Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 754 - Week 19 : van 6 tot 12 mei 2018 Archief…

DE INWONERS VAN DE WEIDE HEBBEN MEER VRAGEN DAN ANTWOORDEN

INWONERS VAN DE WEIDE HEBBEN MEER VRAGEN DAN ANTWOORDEN
Ook na de infomarkt blijven veel inwoners van de Weide met veel kritische vragen zitten.

De inwoners van de Weide waren door de gemeente uitgenodigd naar een infomarkt in den Hoogen Pad rond de plannen van de aanleg van de nieuwe riolering en het nieuwe wegdek in hun straat. Een deel van de inwoners werd op woensdag verwacht, de andere mochten op donderdag komen, telkens tussen 17 en 21 uur.

Omdat er op de uitnodigingen stond dat het om een informatiemarkt ging dachten wij dat ook wij welkom waren.

Vorige week zaterdag heeft schepen van Openbare Werken Erwin Goethals (Groen) ons in een uitgebreid telefoongesprek uitgelegd waarom wij eigenlijk niet welkom waren op die bijeenkomsten en waarom er van de ontwerpen ook geen kopie verkregen kon worden.

SITUATIE
In het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) moet er ook in de Weide in Adegem een nieuwe riolering aangelegd worden.

In 2013 kwam de gemeente tijdens een eerste informatievergadering af met een plan dat op veel tegenstand stootte bij de mensen, vooral omdat er in de Weide op verschillende plaatsen een gracht kwam en omdat de inwoners gratis hun grond moesten afstaan voor de aanleg van de nieuwe weg. De inwoners van de Weide - en niet de gemeente- zijn namelijk de eigenaars van de weg.

Het schepencollege liet het dossier rusten en liet de technische dienst een viertal voorstellen uitwerken waarin ook Aquafin, de partner van de gemeente in de SPAM-dossiers, zich kon vinden.

Die vier ontwerpen werden vorig jaar tijdens een nieuwe informatievergadering aan de inwoners voorgelegd. Zij mochten een keuze maken uit de vier voorstellen en er ook nog aanpassingen bij voorstellen. Een aantal inwoners die veel op- en aanmerkingen hadden werden later nog eens op de technische dienst uitgenodigd om de aangepaste plannen te bekijken.

NIEUWE SITUATIE
Het Schepencollege ging woensdag en donderdag naar de infomarkt met een voorstel dat volgens de schepen door alle inwoners aanvaard zou kunnen worden. Er zouden mogelijks nog kleine aanpassingen kunnen gebeuren. Tijdens de infomarkt kregen ook de inwoners van de Verbranden Bos, een gedeelte van de Kallestraat en de Zandakkers de gelegenheid om de plannen voor de werken in hun straat te bekijken.

Bij het binnenkomen werd iedereen naar de plaats gewezen waar het plan van zijn straat te vinden was. Opmerkelijk was wel dat de inwoners van de andere straten foto' s mochten nemen van de plannen, maar dat de inwoners van de Weide daar geen toestemming voor kregen.

VERRASSINGEN
Bijna iedereen uit de Weide knipperde met de ogen na wat zij te zien en te horen hadden gekregen. Het positieve was dat iedereen bereid is om grond af te staan aan de gemeente om het nieuwe wegdek aan te leggen. Minder eensgezindheid is er als het gaat over de strook naast het wegdek, die ook gratis moet afgestaan worden. Voor sommige mensen betekent dit dat zij gratis een deel(tje) van hun voortuin en hun afsluiting moeten inleveren.

Op het einde van de straat vraagt men ze zich af waarom de weg en de bermen ernaast zo breed moeten zijn en waarom er niets verandert aan de breedte van de Weide bij de inrit.

Sommige mensen kregen ook te horen dat volgens het kadasterplan hun afsluiting en de eerste bloemen of bomen niet op hun eigendom staan, maar op grond die nog eigendom is van de vorige eigenaar van de grond waarop er gebouwd werd. Iets wat door de mensen die er wonen betwist wordt.

Vooraan in de straat zitten drie gezinnen met problemen voor de afvoer van hun oppervlaktewater. Zij kunnen volgens de huidige plannen niet aansluiten op de buizen voor de afvoer van het oppervlaktewater, die van bij het begin van de straat worden aangelegd.

GEEN AKKOORD
Er werd druk overleg gepleegd en de inwoners kregen de verzekering van schepen Goethals dat hij zal onderzoeken of er nog aanpassingen kunnen gebeuren. Voor enkele inwoners staat het vast dat er geen akkoord komt als de gemeente aan hun afsluiting of voortuin zit. Of er nog een nieuw infomoment komt werd op het einde van de infomarkt niet medegedeeld...

VANESSA SHINITOR EN DIRK BAUTERS KOMEN NAAR DE ZOMERKERMIS

De afgelopen drie jaar heeft het Adegems feestcomité voor zijn seniorennamiddag, op de maandag van de zomerkermis, een dansnamiddag georganiseerd. Het was leuk en er was veel volk.

Omdat er bij veel senioren vraag was om toch nog eens iets anders te organiseren dan een dansnamiddag heeft het feestcomité zijn programma voor de zomerkermis 2018 aangepast.

Op maandagnamiddag is er dit keer geen dansnamiddag, maar een optreden van Vanessa Shinitor, die in 1999 België vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival (12de plaats met 38 punten) en Dirk Bauters, die een zaal aan het lachen kan brengen.

