Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 757 - Week 22 : van 27 mei tot 2 juni 2018 Archief…

BLIKSEMINSLAG LEGDE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE LAM

Wie dinsdag of een deel van woensdag naar het gemeentehuis, het OCMW of de Technische Dienst belde of een attest wou aanvragen kwam van een kale reis thuis.

Maandagavond om 21u50 (de klok in de toren van de gemeente is toen stilgevallen) sloeg de bliksem in op de bliksemafleider van het gemeentehuis. Er ontstond een groot magnetisch veld dat voor heel wat schade heeft gezorgd aan het informaticasysteem van de gemeentelijke diensten.

Toen het personeel dinsdagmorgen binnen kwam was er geen elektriciteit maar dat was snel hersteld. De lift deed het niet en behalve het personeel dat op het wifi-netwerk kon werken raakte niemand binnen in de computerbestanden. Er zat niets anders op dan andere administratieve taken uit te voeren, zoals het archiveren van dossiers.

Het eigen ICT-team begon onmiddellijk met dienst per dienst de schade te herstellen. Dat team moest vaststellen dat er bepaalde stukken onherstelbare schade hadden opgelopen. Daardoor moest er voor vervangstukken gezorgd worden.

Tegen woensdagmiddag waren de meeste problemen opgelost. Er was nog wel apparatuur die moest vervangen worden maar de mensen konden opnieuw geholpen worden. De lift bleef een probleem: zaterdag werkte die nog altijd niet.

De blikseminslag had niet alleen voor problemen in het gemeentehuis gezorgd. Ook verschillende handelszaken en de Maricolen liepen schade op. Bij de Maricolen kon er dinsdag niet gewerkt worden in de computerklassen. Daar hoopte men om tegen het einde van de week alle grote en kleine problemen te hebben opgelost.

GBS DE KRUIPUIT STELDE HAAR ONTWERP VAN DE ONTMOETINGSWEIDE VOOR

GBS DE KRUIPUIT STELDE HAAR ONTWERP VAN DE ONTMOETINGSWEIDE VOOR
Zaterdagvoormiddag konden de inwoners van de Kruipuit tijdens een life radio-uitzending hun mening geven over het plan dat voor de weide achter de school wed uitgewerkt.

"Gek op Groen" is het schoolproject waarrond de GBS De Kruipuit al jaren werkt en waarvoor het nog plannen heeft voor de toekomst. Het is de bedoeling van de school dat zij haar leerlingen in een groene omgeving kan laten opgroeien. De gemeente volgt de school in het project.

Vorig jaar heeft zij de weide achter de school gekocht, niet alleen als uitbreiding voor de speelplaats van de school maar ook om de inwoners en verenigingen van de Kruipuit een sociale ontmoetingsplaats te bezorgen. Tijdens informatievergaderingen werden door mensen en verenigingen voorstellen gedaan. Die voorstellen werden samen met de ideeën van de school uitgewerkt door een begeleidingsbureau.

Ter gelegenheid van zijn schoolfeest organiseerde de school gedurende drie dagen een Vrije Radio Kruipuit. Tijdens een live uitzending zaterdagvoormiddag werd het ontwerp van de ontmoetingsweide voorgesteld en konden de mensen daarop reageren. Na de reacties zal nagegaan worden of er aan het ontwerp nog aanpassingen moeten gebeuren.

Het is de bedoeling dat het plan over twee jaar gerealiseerd is. Daarna wil de school in overleg met de gemeente de oudste lokalen van de school aanpakken. Die zijn ook aan vernieuwing toe.

LEON DE SCHEPPER HERSTELT TRAKTOREN, MACHINES EN MOTOREN IN CONGO

LEON DE SCHEPPER HERSTELT TRAKTOREN, MACHINES EN MOTOREN IN CONGO
Ook de wagen waarmee ze zich door de brousse naar machines in afgelegen gebieden begeven kan het wel eens begeven.

Enkele weken terug is Leon De Schepper nog maar eens als ngo'er naar Congo vertrokken om er traktoren, landbouwmachines en motoren te herstellen. Volgens zijn zuster Ingrid is het de 50ste maal dat hij de tocht naar Congo onderneemt. Wij hopen hem bij zijn terugkeer voor een uitgebreid gesprek te kunnen ontmoeten.

