Adegems Nieuws

De Week van Pol Veirman

Vijftiende jaargang - n° 740 - Week 5 : van 28 januari tot 3 februari 2018 Archief…

ADEGEMS OUDSTE BOERDERIJ GING TEGEN DE VLAKTE

ADEGEMS OUDSTE BOERDERIJ GING TEGEN DE VLAKTE
De boerderij van de familie Sierens in de Kallestraat ging deze week tegen de vlakte. Het was de oudste boerderij van Adegem...

In de Kallestraat realiseert de firma Hyboma een verkaveling met 27 loten bouwgrond. De verkaveling komt op de plaats waar de familie Sierens gedurende generaties een landbouwbedrijf uitgebaat heeft.

Antoine en zijn echtgenote Ria zijn de laatste die actief waren op het landbouwbedrijf. Zij hebben met de firma Hyboma een overeenkomst gesloten en hebben recent hun nieuwe woning aan de rand van de nieuwe verkaveling betrokken.

PROTEST
Toen bekend raakte dat voor het realiseren van de verkaveling de oude boerderij moest worden gesloopt kwam er verzet van de Maldegemse erfgoedcel. Zij werd daarin gesteund door de provinciale erfgoed cel. Uit hun opzoekingen was gebleken dat er in 1705 als sprake was van de boerderij in de Kallestraat.

ADEGEMS OUDSTE BOERDERIJ GING TEGEN DE VLAKTE
Van de boerderij van de familie Sierens in de Kallestraat is in de boeken van het onroerend erfgoed al sprake in 1705.
Bekijk hier meer foto's van de oude boerderij.

Die boerderij is dus ongeveer even oud als de Papinglohoeve in Kleit, die wel op bescherming kon rekenen en gerenoveerd is.

Omdat de Maldegemse erfgoedcel in de verkaveling geen betrokken partij is en ook geen rechtspersoonlijkheid heeft werd haar verzet niet aanvaard en kon zowel de verkavelingsvergunning als de vergunning voor het slopen van de boerderij afgeleverd worden.

NIEUWE INWONERS
De firma Hyboma heeft eerst de woning gebouwd voor de familie Sierens. De gronden konden niet bouwrijp gemaakt worden voordat de oude boerderij verdwenen was.

Nu er van het gebouw niets meer overblijft kan het bouwrijp maken van de loten doorgaan. Verwacht wordt dat nog dit jaar de eerste inwoners in de nieuwe verkaveling hun intrek zullen nemen.

Agentschap Onroerend Erfgoed: Hoeve familie Sierens
(geraadpleegd op 28 januari 2018).

WIE HEEFT TOEKOMSTIDEEËN VOOR DE SUPRIMA-SITE?

WIE HEEFT TOEKOMSTIDEEEN VOOR DE SUPRIMA-SITE?
Zowel de gebouwen waarin vroeger mayonaise werd gemaakt als het café langs de Staatsbaan zijn rijp voor de sloop.

Nadat de mayonaiseproducent Suprima in de Staatsbaan zijn deuren gesloten had heeft het gebouw nog een aantal jaren een andere bestemming gehad. Nu staat het al enkele jaren leeg.

De bouwfirma Recon die eigenaar is van de site had een verkavelingsvergunning voor de site. Omdat de firma in die periode de kans kreeg om ook in de Hillestraat een verkaveling te realiseren heeft zij eerst die plannen uitgevoerd.

Omdat zij met zichzelf niet in concurrentie wil gaan en de verkavelingsvergunning voor de Suprima-site zou moeten aangepast worden heeft de firma Recon besloten om die verkavelingsplannen in de Staatsbaan af te blazen.

De firma is ondertussen ook eigenaar geworden van het café dat begon als De Reislust en over de Zytholoog eindigde als 2FUN.

Er zijn volgens de eigenaar zoveel kosten aan dat gebouw dat het beter gesloopt kan worden. Zolang er echter geen concrete plannen voor de site zijn zou het gebouw nog tijdelijk kunnen gebruikt worden door verenigingen of buurtbewoners.

TOEKOMST
Recon heeft nog geen concrete plannen met de site. Het bedrijf laat alle mogelijkheden open. Het denkt aan residentiële woningen, een winkelcentrum, een medisch centrum of een combinatie van de verschillende zaken.

Mochten er mensen met goede toekomstideeën zijn voor de site in de Staatsbaan kunnen zij altijd contact opnemen met Reconbouw.

DE PAPAVER OP NIEUWJAARSBEZOEK IN DE PASTORIJ

DE PAPAVER OP NIEUWJAARSBEZOEK IN DE PASTORIJ

Vorige week donderdag waren de leerlingen van het 1ste leerjaar van De Papaver in Adegem op nieuwjaarsbezoek bij de senioren in de Pastorij.

De leerlingen zongen alleen en samen met de senioren liedjes die bij de senioren bekend in de oren klonken. De leerlingen kregen bij hun optreden muzikale ondersteuning van Stijn De Kesel (accordeon) en Siebe de Roo (cornet).

