Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 756 - Week 21 : van 20 tot 26 mei 2018 Archief…

KERKWEGEL BIJLEVE IN ERE HERSTELD

KERKWEGEL BIJLEVE IN ERE HERSTELD
Veel inwoners van de Moerwege en het Broekelken wandelden mee de opgesmukte kerkwegel Bijleve in.

Bij het begin van deze bestuursperiode kondigde de nieuwe meerderheid aan dat zij een aantal trage wegen voor de zwakke weggebruikers zou aanpakken. De afgelopen jaren hebben al een aantal kerkwegels (ongeveer 2km) in de verschillende leefkernen een opknapbeurt gehad.

De afgelopen weken werd de kerkwegel Bijleve in Adegem, de verbinding tussen de Moerwege en 't Broekelken, aangepakt. Die kerkwegel was nog nauwelijks te bewandelen.

Het Maldegem Ontzettend Proper (MOP) team en de groendienst hebben er voor gezorgd dat de kerkwegel opnieuw een juweeltje is voor de wandelaars en fietsers. Om te voorkomen dat ook auto's van de opgekuiste trage weg gebruik zouden maken, werden in het midden van de kerkwegel stevige paaltjes gezet.

Vrijdagnamiddag werd de opgesmukte Bijleve onder ruime belangstelling ingewandeld en ingereden. Bij hun terugkeer in de Moerwege werden de wandelaars en fietsers door de gemeente op een ijsje getrakteerd.

GEEN GROTE WIJZIGINGEN AAN DE PLANNEN VOOR DE VERBRANDEN BOS

GEEN GROTE WIJZIGINGEN AAN DE PLANNEN VOOR DE VERBRANDEN BOS
Raadslid Noël Wille (CD&V) is niet het enige raadslid van de meerderheid dat de plannen voor de Verbranden Bos in hun huidige vorm niet zal goedkeuren.

Op de agenda van de gemeenteraadscommissie van donderdag 17 mei stond een punt over het SPAM 12. Het zou onder meer gaan over de verbreding van de wegenis in de Verbranden Bos.

Jason Van Landschoot (Open VLD) had in laatste instantie nog een oproep gedaan naar de inwoners van de Verbranden Bos en de andere straten waarin werken in het kader van het SPAM 12 zijn uitgevoerd. Die oproep werd maar matig opgevolgd.

Na de kritieken die er op de werken in het eerste deel van de Verbranden Bos waren losgekomen, verwachtten enkele raadsleden dat er tijdens de commissievergadering een verbreding van het wegdek in de Verbranden Bos op tafel zou komen.

Uit de uitleg die door het studiebureau en een lid van de technische dienst van de gemeente werd gegeven, bleek dat er van een grondige wijziging van de plannen geen sprake was. Het wegdek wordt niet breder. Er zullen wel extra lange uitwijkstroken worden aangelegd.

Niet alleen bij de leden van de oppositie was de ontgoocheling duidelijk merkbaar. Tijdens de discussie die op de uitleg van het studiebureau volgde, bleek nog eens dat de raadsleden die de plannen in 2015 hebben goedgekeurd geen juist inzicht hadden op de plannen.

Raadslid Van Landschoot wou donderdagavond de plannen nog zien die in 2015 werden goedgekeurd. Het Open VLD raadslid twijfelt er aan of de afmetingen die toen op de plannen stonden dezelfde zijn als deze van nu.

Volgens Gemeenteraadsvoorzitter Koenraad De Ceuninck was het praktisch onmogelijk om donderdagavond die plannen nog op te diepen. Hij wees er de heer Van Landschoot op dat hij de uitnodiging voor de commissievergadering op tijd had ontvangen en dat hij al voldoende tijd had gekregen om die plannen op te vragen.

Jason Van Landschoot kondigde aan dat hij op vrijdag zijn vraag naar de plannen aan de algemeen directeur (vroegere gemeentesecretaris) van de gemeente zou overmaken.

