Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 759 - Week 24 : van 10 tot 16 juni 2018 Archief…

CAFE 'T KRUISKE IN DE BAN VAN HET WK VOETBAL

CAFE
De veranda en het interieur van het café kwamen het eerst aan de beurt voor de versiering.

Op 14 juni begint in Moskou de wereldbeker voetbal, maar voor Koen Van Rijckeghem en zijn partner Mieke Van Hulle is de wereldbeker al 3 maanden eerder begonnen. In maart zijn ze al begonnen met de versiering van hun café, nu is het in en rond het café al Zwart Geel en Rood wat de klok slaat en dat zal zo blijven tot na de finale van de wereldbeker.

"Bijna 7 jaar geleden had ik genoeg van mijn beroep als verzekeringsagent. Toen Claudine, de toenmalige uitbaatster van café 't Kruisken, waar ik 's avonds na mijn werk regelmatig kwam, mij vertelde dat zij het als cafébazin voor bekeken hield, antwoordde ik haar dat ik 't Kruisken zou overnemen. Ik heb me die beslissing nog geen moment beklaagd.

't Kruisken is een volkscafé geworden waar verschillende verenigingen hun thuisbasis hebben", begroette Koen ons. Het is niet de eerste maal sedert 't Kruisken nieuwe uitbaters heeft dat het café zowel binnen als buiten extreem versierd wordt, dat gebeurde ook al enkele malen bij de jaarwisseling en met Valentijn.

Voor 2 jaar haalde 't Kruisken de nationale pers als meest indrukwekkend versierd café tijden het EK-voetbal.

MEER EN BETER
"In 2016 hebben wij met onze klanten genoten in een gezellige sfeer genoten van het EK-voetbal. Dit jaar moet het nog meer en beter zijn. Met mijn partner Mieke heb ik er een bondgenoot in de versiering bij. Wij maken ook plannen om het tijdens de wedstrijden, die wij op meerdere schermen zullen uitzenden, onze klanten zo aangenaam mogelijk te maken" begonnen Mieke en Koen hun verhaal. Begin maart zijn ze begonnen met het schilderen van de veranda.

Vanaf dat moment is het grootste deel van hun vrije tijd in het versieren van het café en zijn omgeving opgegaan. Na de veranda was het de beurt aan het interieur van het café. Als de versiering van het interieur klaar was kwamen controleurs van de brouwerij kijken. 't Kruisken werd twee jaar geleden al geklasseerd bij de best versierde café's, waardoor zij, net als bij het EK, op extra ondersteuning van de brouwerij kunnen rekenen. "Hoeveel tijd wij in het aankleden van het café en de omgeving gestoken hebben durven wij niet te schatten.

Hoe meer versiering er kwam hoe meer mensen die door de straat reden vertraagden om te kijken of zelfs stopten om een foto te nemen. Er is nu al een bus volk komen kijken naar ons Belgisch Café. Voor twee jaar hield Koen het enkel bij de kleuren van de Rode Duivels. Dit jaar hebben wij ook vlaggen van *alle* deelnemende landen (31 + België) in de versiering opgenomen" deed Mieke het verhaal verder.

De versiering is dit jaar niet beperkt tot het café en zijn onmiddellijke omgeving. Ook langs de straat staan tot aan het Kruispunt met de Verbranden Bos langs beide zijden vlaggen en wimpels.

SCHATTEN
Net als bij het EK worden ook tijdens het WK alle wedstrijden van de Rode Duivels op meerdere schermen uitgezonden. Uit de geruchten die wij hebben opgevangen zullen er ook Nederlanders naar 't Kruisken afzakken om er de wedstrijden op het scherm te volgen.

Er komt een tv met groot scherm in het café en in de boltent en een groot scherm op het terras. Twee jaar geleden lieten wij de mensen raden naar het aantal vlaggen en wimpels die er hingen, en dat waren er toen 1837. Dit jaar zijn er meer dan 2000, maar daar gaat de wedstrijd die we tijdens het WK van dit jaar organiseren niet over!

CAFE
Het café zit volledig onder de zwart-geel-rode vlaggen en wimpels. Naar het gewicht van de bronzen wereldbeker hebben wij voorlopig het raden.

