Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 750 - Week 15 : van 8 tot 14 april 2018 Archief…

EINDE VAN DE WERKEN IN ZICHT

EINDE VAN DE WERKEN IN ZICHT
De biggenruggen liggen nog op de uitwijkstrook van het Kruispunt van het Kruisken met de Verbranden Bos maar op het wegdek werd de toplaag aangebracht.

In het voorjaar van 2017 begonnen in het kader van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) werken op de Spanjaardshoek. In dat dossier zat ook de aanleg van een nieuw rioleringsstelsel en een nieuw wegdek in het Kruisken, Heulendonk, Kleemputte en een stukje van de Verbranden Bos.

De werken kregen en krijgen kritiek, zowel van de mensen die er wonen als diegenen die er regelmatig doorrijden. Vragen om de plannen aan te passen leverden weinig op.

Volgens schepen van openbare werken Erwin Goethals zitten de werken in hun laatste fase. Voor het einde van deze maand zou er in alle straten opnieuw normaal verkeer mogelijk zijn.

ANDERS EN BETER
Hopelijk hebben de politici lessen getrokken uit de manier waarop zij het dossier aan de mensen hebben gepresenteerd. Er zijn informatievergaderingen geweest waarop de inwoners de plannen hebben kunnen bekijken.

Politici uit de verschillende fracties die het plan hebben goedgekeurd, geven nu toe dat de werken anders zijn uitgevallen dan zij verwacht hadden. Zij geven toe dat zij hun goedkeuring hebben gegeven op basis van de plannen die werden voorgelegd maar voegen er nu aan toe dat zij geen experts zijn in het lezen van de plannen.

Als zij dat argument inroepen moeten zij toch ook weten dat de man in de straat die nog minder tijd had om de plannen te bestuderen zich geen duidelijk beeld kon vormen van hoe hun straten er na de werken zouden uitzien.

Raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD) stelde terecht dat in de toekomst de informatievergaderingen anders moeten opgevat worden. Het moeten inspraakvergaderingen worden.

In plaats van plannen waar de mensen hun weg niet in vinden moeten zij ofwel een 3D project van de werken of een maquette te zien krijgen. Die zouden vooraf op de website van de gemeente moeten te bekijken zijn zodat de mensen zich kunnen voorbereiden op de informatievergadering.

Voor de mensen van Spanjaardshoek, Kruisken, Heulendonk, Kleemputte en een stukje van de Verbranden Bos is het natuurlijk te laat.

Er komen de komende jaren nog veel SPAM dossiers op tafel. Bij het voorstellen van die plannen zou het beter moeten kunnen.

JUBILEUMFONDS STEUNT DE VIERKLAVER EN UNICEF

JUBILEUMFONDS STEUNT DE VIERKLAVER EN UNICEF
Donderdagvoormiddag overhandigde de gemeente Maldegem een cheque van 800 euro aan de vzw De Vierklaver.

Eenzelfde bedrag wordt ook overgemaakt aan UNICEF. Die bedragen komen uit het jubileumfonds dat vorig jaar door de gemeente na een tip van een jubilerend echtpaar werd opgericht.

Echtparen die een gouden of volgende huwelijksjubileum vieren krijgen de kans om samen met hun familie op het gemeentehuis te worden ontvangen of een delegatie van het schepencollege thuis te ontvangen.

Wie op deze uitnodiging niet wenst in te gaan krijgt sedert vorig jaar de mogelijkheid om de waarde van het gemeentelijk geschenk dat zij zouden krijgen aan een goed doel te schenken.

Vorig jaar hebben volgens schepen van burgerlijke stand Annelies Lammertyn (CD&V) 32 echtparen afgezien van een publieke viering van hun huwelijksjubileum. Daardoor kwam er 1.600 euro in het jubileumfonds van de gemeente. Dat bedrag werd verdeeld tussen de vzw De Vierklaver en UNICEF.

PAASMAANDAG IN HET MAEYENSBOS

PAASMAANDAG IN HET MAEYENSBOS
Ook dit jaar organiseerde de Gezinsbond Adegem op Paasmaandag een paaseierenraap in het Maeyensbos in de Oude Weg.

De Gezinsbond maakte van de paaseierenraap een feest voor de kinderen, de ouders en de grootouders.

Terwijl de kinderen samen met de paashaas eerst de verstopte paaseieren zochten en daarna knutselden, genoten de ouders en grootouders van een drankje. De gezinsbond zorgde ook nog voor lekkere hapjes voor iedereen.