De kritiek op de plannen kwam niet alleen van uit de hoek van de oppositie: ook de raadsleden Wille en Boudewijn De Schepper (CD&V) konden zich in de huidige plannen niet vinden. Zij kondigden aan dat zij bij een volgende bespreking in de gemeenteraad de plannen in hun huidige vorm niet zullen goedkeuren.

REUNIE VAN OUD- LEERLINGEN BIJ RETRO RADIO KRUIPUIT
Meester Piet Lammertyn, Rudy Van Hilversum (Van Daele) en Glenn Longeville brengen op vrijdagavond en zaterdag retromuziek tijdens de uitzendingen op 97.2 van Radio Kruipuit.

In het kader van hun jaarlijks schoolfeest van zondag 27 mei en hun schoolproject "Gek op Groen" brengt de GBS De Kruipuit op 25, 26 en 27 mei hun vrije Radio Kruipuit op 97.2 FM in de ether.

Op vrijdag en zaterdag verzorgen meester Piet Lammertyn, oud presentator van Radio Saturnus Rudy Van Hilversum en Glenn Longeville een programma met retromuziek.

Tijdens de uitzending is iedereen welkom in de feesttent. Zij hopen dat er veel oud- leerlingen van de school naar de feesttent afzakken om bij een hapje en een drankje leuke herinneringen op te halen.

LEERLINGEN DEBATTEERDEN OVER HET ONDERWIJS IN DE TOEKOMST

LEERLINGEN DEBATTEERDEN OVER HET ONDERWIJS IN DE TOEKOMST

De gemeente Maldegem organiseerde een studievoormiddag rond "Het onderwijs in de toekomst". Leerlingen van het 5de jaar secundair van de Maricolen Maldegem, het Koninklijk Atheneum Mevr. Courtmans en het Nederlandse Zwincollege werden samengebracht in de K-Ba zaal in de Mevr. Courtmanslaan om er hun visie te geven over het onderwijs in de toekomst.

Bij het begin van de studievoormiddag kregen de leerlingen van pedagoog Pedro De Bruyckere een overzicht van de huidige toestand van ons onderwijs in beweging.

In het 2de deel van de voormiddag bespraken de 150 leerlingen hoe zij het onderwijs in de toekomst zien. Daarbij hadden zij het over de leerstof, de accommodatie en ook de leerkracht.

Als afsluiter werden een aantal van de gedane voorstellen met pedagoog De Bruyckere doorgenomen. Het is de bedoeling dat de voorstellen ook verder in de scholen besproken worden.

Volgens schepen van Onderwijs Marten De Jaeger is het ook de bedoeling dat het schepencollege de voorstellen meeneemt als zij plannen voor nieuwe scholen moeten beoordelen.

WETTELIJK NIETS AAN TE MERKEN OP BETONBLOKKEN

WETTELIJK NIETS AAN TE MERKEN OP BETONBLOKKEN

De betonblokken die sedert vorige week zaterdag in de Verbranden Bos een eigendom afbakenen zijn al veel over de tong gegaan. De eigenaar hoeft zich geen zorgen te maken: de plaatsing voldoet aan alle verplichtingen.

Tijdens de commissievergadering waarin de plannen voor de Verbranden Bos werden besproken kwamen ook de 9 betonblokken ter sprake die door een van de inwoners van de Verbranden bos als afsluiting van zijn eigendom werden geplaatst.

Volgens de schepenen Valerie Taeldeman (CD&V) en Erwin Goethals (Groen) is er op die betonblokken wettelijk niets aan te merken: zij staan op de eigendom van de persoon die ze geplaatst heeft en ze staan binnen de rooilijn.

Volgens de man van de technische dienst had het probleem kunnen vermeden worden had de gemeente bij het afleveren van de bouwvergunning de rooilijn aangepast. Dan zou die verder van de wegrand gelegen hebben.

Dat de toenmalige hoofdinspecteur van politie die de bouwvergunning moest opvolgen het probleem moest gezien hebben, werd door schepen Taeldeman tegengesproken. De hoofdinspecteur moest enkel opvolgen of het plan werd uitgevoerd zoals het werd goedgekeurd.

