Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 741 - Week 6 : van 4 tot 10 februari 2018 Archief…

GBS DE KRUIPUIT VERWELKOMDE 180ste LEERLING

GBS DE KRUIIPUIT VERWELKOMDE 180STE LEERLING
Ter gelegenheid van de komst van de 180ste leerling was er donderdagvoormiddag voor iedereen taart in de GBS De Kruipuit.

Al jaren waait een gunstige wind door de GBS De Kruipuit in Adegem. Toen Manu Buysse in 2002 als directeur werd aangesteld, telde de school 183 leerlingen. De komst van graad-klassen was niet veraf.

In de gemeenteraad vroegen sommige raadsleden zich af of het wel de nog wel taak van de gemeente is, om een eigen school open te houden. De meerderheid van de raadssleden bleef echter achter de gemeenteschool op de Kruipuit staan.

Er is sedert 2002 veel veranderd op de Kruipuit. Het aantal leerlingen begon te stijgen. De groei van de school was met de jaren zo groot dat de gemeente het huis naast de school heeft gehuurd omdat er in de school plaats te kort was.

Vorig jaar heeft de gemeente ook een perceel grond achter de school van ongeveer 8.000 m² gekocht. Ook dat perceel zal geïntegreerd worden in de school.

STIJGING
De school maakt ondertussen ook deel uit van Scholengroep Meetjesland. Manu Buysse is directeur van die scholengroep. Op de Kruipuit deelt hij de directiestoel met Anneleen Van den Bossche, die ook nog zorgcoördinator is.

Sedert 2002 blijft het aantal leerlingen in stijgende lijn gaan. "Wij voeren geen agressieve wervingsactie en onze school aanprijzen in folders doen wij evenmin. Wij vormen een sterk team waar voor iedereen onze leerlingen centraal staan. Wij hebben samen een schoolproject op lange termijn uitgewerkt en dat willen wij samen met de inrichtende macht en de ouders in het belang van de leerlingen uitwerken", legde directeur Buysse uit.

Volgens het boekje zou de directie in een school met minder dan 180 leerlingen nog een aantal uren per week les moeten geven. Er komt echter bij het leiden van een school zoveel kijken dat dit onmogelijk is. Om de directie vrijstelling van les te kunnen geven moest de gemeente een aantal lesuren zelf bekostigen.

TOEKOMST
Omdat het aantal leerlingen ieder schooljaar de hoogte inging, begon men enkele jaren terug luidop te spreken over het bereiken van de kaap van de 180 leerlingen. Net voor de kerstvakantie durfde men op de Kruipuit voor het eerst zeggen dat nog dit schooljaar de 180ste leerling zou worden ingeschreven.

Vorige week donderdag deed het zoontje van Filip D'Haeze als 180ste leerling zijn intrede in de school. Een paar dagen later werden nog twee nieuwe leerlingen ingeschreven.

REDEN
De komst van de 180ste leerling was voor de school een reden om een klein feestje te bouwen waarbij alle kinderen betrokken werden. "Er is meer dan één reden voor het succes van onze school. Het is het resultaat van teamwork. De ouders worden nauw betrokken bij alles wat er in de school gebeurt. Dat zorgt voor een goede band. De goede sfeer die onze school uitstraalt is ons beste uithangbord", stelde directeur Buysse.

Hij verzekerde ons dat zijn team, nu de kaap van de 180 leerlingen bereikt is, niet zal beginnen zweven. De school ligt in een streek waar zich jonge gezinnen vestigen en door de mond aan mondreclame, komen er ook kinderen van buiten de leefkern naar de school.

Het is nu de opdracht van de directie, leerkrachten en medewerkers om er voor te zorgen dat de goede sfeer binnen de school blijft aanhouden en het aantal leerlingen boven de 180 blijft.

GEVOLGEN
Het bereiken van de 180 leerlingen heeft zowel voor de school als voor de gemeente Maldegem gevolgen.

De gemeente zal zelf geen extra lesuren meer moeten betalen. Door de 180 leerlingen komt de school in een hogere schijf terecht die voor meer financiële ondersteuning maar ook voor extra administratief werk zal zorgen.

Directeur Buysse is er van overtuigd dat zijn team daarvoor gewapend is.

N-VA MALDEGEM TREKT MET EEN VOLLE IDEEENBUS NAAR DE VERKIEZINGEN

N-VA MALDEGEM TREKT MET EEN VOLLE IDEEENBUS NAAR DE VERKIEZINGEN

Zondag verwelkomde het Maldegems N-VA bestuur leden en sympathisanten in het Oud Stadhuis op hun nieuwjaarsdrink.

Na de verwelkoming door voorzitter Lieven Bauwens was het aan gemeenteraadslid Peter van Hecke om even terug te blikken op de weg die hij en zijn politieke vrienden al hebben afgelegd.

Voor de heer Van Hecke is het ogenblik gekomen om voor de overwinning te gaan. Daarvoor rekent hij op iedereen die N-VA een warm hart toedraagt.

Voorzitter Bauwens stelde zondagvoormiddag ook de Ideeënbus voor. Iedereen die voor de komende zes jaar goede ideeën heeft, mag die daarin deponeren. N-VA neemt ze mee in hun programma.

