Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 746 - Week 11 : van 11 tot 17 maart 2018 Archief…

OMER VAN CAESEELE OP BEZOEK IN DE VBS DE PAPAVER

OMER VAN CAESEELE OP BEZOEK IN DE VBS DE PAPAVER
Omer Van Caeseele is niet alleen bekend als kunstenaar. Hij is ook de man met het hart op de juiste plaats. Jaarlijks maakt hij theelichtjes en verkoopt die ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Vorige week ging het in de klassen van juffrouw Conny en juffrouw Christa (1ste leerjaar van de VBS De Papaver) over kunst. Als afsluiter van de lessenreeks kregen de leerlingen het bezoek van Donkenaar Omer Van Caeseele.

Omer, wiens echtgenote tot vorig jaar nog onthaalmoeder was, had de kinderen onmiddellijk op zijn hand. Als kunstenaar leeft Omer zich uit in hout. Een van zijn kunsthandelsmerk is zijn theelichtjes. Hij maakt die in alle vormen. Jaarlijks verkoopt hij een deel van de gemaakte theelichtjes ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Omer is niet alleen een gedreven kunstenaar, hij weet ook kinderen te boeien als hij vertelt over zijn leven als kunstenaar.

In de periode van Broederlijk Delen ontmoeten de kinderen zo in één persoon een kunstenaar en een mens die het hart op de juiste plaats heeft en oog heeft voor de noden van de medemens.

MALDEGEM WIL VIER WOONUITBREIDINGSGEBIEDEN HERBESTEMMEN

MALDEGEM WIL VIER WOONUITBREIDINGSGEBIEDEN HERBESTEMMEN
Sedert de jaren 70 staat het perceel grond tussen de Ringbaan en Adegem Dorp ingekleurd als woonuitbreidingsgebied. De gemeente wil het gedeelte van dat perceel ten zuiden van de waterloop De Beke een andere bestemming geven.

Het schepencollege gaat er van uit dat iedereen in onze gemeente het Magazine van de gemeente volledig en aandachtig leest. Daarom vond het college het blijkbaar niet nodig om een belangrijk participatiemoment rond het herbestemmen van de woonuitbreidingsgebieden bekend te maken via de dag en weekbladen.

Er was een participatiemoment voorzien op donderdag 8 maart in den Hoogen Pad. Dat kon niet doorgaan omdat het personeelslid van Stedenbouw wegens een ongeval niet aanwezig kon zijn en omdat de eigenaars van een deel van de gronden die in een van de vier zones liggen vooraf niet schriftelijk ingelicht waren over de vergadering.

(Nvdr: van de afgelasting en het ongeval van het personeelslid werd de pers wel schriftelijk verwittigd.)

TWEE GEBIEDEN
Van de vier woonuitbreidingsgebieden liggen er twee in Adegem. Het eerste Adegems gebied situeert zich tussen Adegem Dorp, de Ringbaan en De Beke. Het tweede gebied ligt tussen de Moerewege, de Striepe en de spoorweg.

In een interview met onze collega's van het Nieuwsblad benadrukt schepen Erwin Goethals dat er buiten de woonuitbreidingsgebieden nog veel kavels bouwgrond liggen. Hij zegt er echter niet bij dat een belangrijk deel van die kavels in handen zijn van mensen die het bewaren voor een van hun kinderen.

Volgens de schepen zal er door de wijziging van bestemming ook geen waardevermindering van de gronden zijn. Er mag nu normaal gezien niet gebouwd worden op die gronden. Als de bestemmingswijziging er is mag er zeker niet meer op gebouwd worden. Niet alle eigenaars van de gronden zitten daarover op dezelfde golflengte als schepen Goethals.

RUP
Om een gebied van bestemming te veranderen is er een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nodig. Dat zal opgemaakt worden door Veneco in samenwerking met de gemeente. Normaal liep de consultatieperiode tot 24 april.

Nu de informatievergadering werd uitgesteld zal ook de einddatum van de participatieperiode moeten verschoven worden. Er wordt nu naar een nieuwe datum voor het participatiemoment gezocht.

DE GRATIS HUISVUILZAKKEN KOMEN ER AAN

Toen de gemeente de prijzen van de huisvuilzakken fors verhoogde, voerde zij ook de gratis huisvuilzakken in. Afhankelijk van de samenstelling krijgt ieder gezin een aantal huisvuilzakken gratis.