Om automobilisten te waarschuwen dat daar obstakels staan heeft de gemeente signalisatie aangebracht. De eigenaar heeft ook katogen op de betonblokken geplaatst.

Ondertussen zijn er nog mensen in de Verbranden Bos die overwegen om op hun scheidingslijn een stevig afsluiting te plaatsen. Als iedereen dat doet aan de kant van de huizen met pare nummers dan wordt het, als het nieuw wegdek er ligt, in de Verbranden Bos voor automobilisten onmogelijk om elkaar te kruisen.

WERKEN AAN EXPRESWEG OORZAAK VAN STOF EN SLAPELOZE NACHTEN

WERKEN AAN EXPRESWEG OORZAAK VAN STOF EN SLAPELOZE NACHTEN
Sedert de 2de fase van de werken aan de Expresweg begonnen is, heeft de familie Sarazijn regelmatig slapeloze nachten en veel stof.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vervangt op de Expresweg tussen Eeklo en het kruispunt met de Aardenburgkalseide in Maldegem het wegdek in beton door asfalt.

In de eerste fase van de werken werden de rijstroken richting Kust aangepakt. Sedert begin mei worden de rijstroken richting Antwerpen vervangen.

Het is sedert begin mei dat voor de familie Sarazijn in Celieplas 10 de problemen begonnen zijn. Het kapotschieten van de betonplaten zorgde voor het eerste lawaai.

Dat viel volgens Johny Sarazijn nog te verdragen. "Het is pas als het steenpuin werd afgevoerd dat de problemen begonnen. Hoewel er hier bijna geen huizen staan is de aannemer er toch in geslaagd om het steenpuin dicht bij onze woning op te slaan.

Dag en regelmatig ook 's nachts rijden hier tractors met aanhangwagen aan en af met steenpuin. Dat lawaai zorgt er voor dat ons anderhalf jaar oud zoontje Lukas zowel overdag als 's nachts bijna niet kan slapen. Ook wijzelf worden regelmatig gestoord in onze nachtrust.

Naast het lawaai is er ook nog het stof van het lossen van het steenpuin. Kuisen heeft bij ons geen zin. Een paar minuten nadat je stof hebt afgelopen ligt er al nieuw. Het schijnt dat het ergste nog moet komen als binnenkort het steenpuin gemalen wordt", vertelde de heer Sarazijn. Hij nam al contact op met het AWV, de burgemeester en de politie maar aan de toestand is er nog niets gewijzigd.

NIEMAND VERHUURT
Bij het AWV nemen ze de klachten van de familie Sarazijn ernstig maar zij kunnen er weinig aan doen. "Wij hebben met landbouwers onderhandeld om van hen een weide te huren op ruime afstand van de woningen om daar het steenpuin op te slaan. Er was echter niemand bereid om te verhuren.

Er zat voor ons niets anders op om het steenpuin op onze eigen wegen op te slaan. Wij gaan er voor zorgen dat er 's nachts geen steenpuin gemalen wordt", klonk het op het secretariaat van AWV.

Voor de familie Sarazijn zal er niets anders opzitten dan de ongemakken nog een tijdje uit te staan. Het mag hen een troost zijn te weten dat eens het asfalt er ligt het geluid van de auto's op de Expresweg veel minder zal zijn dan in de periode dat het wegdek uit beton bestond.

LEERLINGEN KLONKEN OP EERSTE COMMUNIE EN LENTEFEEST

LEERLINGEN KLONKEN OP EERSTE COMMUNIE EN LENTEFEEST

Op Hemelvaartsdag werden de leerlingen van de GBS De Kruipuit die in de kerk van Oostwinkel hun eerste communie deden of die op die dag hun Lentefeest vierden samen met hun familie op de school uitgenodigd voor een drankje, een hapje en een attentie.

Het waren: Thorben Baeckeland, Maité Buyck, Jaden Cleppe, Komeel De Backer, Maud De Baets, Jasmine De Dauw, Zoë Lepère, Lieze Maenhout, Juline Vandecasteele, Ella Van den Bossche, Louise Vervaeke, Rhune Blomme, Ashley Mortier en Noor Van Hyfte.