Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 768 - Week 33 : van 12 tot 18 augustus 2018 Archief…

STOETERIJ HIDALGO ZORGT MET AQUATHERAPIE VOOR PRIMEUR IN VLAANDEREN

STOETERIJ HIDALGO ZORGT MET AQUATHERAPIE VOOR PRIMEUR IN VLAANDER
Omdat een rund niet vanzelf in het water stapt was er een stevig hulpmiddel nodig om het jonge dier in het zwembad van de stoeterij Hidalgo te krijgen.

Naast het trainen van paarden doen ze in de stoeterij Hidalgo in het Oosteindeken in Adegem in hun paardenzwembad ook nog aan aquatherapie voor paarden en honden. Daarvoor werken zij samen met de afdeling dierengeneeskunde van de universiteit van Gent.

Afgelopen woensdag pakte de Stoeterij Hidalgo uit met een primeur voor Vlaanderen - en mogelijks ook voor België: voor het eerst pasten zij de aquatherapie ook toe op een rund van ongeveer 2 jaar!

Het rund Odilon (ongeveer 2 jaar oud en 600 kg zwaar) was, omdat het problemen had met zijn gang, klaar voor het slachthuis. Het dier werd van het slachthuis gered door een dierenarts uit het Brugse. De dierenarts liet het rund behandelen in de afdeling dierengeneeskunde van de RUG. Na een aantal operaties aan de spieren dacht men bij de universiteit dat het dier vlugger zou herstellen mocht er bij de revalidatie gebruik gemaakt worden van aquatherapie. Zo kwam de dierenarts en een delegatie van de RUG woensdagmiddag met het rund in Hidalgo in Adegem terecht.

STOETERIJ HIDALGO ZORGT MET AQUATHERAPIE VOOR PRIMEUR IN VLAANDER
Het 600 kg wegend rund onderging zonder tegenspartelen de behandeling. Zwembewegingen zaten er echter niet in.

Het had heel wat voeten in de aarde voordat Odilon in het paardenzwembad kon geplaatst worden. Normaal doet een dier als het in het water wordt geplaatst automatisch zwembewegingen met zijn poten. Bij Odilon was dat echter niet het geval. Voor de professor van de afdeling dierengeneeskunde en de dierenarts was het meteen duidelijk dat Odilon nog meer problemen heeft dan enkel de spieraandoeningen waarvoor hij geopereerd werd.

Het is niet omdat de aquatherapie niet aansloeg dat Odilon nu naar het slachthuis moet: de dierenarts en de universiteit zullen Odilon verder behandelen tot hij een normaal leven kan leiden.

ARNAUT DE LILLE BEDANKT VOOR EEN PLAATS IN HET MIDDEN VAN DE N-VA LIJST

ARNAUT DE LILLE BEDANKT VOOR EEN PLAATS IN HET MIDDEN VAN DE N-VA
Arnout De Lille zegt niet dat hij afscheid neemt van de politiek. Hij zal geen kandidaat meer zijn voor de N-VA

Tijdens de huidige bestuursperiode heeft Arnout De Lille zich ontpopt als een positief ingesteld oppositielid. Hij kwam regelmatig met degelijke (soms te lang) uitgewerkte voorstellen naar de gemeenteraad. Hij was er van overtuigd dat hij ook in de volgende bestuursperiode een belangrijke rol bij de-N-VA kon spelen. Bij de verkiezingen van 2012 stond de heer De Lille op de 3de plaats en werd hij met 477 voorkeurstemmen als 5de N-VA raadslid verkozen.

"Ik was er van overtuigd dat bij de samenstelling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober niet alleen met de populariteit van de kandidaten, maar ook met hun politieke kwaliteiten rekening zou gehouden worden. Als ik de samenstelling (volgorde) van de lijst bekijk, dan vind ik dat het voor de N-VA een gemiste kans is om naar buiten te komen met een politiek sterk gestructureerde lijst.

Ik heb persoonlijk niets tegen die de top drie van de lijst, maar ik had toch verwacht dat ik meer verdiende dan een plaats in de buik van de lijst. Daarom heb ik besloten om voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geen kandidaat meer te zijn voor de N-VA. Of ik al dan nog aan de verkiezingen zal deelnemen hangt af van de voorstellen die mij gedaan worden" legde de heer de Lille uit.

Wij hadden ook graag een reactie gehad van Lieven Bauwens, voorzitter van N-VA Maldegem, maar die was zaterdag niet bereikbaar.

RINGBAAN, ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT WILLEN GEEN VOETBALVELDEN IN HUN BUURT

RINGBAAN, ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT WILLEN GEEN VOETBALVELDEN IN
Groen en/of speelruimte voor kinderen zijn geen probleem, maar voetbalvelden zien ze in de Zandring (Zandakers- Ringbaan Blekkersgat) niet zitten.

