Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 767 - Week 32 : van 5 tot 11 augustus 2018 Archief…

VIER DODEN OP KRUISPUNT EXPRESWEG - CELIEPLAS

VIER DODEN OP KRUISPUNT EXPRESWEG - CELIEPLAS

Het kruispunt van de expresweg met Celieplas heeft dinsdagmiddag opnieuw een zwarte bladzijde aan zijn geschiedenis toegevoegd. Een truck met oplegger reed er dinsdagmiddag in op een file auto's die voor het rode licht stil stond. In de wagen die onder de truck terecht kwam overleden de vier inzittenden.

De kruispunten in Assenede, Kaprijke, de Aardenburgkalseide in Maldegem en Celieplas, zijn de vier gevaarlijkste kruispunten op de expresweg Antwerpen-Kust. Er gaat geen jaar voorbij dat er op een van die kruispunten geen ongeval gebeurt waarbij zwaargewonden of zelfs een dode valt. De balans van het ongeval van vorige week dinsdagmiddag was wel zeer zwaar.

Omstreeks 11 uur had de chauffeur van een truck die op de expresweg richting kust reed niet gezien dat er een aantal auto's stil stonden voor het rode licht aan Celieplas. De truck reed in op de file. De eerste wagen kwam volledig onder de cabine van de truck terecht.

In die auto zaten de 37-jarige Maaike Verstuyf en haar driejarig zoontje uit Kaprijke, haar moeder Marylene De Ruysscher (60) uit Kaprijke en een driejarig nichtje uit Eeklo. Voor hen kon geen hulp meer baten. In de andere voertuigen vielen nog enkele lichtgewonden.

De chauffeur van de truck bleef ongedeerd. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Hij werd voor verhoor opgepakt en de dag nadien onder voorwaarden vrijgelaten.

AFSLUITEN OF NIET?

Het dramatisch ongeval was de afgelopen dagen in zowat gans het Meetjesland onderwerp van gesprek. Ook de politiekers lieten van zich horen. Volgens Maldegems burgemeester Marleen Van den Bussche zal Maldegem er zich niet tegen verzetten als het kruispunt onmiddellijk wordt afgesloten in plaats van te wachten tot de expresweg tussen Maldegem en Eeklo tot autosnelweg wordt omgebouwd.

Bij het gemeentebestuur van Sint Laureins horen wij een ander verhaal. Daar staat men achter de afsluiting van het kruispunt, op voorwaarde dat er eerst een trekweg komt langs de Expresweg die Celieplas met de St. Laureinsesteenweg verbindt. "Op die manier zou die hoek van Sint Laureins vlot bereikbaar blijven", klikt het daar.

FIETSBRUG

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wijst men er op dat er in de plannen voor de omschakeling van de expresweg naar autostrade geen trekweg voorzien is voor Sint Laureins. Er is in die plannen wel een fietsbrug voorzien. De plannen voor die fietsbrug zijn nog in opmaak. Het AWV verwacht niet dat die plannen voor 2020 klaar zullen zijn. De kans is groot dat het kruispunt tot die datum openblijft.

TE VEEL KRUISPUNTEN

Nog voor de expresweg in de zeventiger jaren af was klonk er her en der al de kritiek dat er op die nieuwe weg te veel kruispunten waren. Het was aanvankelijk de bedoeling dat er in iedere stad of gemeente een op- en afrit kwam.

Politici van alle kleur hebben er toen voor geijverd om meer op- en afritten op de expresweg te krijgen. Zij hebben hun zin gekregen, maar hebben daarmee ook geholpen aan het scheppen van de gevaarlijke kruispunten.

ZOU HOUSE OF HOUSE OOK IN DE TUIN VAN HET WARMHOF MOGEN ?

ZOU HOUSE OF HOUSE OOK IN DE TUIN VAN HET WARMHOF MOGEN ?

De bewoners van De Pastorij in Adegem houden geen goede herinneringen over aan House of House dat vorige week zaterdag op enkele tientallen meters van hun Pastorij werd georganiseerd. Ze vragen zich af of de gemeente ook toestemming zou geven mocht er een vergunning voor House of House gevraagd worden met als locatie de omgeving van het Woonzorgcentrum Warmhof.