LEON DE SCHEPPER HERSTELT TRAKTOREN, MACHINES EN MOTOREN IN CONGO Ook de kleinste machines hebben af en toe een helpende hand nodig.

Verplaatsingen van een paar honderd kilometer door de brousse zijn in Congo volgens Leon gewone kost. Hij doorkruist veel onherbergzame gebieden en komt bij machines en motoren terecht die gewoon defect zijn achtergelaten.

Hij kan bij zijn werk wel altijd rekenen op de belangstelling van jongeren. Het is zijn bedoeling om de mensen daar op te leiden om zelf aan de machines en motoren te kunnen werken.

DE RONDE VAN BALOISE LIET EVEN OP ZICH WACHTEN

DE RONDE VAN BALOISE LIET EVEN OP ZICH WACHTEN

Vorige week donderdag reden de renners in de Ronde van Baloise van Lochristi naar Knokke Heist. Rond 14u20 werden zij in Adegem verwacht.

Wie echter om 14u20 langs de Prins Boudewijnlaan stond om de renners aan te moedigen moest geduld hebben: de renners waren in Lochristi met vertraging vertrokken en reden het eerste uur trager dan het traagste voorziene ritschema.

REUNIE VAN OUD-LEERLINGEN DE KRUIPUIT GROOT SUCCES

REUNIE VAN OUD-LEERLINGEN DE KRUIPUIT GROOT SUCCES

Als presentatoren van Radio De Kruipuit organiseerden meester Piet Lammertyn, Rudy Van Hilversum (oud-presentator van radio Saturnus) en Glenn Longeville vrijdagavond een avond vol retro-muziek.

Via de sociale media hadden zij de oud- leerlingen van de GBS De Kruipuit opgeroepen om van die avond een reünie van oud-leerlingen te maken. Hun oproep is niet in dovemansoren gevallen: veel oud-leerlingen, zelfs uit St. Niklaas en West Vlaanderen, zakten vrijdagavond naar de Kruipuit af om er oude bekenden te ontmoeten.

LEERLINGEN SCHONKEN WINST MINI-ONDERNEMING AAN DE VIERKLAVER

Onder begeleiding van 3 leerkrachten hebben de leerlingen van het 4de en 3de jaar Economie afdeling Verkoop van het Koninklijk Atheneum Mevr. Courtmans bij het begin van het schooljaar een mini-onderneming opgericht.

De eerste maanden hebben zij gebruikt om hun onderneming structuur te geven, te onderhanden met mogelijke leveranciers en om activiteiten te plannen. Nu de examens er aankomen was het tijd om hun mini-onderneming af te sluiten.

Dat gebeurde donderdagvond bij een drankje en een hapje. De leerlingen en hun begeleiders waren enthousiast over het project dat voor hen volgend schooljaar voor herhaling vatbaar is. De leerlingen hebben het startkapitaal met interest terugbetaald en de 1000 euro winst die zij met hun mini-onderneming hebben gemaakt schonken zij donderdagavond aan een delegatie van De Vierklaver.

DE KLEIHEUVEL NAM NIEUWE GEBOUWEN IN GEBRUIK

DE KLEIHEUVEL NAM NIEUWE GEBOUWEN IN GEBRUIK
Zaterdagnamiddag kwam minister van Onderwijs Hilde Crevits naar Kleit om er bij de officiële ingebruikname van de nieuwe lokalen van De Kleitheuvel lintjes te knippen.

Het is meer dan 15 jaar geleden dat de school in Kleit de beslissing nam om een dossier op te starten om de bestaande kleuterafdeling te vervangen door nieuwbouw.

Die beslissing kon op de sympathie en de steun van de ganse Kleitse bevolking rekenen. In 2016 draaide het dossier uit de administratieve molen en konden de werken beginnen. De kleuters zitten nu in nieuwe prachtige en moderne lokalen.

Zij hebben een overdekte speelplaats en een nieuw sanitair blok. Het prijskaartje liep op tot 2 miljoen euro. Zaterdag zijn de nieuwe gebouwen officieel in gebruik genomen.

Minister van Onderwijs Crevits kwam voor deze gebeurtenis naar Kleit. Voor directeur Stefanie Van den Bussche is er nog veel werk aan school.

Het oud-klooster heeft een facelift nodig en zij hoopt van de dakruimte klaslokalen te maken, maar dat is nog toekomstmuziek.