Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 753 - Week 18 : van 29 april tot 5 mei 2018 Archief…

CAFE 't BLONDJE SLOOT ZIJN DEUREN

CAFE
Sedert afgelopen zondag is café 't Blondje gesloten. Het gebouw verdwijnt waarschijnlijk onder de sloophamer.

Met de sluiting van café 't Blondje in de Oude Staatsbaan verdwijnt het laatste donkerbruine volkscafeetje in Adegem. Toen Denise er ruim 42 jaar geleden haar intrek in nam, gaf zij het cafeetje de naam van haar haarkleur. Zij was er toen van overtuigd dat zij het er niet langer dan drie jaar zou uithouden.

Het cafeetje dat voor haar komst nog maar weinig volk trok begon aan een nieuw leven. Denise heeft het toegelaten dat haar café een volkscafé werd waar iedereen welkom was. Er was één patron en dat was zij. Als zij zei dat het genoeg was dan was het ook zo. Alle klanten aanvaardden dat.

THUISHAVEN
't Blondje is ook het clublokaal van verschillende volkssporten geweest. Haar zoon vierde er zijn titel van Belgisch kampioen motorcross en ook de boogschutters hadden daar jarenlang hun thuishaven. Zelfs de gaaibolders vonden hun weg naar 't Blondje in de Oude Staatsbaan.

Haar vaste klanten die gewoon voor de gezelligheid kwamen vormden een hechte groep die soms onaangekondigd een feestje bouwden.

't FOLKLOORKE

CAFE De laatste dans van Denise in haar café was voor Keizer Frank.
Zijn carrière in de wereld van carnaval is daar gestart.

Ook in de geschiedenis van 't Folkloorke heeft café 't Blondje een belangrijke rol gespeeld. Het is daar dat het idee van 't Folkloorke gelanceerd werd en waar de groep, die als volksdansgroep begon, boven de doopvont werd gehouden. Ook de strategie voor de verkiezing van Frank Willems als Prinscarnaval werd daar uitgedokterd.

't Blondje heeft altijd een speciale betekenis gehad voor 't Folkloorke. Het is ook daarom dat Keizer Frank en 't Folkloorke zaterdagavond op een speciale manier afscheid namen van Denise en 't Blondje.

OOSTWINKEL
't Blondje is gesloten en voor zijn uitbaatster Denise begint er een nieuwe fase in haar leven. Haar toekomst ligt niet langer in Adegem. Zij neemt haar intrek in de kangoeroewoning van haar zoon en schoondochter in Oostwinkel.

Dat wil niet zeggen dat Denise niet meer in Adegem zal te zien zijn. Daarvoor heeft zeer hier te veel vrienden.

RENOVATIE BRENGT VERHUISCARROUSEL OP GANG IN PATER TUYPENSLAAN

RENOVATIE BRENGT VERHUISCARROUSEL OP GANG IN PATERTUYPENSLAAN
Alle woningen in de Kallestraat en de Pater Tuypenslaan waarvan de sociale bouwmaatschappij De Volkshaard eigenaar is moeten tegen het najaar 2020 gerenoveerd zijn.

Ongeveer 55 jaar geleden begon De Volkshaard in Adegem met de realisatie van de verkaveling waarvan de straat de naam Pater Tuypenslaan kreeg. Een deel van die woningen staan in de Kallestraat.

Het waren aanvankelijk huurwoningen, maar later kregen de huurders de kans om de woning te kopen. Daardoor zijn een aantal van de woningen van eigenaar veranderd.

De Volkshaard moet er als eigenaar voor zorgen dat de woningen die het in eigendom heeft voldoen aan de nieuwe wetgeving op het vlak van veiligheid en energiezuinigheid. Daarom zullen die huizen in 2019 en 2020 gerenoveerd worden.

De mensen wiens huis gerenoveerd moet worden, werden door de sociale bouwmaatschappij eerst per brief op de hoogte gebracht van de geplande renovaties en vorige week werden zij op een informatievergadering uitgenodigd.

VERHUIZEN
De renovatiewerken zullen niet overal even groot zijn. Niet alle huurders zullen moeten verhuizen om de renovatie mogelijk te maken. Bij de huurders bij wie in het verleden al aanpassingen gebeurden zal de renovatie kunnen gebeuren zonder dat zij moeten verhuizen. Zij zullen wel enkele maanden hun manier van wonen moeten aanpassen aan de werken.

Voor de huurders wiens woning een grondige renovatie moet ondergaan wordt er een regeling uitgewerkt. Eerst worden de woningen die momenteel leeg staan gerenoveerd. Als die klaar zijn zullen de eerste huurders wiens huis grondig moet gerenoveerd worden verhuizen naar een van de gerenoveerde huizen. Als hun woningen gerenoveerd zijn zullen de volgende huurders naar de gerenoveerde woningen verhuizen.

In de nabije toekomst belegt de Volkshaard een nieuwe informatievergadering om verdere afspraken te maken met hun huurders. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2020 de renovatiewerken achter de rug zijn.

PREVENTIELESSEN EN TESTEN VOOR LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR

PREVENTIELESSEN EN TESTEN VOOR LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR
Tijdens de preventielessen kregen de leerlingen bij wijkagent Carolien Bral uitleg over legale en illegale drugs.