HEULENDONK WISSELDE NIEUWJAARSWENSEN UIT

Ook dit jaar verzamelden de inwoners van Heulendonk en omgeving in de Boei van de familie Van De Kerckhove.

Er zijn maar weinig wijken die kunnen zeggen dat zij nieuwjaarswensen uitwisselen tussen paardenboxen.

Simon en Dorine De Meyere waren de drijvende krachten achter "Heulendonk Feest".

Er werd reeds afspraak gemaakt voor 29 en 30 juni: dan is er de wijkkermis bij Willy en Rosette.

OP LICHTMIS WERDEN IN DE VBS DE PAPAVER PANNENKOEKEN GEBAKKEN

OP LICHTMIS WERDEN IN DE VBS DE PAPAVER PANNENKOEKEN GEBAKKEN
Vrijdagnamiddag bakten leerkrachten, leerlingen, ouders en grootouders van de leerlingen pannenkoeken ter gelegenheid van Lichtmis.

De VBS De Papaver houdt een lange traditie in ere: al jaren worden er op Lichtmis in de school pannenkoeken gebakken.

Vrijdagnamiddag werden de leerlingen van het eerste en het zesde leerjaar samengevoegd. Zij werden in groepjes ingedeeld.

Ieder groepje kreeg assistentie van ouders en grootouders en vrijwilligers om eerst het deeg van pannenkoeken te maken en daarna pannenkoeken te bakken.

Als afsluiting van de namiddag mochten de kinderen hun gebakken pannenkoeken opeten.

PASTORIJ
De VBS De Papaver heeft een speciale band met de senioren in De Pastorij. Vorige week bracht het eerste leerjaar van juffrouw Conny nog een muzikaal nieuwjaarsbezoek aan De Pastorie.

OP LICHTMIS WERDEN IN DE VBS DE PAPAVER PANNENKOEKEN GEBAKKEN
In De Pastorij genoten de senioren eerst van de drukte in de keuken en daarna van de pannenkoeken.

Vrijdagnamiddag gingen twee van de achttien groepjes naar de Pastorij. Zij dekten daar de tafel voor de senioren en bakten er pannenkoeken.

De senioren genoten, zowel van de drukte in de keuken bij het bereiden van de deeg en het bakken van de pannenkoeken als van het opeten van de pannenkoeken.

CD&V STELDE LIJSTTREKKER EN KANDIDATEN VOOR OP NIEUWJAARSONTBIJT

CD&V STELDE LIJSTTREKKER EN KANDIDATEN VOOR OP NIEUWJAARSONTBIJT
Met nationaal voorzitter Wouter Beke als eregast, stelde CD&V Maldegem vorige week zondag zijn lijsttrekker en zijn eerste kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voor.

Iedereen vroeg zich zondagvoormiddag af of het de komst van nationaal voorzitter Wouter Beke of het vertrek van de burgemeester en twee schepenen bij CD&V was, die voor de grote opkomst op het CD&V-nieuwjaarsontbijt in Gasthof St. Marie had gezorgd.

Nationaal voorzitter Beke verraste iedereen in de zalen door zijn goede kennis van de geschiedenis van Maldegem. Hij had ook woorden van lof voor het werk dat CD&V in Maldegem al heeft gedaan.

Zowel voorzitter Piet Vercruysse als lijsttrekker Valerie Taeldeman besteedden in hun toespraken weinig aandacht aan het vertrek van de drie boegbeelden: zij concentreerden zich op de komende verkiezingen.

Samen stelden zij een eerste reeks van kandidaten voor die verkiezingen voor. Het ging om:

Eric Cuelenaere (65j., landbouwer Moerhuize), Ruben Damme (27j., magazijnier Moerhuize), Koenraad De Ceuninck (36j., docent RUG Donk), Leandra Decuyper (27j., advocaat Kleit), Marten De Jaeger (41j., advocaat Maldegem), Dieter Mus (40j., leidinggevende Maldegem), Gaby Van Landschoot (65j., gep. directeur Kleit), Rebecca Derudder (53j., bediende Adegem), Lut D'Hondt (51j., landbouwer Rokalseide), Veronique Dhoore (47j., arbeidster Adegem), Anneke Gobeyn (52j., endoscopie- en menopauzeverpleegkundige Middelburg), Annelies Lammertyn (41j., directrice VBS De Papaver, Adegem), Mariama Sylla (36j., bediende Maldegem), Patrice Timmerman (40j., leerkracht Maldegem) en Alain Van Hoecke (54j., Bpost Adegem).

De voorstelling van de andere kandidaten is voor een nog later te bepalen datum.

IJSSCHAATSPLEZIER OP DE MARKT

Nog tot zondag 18 februari kunnen ijsschaatsers hun hartje ophalen op de ijspiste op de markt in Maldegem. De ijspiste is iedere dag open vanaf 10 uur tot 21u30. Op maandag, dinsdag en donderdag (niet tijdens de krokusvakantie) sluit de ijspiste om 18 uur.

Iedere schaatsbeurt duur anderhalf uur. Op zaterdagen zondagvoormiddag is er schaatsgewenning voor kinderen onder de 12 jaar.

Op de laatste dag van de ijspiste (zondag 18 februari) is de zangeres Jettie Palletie om 16u30 te gast op het ijs. De zangeres zorgde vorig jaar op zondagavond voor sfeer op de kermis in 't Vossenhol.