Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 766 - Week 31 : van 29 juli tot 4 augustus 2018 Archief…

LUC MERTENS IS DE NIEUWE PASTOOR VAN DE PAROCHIE MALDEGEM

LUC MERTENS IS DE NIEUWE PASTOOR VAN DE PAROCHIE MALDEGEM
In de tweede helft van oktober wordt Luc Mertens aangesteld als nieuwe pastoor van de nieuwe parochie Maldegem (Maldegem, Adegem, Middelburg, Kleit en Donk).

Hoewel huidig pastoor Stefaan De Paepe ons weinig informatie gaf over zijn in aantocht zijnde afscheid en over zijn opvolging stond het sedert 29 juni toch al vast dat Luc Mertens de nieuwe pastoor van Maldegem wordt.

Het officieel afscheid van pastoor De Paepe was voorzien voor begin september. Omdat pastoor Mertens pas in het tweede deel van oktober in zijn nieuwe parochie kan worden geïnstalleerd wordt het afscheid van pastoor De Paepe echter naar het tweede deel van september verschoven.

Luc Mertens is 51 jaar en momenteel pastoor van Stekene. Hij zegt van zichzelf dat hij een voorstander is van mooie, goed onderhouden kerken. Dat hij daarover soms van mening verschilt met de leden van de kerkfabriek hebben ze zowel in zijn huidige als in zijn vorige parochie ondervonden.

ARNOLD EN MARIETTE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWLIJKSJUBILEUM

ARNOLD EN MARIETTE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWLIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden Arnold Van de Woestyne en zijn echtgenote Marietta (iedereen zegt Mariette) Baerbier door eerste schepen Valerie Taeldeman in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Mariette Baerbier en Arnold Van de Woestyne straalden vorige week donderdag toen zij ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum samen met hun familie en vrienden door eerste schepen Valerie Taeldeman (schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn was met vakantie) in het Maldegems gemeentehuis werden ontvangen. Voor de familie en vrienden blikte schepen Taeldeman terug op de levensloop van de jubilarissen.

Mariette werd op 3 juli 1935 geboren. Zij groeide op in Waarschoot en liep er school. Na het lager onderwijs ging ze aan de slag als dienstmeid. Later zou zij kok worden in het PTI Eeklo.

Arnold zag op 18 november 1935 het levenslicht in Eeklo. Na het lager onderwijs in de gemeenteschool volgde hij een opleiding nabootsen van antiek - dat heet nu "replica". Na zijn opleiding ging hij in dienst bij de firma Van de Putte in Eeklo. Zijn werk daar werd voor 18 maanden onderbroken voor zijn legerdienst.

Arnold trok met zijn fiets naar Waarschoot kermis. Het is daar dat zijn wegen die van Mariette kruisten. Het werd een aangename kennismaking die leidde tot een volgend afspraakje. En daarna volgden nog meer afspraakjes. Op 17 juli 1958 traden zij in het gemeentehuis van Waarschoot in het huwelijk. Twee dagen later werd hun huwelijk in de kerk van Waarschoot ingezegend.

ARNOLD EN MARIETTE VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWLIJKSJUBILEUM
Raadslid Ann Van den Abeele overhandigde de jubilarissen het gemeentelijk geschenk.

Het jonge paar vestigde zich in Eeklo. Mariette bleef tot 1995 verder werken in de keuken van het PTI. Zij had gezien dat het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen een examen uitschreef voor kantonnier. Arnold nam deel aan het examen en werd kantonnier. In die functie maakte hij promotie. Hij sloot in 1996 zijn beroepsloopbaan af. Arnold en Mariette hadden ondertussen Eeklo geruild voor Veldekens in Adegem.

Arnold is duivenmelker die niet alleen goede resultaten haalt: hij werd ook opgenomen in het provinciaal bestuur van de duivenbond. Reizen was en is een hobby van zowel Mariette als Arnold. Zij hebben al een flink stuk van Europa doorkruist. Zij genieten van het leven en hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.

De wedstrijd tussen België en Brazilië op vrijdag 6 juli werd door ruim 1500 supporters op het groot scherm op de markt gevolgd. Het ging er gezellig aan toe, tot enkele amokmakers uit de streek van Beernem voor problemen zorgden in de omgeving van een biertentje. De politie kon het brandje blussen en de amokmakers trokken zich terug naar de rand van het afgesloten marktplein.