Kaarten voor dit optreden met koffie en gebak kosten 8 euro. Op zaterdag 12 mei organiseert het feestcomité tussen 10 uur en 12 uur een kaartenverkoop in Den Hoogen Pad. Het Adegemse feestcomité organiseert op zondag 18 november in Den Hoogen Pad een dansnamiddag met Johnny Clarysse.

DE KRUIPUIT EN DONK VOLGDEN EEN DAG LES IN MEOS

DE KRUIPUIT EN DONK VOLGDEN EEN DAG LES IN MEOS
De leerlingen mochten zelf ontdekken waar rond zijn vrachtwagen de chauffeur fietsers en voetgangers niet kan zien.

Vorige week vrijdag waren de leerlingen van het 6de leerjaar van de GBS De Kruipuit ende VBS De Parel Donk een dag te gast op het sportterrein Maurice De Waele en de sporthal Meos.

Nadat Danny De Visscher de leerlingen op een filmpje had laten zien welke regels kinderen in acht moeten nemen als zij op een kruispunt in de nabijheid van een vrachtwagen komen, nam hij hen mee naar een vrachtwagen op de parking. Daar mochten de leerlingen in de cabine kruipen om zelf te kunnen vaststellen op welke plaatsen zond zijn voertuig een chauffeur voetgangers of fiets niet kan zien.

Daarna liet de agent de leerlingen kegels rond de vrachtwagen plaatsen op de plaatsen waar zij als fietser of voetganger de chauffeur in zijn cabine niet kunnen zien.

DE KRUIPUIT EN DONK VOLGDEN EEN DAG LES IN MEOS
Wijkagent Caroline Bral liet tijdens de les in drugpreventie de leerlingen veel zelf aan het woord.

Als voorbereiding op hun overstap naar de middenschool stond er in de voormiddag ook een les in drugspreventie op het programma.

Wijkagent Bral maakte er een gezellige babbel van waarbij vooral de kinderen aan het woord kwamen. Zij was er om op de juiste momenten de gevolgen van de legale en illegale drugs onder de aandacht te brengen.

In de namiddag legden de leerlingen fietsproeven af op een klein fietsparcours en moesten zij onder begeleiding per 2 een rit door het centrum van Maldegem doen.

Het was er bij de leerlingen duidelijk aan te zien wie er al gewoon is om in het drukke verkeer te fietsen.

HERDENKING AAN OORLOGSMONUMENTEN
Aan het monument van de Grenadiers legden erevoorzitter Richard Verstuyf en voorzitter Gaston Roeygens bloemen neer.

Ieder jaar begin mei organiseert de Adegemse afdeling van de Koninklijke Verbroedering Grenadiers een herdenkingsplechtigheid ter ere van de Belgische soldaten die sneuvelden tijdens WO II.

Tijdens de toespraken aan de monumenten Carabiniers en Grenadiers en de gedenkstenen Carabiniers en 7de Jagers te Voet werd door alle sprekers gewezen op het belang van deze herdenkingsplechtigheid.

Het is niet omdat wij al jaren van de vrede kunnen genieten dat wij mogen vergeten dat er mensen voor onze vrijheid hun leven hebben gegeven. De 100ste verjaardag van het einde van WO I mag dan ook geen reden zijn om minder aandacht te besteden aan al de soldaten die sneuvelden en sneuvelen voor de vrede.

KVK ADEGEM SPEELT VOOR HET EERST IN 1STE PROVINCIALE

KVK ADEGEM SPEELT VOOR HET EERST IN 1STE PROVINCIALE
Met een 4-2 overwinning tegen Evergem nam KVK vorige week zondag afscheid van 2de provinciale. Volgend seizoen speelt Adegem in 1ste provinciale.

Na de winst op Merendree 14 dagen geleden was KVK Adegem al zeker van de titel en de promotie naar 1ste provinciale. Na die overwinning hebben het bestuur, de spelers en de supporters een stevig feestje gebouwd. De wedstrijd van afgelopen zondag, die met 4-2 gewonnen werd van het laatste geklasseerde Evergem, was van geen belang meer.

Het is volgens Alex Dhaenens de eerste maal dat KVK in 1ste provinciale uitkomt. De ploeg heeft wel al tweemaal aan de eindronde mogen deelnemen, maar miste telkens de overstap.

De spelers mogen nu enkele maanden op hun lauweren rusten. Voor het bestuur is de voorbereiding van het volgend seizoen al enkele maanden begonnen.

Om zich te kunnen handhaven in 1ste provinciale gaat het bestuur op zoek naar versterking. Die hebben zij al gevonden met Kenzo Vroman, Guillaume Meulebrouck, Mathieu Welvaert en Bjarn De Vreeze.

Voorzitter Gerard Van Landschoot kijkt ook nog uit naar een spits...

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

Voor de leerlingen van het Eerste leerjaar (juffrouw Conny) van de VBS de Papaver was het vorige week zondag de grote dag.

Levi De Backer, Lenn De Baets, Thibeau De Buysscher, Louis De Coninck, Jolien Degrande, Pauline De Keyser, Tijl De Mil, Ilyano De Sutter, Féline Everaerts, Ilano Jadot, Dahlia Kapsul, Emiel Lievens, Jesse Michiels, Hanne Plovie, Louise Van De Voorde, Noémie Van Kerschaever, Rube Van Leeuwe, Elias Van Maele, Mathéo Van Waes en Mats Verbeken mochten in aanwezigheid van hun familie in de St. Adrianuskerk hun Eerste communie doen.

Daarna werden zij en hun familie door hun school op een drankje en een hapje uitgenodigd.