Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 758 - Week 23 : van 3 tot 9 juni 2018 (2de editie) Archief…

ADEGEM DORP NOG MAAR EENS AFGESLOTEN ZONDER TE VERWITTIGEN

ADEGEM DORP NOG MAAR EENS AFGESLOTEN ZONDER TE VEWITTIGEN
De automobilisten die zoals gewoonlijk maandag en dinsdag door Adegem Dorp wilden rijden moesten een ommetje maken: ter hoogte van de nieuwe verkaveling was de straat alweer voor het doorgaand gemotoriseerd verkeer afgesloten.

Niemand in Adegem Dorp (noch de rest van de bevolking) was verwittigd dat Adegem centrum twee dagen lang voor het doorgaand verkeer zou worden afgesloten.

Volgens de aannemer die de werken uitvoerde, is het niet zijn taak om de mensen te verwittigen. "Wij hebben van de gemeente de toestemming gekregen om de werken uit te voeren. Als de gemeente wil dat de mensen verwittigd worden, dan moet zij daar voor zorgen", klonk het bij de mensen die de werken uitvoerden.

MONIQUE EN THEO VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

MONIQUE EN THEO VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden-Monique Schyvinck en haar echtgenoot Theo Van den Eekhout samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Monique en Theo straalden toen zij door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum in het Maldegemse gemeentehuis werden ontvangen. Voor de familie blikte schepen Lammertyn terug op het leven van de jubilarissen.

Monique werd op 30 maart 1937 in Brugge geboren. Zij woonde met haar ouders in Adegem Dorp, waar ze school liep. Zij volgde ook nog les in Eeklo. Na haar studies bleef ze thuis om te helpen in het café van haar ouders. Dat café noemde "De Lindeboom", maar iedereen noemde het "bij den Asse Schyvinck".

Theo zag het levenslicht in zijn ouderlijke woning in de Urselweg in Kleit op 10 maart 1931. Zijn eerste schoolervaring deed hij op in den Doorn in Kleit. Daarna volgde hij les in de Broederschool in Maldegem en de vakschool (houtbewerking) in Eeklo.

Begin 1956 deed Theo samen met een vriend boodschappen in Adegem. Voordat ze terug naar huis vertrokken zouden ze eerst nog eens binnenspringen bij "den Asse Schyvinck". De twee jonge gasten stonden voor de gesloten deur, maar mochten mee naar de privévertrekken om daar iets te drinken. Dat gebeurde bij de Leuvense stoof. Het is daar dat bij Theo en Monique de vonken oversloegen.

Theo is daarna regelmatig naar Adegem gekomen om bij zijn Monique te zijn. Ongeveer twee jaar nadat zij elkaar leerden kennen, stapten zij in het huwelijksbootje. Eerst in het Adegemse gemeentehuis en daarna in de Sint-Adrianuskerk. Het jonge koppel trok in bij de ouders van Monique.

MONIQUE EN THEO VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBIELUM
Raadslid Boudewijn De Schepper overhandigde het diamanten paar het gemeentelijk geschenk.

Na hun huwelijk bleef Monique verder het café van haar ouders openhouden. Toen De Lindeboom een aantal jaren later zijn deuren sloot, bleef Monique voor haar moeder en haar tante Célesta zorgen.

Theo, die na zijn studies in de schrijnwerkerij van zijn vader werkte, heeft dat bedrijf verder met zijn vader uitgebouwd. Theo was supporter van Brugge maar ook een gedreven duivenmelker die veel prijzen heeft gespeeld.

Monique en Theo kregen drie kinderen. Zij hebben er ondertussen zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen bij gekregen. Nu genieten zij van een wel verdiende rust. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen verwennen is hun gezamenlijke hobby.

Theo is nog altijd duivenmelker. Samen met vrienden hebben zij ook een stukje van de wereld gezien. Zij genieten samen van alle mooie dagen dat het leven hen schenkt en hopen dat nog jaren te kunnen doen.

MAMA'S GENOTEN VAN HUN UITZONDERLIJK MOEDERDAG-GESCHENK

MAMA
De kleuters van de derde kleuterklas van de VBS De Papaver en hun mama's werden vorige week zondag uitzonderlijk verwacht in de turnzaal van de school.

De kleuters van de derde Kleuterklas van De Papaver hadden dit jaar een bijzonder moederdag-geschenk voor hun mama: samen met hun school nodigden zij hun mama uit op een relaxatie-sessie in de turnzaal van de school!

Die sessie werd gegeven door een van de leerkrachten, die daarvoor cursussen gevolgd heeft in Nederland. In Nederlandse scholen worden deze relaxatie-sessies al in het leerprogramma ingevoegd.

MAMA
Gedurende een vijftig minuten deden de mama's en de kleuters samen onder begeleiding eenvoudige ontspannende lichaamsbewegingen.

Bij de Papaver wou men zowel de mama's als de kleuters van de relaxatie-sessie laten genieten. Omdat ze niet wisten wat zij van deze relaxatie-sessie mochten verwachten was het aanvankelijk stil in de groep, maar dat duurde niet lang.

De oefeningen en bewegingen die de mama's en kleuters samen moesten doen waren echt ontspannend. Het slot van de sessie was een stille oefening waarbij vooral de rust in het lichaam en de geest brengen centraal stond.

Na afloop waren de mama's enthousiast over hun relaxatie-sessie. Ook de kleuters hadden ervan genoten, maar die hadden ook al eerder relaxatieoefeningen al in hun klasje gedaan.

