Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 742 - Week 7 : van 11 tot 17 februari 2018 Archief…

NIEUWE LAYOUT VOOR DE GAZEDDE!

Met ingang van deze week heeft onze Gazedde een 'responsieve' layout. Dit houdt in dat de opmaak van de pagina automatisch verandert naargelang de grootte van het scherm waarop zij bekeken wordt.

Op grotere schermen (PC's en tablets met een scherm van meer dan 768 pixels breed) krijgt u twee kolommen naast elkaar te zien. Op kleinere schermen (mobiele telefoons e.d.) komen de artikels onder elkaar te staan in plaats van naast elkaar. Foto's schalen mee en worden kleiner als het scherm kleiner is.

Tip: indien u een groot beeldscherm heeft maar u wilt de Gazedde toch liever zonder kolommen lezen, maak dan uw browservenster iets smaller en u zult u zien dat de layout zich automatisch aanpast...

MEETJESLAND HEEFT GEEN MUG-HELI NODIG

Omdat niet alle gemeenten van de zone een vrijwillige bijdrage stortten voor de MUG-heli heeft de Hulpverleningszone Meetjesland voor 2018 een bedrag voorzien voor de MUG-heli die opstijgt van op het AZ Sint-Jan in Brugge. Daardoor kan iedere gemeente van de Hulpverleningszone Meetjesland in geval van nood beroep doen op de MUG-heli.

Er komt echter tegenwind uit een onverwachte hoek: het inzetten van de MUG-heli is een federale materie. De diensten van de minister van volksgezondheid Maggie De Block hebben de nood aan een MUG-Heli voor het Meetjesland onderzocht en zijn tot de vaststelling gekomen dat het Meetjesland geen behoefte heeft aan de tussenkomst van een MUG-heli.

Er wordt geopteerd voor de spoeddiensten van op de grond. Uit het onderzoek zou ook blijken dat de zone het met een ziekenwagen minder moet kunnen doen.

Bij de Hulpverleningszone Meetjesland wist men niet waar men het had toen het resultaat van het onderzoek van het ministerie bekend werd.

Bij de Hulpverleningszone Meetjesland kijkt men nu uit naar de experts van het Ministerie van Volksgezondheid die de resultaten van hun onderzoek komen toelichten.

CARNAVALSSTOET GING TOCH UIT

CARNAVALSSTOET GING TOCH UIT

Er was voor vrijdag sneeuw en gladde wegen voorspeld. Net als in veel andere scholen keek men vrijdag dan ook bij de VBS De Papaver uit naar de weersevolutie. De weersomstandigheden zouden beslissen of de carnavalsstoet 's namiddags al dan niet zou uitgaan.

Toen de aangekondigde sneeuwval uitbleef werd tot groot jolijt van de kinderen de knoop doorgehakt en ging de stoet uit.

Zoals steeds vierden de kleuters hun carnaval binnen. De leerlingen vanaf het 1ste leerjaar trokken door Adegem-Dorp, de Schoolstraat en Hillestraat. Er viel wat fijne sneeuw en het was koud maar dat kon de pret niet derven.

Eens terug in de school werd het carnavalsfeestfeest in de klaslokalen verdergezet. Het einde van het carnavalsfeest was het begin van de krokusvakantie.

SPOORWEGOVERWEGEN MOETEN VEILIGER VOOR FIETSERS

SPOORWEGOVERWEGEN MOETEN VEILIGER VOOR FIETSERS
Met rubberconstructies zouden ook de E-bikes veilig over de spoorwegoverwegen kunnen rijden.

Er zijn de afgelopen maanden enkele ongevallen gebeurd met fietsers aan de spoorwegoverwegen in de Oude Staatsbaan en de Gentse Steenweg. De fietsers kwamen telkens met hun wiel in een van de sporen terecht en konden er zonder vallen niet meer uit. Sommige fietsers hielden ernstige verwondingen over aan hun val.

Oppositielid Jason Van Landschoot (Open VLD), die tot voor een paar jaar nog een belangrijke functie bij het Stoomcentrum had, stelde tijdens de gemeenteraadszitting van januari voor om de spoorwegoversteken veiliger te maken voor fietsers.

Hij heeft op spoorlijnen in binnen- en buitenland rubberconstructies gezien die er voor zorgen dat fietsers niet meer met een van hun wielen tussen een van de sporen kunnen geraken. Hij heeft al contact opgenomen met de vzw Stoomcentrum en de mensen van het Stoomcentrum zouden bereid zijn om die constructies aan te leggen.

De heer Van Landschoot stelde voor dat de gemeente de aankoop van die rubberconstructies voor haar rekening zou nemen. Dat zou een kost van ongeveer 8.000 euro met zich meebrengen.

In zijn antwoord wees schepen Goethals er op dat de beide overwegen waar de ongevallen gebeurden al veiliger gemaakt werden door asverschuivingen aan te leggen, zodat de fietsers nu haaks over de sporen rijden en niet meer met een van hun wielen in een van de sporen vast kunnen geraken.