Omdat de leerlingen van het zesde leerjaar van het basisonderwijs na dit schooljaar een stap hoger zetten op de onderwijsladder, krijgen zij in Maldegem een preventieles over legale en illegale drugs en een les over verkeersveiligheid. De lesdag wordt afgerond met een fietstocht door het centrum van Maldegem en een fietsparcours op de parking van Meos.

Afgelopen vrijdag waren de leerlingen van het zesde leerjaar van De Papaver Adegem te gast bij een team van de PZ Maldegem in Meos. Van wijkagent Caroline Bral kregen zij toelichten bij legale en illegale drugs.

De wijkagent liet de leerlingen vooral zelf aan het woord. Zij konden vertellen hoeveel zij al weten over de verschillende soorten drugs en het gebruik en gevolgen ervan. Wijkagent Danny De Visscher had het met de leerlingen over verkeersveiligheid, verkeersborden en vooral de dodehoek bij vrachtwagens.

Omdat laatste uit te testen mochten de leerlingen op het einde van de les zelf even achter het stuur van een zware vrachtwagen kruipen en rond de vrachtwagen plaatsnemen om te ondervinden waar de chauffeur van de vrachtwagen hen als voetganger of fietser niet kan zien.

TESTEN
Verkeersborden en de aanwijzingen van een agent die het verkeer regelt zijn duidelijk niet de sterkste kant van de leerlingen.

PREVENTIELESSEN EN TESTEN VOOR LEERLINGEN VAN HET ZESDE LEERJAAR
In de namiddag moesten alle leerlingen twee fietsproeven afleggen.

Op de parking van hat Maurice De Waele stadion was een fietsparcours aangelegd met verschillende kruispunten, verkeerslichten en een agent die het verkeer regelt. Wie in de fout ging moest een minuut in strafzone.

Wie niet op het fietsparcours actief was reed per twee onder begeleiding een tocht van 4,5km door het centrum van Maldegem. Tijdens die rit kwamen zij de moeilijkste kruispunten tegen.

Uit zowel de ritten op het fietsparcours als de rit door het centrum van Maldegem is gebleken dat de leerlingen te weinig de betekenis van de verkeersborden kennen. Uit reacties van leerlingen blijkt dan weer dat zij daar in de klas niet veel lessen over krijgen.

RADIO KRUIPUIT DRIE DAGEN IN DE ETHER

Op zondag 27 mei organiseert de GBS De Kruipuit zijn jaarlijks schoolfeest. Ter gelegenheid van dat schoolfeest zendt Radio De Kruipuit die dagen lang (25, 26 en 27 mei) uit van in de feesttent op de school. Iedereen is er welkom.

Centraal aandachtspunt tijdens die radio-uitzendingen is het schoolproject "Gek Op Groen" van de school. Afgelopen maandag werd de studio van Radio Kruipuit al even uitgetest in het Maldegemse gemeentehuis.

STOOMFESTIVAL HERDENKT 100JAAR EINDE WOI

De vzw Stoomcentrum opent op 5 en 6 mei zijn nieuw toeristisch seizoen met zijn jaarlijks stoomfestival. Dit jaar staat het festival in het teken van de herdenking van de 100ste verjaardag van het einde van WO I.

De treinen rijden op het normaalspoor naar Eeklo en op het smalspoor richting Donk. In de loods is er een beurs en een tentoonstelling. Er werden een aantal groepen aangetrokken die de sfeer van het leven tijdens WO I doen herleven.

Op zaterdag en zondag is er om 13u45 een bijzonder herdenkingsmoment waarop onder meer het kunstwerk van Enca Caen op een treinwagon wordt onthuld. Tijdens de festivaldagen zal ook te zien zijn over welke communicatiemiddelen het leger tijdens WO I beschikte.

DE RENOVATIE VAN DE OUDE INTERMARCHE KAN BEGINNEN

DE RENOVATIE VAN DE OUDE INTERMARCHE KAN BEGINNEN
Vorig jaar in augustus kondigde Van Hyfte Projects, de nieuwe eigenaar van de vroegere Intermarché langs de Staatsbaan, aan dat zij het gebouw zouden renoveren en het te huur zouden stellen voor handelszaken.

Omdat de renovatiewerken nog altijd niet begonnen zijn, doken hier en daar geruchten op. Volgens Dave Van Hyfte van Van Hyfte Projects kunnen de werken binnenkort beginnen.

"De verkoop heeft meer voeten in de aarde gehad dan verwacht. Bij onderzoek bleek dat er een lichte vorm van bodemvervuiling was. Zolang dat probleem niet van de baan was kon erop de site niets gebeuren. Nu is alles in orde en zullen wij met de renovatiewerken beginnen.

Wij hebben al handelszaken over de vloer gehad die zich in het pand willen vestigen. Tot op heden hebben wij de boot moeten afhouden omdat de aanpassingswerken nog niet konden uitgevoerd worden", vertelde de heer Van Hyfte.

INBREKERS OP DE VLUCHT

Vorige week zaterdag bemerkte een inwoner van Spanjaardshoek licht in één van de vertrekken van zijn woning. Toen hij de deur opendeed zag hij twee inbrekers die snel de benen namen richting Adegem Dorp. Van de daders is voorlopig geen spoor.