een prachtige brochure die 2 euro kost. Die brochure hoort thuis in iedere familie die belangstelling heeft voor het Maldegems erfgoed.