De senioren hebben van het bezoek genoten.

GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR

GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP HET NIEUWE JAAR

Ook dit jaar heeft de Adegemse afdeling van de Gezinsbond van zijn nieuwjaarsreceptie in Den Hoogen Pad een groot familiefeest gemaakt: er waren hapjes en drankjes en terwijl de ouders gezellig bijpraatten konden de kinderen zich op hun eigen manier amuseren.

Voorzitter Dorine De Vlieger blikte tevreden terug op 2017. Haar vraag van vorig jaar om versterking voor het bestuur was niet in dovemansoren gevallen. Zij stelde tijdens haar toespraak de drie nieuwe bestuursleden voor en dankte meteen ook de andere leden van het bestuur voor hun inzet.

De voorzitter lichtte ook een tipje op van de sluier over het jaarprogramma van 2018. De leden kunnen gerust zijn: ook dit jaar zijn er voor jong en oud activiteiten die hen zullen aanspreken.

MALDEGEMSE DAVIDSFONDSAFDELINGEN STEUNEN #BIBVOORIEDEREEN

MALDEGEMSE DAVIDSFONDSAFDELINGEN STEUNEN #BIBVOORIEDEREEN
Een gesprek met auteur Eric Vlaminck en de start van de actie #bibvooriedereen waren de hoofdingrediënten van de Toast Literair 2018 van de Adegemse en Maldegemse DF-afdelingen.

Voor hun Toast Literair 2018 hadden DF Adegem en DF Maldegem auteur Erik Vlaminck naar Maldegem uitgenodigd voor een gesprek met literair recensent Jooris Van Hulle. Het werd voor het publiek een interessant gesprek.

De DF-afdelingen maakten van hun Toast Literair ook gebruik om hun medewerking aan #bibvooriedereen te bevestigen.

Sedert 2016 zijn gemeenten niet langer verplicht om een eigen bibliotheek te hebben. Omdat gevreesd wordt dat in verschillende steden en gemeenten de openbare bibliotheken zullen afgebouwd worden heeft de bibliotheeksector de campagne #bibvooriedereen gelanceerd.

Men wil zoveel mogelijk mensen die de openbare bibliotheek een warm hart toedragen uitnodigen om een charter voor de openbare bibliotheek te ondertekenen.

De bibliotheeksector kan voor zijn campagne rekenen op de steun en medewerking van de cultuur- en onderwijssector en socioculturele verenigingen.

In samenwerking met de bibliotheek zullen DF Maldegem en DF Adegem de komende maanden initiatieven nemen om mensen aan te zetten om het charter te ondertekenen.

DE ARK BRACHT TOTAALSPEKTAKEL IN DEN HOOGEN PAD

DE ARK BRACHT TOTAALSPEKTAKEL IN DEN HOOGEN PAD
Vorig weekend brachten de leerlingen van De Ark uit de Zwarte Zusterslaan in Maldegem en Middelburg in Den Hoogen Pad vier voorstellingen van "Back to the future". Alle voorstellingen waren uitverkocht.

Het scenario voor het totaalspektakel werd vorig schooljaar geschreven door de leerkrachten. Zij ontwierpen ook de dansen die tijdens het spektakel werden gebracht.

Rode draad in het totaalspektakel was het leven van directrice Hilde De Coninck, de directeur van De Ark die eind dit schooljaar met pensioen ging.

De leerlingen zijn vorig jaar in oktober met de repetities begonnen. Pas de laatste weken voor de optredens werden met alle leerlingen samen gerepeteerd.

Zowel het publiek als de uitvoerders hebben van het totaalspektakel genoten.

Jason Van Landschoot (Open VLD) bedankte donderdagavond het schepencollege omdat het na jaren aandringen is ingegaan op het voorstel van zijn fractiegenoot Peter Van Hecke en het licht op groen heeft gezet om een bewakingscamera aan te kopen.

Het gaat volgens hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete om een verplaatsbare camera die voorlopig enkel op een aantal plaatsen in het centrum zal worden opgesteld.

Het stijgend aantal incidenten vooral in en rond de horecazaken van het centrum hebben de beslissing om de bewakingscamera aan te kopen bespoedigd.

Het is volgens de hoofdcommissaris niet de bedoeling dat er iemand van haar korps de camerabeelden 24u op 24u bekijkt. De beelden zullen opgevraagd worden als er incidenten geweest zijn. Met de beelden vann de bewakingscamera hoopt de politie de daders van de incidenten beter en sneller te kunnen identificeren.

Op de vraag van de oppositie of de bewakingscamera ook in andere leefkernen dan het centrum ingezet kan worden kwam een voorlopig negatief antwoord.

De plaatsen waar de bewakingscamera kan opgesteld worden liggen in een reglement vast. Wil men het aantal plaatsen waar de camera moet worden opgesteld verhogen moet daarvoor door de gemeenteraad goedkeuring gegeven worden.

Het is de bedoeling dat het gebruik van de bewakingscamera over enkele maanden wordt geëvalueerd.