Tijdens de uitzendingen van de wedstrijden staat een bronzen kopie van de wereldbeker in het café. Tegen een kleine bijdrage kunnen de klanten schatten hoeveel de trofee weegt. Er is maar een persoon (wijzelf niet!) die het juiste gewicht tot op de gram kent. Aan die wedstrijd zijn verschillende prijzen verbonden.

De opbrengst van die wedstrijd wordt aan de Vierklaver geschonken", vulde Koen Mieke aan. Het zijn drukke tijden voor Koen en Mieke, maar ze doen het met de glimlach. Net als twee jaar terug zullen zij met hun klanten genieten van de wedstijden en de voor- en nabeschouwingen.

Als de nieuwe wereldkampioen gekend is en de versiering in en rond het café is afgebroken en opgeborgen voor een volgend groot kampioenschap, dan kunnen Mieke en Koen aan hun vakantie denken.

TRUI MIEK VYNCKE BRACHT 250 EURO OP

TRUI MIEK VYNCKE BRACHT 250 EURO OP
Be Smart Energy uit Knesselare kwam persoonlijk naar de VBS De Papaver om er het sporttruitje Van Miek Vyncke in ontvangst te nemen.

In maart kregen de leerlingen van het de 6de leerjaar van de VBS De Papaver de opdracht van hun godsdienstleraar Anthony Dhont om een engagement aan te gaan.

Mocht dat engagement een financieel voordeel opleveren, dan moesten de leerlingen een goed doel kiezen waaraan zij de opbrengst zouden schenken. Willem Schoonacker liet mensen via de sociale media bieden op truitjes van Miek Vyncke (triatlon) en drie voetballers uit Maldegem die in de nationale reeksen uitkomen. Er mocht tot 4 mei een bod uitgebracht worden.

TRUI MIEK VYNCKE BRACHT 250 EURO OP
Ook De Vierklaver mocht naar De Papaver komen om de opbrengst van een engagement in ontvangst te nemen.

Net voordat op 4 mei het bieden werd afgesloten kwam er voor het truitje van Miek Vyncke een bod van 250 euro binnen. Dat was meteen ook het hoogste bod op een van de truitjes. Dat bedrag zal worden overgemaakt aan het Kinderkankerfonds.

Wie gaat zwemmen in het St. Annazwembad betaalt ongeacht zijn leeftijd 2,50 euro.

De jeugd, gehandicapten en 55-plussers zien de prijs van hun zwembeurt nu met 50 eurocent opslaan. Voor de mensen tot 55 jaar daalt een zwembeurt met 20 eurocent.

EEN VERJAARDAGSKAART EN EEN BEZOEK VOOR WIE 80 WORDT

OCMW Maldegem wil er nog meer voor zorgen dat senioren de verzorging en de tegemoetkomingen krijgen waarop ze recht hebben. Daarmee willen zij er voor zorgen dat de mensen zolang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

Bij het OCMW zien ze de leeftijd van 80jaar als een kantelleeftijd. Daarom wordt er vanaf dit jaar naar iedereen die 80 jaar wordt een kaartje gestuurd. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de 80-jarige.

Tijdens het gesprek wordt er dan gepeild naar welke zorgverlening en tegemoetkomingen die 80-jarige geniet. Die gegevens worden dan vergeleken met de zorg en de tegemoetkoming waarop ze werkelijk recht hebben.

Volgens OCMW voorzitter Stefaan Standaert worden er dit jaar in onze gemeente 189 mensen 80 jaar. Daarvan hebben er al 55 een kaartje gekregen en werd er bij 50 mensen al op bezoek gegaan.

Bij 32 van die mensen werd vastgesteld dat zij recht hadden op meer verzorging en/of tegemoetkomingen. Door dat bezoek zal dat in orde gebracht worden.

DWARS DOOR MALDEGEM SCHENKT APPELS AAN OCMW

DWARS DOOR MALDEGEM SCHENKT APPELS AAN OCMW

Iedere deelnemer aan "Dwars Door Maldegem" die zijn afstand uitliep kreeg bij zijn aankomst onder meer een appel. Omdat de organisatoren niet wisten hoeveel deelnemers er zich -naast degenen die zich vooraf hadden ingeschreven- nog op de dag zelf zouden inschrijven, werd een grote voorraad appels aangelegd.