Ieder gezin heeft de afgelopen dagen een brief van de gemeente in de bus gekregen. Daarin staan de data en locaties waar de gratis huisvuilzakken bedeeld worden. Iedere inwoner kan om op het even welke plaats zijn gratis huisvuilzakken afhalen. Hij of zij moet dan wel zijn brief die de gemeente hen heeft bezorgd voorleggen.

Voor Adegem zijn er bedelingen in den Hoogen Pad op 17 maart (tussen 8u30 en 11u30), 24 maart (tussen 13u30 en 16u30) en 31 maart (tussen 8u30 en 11u30). In de school op de Kruipuit worden de huisvuilzakken bedeeld op 22 maart (tussen 15u00 en 18u).

Wie voor 31 maart geen tijd gevonden heeft om zijn gratis huisvuilzakken op een van de locaties af te halen, kan die tussen 3 april en 28 september afhalen bij het onthaal op de site van de gemeente in de Bloemestraat in Maldegem. Wie zich daar aanmeldt moet ook zijn brief die hij van de gemeente gekregen heeft kunnen voorleggen.

VERKEESHINDER IN ADEGEM-DORP

Tijdens het weekend en tijdens de week na de werkuren is er normaal verkeer mogelijk in Adegem Dorp.

Tijdens de werkuren is er wegens werken in de zone tussen het oud- gemeente en het einde van de verkaveling Huysman tijdelijk verkeershinder.

YOLANDE EN GUY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

YOLANDE EN GUY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met hun familie werden Yolande Rooms en Guy Praet ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het Maldegems gemeentehuis ontvangen.

Yolande en Guy zijn geboren en getogen Gentenaren. In 2012 kwamen zij naar Adegem in de Oude Weg wonen. Zaterdag vierden zij hun gouden huwelijksjubileum met onder meer een ontvangst in het gemeentehuis door schepen van Burgerlijke Stand Annelies Lammertyn.

Yolande werd op 14 november 1946 in Gent geboren. Zij liep er school tot haar 14 jaar en ging dan in een atelier werken.

Guy zag eveneens in Gent op 23 september 1947 het levenslicht. Hij liep tot zijn 15 jaar in Gent school en schreef zich daarna in bij de militaire school in Brussel. Hij kwam bij de luchtmacht (15de Wings) terecht. Daar was hij verantwoordelijk voor luchtonderzoek en het opstellen van kaarten. Hij volgde ook nog avondstudies binnenhuisarchitectuur.

Tijdens het pinksterweekend van 1965 ontmoetten Yolande en Guy elkaar in een jeugdclub in Gent. Zonder dat zij van elkaar wisten reisden zij de dag nadien met dezelfde bus naar Bobbejaanland. Daar werd de basis van hun toekomst gelegd. Op 6 maart 1968 trouwden zij in Gent voor de wet en de kerk.

YOLANDE EN GUY VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Raadslid Peter Van Hecke (Open VLD) overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk.

Na het huwelijk werd er lekker getafeld en daarna trok het jonge paar naar hun winkel. Zij hadden de zaak van de ouders van Guy overgenomen. Een zaak waar alles voor binnenhuisinrichting te koop was.

Yolande en Guy kregen drie kinderen en zijn nu ook de trotse grootouders van zeven kleinkinderen. Guy en Yolande waren ondertussen ook een andere weg ingeslagen. Yolande zorgde thuis voor de kinderen en Guy werd aannemer. Met zijn innovatieve materialen en technieken trok hij ook naar het buitenland.

Toen Yolande en Guy een punt achter hun beroepsloopbaan zetten, besloten zij Gent te verlaten om zich ergens in een rustige streek te vestigen. Hun oog viel op een woning en de Oude Weg. Daar voelen zij zich thuis.

Zij zorgen regelmatig voor de kleinkinderen en Yolande staat ook steeds klaar om bij te springen in de haute couture zaak van haar dochter in Brugge.

Guy heeft in de loop der jaren al veel cursussen Heraldiek gevolgd. Familiegeschiedenis blijft Guy boeien. Hij is dan ook een regelmatig bezoeker van archieven.

Samen pikken ze ook graag een reisje mee. Oostenrijk is hun favoriete bestemming. Zij hopen nog jaren samen van het leven te kunnen genieten.