De schepen wees er op dat de ongevallen met E-bikes gebeuren. Die rijden te snel, waardoor zij die asverschuivingen niet kunnen nemen.

Schepen Goethals merkte op dat het voor de gemeente moeilijk is om financieel tussen te komen in werken aan de spoorweg. Die is immers eigendom van de NMBS, die de bedding doorverhuurt aan het Stoomcentrum en die bijgevolg moet instaan voor de veiligheid van haar spoorwegbedding.

Schepen Goethals toonde zich wel bereid om met het Stoomcentrum te praten over bijkomende maatregelen.

PRACHTIGE PARKCROSS ZONDER DE TWEE TENOREN

PRACHTIGE PARKCROSS ZONDER DE TWEE TENOREN
Laurens Sweeck won de 12de Parkcross voor David Van der Poel en Tim Merlier.

Van Wout Van Aert was al enkele weken geweten dat hij niet zou deelnemen aan de 12de editie van de parkcross. Woensdagmorgen raakte bekend dat ook Mathieu Van der Poel wegens ziekte niet naar Maldegem zou komen.

De traditie zou geëerbiedigd worden: de nieuwe wereldkampioen zou in Maldegem niet winnen. Voor sommige cyclocrossliefhebbers was de parkcross op voorhand onthoofd.

De renners die wel naar Maldegem zijn gekomen hebben echter bewezen dat een cyclocross ook zonder de twee tenoren best spannend en aantrekkelijk kan zijn.

Tot vier ronden voor het einde waren er een zevental renners die aanspraak konden maken op de overwinning. Toen plaatste Laurens Sweeck een tussensprint.

Omdat het groepje achtervolgers even te lang naar elkaar keken had Sweeck een kleine voorsprong opgebouwd die hij niet meer uit handen gaf. David van der Poel en Timmerlier sprongen in de laatste ronde nog weg van de andere achtervolgers en eindigden tweede en derde.

Bij de vrouwen is wereldkampioene Sanne Cant nooit in het stuk voorgekomen: Marianne Vos plaatste al in de eerste ronde haar beslissende aanval en niemand was in staat om haar nog bij te benen. De andere ereplaatsen waren voor Annemarie Worst en Laura Verdonschot.

JACHT OP STROPERS IN EN ROND DRONGENGOED

De laatste weken kwamen er, zowel bij de PZ Aalter als de PZ Maldegem, klachten binnen over stropers in en rond het Drongengoed, waar onlangs een hert -vermoedelijk door een stroper- doodgeschoten werd.

De beide Politiezones beslisten om vorig weekend samen met mensen van het Agentschap Natuur en Bos nachtelijke controles uit te voeren. Zij hebben in de nacht schoten gehoord maar stropers hebben zij niet kunnen oppakken.

Vast staat dat het niet bij die ene controle zal blijven.

NIEUWJAARSDRINK BIJ OPEN VLD MALDEGEM

NIEUWJAARSDRINK BIJ OPEN VLD MALDEGEM
In het LCD Oud Sint-Jozef verwelkomde het Open VLD-bestuur zijn leden en sympathisanten op hun nieuwjaarsdrink.

Bij een hapje en een drankje wisselden de leden van Open VLD en hun sympathisanten nieuwjaarswensen uit in het dienstencentrum Oud Sint-Jozef.

Tijdens zijn kort welkomstwoord had voorzitter Wim Swyngedouw het na zijn nieuwjaarswensen even kort over de komende gemeenteraadsverkiezingen die zich in Maldegem spannend aankondigen.

Hij wenste alle partijen die aan de verkiezingen zullen deelnemen succes en is er van overtuigd dat Open VLD met de beste score naar buiten zal komen.

Kirian Van Landschoot, voorzitter van Jong Open VLD Maldegem, ziet ook de gemeenteraadsverkiezingen met vertrouwen tegemoet. Open VLD kan er volgens de voorzitter van Jong VLD Maldegem op rekenen dat een aantal jongeren met duidelijke programmapunten klaar staan om de lijst te komen versterken.

NIEUWJAARSDRINK BIJ OPEN VLD MALDEGEM
Voorzitter Swyngedouw liet de blik op de politiek over aan de voorzitter van Jong VLD en aan fractieleider Jason van Landschoot.

De huidige meerderheid heeft volgens Open VLD-fractieleider van Landschoot de afgelopen jaren getoond hoe het niet moet. Door de verkoop van veel eigendommen heeft zij niet moeten lenen maar heeft ze de gemeente wel armer gemaakt.

De fractieleider wees op de goede taakverdeling binnen de eigen fractie en de constructieve oppositie die de fractie de afgelopen jaren heeft gevoerd. Voor de fractieleider is de tijd gekomen om te oogsten en bestuursverantwoordelijkheid te nemen.