Ook dit jaar trok House of House, dat vorige week zaterdag op een privéterrein achter het Adegems kerkhof werd georganiseerd, voor liefhebbers van stevige muziek veel volk. Net als bij de vorige editie hadden de organisatoren in een deel van Adegem de bevolking met een briefje verwittigd over hun activiteit.

Dit jaar mochten de mensen zelfs zaterdagmiddag even een kijkje nemen op het terrein. Bij een drankje werd hen daar uitgelegd wat er 's namiddags en 's avonds zou gebeuren. Op de uitnodiging stonden ook telefoonnummers waarop mensen die klachten hadden terecht konden.

"Ook wij hadden een uitnodiging gekregen. Gezien onze leeftijd zagen wij af van een bezoek aan het terrein", begon commissaris op rust Antoine Wauters zijn verhaal. De heer Wauters was zaterdagnamiddag op ziekenbezoek geweest. Toen hij rond 18u30 in de Pastorij terugkwam kreeg hij van zijn medebewoners te horen dat zij al de ganse namiddag op de keiharde muziek hadden moeten luisteren. De aanhoudende warmte en de zware bassen werkten duidelijk op hun gemoed.

"Ik nam contact op met een van de telefoonnummers die op het briefje stonden die wij gekregen hadden. De man aan de andere kant van de lijn liet mij weten dat zij voor hun activiteiten een vergunning hadden en zij zich aan alle voorwaarden van die vergunning zouden houden. Daarmee was voor hem de kous af.

Omdat hij geen begrip had voor onze vraag om de muziek iets zachter te laten klinken heb ik contact opgenomen met de politie. Die zijn zowel op het terrein als bij ons geweest. Op hun verzoek werden de boxen een beetje verplaatst zodat het geluid minder in onze richting kwam.

De hinder was iets minder maar slapen voor 2 uur zat er niet in. De politie is in de loop van de avond en nacht nog een aantal keren ter plaatse geweest om een oogje in het zeil te houden", vertelde de heer Wauters verder. Hij heeft, bij afwezigheid van burgemeester Marleen Van den Bussche, ook al contact opgenomen met eerste schepen Valerie Taeldeman. Zij heeft hem beloofd dat zij de klachten van de bewoners van de Pastorij zal meenemen naar het schepencollege en naar de evaluatie van House of House.

MEER KLACHTEN

In tegenstelling met de vorige editie van House of House waren er nu wel meer mensen die ons hun ongenoegen over de geluidshinder doorspeelden. Wij hadden het geluk dat zaterdag de wind uit het zuidwesten kwam. Wij hebben niets gehoord van House of House. De klachten kwamen vooral uit de omgeving van Oude Weg, de Kleine Moerewege en Balgerhoekbrug.

SUPPORTERS DEAF DEVILS VERZAMELDEN IN 't KRUISKEN

SUPPORTERS DEAF DEVILS VERZAMELDEN IN

Nadat Mieke en Koen in café 't Kruisken alle wedstrijden van de Rode Duivels op de wereldbeker in Rusland hadden uitgezonden, besloten zij om ook iets extra's te doen voor de Deaf Devils, die momenteel deelnemen aan het Europees kampioenschap dat in het Zweedse Stockholm wordt georganiseerd.

De Deaf Devils spelen wel onder de vlag van de Belgische Voetbalbond, maar moeten in tegenstelling met de Rode Duivels alles zelf bekostigen. Zaterdagnamiddag speelden zij tegen Turkije. Bij de Deaf Devils stonden Niels De Schepper uit Sint Laureins en Lennert De Rycke - uit Dikkelvenne maar met Adegemse en Kleitse roots - op het terrein.

De wedstrijd werd in 't Kruisken op het groot scherm uitgezonden. Supporters van Lennert en Niels zaten zaterdag samen in 't Kruisken te supporteren voor de Deaf Devils.

Op donderdag 6 augustus om 14 uur wordt de laatste wedstrijd van de Deaf Devils in de voorronde tegen Tsjechië in 't Kruisken op het groot scherm uitgezonden.

Tijdens de verlofperiode hebben dieven drie pakken duur hout en twee noordboombalken gestolen op de bouwwerf in de Lekvijver 18 in Adegem.

Mensen die in verband met die diefstal iets gezien hebben kunnen contact opnemen met de Maldegemse politie.