Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 770 - Week 35 : van 26 augustus tot 1 september 2018 Archief…

KRUISPUNT CELIEPLAS GAAT DICHT IN OKTOBER
Voor de voetgangers en fietsers zijn het de laatste weken dat zij op Celieplas de expresweg kunnen kruisen. De automobilisten op de expresweg zullen niet meer kunnen afslaan naar Sint-Laureins en vanop Celieplas zullen de auto's die uit Sint-Laureins komen ook niet meer op de expresweg kunnen komen.

Eenendertig juli was nog maar eens een zwarte dag in de geschiedenis van het kruispunt van de expresweg met Celieplas: een truckchauffeur die uit de richting van Antwerpen kwam had te laat opgemerkt dat er een file stond voor de verkeerslichten aan Celieplas en is op de staart van de file ingereden. De laatste auto van de file raakte bedolven onder de cabine van de truck. In die personenwagen zaten vier personen, waaronder twee kinderen uit dezelfde familie. Voor hen kon geen hulp meer baten.

FIETSBRUG
Onmiddellijk na het dramatisch ongeval klonk heinde en ver de vraag om het kruispunt onmiddellijk volledig af te sluiten. Een van de voorstanders van dat standpunt was Maldegems burgemeester Marleen Van den Bussche. Het gemeentebestuur van Sint-Laureins was niet tegen de afsluiting van het kruispunt, maar vroeg dat er eerst een trekweg zou worden aangelegd langs de expresweg tussen Celieplas en de Sint Laureinsesteenweg.

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is daar voorlopig geen trekweg voorzien. Het AWV zou wachten met het afsluiten van het kruispunt tot er een nieuwe fietsbrug over de expresweg is aangelegd. Die zou er ten vroegste in 2020 komen.

AFSLUITEN
Op initiatief van burgemeester Van den Bussche ging er donderdagnamiddag een nieuw overleg over het zwart kruispunt op Celieplas door in het Maldegemse gemeentehuis. Naast vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Maldegem, Eeklo en Sint-Laureins was ook iemand van de PZ Maldegem en van de PZ Meetjesland, plus een delegatie van AWV aanwezig bij het overleg.

Burgemeester Van den Bussche pleitte tijdens deze bijeenkomst opnieuw voor een vervroegd afsluiten van het kruispunt op Celieplas. In haar motivatie maakte zij gebruik van het uitgebreid verslag van de PZ Maldegem over het kruispunt. In tegenstelling met hun verklaring kort na het dramatisch ongeval was nu ook Sint-Laureins voorstander van een vervroegde afsluiting van het kruispunt Celieplas.

Op het einde van de bijeenkomst kondigde de vertegenwoordiger van het AWV aan dat het kruispunt in de loop van de maand oktober zal worden afgesloten. De opritten worden afgesloten en de verkeerslichten worden verwijderd. De beslissing van het AWV wordt ook bij de bevolking, zelfs bij fietsers die regelmatig gebruik maken van het kruispunt, goed onthaald.

De fietsbrug zal later door het AWV worden aangelegd. Over de aanleg van een trekweg tussen Celieplas en de Sint-Laureinsesteenweg zal burgemeester Van de Moere van Sint-Laureins nog met het AWV rond de tafel moeten zitten.

ALTE HERREN IN HET NIEUW

ALTE HERREN IN HET NIEUW

De Alte Herren, die hun thuiswedstrijden op vrijdagvond op het terrein van KVK Adegem spelen, zijn al aan hun nieuw seizoen begonnen. Zij deden dat vrijdagavond in een nieuwe uitrusting. Die werd hen geschonken door hun sponsors Coiffure Tamara, Pleisterwerken Wim Blomme en Autogroep Lievens.

HORSEBALL BIJ STOETERIJ HIDALGO

HORSEBALL BIJ STOETERIJ HIDALGO

Zaterdagmiddag streken bij Stoeterij Hidalgo in het Oosteindeken in Adegem de eerste ploegen neer die deelnamen aan het jaarlijkse Horseball-event, dat door de stoeterij Hidalgo werd georganiseerd.

In onze regio is deze sport minder bekend, maar er bestaan officiële competities van. De wedstrijden worden gepeeld door ploegen van 4 ruiters. Horseball is te vergelijken met basketbal, maar dan gespeeld door ruiters. Om aan een wedstrijd deel te nemen moeten zowel het paard als de ruiter in goede conditie zijn.

PLAATS UW VREDESBOODSCHAP OP HET VREDESBORD AAN DE KERK

PLAATS UW VREDESBOODSCHAP OP HET VREDESBORD AAN DE KERK
Vorige week donderdag gaf burgemeester Marleen van den Bussche het goede voorbeeld: zij plaatste haar vredesboodschap op het vredesbord op het Vredesplein in Maldegem.

Op 19 oktober 1918 voerde onze Nationale Cavalerie de beslissende charge van Burkel uit. Die charge brak de laatste weerstand van de Duitsers in Maldegem. Na die charge was Maldegem bevrijd.