Enkele weken terug hadden wij er in ons wekelijks nieuws over dat de kans bestaat dat KVK op termijn moet uitkijken naar nieuwe terreinen. Toen wisten wij al dat de gemeente gesprekken voerde met de eigenaars van de terreinen. De gemeente is bereid om de terreinen aan te kopen, zodat KVK Adegem er kan blijven spelen.

De gemeente is echter niet bereid om voor die terreinen de prijs van dure bouwgrond te betalen: de terreinen liggen immers in een recreatiezone. De gemeente kijkt uit naar mogelijke alternatieven voor het geval er geen vergelijk komt met de eigenaars van de huidige voetbalterreinen.

Een mogelijk alternatief is het perceel grond dat aan de Ringbaan paalt en waarvoor momenteel een procedure loopt om van dat perceel een bufferzone te maken. Van bufferzone naar recreatiezone is maar een kleine stap. Daar werd binnen het schepencollege ook al over nagedacht.

VERZET
De inwoners van de Ringbaan, Zandakers en Blekkersgat hebben via ons kanaal over de mogelijke terreinproblemen van KVK Adegem en de mogelijke oplossing gehoord. Zij zijn niet opgezet met de mogelijke komst van voetbalterreinen in hun buurt.

Leden van het wijkcomité zijn in hun buurt rond geweest met een petitie tegen de komst van voetbalvelden. Volgens Piet Blomme hebben alle mensen van de wijk aan wie ze de petitie hebben voorgelegd, getekend. De petitie kon nog voor het einde van het openbaar onderzoek van de bestemmingswijziging ingediend worden bij de gemeente. Het is nu wachten op een reactie van het schepencollege.

CYCLING 4 DISABILITY IN MALDEGEM

CYCLING 4 DISABILITY IN MALDEGEM
De nieuwe werkgroep voor Cycling 4 Disability heeft voor een nog veiliger en aantrekkelijker programma gezorgd.

Na het succes van vorig jaar stond het voor initiatiefnemer Erwin Van Kerschaver vast dat er in Maldegem ook in 2018 een namiddag para-cycling zou komen. Om de namiddag nog veiliger en aantrekkelijker te maken werd een nieuwe werkgroep gevormd waarvan ook de gemeente en de sportdienst deel uitmaken. Op zondag 19 augustus wordt een deel van het centrum van Maldegem vanaf 's middags tot omstreeks 21 uur voor het verkeer afgesloten. Om veiligheidsredenen wordt de omloop een stukje uitgebreid, waardoor de deelnemers rond de markt moeten fietsen.

PROGRAMMA
Ook aan het programma werd gesleuteld: er komen twee belangrijke wedstrijden bij. De wedstrijd voor ligbikes en driewielers start om 13 uur. Om 14u20 gaat de wedstrijd voor bedrijven van start. De winnaar van die wedstrijd wordt de eerste bezitter van de Company 4 Disability award.

De deelnemers aan de Para-cycling voor tweewielers en tandems beginnen om 15u30 aan hun wedstrijd. Het Meetjeslands Cycling kampioenschap voor recreanten start om 16u45.

De grootste nieuwkomer komt op het einde van het programma: om 18u30 wordt het startschot gegeven voor het eerste criterium voor ex-profrenners. Voor die wedstrijd zijn er al meer dan 30 deelnemers, waaronder veel gekende namen, ingeschreven.

Het publiek kan gratis van de ganse namiddag genieten. De nieuwe werkgroep zal na de evaluatie beslissen aan welk goed doel de opbrengst van Cycling 4 Disability 2018 geschonken wordt.

TWEE BOVENGRONDSE HOOGSPANNINGSLIJNEN VERDWIJNEN

TWEE BOVENGRONDSE HOOGSPANNINGSLIJNEN VERDWIJNEN
De werkgroep van Strobrugge heeft er voor gezorgd dat Elia veel toegevingen heeft moeten doen om zijn nieuwe zware hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge er door te krijgen.

Het was nog in de vorige bestuursperiode dat Elia met zijn plannen voor de aanleg van een nieuwe zware hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge naar buiten kwam. Die nieuwe lijn zou over Strobrugge lopen. Er ontstond op Strobrugge een werkgroep, waarvan Geert Steenkiste tot de laatste minuut de grote bezieler was. Met beroepen tot bij de Raad van State is de werkgroep er -samen met de gemeente- in geslaagd Elia tot een aantal belangrijke toegevingen te dwingen.

Een van die toegevingen is het verdwijnen van de oude hoogspanningslijn over Strobrugge en eveneens het afbreken van de hoogspanningslijn die over het zuidwesten van Adegem en Maldegem loopt. Die lijnen zullen afgebroken worden als er een nieuwe ondergrondse hoogspanningslijn tussen Brugge en Eeklo wordt aangelegd.

De werken voor die nieuwe ondergrondse hoogspanningslijn, die ook door het noorden van Maldegem loopt, starten binnenkort.