Toen alle deelnemers hun appel hadden gekregen bleven er nog enkele bakken over. Die werden in een koelcel bewaard, die door de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Mevr. Courtmans afdeling koeltechniek werd gemaakt.

Afgelopen dinsdag brachten Fauvé, Jonas Van Landschoot en Kristof Heyndrikx, namens de inrichters van DDM, de 250 overblijvende appels naar OCMW voorzitter Stefaan Standaert, die er zal voor zorgen dat de appels bij de klanten van het OCMW terechtkomen.

LES GILLES DE BINCHE TE GAST OP DE BRADERIE VAN MALDEGEM

Wie op zondag 17 juni in het centrum van Maldegem moet zijn, moet er rekening mee houden dat het centrum vanaf 's middags voor het verkeer wordt afgesloten: op 17 juni organiseert VHMC immers zijn jaarlijkse braderie van het centrum. Dit jaar is België gastland op de Braderie. Het WK voetbal zal daar wel niet vreemd aan zijn.

Als speciale attractie op de braderie worden Les Gilles de Binche naar Maldegem uitgenodigd. Naast de plaatselijke handelaars zijn er nog andere verkoopstandjes die de bezoekers tot een aankoop willen verleiden. De horecazaken zorgen op hun terrassen voor muziek en Nut en Vermaak brengt een wandelconcert.

Aansluitend op de Braderie is er ook een rommelmarkt, die begint vanaf De Statie.

LEON DE SCHEPPER VAST IN DE BROUSSE

LEON DE SCHEPPER VAST IN DE BROUSSE

Voor de herstelling van een machine moest Leon afgelopen week honderden kilometers ver in de Brousse rijden. Het werd een rit vol hindernissen: zij vergisten zich niet alleen van weg maar reden zich ook nog vast en hadden panne. Er zat niets anders op dan onder 'den bloten hemel' in de brousse te overnachten.

Leon is echter niet zo snel van zijn melk: ze hebben de panne hersteld, hebben de vrachtwagen los gekregen en de defecte machine gerepareerd. Toen hij terug in zijn depot kwam stonden er meer dan 600km op zijn teller...

FOTOGRAAF BERT POTVLIEGE MET BELEVEN IN DEN HOOGEN PAD

FOTOGRAAF BERT POTVLIEGE MET BELEVEN IN DEN HOOGEN PAD
Nog tot en met 8 juli is fotograaf Bert Potvliege met zijn tentoonstelling "Beleven" te gast in den Hoogen Pad.

Bert is als fotograaf een autodidact die momenteel nog een duobaan heeft. De afgelopen acht jaar is de liefde voor de fotografie en de kunst in hem gegroeid en opengebloeid.

Een onderwerp voor zijn eerste fototentoonstelling vond hij bij bejaarden in een woonzorgcentrum. Er kwam heel wat administratief werk en bij te pas vooraleer hij de foto's kon nemen. De gesprekken die Bert zowel met de senioren uit het WZC als met hun familie gevoerd heeft hebben voor een prachtig fotoboek gezorgd.

Bert heeft de senioren gefotografeerd zoals zij in het WZC leven. Met zijn foto's kaart Bert de actuele problematiek van de ouderdom, de lichamelijke aftakeling en de eenzaamheid aan, die met hoogbejaard zijn gepaard gaat.

Met zijn meer dan 20 foto's confronteert de fotograaf de bezoekers met wat ons allemaal te wachten staat. Als bezoeker moet men de tijd nemen om de foto's te bekijken en om het proces van ouder worden te kunnen plaatsen, aanvaarden en comfortabel tegemoet te gaan.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Den Hoogen Pad en tijdens voorstellingen en activiteiten in de grote zaal.

ZETDUIVELTJE BIJ DE MERLAAN

Er is vorige week bij de voorstelling van de volledige lijst van De Merlaan door een weerbarstige autocorrector een zetduiveltje geslopen. Op nummer 11 werd de voornaam Claudine gewijzigd in Caroline.

Het is Claudine Maenhout, en niet Caroline Maenhout die op 11 staat.