Met verschillende activiteiten herdenkt Maldegem de 100ste verjaardag van zijn bevrijding. In het kader van die herdenking worden er aan de kerken in Adegem, Kleit en Donk, aan de Schandpaal in Middelburg en op het Vredesplein in Maldegem een vredesbord geplaatst.

In het gemeentelijk Magazine van september -dat binnenkort in onze brievenbus valt- zit een zelfklever, waarop mensen een vredesboodschap kunnen schrijven. Het is de bedoeling dat wij onze vredesboodschap op de zelfklever schrijven en die daarna op het vredesbord aan de kerk plakken.

KOTK KREEG STEUN UIT ONVERWACHTE HOEKEN

KOTK KREEG STEUN UIT ONVERWACHTE HOEKEN
De leden van de Maldegemse werkgroep KOTK beleefden maandag een heerlijke avond. Zij werden uitgenodigd in het gemeentehuis en ontvingen daar twee schenkingen uit onverwachte hoeken.

Tijdens de wereldbeker voetbal in Rusland konden de supporters dankzij VHMC, de cafébazen van het centrum en het gemeentebestuur alle wedstrijden van de Rode Duivels op de Markt op een groot scherm volgen. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijden konden de supporters tegen democratische prijzen iets eten en/of drinken.

VHMC en de cafébazen hebben besloten om een deel van de opbrengst van hun actie tijdens de wereldbeker voetbal aan KOTK Maldegem te schenken. Maandagavond werd de cheque van 3.000 euro overhandigd.

Ook Maarten Blankaert en zijn echtgenote Sien Trenson waren op de afspraak. Zij zijn onlangs in het huwelijksbootje gestapt. Tijdens hun huwelijksfeest hadden zij aan de bar een schaal gezet waarin hun gasten een bijdrage voor KOTK konden leggen. Maandagavond kon het jonge paar 300 euro aan KOTK Maldegem schenken.

Het gebaar van zowel VHMC en de cafébazen als van het jonge paar werden door de leden van KOTK Maldegem zeer naar waarde geschat.

OPEN VLD MALDEGEM REKENT OOK OP DE SENIOREN

OPEN VLD MALDEGEM REKENT OOK OP DE SENIOREN

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen rekent Open VLD Maldegem ook de senioren. Op hun lijst voor 14 oktober zijn die vertegenwoordigd door Raf Van Hulle, Wim Swyngedouw (voorzitter), Carine Dhont, Hendrik De Bonte, Mieke van Meulebroeck-De Buck, Thea Van den Driessche-Maenhout en lijsttrekker Bart Van Hulle.

VOS-VREDESWAKE OP CANADEES KERKHOF

VOS-VREDESWAKE OP CANADEES KERKHOF
Voorzitter Robert De Clerck stelde de VOS-vredeswake in het teken van de hoop.

Voor de 39ste maal organiseerde VOS Maldegem in samenwerking met de Gouw Oost-Vlaanderen de vredeswake op het Canadees Kerkhof in Adegem.

Maldegems VOS voorzitter De Clerck stelde de vredeswake van dit jaar in het teken van de hoop. Hij wees op de vele herdenkingsplechtigheden die georganiseerd worden. Die lijken op het eerste zicht maar een druppel in de oceaan te zijn, maar als al die druppels blijven vloeien en samen komen kunnen zij volgens voorzitter De Clerck op termijn het verschil uitmaken.

Ook burgemeester Marleen Van Den Bussche onderstreepte in haar toespraak het belang van de herdenkingsplechtigheden.

Gastspreker Jos De Cock, voorzitter van VOS Sint-Niklaas, had het in zijn opgemerkte toespraak over de ongerijmdheid in de geest van de mensen. Het is niet te verklaren dat mensen vliegtuigen, vuurwapens en kogels maken om andere mensen te doden.

Het is volgens de spreker ook niet normaal dat wij naar de maan en mars kunnen vliegen, maar dat het steeds moeilijker wordt om nog contact te hebben met zijn buren.

"Als vredestrijders moeten wij ons nog meer inzetten om iedereen te herinneren aan onze menselijke waarden, die de basis van de beschaving zijn", besloot de heer De Cock zijn toespraak.

Na de bloemenhulde werd de plechtigheid besloten met een samenzang.

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS EN LAUREATEN

Op dinsdag 18 september (de dinsdag van de kermis) huldigen de gemeente Maldegem en haar adviesraden hun vrijwilligers en laureaten. Verenigingen kunnen hun leden voordragen als vrijwilliger of als laureaat, maar ook particulieren kunnen zichzelf aanmelden als vrijwilliger of als laureaat.

Dat kan voor 12 september online door het formulier in te vullen op www.maldegem.be/vrijwilligers-laureatenhulde-2018, of door het invullen van het formulier in het Maldegems Magazine en het door te sturen naar de Dienst Evenementen, Markt 7 te 9990 Maldegem.

Enkel de laureaten en vrijwilligers de op de avond in Meos aanwezig zijn ontvangen een attentie.