SPAM 12 EN DE VERBRANDEN BOS BLIJVEN DE GEMEENTERAAD BEROEREN

SPAM 12 EN DE VERBRANDEN BOS BLIJVEN DE GEMEENTERAAD BEROEREN
Aan het punt waar het vernieuwde gedeelte en het oude gedeelte van de Verbranden Bos bij elkaar komen kan het er op drukke momenten erg chaotisch aan toe gaan.

Jason Van Landschoot (Open VLD) had aan de agenda van de gemeenteraadzitting van donderdag 31 mei een punt toegevoegd over het ondertussen al beruchte SPAM 12.

Omdat zijn fractie een paar gemeenteraden terug schepen Erwin Goethals (Groen) verboden had om tijdens de raadszittingen nieuwe foto's en plannen op het scherm te projecteren (de raadsleden moeten die documenten al enkele dagen voor de raadszittingen kunnen bekijken) werd de heer Van Landschoot donderdagavond, zoals kon verwacht worden, door Koenraad De Ceuninck als voorzitter van de gemeenteraad teruggefloten toen hij bij de behandeling van zijn punt een bundel met foto's en opmerkingen aan de raadsleden wou uitdelen.

Er volgde toch een vinnige discussie waaruit bleek dat ook binnen de meerderheid niet iedereen op dezelfde golflengte zit. Voor raadslid Van Landschoot is het probleem van de gewijzigde plannen voor de Verbranden Bos nog niet van de baan. Het dossier van SPAM 12 komt, samen met het advies van het studiebureau en de bundel van de heer Van Landschoot, opnieuw voor het schepencollege.

KRUISEN
Op het einde van de discussie -en na een vinnige reactie naar het Open VLD raadslid- toonde schepen Goethals wel een foto op het scherm, waarmee hij aantoonde dat het in de Verbranden Bos zelfs waar de betonblokken staan voor twee auto's mogelijk is om elkaar te kruisen zonder dat zelfs hun spiegels elkaar raken. Volgens de heer Van Landschoot en raadslid Noël Wille(CD&V) is dat echter enkel mogelijk voor de kleinste voertuigen.

SPAM 12 EN DE VERBRANDEN BOS BLIJVEN DE GEMEENTERAAD BEROEREN

Wij hebben zelf een uurtje postgevat in de Verbranden Bos en hebben daar gezien dat twee kleine voertuigen elkaar inderdaad ter hoogte van de betonblokken traag kunnen kruisen.

SPAM 12 EN DE VERBRANDEN BOS BLIJVEN DE GEMEENTERAAD BEROEREN

Wij hebben daarentegen het resultaat op foto vastgelegd van twee grotere voertuigen die op dezelfde plaats elkaar probeerden te kruisen. Dat kruisen lukte niet: in beide gevallen moest een van de voertuigen achteruit.

KERKWEGEL DE HELLE HERSTELD EN INGEWANDELD

KERKWEGEL DE HELLE HERSTELD EN INGEWANDELD

Nadat vorige maand de opgesmukte kerkwegel Bijleve (en niet "Blijleven", zoals was aangegeven) tussen de Moerwege en 't Broekelken was ingewandeld, werd afgelopen vrijdagnamiddag de opgekuiste kerkwegel tussen twee straten die allebei Helle heten officieel ingewandeld.

Ook hier waren de inwoners van de aanpalende straten tevreden over het herstel van hun kerkwegel, waarvoor zij nog een naam zoeken. Vrijdag waren "Helleweg" en "Hellewegel" de voorstellen.

DE MERLAAN STELDE ALS EERSTE ZIJN VOLLEDIGE LIJST VOOR
De Merlaan, die zich als positief alternatief aanbiedt bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober, is de eerste partij die niet alleen de namen van de 27 kandidaten bekend heeft gemaakt, maar ook die namen op de lijst heeft ingevuld.

De lijst ziet er als volgt uit:
1. Marleen Van den Bussche, 2. Dimitri de Coster, 3. Caroline De Saer, 4. Hilde Versluys, 5. Stefaan Heyndrikx, 6. Joeric Van Haecke, 7. Paola Damiani, 8. Kurt Degryse, 9. Jean-Luc De Bruyckere, 10. Gino Van der Jeught, 11. Caroline Maenhout, 12. Hannelore Cromheecke, 13. Joyce Guidée, 14. Peter Martens, 15. Nele Van Deynze, 16. Luc De Baets, 17. Valentijn De Lille, 18. Debbie Vermeulen, 19. Myriam Veirman, 20. Christiaan Verstrynge, 21. Geert Van De Wynckel, 22. Karel Van Maele, 23. Adelheid De Deyne, 24. Nele Verbeke, 25. Jonas De Pauw, 26. Marie Christine Verplaetse en 27. Geert de Roo.

Volgens de woordvoerder van de partij zal binnenkort het programma waarmee de partij naar de verkiezingen trekt op www.demerlaan.be en op de facebookpagina van De Merlaan verschijnen.

N-VA STELT VERTROUWDE GEZICHTEN VOOR

N-VA STELT VERTROUWDE GEZICHTEN VOOR

Onder de slogan "Veilig thuis in een welvarend Maldegem" trekt N-VA Maldegem naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober.

Het neemt aan deze verkiezingen deel met nieuwe gemotiveerde kandidaten, maar ook met vertrouwde en ervaren gezichten.

Die ervaring en vertrouwen vindt de partij onder meer bij:
Jan De Metsenaere (41 j., Maldegem, software test engineer), Geertrui Baert (69 j., Maldegem, gepensioneerd zaakvoerster Maldegem), Tina Rogge (Maldegem, verantwoordelijke in Vlaams Chemisch Bedrijf) en Frederik De Baets (40 j., Maldegem, directeur van een Middenschool).