Enige tijd later zorgden ze echter opnieuw voor problemen. Toen de aanwezige agenten ingrepen verzette een van de amokmakers zich zo hevig dat de agenten ten val kwamen. Bij die val werd een van de agenten dermate gekwetst dat hij zich, nadat de orde hersteld was, moest laten verzorgen in het AZ Alma in Eeklo. Hij kreeg onmiddellijk een week verplichte rust voorgeschreven.

VERLENGING
De opgelopen kwetsuur moet blijkbaar ernstiger geweest zijn dan aanvankelijk gedacht. De agent in kwestie heeft nog a1ltijd veel last bij het stappen en rechtstaan. Verwacht wordt dat de arbeidsongeschiktheid nog enkele weken zal duren. De amokmakers werden de vrijdagavond voor verhoor opgepakt en zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Hopelijk draaien zij en niet de gemeenschap op voor alle kosten.

ELZA CROMHEECKE OUDSTE INWONER VAN MALDEGEM

ELZA CROMHEECKE OUDSTE INWONER VAN MALDEGEM
Op 21 juli mocht Elza Cromheecke 104 kaarsjes uitblazen.

Elza vierde haar 104de verjaardag met haar familie en de medebewoners van het WZC Tilia. Zij is met haar 104 jaar de oudste inwoner die Maldegem ooit heeft gehad en zij geniet nog altijd van het leven.

Naast de felicitaties en attenties van de familie waren er ook felicitaties en attenties van het vorstenhuis, de gemeente en de directie en het personeel van het WZC.

HET WORDT DONKERDER OP DE EXPRESWEG

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft beslist dat de verlichting wordt gedoofd op de Expresweg tussen Zelzate en Maldegem. Enkel aan de kruispunten en de verkeerswisselaars zal er over een afstand van 200m 's nachts nog verlichting zijn.

Het is de bedoeling dat op relatief korte termijn ook de overbodig geworden verlichtingspalen verwijderd worden.

CAFE 't KRUISKEN REIKTE PRIJZEN UIT

CAFE

Al wie tijdens de wereldbeker voetbal de wedstrijden op het groot scherm in café 't Kruisken volgde kon het gewicht schatten van een replica van de wereldbeker. Na de finale werd het juiste gewicht (11,440 kg) van de replica bekend gemaakt.

Er werden 400 schattingsbriefjes ingevuld. Die brachten 420 euro op voor de vzw de Vierklaver. Vorige week zondag werden de 31 prijzen die aan de schattingswedstijd verbonden waren uitgereikt. Met zijn 11,473 kg was Tony Van Speybroeck slechts 33 gram van het juiste gewicht. Hij won de hoofdprijs. De andere hoofdprijzen waren voor François De Roo (11,400 kg), Shirley Van de Voorde (11,400 kg), Simon De Meyer (11,500 kg) en Patrick Piers (11,380 kg).

Op 2, 4 en 6 augustus worden in café 't Kruisken op het groot scherm de wedstrijden uitgezonden die de Deaf Devils in het Zweedse Stockholm in het kader van het Europees kampioenschap spelen.

ACHTERGELATEN KANO DEED HULPIENSTEN UITRUKKEN

Vorige week liep er bij de hulpdiensten een bericht binnen dat er in de vaart ter hoogte van de Rapenbrugstraat een gekantelde kano lag. Omdat men zich op het ergste voorbereidde rukten zowel de politie, de bandweer, de ziekenwagen als de MUG uit.

Buiten de gekantelde kano werd er echter niets verdachts gevonden. Onderzoek wees uit dat die kano er al enkele dagen lag...

VISSEN EN SCHILDPADDEN IN PARKVIJVER IN NOOD

De hitte en de langdurige droogte hadden ook erge gevolgen voor het leven in de vijver van het St. Annapark. Het water was zover gezakt dat het leven van de vissen en de exotische schildpadden bedreigd werd.

Door de maatregelen die in het kader van de droogte werden genomen mocht het water in de parkvijver niet worden aangevuld, maar de brandweer heeft wel extra zuurstof in het water van de parkvijver gepompt.