Sedert 26 februari worden er onderhoudswerken uitgevoerd op het gedeelte van de Expresweg tussen Eeklo en de Aardenburgkalseide in Maldegem.

In een eerste fase worden de rijvakken richting Knokke aangepakt. Er wordt een nieuw wegdek aangelegd. Het verkeer verloopt tijdens de werken in beide richtingen over een rijstrook.

Het was de bedoeling dat het eerste deel van de werken midden april zou klaar zijn en er daarna aan de rijvakken richting Eeklo zou gewerkt worden. Naar wij vernamen zouden de werken vertraging hebben opgelopen. Daardoor zouden de werken aan de rijvakken richting Knokke pas begin mei klaar zijn.

Ondanks die vertraging zullen volgens het agentschap wegen en verkeer de werken tegen het bouwverlof klaar zijn. Door de werken op de Expresweg zijn er daar niet alleen dagelijks files: steeds meer automobilisten kiezen voor een alternatieve route via de N9 waardoor het ook op die weg drukker is dan anders.

WORDT KVK ADEGEM ZATERDAG KAMPIOEN

Na een eerder zwak begin heeft KVK Adegem een sterk seizoen neergezet. KVK had gehoopt om op 25 maart met een overwinning op Zomergem al kampioen te spelen.

Zomergem, dat nog steeds in de running is voor een plaats in de eindronde, deelde geen geschenken uit. Met een 2-1 overwinning hield het zijn kansen op de eindronde gaaf.

Uitstel is voor KVK Adegem geen afstel. Zaterdagavond om 19 uur ontvangt het Lovendegem. Als de ploeg van trainer Bleyaert de 3 punten thuis kan houden kan er gefeest worden.

PZ MALDEGEM HEEFT EEN NIEUWE COMMISSARIS

PZ MALDEGEM HEEFT EEN NIEUWE COMMISSARIS
In vervanging van Commissaris Christophe Geernaert legde Francis Van Hove vrijdagmorgen voor burgemeester Marleen Van den Bussche en hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete de eed af als nieuwe commissaris van de PZ Maldegem.

Hij krijgt er de leiding over het contactteam, de lokale recherche en de slachtofferhulp. Ook het verkeersbeleid behoort tot zijn taken.

Commissaris Van Hove startte zijn carrière bij de politie in 1989 in Brussel. Tot 31 maart was hij actief bij de PZ Dendermonde waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het verkeersbeleid. Volgens commissaris Van Hove was hij aan een nieuwe uitdaging toe en was Maldegem een van de opties.

SPORTDIENST HULDIGDE DE ATLETEN VAN KADOE

SPORTDIENST HULDIGDE DE ATLETEN VAN KADOE
Kadoe, een afdeling van de vzw De Vierklaver in de Krommewege, telt veel talenten in zijn rangen.

Een categorie daarvan zijn de sporters die samen met hun coach Sofie Wallyn en haar staf aan hun conditie werken. Jaarlijks kan Kadoe ook een sterk team afvaardigen naar de special olympics.

Voor hen zijn die special olympics sportieve hoogdagen waarvoor ze een jaar trainen. Zij zijn er dan ook terecht trots op dat zij met verschillende medailles naar huis komen. Dat was ook zo vorig jaar toen de special olympics in Lommel werden georganiseerd. Jurgen De Pre Behaalde Zilver in het mini speerwerpen - 100m run en 200m run en liep de torchrun (met fakkel).

Stephanie Van Wijnsberge behaalde goud in de 100m en de 200m run. Voor Thijs Van De Steen was er Zilver in de 50m run en de Staande versprong.- Koen Boudonck (fietsen) behaalde goud op de 7km en werd 5de in de 5km - Patrick Boerjan (Fietsen) Behaalde goud in de 3km Brons in de 15 km en werd 5de in de 1km- Wesley Caryn (Bowling) behaalde met haar 9 games 829 punten wat haar zilver opleverde.

Christophe Molinarolli behaalde goud in het 400m snelwandelen en de staande versprong en hij behaalde ook nog zilver in softbal. David Wittebolle won goud in de 100m run rolwagen en zilver in de 30m slalom rolwagen. Adam Van Poucke behaalde zijn medaille in de meerkamp gespreid over 4 dagen.

Om deze goede prestaties en hun inzet op de trainingen werden de atleten samen met hun coach door de Maldegemse sportdienst gehuldigd. De atleten zijn momenteel in volle voorbereiding voor de special olympics die in mei doorgaan in Doornik en Moeskroen.